Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2958, Did:0, useCase: 3

Dialogs par Brieža cīņu: TV tiesības, naudas lietas un bažas par skatītājiem arēnā

Rolands Eliņš

Latvijas boksa spilgtākā zvaigzne Mairis Briedis 16. oktobrī aizvadīs cīņu pret Arturu Mannu, aizstāvot savu IBF čempiona jostu. Pēc gadu ilgām runām par smagsvariem, "Jūtūberiem" un braukšanu uz Poliju paziņojums par cīņu pret mazpazīstamu Vācijas bokseri radīja jautājumus, pie kuriem vērts pieskarties arī tad, ja profesionālā boksa lietas nav ikdienas pārdomās. Attiecīgi arī šis materiāls veidots biežāk dzirdēto jautājumu un portāla Sportacentrs.com atbilžu formātā.

Tātad 16. oktobris, Briedis pret Mannu, beidzot lielais bokss atkal Rīgā un skatītāju klātbūtnē.
Tāds vismaz pavisam noteikti bija "Wasserman Boxing", kas nesen pārņēma "Sauerland Promotions", plāns. Taču jau atkal Brieža cīņa ieplānota laikā, kad Latvijā ir jukas un neskaidrība epidemioloģiskās situācijas dēļ. Cīņu šova organizētāji nav pārtraukuši tirgot biļetes, jo gaida konkrētus lēmumus no valdības, taču no attiecīgajām iestādēm ir saņemti brīdinājumi, sak, esiet gatavi scenārijam, ka tribīnes varēs aizpildīt tikai daļēji vai tās būs jāatstāj vispār tukšas. Tas šobrīd visu cīņu šova rīkošanu ir iegrūdis nelielā haosā, kas gan vairāk attiecas uz organizētājiem, nevis pašiem bokseriem.

Vai pastāv iespēja, ka Brieža cīņa atkal tiek atcelta, tāpat kā 2020. gada martā, kad tieši sākās pandēmija?
Toreiz situācija bija citāda, jo cīņu nemaz nevarēja sarīkot noteikto ierobežojumu dēļ – karantīnas no ārzemēm iebraukušajiem, pulcēšanās ierobežojumi. Šobrīd joprojām tiek gaidīts, kādu rīcību tieši tad izvēlēsies Latvijas valdība (kā nekā, iespējams, ka līdz 16. oktobrim nekas tā arī nemainīsies), taču cīņas atcelšana pagaidām nedraud un sliktākajā gadījumā tiktu aizvadīta Arēnā Rīga ierobežojošos apstākļos. Tas jebkurā gadījumā būs zīmīgs notikums Latvijas boksam – pirmoreiz ārpus Supersērijas ietvariem Latvijā paredzēta cīņa par pasaules čempiona jostu kādas lielās boksa organizācijas versijā.

Jā, cīņa par IBF čempiona jostu. Taču Briedis jau ir čempions – par ko tad cīnīsies viņš?
Briedis kopš uzvaras Supersērijā ir IBF pasaules čempions pirmajā smagā svara kategorijā, taču, lai šo titulu nosargātu, tas ir jāaizstāv. Teorētiski tas bija jāaizstāv līdz 26. jūnijam, taču praksē visi saprot, ka Covid-19 laikos viss nenotiek tik gludi. Teorētiski tituls jāaizstāv pret obligāto pretendentu (otru rangā augstāk izlikto bokseri), taču arī tas praksē nenotika, jo poļu bokserim Mihalam Cešlakam radās problēmas ar saviem promouteriem, neko sarunāt neizdevās un sankcionējošā organizācija (IBF) viņam pateica paldies par pūlēm. Tad nu tagad Briedim būs tā sauktā neobligātā titula aizstāvēšana, proti, pret pretinieku, ko izvēlējās viņa komanda. Cīņas likme gan joprojām ir iepriekšējā – zaudējuma gadījumā no čempiona titula nāksies atvadīties.

Ja reiz cīņas likme ir nosargāt titulu, tad jau Mairis varēja izvēlēties pavisam vāju pretinieku, lai tikai saglabātu jostu?
Tādus jokus IBF gan neatļauj – pretiniekam jābūt izsētam pasaules rangā jeb "Top 15" bokserim, tad nu Ješku no kaimiņsētas uz titulcīņu izaicināt nevar vis.

Runājot nopietni, boksa rangi gan paši dažreiz ir viens liels joks, un atrašanās tajos bieži vien atkarīga no tava promoutera izmanības un laipniem vārdiem boksa organizācijām. Kā nekā, Manns augustā bija 12. vietā IBF rangā, bet septembrī, tieši pirms cīņas izziņošanas, lai gan nekādas citas cīņas notikušas nebija, pacēlās uz sesto vietu. Kāpēc? Lai viņš vairāk atbilstu titula pretendenta kvalitātēm, nekāda cita loģiska iemesla šeit nav. Pavisam nesen ar to saskārās arī Ričards Bolotņiks, pēkšņi nonākot WBA ranga trešajā vietā tāpēc, ka viņam bija gaidāma cīņa pret Džošua Buatsi, kamēr tieši tā paša iemesla dēļ WBO no sava ranga viņu izsvītroja. Tas diemžēl ir normāli jau sen – oficiālos boksa rangus īsti par pilnu nevajag ņemt, kā nekā, pirms sešiem gadiem WBA savā rangā pamanījās uz augšu pacelt bokseri, kurš tomēnes traģiski aizgāja mūžībā.

Bet kā ar "BoxRec" rangu, kas tiek bieži mediju rakstos piesaukts?
Tas ir balstīts statistikā, līdz ar to teorētiski objektīvāks, taču te dažreiz nonāk otrā galējībā.

Klau, bet tagad skatos "BoxRec" rangu, kur Briedis visu laiku bija pirmais savā svara kategorijā, bet tagad viņš nemaz nav "Top10"?
Un šī ir viena no tām galējībām – "BoxRec" sistēma bokseri, kurš nav aizvadījis cīņu 365 dienas, automātiski dzēš no aktīvo bokseru ranga. Piemēram, smagsvaru "Top10" šobrīd nav arī Taisona Fjūrija, attiecīgi katrs pats, lai vērtē, cik tas ir pareizi. Taču līdz ar 16. oktobri Briedis būs atkal "aktīvs bokseris" un ranga pirmajā vietā.

Kā var tik droši zināt? Piesitam pie koka, bet Briedis taču var arī zaudēt, ne?
Krūzeros Briedis ir iekrājis tik lielu kredītu, ka viens neloģisks klupiens pret divus līmeņus zemāku pretinieku neko būtiski nemainītu pat tajā ļoti mazticamajā gadījumā, ja tas tiešām notiek. Svarīgāk būtu IBF jostas zaudēšana, jo bez Supersērijas Briedim pie titulcīņām tikt bijis pagrūti – kā nekā, kāpēc lai jostu īpašnieki piekristu cīņai, kurā Briedis ir masīvs favorīts?

Ūja, divus līmeņus zemāks... tā nu gan izklausās pēc necieņas pret pretinieku.
Šoreiz tie ir vienkārši fakti. Ja četri pasaules čempioni ir augstākais līmenis, tad seko 4-8 tuvākie izaicinātāji un bijušie čempioni. Mannam ir pieklājīga bilance (17-1), bet "BoxRec" rangā viņš kotējas ap 20. vietu un vienīgajā cīņā, kurā ticies pret citu "Top30" bokseri, cieta pārliecinošu zaudējumu Kevinam Lerenam. Tam pašam Lerenam, kurš šobrīd "BoxRec" rangā ir astotajā vietā un arī cīņā pret Briedi būtu pārliecinošs otrais numurs. Protams, pirms cīņas neviens no cīņas rīkotājiem neko tādu neteiks un uzsvērs izaicinātāja spējas, lai izskatītos pēc intrigas, taču bukmeikeru prognozes visu pasaka pašas par sevi (koeficienti par Brieža uzvaru svārstās 1.01-1.05 robežās). Mannam ir cieša saistība ar Zauerlandu uzņēmumu, attiecīgi viņu par pretinieku varēja ērti apstiprināt jau brīdī, kad IBF apnika ņemties ar Cešlaka situāciju.

Tātad vēlreiz – par ko īsti Briedim būs šī cīņa?
Par izvairīšanos no klupiena un sava statusa saglabāšanu. Bokss ir smags sporta veids, un jebkurā gadījumā pretim stājas vīrs, kurš ar dūri var nogāzt zirgu, katrā cīņā pietiek ar vienu neveiksmīgu mirkli, lai viss nojuktu. Ja Briedis kaut kādā gadījumā tomēr zaudēs, tad bez IBF jostas viņam būs daudz grūtāk noorganizēt cīņu pret Lorensu Okoliju. Un runājot par cīņu pret Mannu, nedrīkst nepieminēt Okoliju, jo brits ir šī stāsta īstais noslēgums. Bez potenciāli ienesīgās cīņas pret Okoliju Briedis, visticamāk, jau būtu smagsvaros.

Briedis par smagsvariem publiski runāja jau pirms gada, bija sācis treniņus pieskaņot tam un pats preses konferencē nesen atklāja, ka arī bija kārtīgi uzņēmis svaru, taču plāni mainījušies. Tas viss tikai Okolija dēļ?
Iespējams, kādreiz pienāks diena, kad boksa promouteri tā vienkārši ņems un atklāti pastāstīs visus savus plānus, taču pagaidām jāsamierinās ar laipniem smaidiem un skaistiem vārdiem, kuros nav nemaz tik grūti saskatīt caurumus. "Briedis gribēja aizstāvēt pasaules čempiona titulu krūzeros," sacīja Zauerlands. Mairis pusgadu trenējās smagsvaros un tikai tad atcerējās, ka viņam ir aizstāvams krūzeru tituls? "Šobrīd smagsvaros nav cīņu. Domāju, to redz katrs, kurš seko boksam," skaidroja Brieža menedžeris Zeps. Neskaitot pagaidām neaizsniedzamos Usiku-Džošua un Fjūriju-Vailderu, boksa kalendārā oktobrī var atrast vairākas smagsvaru cīņas, vairākas no tām Fjūrija un Vaildera "anderkārdā", tāpat pie apvāršņa ir Čisora-Pārkers decembrī. Galu galā, tas pats pavasarī sarunātais poļu smagsvars Mariušs Vahs vēl būtu pieejams, ja tiešām būtu vēlme sākt ceļu smagsvaros. Tas pats Usiks taču smagsvaros sāka ar cīņu pret pilnīgi nepazīstamu pretinieku, taču sāka, jo gribēja un gāja uz to.

Taču šeit man tiek teikts, ka svarīgākais iemesls ir bijis Zauerlanda lēmums vēl neļaut Briedim pacelties divīziju uz augšu. Te, protams, svarīgu lomu spēlē vārdu interpretācija – tikpat labi varētu būt arī "pierunāt, palūgt, sarunāt, pārliecināt, aizliegt", to tā pilnīgi skaidri zina tikai viņi abi paši, taču uzsvars ir uz to, ka iniciatīva par palikšanu smagsvaros nākusi no promoutera puses (kas arī loģiski, izvēlēties bokserim turpmāko cīņu ir tieši viņa uzdevums).

Kāda varētu būt viņa motivācija? Vai promouters īsti netic Maira spējām smagsvaros?
Ja arī netic, tad nekad neliks nevienam to nojaust par savu klientu. Un diez vai tas ir šis gadījums. Drīzāk Zauerlandu vilina iespēja rīkot lielu cīņu šovu kopā ar "Matchroom Boxing", kas pārstāv Okoliju, un dzirdēts, ka abu bokseri promouteri jau labu laiku ir uzturējuši pārrunas un šādus tādus kopsaucējus par janvāri/februāri jau panākuši. Tāpat Zauerlandam nekur nav nogrimusi ideja par Supersērijas sezonu smagsvariem, kuras jau tā sarežģīto sarīkošanu aizkavēja pandēmija, un Briedi var izdevīgi "pietaupīt" Supersērijai, kur katrs pierunāts elites smagsvars organizētājiem būs zelta vērtē, jo savākt astoņus laba līmeņa smagsvarus vienā turnīrā ir patiešām masīvs uzdevums.

Un kas bija ar to "jūtūberi", ko Briedis pieminēja gada pirmajā pusē? Preses konferencē Briedis izteicās, ka 16. oktobrī būs īsts bokss, nevis jūtūberu vai vecmeistaru šovs, liekot noprast, ka tādas lietas neatbalsta.
Cīņa Briedis-Džeiks Pols nevienā brīdī nebija reālistisks notikums, un to labi vajadzēja zināt visiem iesaistītajiem. Sportisko iemaņu atšķirība starp abiem ir pārāk milzīga, līdz ar to tas varēja būt tikai šovs naudas dēļ, bet nauda jau savukārt ir lieta, ko interneta personība Pols pelna vairāk un šajā ziņā būtu cīņas pirmais numurs. Bet, par laimi, nekas tāds nenotiks un viss tas tā arī paliks tikai kacināšanās internetā.

Bet kā Supersērijas čempions Briedis par savu cīņu jau arī nopelnīs vairāk nekā iepriekš?
Visnotaļ droši, ka nē. Supersērija bija forša, jo tās raidtiesību komplektu iegādājās DAZN, attiecīgi bija kārtīga nauda, ko sadalīt, uzvarētājs, lai kurš tas būtu, saņēma vairāk. Tagad jau tiek piedāvāta nevis Supersērijas cīņa, bet Brieža cīņa par IBF titulu. "Wasserman Boxing" tāpat ir līgumi un kontakti ar vairākām ārzemju televīzijām, kurās Briedim bez Zauerlanda nonākt būtu pagrūti (kā piemēru var paņemt WBC čempiona Ilungas Makabu (Kongo DR) iepriekšējo titulcīņu, ko rādīja tikai vietējā televīzija). Kā man apliecināja "Wasserman Boxing" pārstāvis, Brieža cīņu varēs vērot Vācijā "Bild TV", tāpat esot līgumi ar ESPN Amerikā un "Fox" Austrālijā, kamēr par Angliju vēl skaidrības nav. Jāņem vērā, ka reizē Anglijā notiks arī Hjūija Fjūrija un Kristiana Hammera cīņu šovs Ņūkāstlā, ko arī piedāvā "Wasserman Boxing" (starp citu, tieši smagsvaros). Savukārt Latvijā cīņa būs pieejama "TV3 Sport 2" kanālā, kas ir Go3 pakalpojumā.

Savas finanšu lietas Brieža komanda konsekventi tur pie sevis, kas ir cilvēciski labi saprotams, tāpēc par konkrētiem skaitļiem šeit var tikai spekulēt, par piemēru piesaucot Ričarda Bolotņika honorāru 100 tūkstošus augustā par cīņu pret Buatsi un Lorensa Okolija 250 tūkstošus cīņā pret Glovacki, un par 16. oktobra cīņu taisnība varētu būt kaut kur pa vidu. Tikmēr Manna sakarā tiek piesaukta summa 50-70 tūkstošu apmērā. Organizatoriem gan netrūks arī citu izdevumu – boksa šovā ar vienu cīņu nepietiek, nepieciešams izlikt arī "undercard", vēlams no vietējiem bokseriem, un tiek lēsts, ka tas "Wasserman Boxing" sadarbībā ar "LNK Boxing" izmaksās 40 tūkstošus eiro.

Palikšana pie tukšām tribīnēm šajā ziņā būtu ļoti nepatīkams scenārijs. Organizētāji reālistiski jau iepriekš apzinājās, ka savākt 10 tūkstošus skatītāju uz šādu cīņu tāpat būtu sarežģīti, par piemēru ņemot Latvijas hokeja izlases spēles (izšķirošo maču Latvija-Francija OS atlasē klātienē pirms mēneša vēroja 7954 skatītāji), taču vismaz pieci tūkstoši patiešām tiek gaidīti. Lētākās biļetes ir pa 30 eiro, vidējā cena – 50 eiro, attiecīgi ātrs aprēķins liecina, ka biļešu ienākumos tiek gaidīti 250 tūkstoši eiro, kas šādam šovam ir ļoti svarīga ienākumu daļa.

Bet tās jau nav Maira problēmas?
Īsti nav gan. Lai arī cīņa tiek rīkota Rīgā, to organizē "Wasserman Boxing", nevis Briedis vai viņa komanda, kurai tad būtu jārēķina, vai sanāk nopelnīt vai nē. Brieža honorārs gan nedaudz būs pieskaņots ienākumiem no biļešu tirdzniecības, un, protams, cīņai pie pilnām tribīnēm ir arī daudzas citas priekšrocības, taču īsto finansiālo risku uzņemas promouteri. Un tā ir priekšrocība, strādājot ar tik lielu aģentūru kā "Wasserman Boxing", kas var šādus tādus izdevumus pieciest, jo šeit var spekulēt, ka viņiem galvenais tomēr būs nevis izvairīties no mīnusiem Rīgā, bet panākt, ka nākamā gada sākumā Briedis cīnās Anglijā pret Okoliju īstā naudas mačā. Jo profesionālajā boksā visi promouteru apsvērumi principā balstās divos mērķos – vai nu nopelnīt tagad vai arī nopelnīt nedaudz vēlāk.

  +2 [+] [-]

, 2021-10-07 19:31, pirms 3 gadiem
sanāca monologs..

  +3 [+] [-]

, 2021-10-08 08:47, pirms 3 gadiem
Tāda sajūta, ka pēdējā brīdī atcēlās intervija ar Zepu vai ko tur, tāpēc vajadzēja atbildes pašam izdomāt. Godīgi sakot, nav peļama metode. Būtība jau nemainās.

     [+] [-]

, 2021-10-08 10:04, pirms 3 gadiem
Par šo plānoto cīņu, principā Briedis var tikai zaudēt, protams ja ļoti pārliecinoši noboksēs tad ok bet manuprāt būs grūti savākties ar motivāciju, šī būs pēdējo gadu bezjēdzīgākā cīņa no sportiskā viedokļa. Arī ja uzvarēs bet ne spilgti būs problēmas ar lielā čungyra honorāru nākamajā cīņā. Tas ka josta jāaizstāv varbūt iedos motivāciju, kaut gan šaubos. Arī bukmeikeru likmes norāda par pilnīgu disbalansu spēkos... redzēsim, uz klātienes apmeklējumu gan nekādas jēgas...

  -1 [+] [-]

, 2021-10-09 15:37, pirms 3 gadiem
Ļoti labs pretinieks Briedim, pareiza izvēle. Tomēr pauze ir bijusi liela un nepieciešams vieglāks sākums. Ceru ka viss ritēs savu gaitu un Briedis izcīnīs uzvaru un tad jau ir jādomā par ātru nākamo cīņu nopietnāku.

     [+] [-]

, 2021-10-12 14:21, pirms 3 gadiem
Varēs boksēt tajā krievu 69 (mute-čura)kazinčikā

     [+] [-]

, 2021-10-12 17:14, pirms 3 gadiem
Nja, Eliņa monologs.

Varēja jau vēl stulbākus jautājumus pats sev uzdot

Brīnums ka pēdējā rindkopā nav iecepis par zaudējumu Usikam