Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Pārskats: 2014. gads Latvijas cīņā - flagmanes Grigorjeva un Skujiņa

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Pārskats: 2014. gads Latvijas cīņā - flagmanes Grigorjeva un Skujiņa
Laura Skujiņa un Anastasija Grigorjeva
Foto: Juris Bērziņš-Soms, žurnāls "Sports"

2014. gads Latvijas cīņas olimpiskajās disciplīnās deva vēl vienu zvaigzni. Ja iepriekš līdere bija Anastasija Grigorjeva (24), tad aizvadītajā gadā par sevi lika runāt arī Laura Skujiņa (27). Pirmoreiz uz valsts labākās sportistes titulu pretendēja divas cīkstones, otro gadu pēc kārtas par labāko tika atzīta Grigorjeva. Tikmēr vīriešu cīņā mūsu sportistiem neizdevās pietuvoties lielāko turnīru medaļām.

Grigorjevas un Skujiņas pērn izcīnītās pasaules godalgas ir vienīgās, ko šajā olimpiskajā ciklā Latvijas sportisti ieguvuši vasaras olimpiskajos sporta veidos.

Anastasija Grigorjeva (63 kg)

2013. gadā viņa nezaudēja ne reizi (12-0) un kļuva arī par divkārtējo Eiropas čempioni. 2014. gadā bilance nebija tik perfekta (16-3), taču tika iegūts trešais Eiropas čempiones tituls un pirmoreiz arī pasaules čempionāta medaļa - bronza. "Sporta Avīzes" ikgadējā aptaujā starp sievietēm pirmoreiz ieguva visvairāk punktu.

Laura Skujiņa (69 kg)

Aizvadītajā gadā viņa piedalījās sešos nozīmīgos starptautiskos turnīros un vienmēr nokļuva uz pjedestāla! Iepriekš viņai tas nebija izdevies pat divas reizes pēc kārtas. Trešā vieta gan Eiropas čempionātā, gan pasaules čempionātā viņai sagādāja nomināciju Latvijas labākās sportistes titulam.

3 cīkstoņi LOV pamatsastāvā 2015

LOV pamatsastāvā tiek iekļauti individuālo olimpisko veidu sportisti, kas iepriekšējā gadā sasnieguši augstus rezultātus un izpildījusi noteiktus kritērijus. Atrašanās minētājā sastāvā nav tikai valstiska atzinība un rēķināšanās ar šiem sportistiem, tas ir arī stabils finansiālais atbalsts, kas ļauj labāk sagatavoties nākamajiem startiem. 2014. gada pamatsastāvā bija rekordliels cīkstoņu skaits (5), bet uz 2015. gadu iekļauti tikai trīs, jo mūsu vīriešu cīņā šoreiz lielu panākumu nebija. LOV pamatsastāvā vietu saglabā Anastasija Grigorjeva, Laura Skujiņa un olimpietis Armands Zvirbulis, kurš slimības dēļ nevarēja startēt pasaules čempionātā.

Cerīga jaunā paaudze

2014. gada LOV jaunatnes sastāvā iekļauti 3 cīkstoņi, bet uz šo gadu palikuši divi. Aizvadītajā gadā brīvās cīņas jaunais sportists Alberts Jurčenko (69 kg) atkārtoti izcīnīja 3. vietu pasaules kadetu (U17) čempionātā, turklāt pirmoreiz ieguva 2. vietu arī U17 Eiropas čempionātā. Grieķu-romiešu smagsvars Vsevolods Lapšovs ieguva 5. vietu Eiropas junioru (U20) čempionātā.

Cīņas pacelšanās

Iepriekš bija izplatīts viedoklis, ka panākumiem bagāts cīkstonis ārpus Kaukāza reģiona nevar būt valsts labākais sportists, jo sporta veidu hierarhijā cīņa nekotējas pietiekoši augstu - ne velti cīņa tika rekomendēta izslēgšanai no olimpisko spēļu programmas. Bet tagad cīkstone jau otro gadu pēc kārtas ir Latvijas labākā sportiste, līdz ar to pie mums arī sieviešu cīņa ir sociāli akceptēta un augstu novērtēta. Līdz šim tikai vieglatlētikai bija vairāk par vienu pretendenti uz Latvijas labākas sportistes titulu, bet 2014. gadā jau kandidēja divas cīkstones.

Gada foto pasaulē



Vīriešu cīņas lielākā zvaigzne Džordans Barozs (ASV) līdz pasaules čempionātam savā karjerā bija piedzīvojis tikai vienu zaudējumu, taču 74 kilogramu planētas meistarsacīkšu pirmajā mačā viņš savainoja kāju. Šī trauma neliedza tikt līdz pusfinālam, kur pretī bija viņa galvenais konkurents Deniss Cargušs (Krievija). Krievs akcentēti strādāja ar amerikāņa neveselo kāju un guva pārliecinošu uzvaru.

Izmantotie resursi:
www.unitedworldwrestling.org
www.lov.lv

  +4 [+] [-]

, 2015-01-06 16:33, pirms 9 gadiem
dāmām šogad (vismaz) tāpat jāturpina, bet zēniem jāvelk klāt!

  +3 [+] [-]

, 2015-01-06 16:43, pirms 9 gadiem
Pirms tam bija kvantitatīvais uzrāviens, tagad kvalitatīvais.
Vienīgi žēl, ka visu to vezumu stumj tikai sievietes...

  +2 [+] [-]

, 2015-01-06 16:48, pirms 9 gadiem
ikri rakstīja: dāmām šogad (vismaz) tāpat jāturpina, bet zēniem jāvelk klāt!
Lai nu tā būtu... Jātur īkšķi!

  +3 [+] [-]

, 2015-01-06 16:55, pirms 9 gadiem
Veiksmi arī jaunajā gadā

  +6 [+] [-]

, 2015-01-06 17:29, pirms 9 gadiem
gada foto rēcīgs un skumīgs- melnajam skrūvē nost kāju.

  +2 [+] [-]

, 2015-01-06 17:53, pirms 9 gadiem
ritenis rakstīja: gada foto rēcīgs un skumīgs- melnajam skrūvē nost kāju.
tāda tā cīņa ir!

  +1 [+] [-]

, 2015-01-09 11:21, pirms 9 gadiem
ikri rakstīja: tāda tā cīņa ir!
Nu nu, tajā variantā čalis vnk bija piemirsis jebkādu ētiku...

     [+] [-]

, 2015-01-10 13:47, pirms 9 gadiem
Sievietes jau paarak vadoshaas poziicijaas, viirieshiem jaanjem grozhi savaas rokaas!