Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Poļu bokseris: "Dopings jālegalizē! Pieķer tikai muļķus un nabagus"

Jānis Pārums

Poļu bokseris: "Dopings jālegalizē! Pieķer tikai muļķus un nabagus"
Pšemislavs Saleta
Foto: fakt.pl

44 gadus vecais Pšemislavs Saleta (43-7, 21KO), kurš 23.februārī aizvadīs cīņu pret savu tautieti Andžeju Golotu (41-8-1, 33KO), izteicies par dopinga legalizāciju, taču tikai profesionālajā sportā.

"Personīgi man nešķiet, ka sodi par dopinga lietošanu noved pie vienlīdzības. Drīzāk otrādi. Viss atkarīgs no tā vai ir sportistam nauda līdzekļiem, kurus dopinga kontrolē nevar atrast vai nav. Piemēram, Ķīna – sportu šajā valstī neierobežoti finansē valdība, rezultātā Ķīnas sportisti praktiski nekad netiek pieķerti dopinga lietošanā. Bet viņiem 16 gadus veca peldētāja labo pasaules rekordus, turklāt atsevišķu distances daļu nopeld ātrāk nekā vīrieši – tas ir ārpus parasto iespēju robežām," sacīja Saleta.

"Olimpiskajos sporta veidos noķer muļķus un nabagus," uzsvēra polis. "Nesaku, ka visi lieto aizliegtas vielas. Piemēram, man tas ir ētikas jautājums. Vispār tagad tas, kas vienam ir dopings, citam ir zāles. "

"Es neslavēju dopingu. Tas, kas mani satriec visvairāk – dopinga popularitāte pusaudžu vidū un zināšanu trūkums par šo tēmu. Dopings ir pieejams teju katrā trenažieru zālē. Lielākā daļa pusaudžu nesaprot, ko tieši viņi lieto un kādu kaitējumu tas nodara viņiem. Viņi domā, ka dopings palīdz viņiem ātrāk atjaunoties un pateicoties tam viņi varēs intensīvāk trenēties. Taču viņi nezina, ka blaknes var novest pie katastrofas, ieskaitot pilnīgu hormonālās sistēmas mazspēju. Par to var nākties maksāt visu dzīvi," piebilda Saleta.

Bokseris, kurš ir par dopinga legalizāciju, bet tai pat laikā stāsta par tā tumšajām pusēm, uzskata, ka nenonāk pretrunās: "Neredzu pretrunas. Runājot par dopinga legalizāciju, es domāju profesionālus sportistus, nevis puišus no trenažieru zāles. Tās ir atšķirīgas grupas. Ja runa ir par dopinga kaitīgumu, tad es nosaukšu Lensa Ārmstronga piemēru – viņš gadiem sevi zāļoja ar dopingu. Garantēju, ka viņam nebūs nekādu blakņu un viņam par to nenāksies maksāt ar savu veselību. Es pat izvirzīšu tēzi, ka tik daudz enerģiju prasošos sporta veidos kā riteņbraukšana, dopinga lietošana ir veselīgāka [nekā citos]. Organisms ātrāk atjaunojas un spēj izturēt slodzes, ar kurām cilvēks, kas lieto parastu uzturu, netiktu galā. Ārmstronga pārcilvēcīgais sniegums aizrāva daudzus – tūkstošus, miljonus. Tagad viņš ir nodzīts no pjedestāla, viņa leģenda ir sagrauta "

"Dopings negarantē panākumus, tie nāk tikai ar smagu darbu. Dopinga lietošana ir cilvēka dabā. Ja sportists var iegūt pārsvaru pār oponentu, tad viņš lietos dopingu," atzina poļu bokseris.

Pšemislavs Saleta savulaik uzvarējis gan Eiropas, gan pasaules čempionātos kikboksā, savukārt profesionālajā boksā bijis EBU (Eiropas) čempions, IBO interkontinentālais un WBC internacionālais čempions. Pēdējo karjeras cīņu Saleta aizvadīja 2006.gadā, bet šogad nolēma atgriezties (pēc 2006.gada Saleta startējis gan MMA, gan K1 cīņās), lai cīnītos pret citu poļu vecmeistaru – nu jau 45 gadus veco Andžeju Golotu, kurš ir tikai divus mēnešus vecāks par Saletu.

Izmantotie resursi:
Dziennik Polski - serwis informacyjny, gazeta...

  +4 [+] [-]

, 2013-01-26 14:14, pirms 12 gadiem
Piekrītu polim...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-01-26 14:53, pirms 12 gadiem
Mr.Eksperts rakstīja: Ārmstrongs muļķis, bet vai nabags??
nabags nav, tātad - viennozīmīgi muļķis

  +6 [+] [-]

, 2013-01-26 14:53, pirms 12 gadiem
Mr.Eksperts rakstīja: Ārmstrongs muļķis, bet vai nabags??
drīz būs arī nabags!

  -2 [+] [-]

, 2013-01-26 14:57, pirms 12 gadiem
Piekrītu, vajag visiem atļaut pieeju!
Slēpts komentārs: limanans

  +1 [+] [-]

, 2013-01-26 15:04, pirms 12 gadiem
Nu labi, legalizētu pro sportā. Un? Pro sports balstās uz finasējumu, bet kurš muļķis finansēs tādu farsu? Un kurš to skatīsies, zinot, ka visi ir saēdušies? Nebūs intereses, nebūs naudas. Jā, ir dopings pro sportā, bet legalizācija nav risinājums.

     [+] [-]

, 2013-01-26 15:16, pirms 12 gadiem
negausis rakstīja: Nu labi, legalizētu pro sportā. Un? Pro sports balstās uz finasējumu, bet kurš muļķis finansēs tādu farsu? Un kurš to skatīsies, zinot, ka visi ir saēdušies? Nebūs intereses, nebūs naudas. Jā, ir dopings pro sportā, bet legalizācija nav risinājums.
Kāpēc tad neskatītos? Skatās jau šova pēc! Sportisti varētu parādīt labāku sniegumu ar dopingu un cilvēkiem pat būtu intresantāk. Mr olimpijā visi ir ar dopingu, bet cilvēki vienalga skatās. UFC visi ir uz TRT un cilvēki skatās..Olimpiādē ir testi uz papīra, bet cik reāli ir piemēram sievītēm (jamaikas sprinteres) bez dopinga iegūt tādu muskuļu masu..būsim tak reāli
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2013-01-26 15:30, pirms 12 gadiem
limanans rakstīja: virsraksts 3x skalaaks par rakstu
Tātad izdevies virsraksts. Ja acis tev ir pierē tad redzēsi ka virsraksts praktiski ir citāts no raksta (ja tu protams vispār saproti kas ir citāts) Neredzu neko sliktu rakstā. Ļoti labi sagatavots.

  +1 [+] [-]

, 2013-01-26 15:57, pirms 12 gadiem
tricker rakstīja: Kāpēc tad neskatītos? Skatās jau šova pēc! Sportisti varētu parādīt labāku sniegumu ar dopingu un cilvēkiem pat būtu intresantāk. Mr olimpijā visi ir ar dopingu, bet cilvēki vienalga skatās. UFC visi ir uz TRT un cilvēki skatās..Olimpiādē ir testi uz papīra, bet cik reāli ir piemēram sievītēm (jamaikas sprinteres) bez dopinga iegūt tādu muskuļu masu..būsim tak reāli
Patiesībā sportiskais līmenis varētu pat kristies. Jo, pirmkārt, kuri normāli vecāki vispār laistu savus bērnus trenēties? Otrkārt, arī daudzi sportisti uz to neparakstītos. Domaju lielākā daļa. Un tā rezultatā daudzi pamestu sportu. treškārt, ne jau visos sporta veidos dopings dotu tik lielu pienesumu rezultātā. Riteņbraukšana, garie gabali, jā. Bet hokejs, basketbols, futbols. nedomāju, ka tas daudz ko mainītu. Arī bokss un UFC/mma ir pietiekami specifiski sportaveidi, kur galvenais ir tehnika. Turklāt abos jau ik pa laikam kādi sportisti iekrīt uz dopingu. Vai cilveki skatītos tādas gladiatoru cīņas? Nu jā, daudzi skatītos, bet krietni mazāk kā šobrīd. Jo, līmenis jau kā minēju nepieaugtu, drīzāk kristos. Otrkārt, cik vispār parasts sporta līdzjutejs var novērtēt līmeni? Treškārt, kāda jēga viņam maksāt naudu par biļeti/TV translāciju, ja tas ko viņš redz ir parodija par sportu?

  +1 [+] [-]

, 2013-01-26 16:22, pirms 12 gadiem
negausis rakstīja: Patiesībā sportiskais līmenis varētu pat kristies. Jo, pirmkārt, kuri normāli vecāki vispār laistu savus bērnus trenēties? Otrkārt, arī daudzi sportisti uz to neparakstītos. Domaju lielākā daļa. Un tā rezultatā daudzi pamestu sportu. treškārt, ne jau visos sporta veidos dopings dotu tik lielu pienesumu rezultātā. Riteņbraukšana, garie gabali, jā. Bet hokejs, basketbols, futbols. nedomāju, ka tas daudz ko mainītu. Arī bokss un UFC/mma ir pietiekami specifiski sportaveidi, kur galvenais ir tehnika. Turklāt abos jau ik pa laikam kādi sportisti iekrīt uz dopingu. Vai cilveki skatītos tādas gladiatoru cīņas? Nu jā, daudzi skatītos, bet krietni mazāk kā šobrīd. Jo, līmenis jau kā minēju nepieaugtu, drīzāk kristos. Otrkārt, cik vispār parasts sporta līdzjutejs var novērtēt līmeni? Treškārt, kāda jēga viņam maksāt naudu par biļeti/TV translāciju, ja tas ko viņš redz ir parodija par sportu?
Treškārt, kāda jēga viņam maksāt naudu par biļeti/TV translāciju, ja tas ko viņš redz ir parodija par sportu?....
nu tas bija galigi garam!! kada parodija?? kas tad tie kas lieto parvershas par kkadiem monstriem?? Tu kad skaties kadu sporta parraidi nemaz nezini kurs lieto un kurs nee.... tik pec tam ka pasaka ka kāds ir lietojis dopongu visi uzreiz- nu jā tā jau es domāju! Liekuļi.

  +3 [+] [-]

, 2013-01-26 16:41, pirms 12 gadiem
Strihniins, kofeiins, kodeiins, amfetamiins, testosterons, anaboliskie steroiidi visos iespeejamajos veidos, augshanas hormons, eritropoteiins, savas asins paarlieshana, donoru asins paarlieshana, sunja asins paarlieshana... Kaapeec neatljaut sev 100 metru sprintaa pie dibena pieaudzeet motociklu?

     [+] [-]

, 2013-01-26 16:42, pirms 12 gadiem
jancuks77 rakstīja: Treškārt, kāda jēga viņam maksāt naudu par biļeti/TV translāciju, ja tas ko viņš redz ir parodija par sportu?....
nu tas bija galigi garam!! kada parodija?? kas tad tie kas lieto parvershas par kkadiem monstriem?? Tu kad skaties kadu sporta parraidi nemaz nezini kurs lieto un kurs nee.... tik pec tam ka pasaka ka kāds ir lietojis dopongu visi uzreiz- nu jā tā jau es domāju! Liekuļi.
Nu, bet tieši tur jau tas joks, ka svarīgs ir pats atzīšanas fakts. Visi zinās, ka tas ir atļauts, ka lielākā daļa/visi lieto, bet cik nopietni tas izskatīsies. Jau tā ir nāves gadījumi sportā, bet tad ik pa laikam kāds nogāzīsies laukuma malā, bet tad jau tā būs ikdiena. Un, nē par mostriem nepārvērtīsies, vienkārši pro sports viennozīmigi būs zaudētājs. Būs mazāk sportistu, mazāk skatītāju, mazāk finansējuma. Tur īsti pat nebūs ieguvēju, ja nu vienīgi kāds sev saberzīs iekšā tik daudz visādu h...u, ka zili zaļš pirmais noskries 100 metrus, vai nopeldēs tauriņstilā, bet pēc tam par viņu aizmirsīs, jo nākamais noskries/nopeldēs pirmais, jo jo būs pieaudzējis asti vai spārnus. Nu labi tas tā. Turklāt algas jau arī būs daudz mazākas, jo bez skatītājiem/finansējuma pro sporta ir grūti. Nevajag iedomāties, ka tad arī maksās miljonus.

  +1 [+] [-]

, 2013-01-26 16:42, pirms 12 gadiem
Nav jau taa, ka vairums atteiktos. 80. gados olimpisko speeju daliibnieku proporcija, kas lietoja steroiidus, bija kaut kur starp 40 un 80 procentiem (skaitot visu valstu atleetus), sievieteem, iespeejams, mazliet mazaak.

     [+] [-]

, 2013-01-26 16:51, pirms 12 gadiem
M rakstīja: Nav jau taa, ka vairums atteiktos. 80. gados olimpisko speeju daliibnieku proporcija, kas lietoja steroiidus, bija kaut kur starp 40 un 80 procentiem (skaitot visu valstu atleetus), sievieteem, iespeejams, mazliet mazaak.
Atteiktos, jo tā būtu piedalīšanas marginālā pasākumā, kur būtu krietni mazākas naudas, nesalīdzināmi zemāks prestižs ( ja par tādu vispār var runāt ). Tas vairs nebūtu tas sports, kas tagad. Turklāt tāda legalizacija nekad nenotiks, jo tie cilveki, kas tur ir pie šprices labi saprot ar ko tas beigtos.

  +1 [+] [-]

, 2013-01-26 17:33, pirms 12 gadiem
Dopingu nedrikst legalizet , tad viss sports aizies griste. Pietiek jau ka toto kantori gremde sportu.

     [+] [-]

, 2013-01-26 19:07, pirms 12 gadiem
negausis rakstīja: Patiesībā sportiskais līmenis varētu pat kristies. Jo, pirmkārt, kuri normāli vecāki vispār laistu savus bērnus trenēties? Otrkārt, arī daudzi sportisti uz to neparakstītos. Domaju lielākā daļa. Un tā rezultatā daudzi pamestu sportu. treškārt, ne jau visos sporta veidos dopings dotu tik lielu pienesumu rezultātā. Riteņbraukšana, garie gabali, jā. Bet hokejs, basketbols, futbols. nedomāju, ka tas daudz ko mainītu. Arī bokss un UFC/mma ir pietiekami specifiski sportaveidi, kur galvenais ir tehnika. Turklāt abos jau ik pa laikam kādi sportisti iekrīt uz dopingu. Vai cilveki skatītos tādas gladiatoru cīņas? Nu jā, daudzi skatītos, bet krietni mazāk kā šobrīd. Jo, līmenis jau kā minēju nepieaugtu, drīzāk kristos. Otrkārt, cik vispār parasts sporta līdzjutejs var novērtēt līmeni? Treškārt, kāda jēga viņam maksāt naudu par biļeti/TV translāciju, ja tas ko viņš redz ir parodija par sportu?
ceturtkārt tev ir maza sajēga par sportu. Ja legalizētu preperātus, tad hokejisti, futbolisti, basketbolisti būtu paši pateicīgākie šai situācijai. Tas dotu daudz, un kā vēl!!

     [+] [-]

, 2013-01-26 19:36, pirms 12 gadiem
RobertsR rakstīja: ceturtkārt tev ir maza sajēga par sportu. Ja legalizētu preperātus, tad hokejisti, futbolisti, basketbolisti būtu paši pateicīgākie šai situācijai. Tas dotu daudz, un kā vēl!!
Kādus preparātus? Kam dotu daudz? Jo, ja basketbolists/hokejists X būtu tos lietojis viņam tas neko nedotu, jo pretī būtu basketbolists/hokejists Y, kurš tos arī būtu lietojis. Redz, parastais līdzjutejs domā: dopings, tātad augstāki rezultati, tātad lielāka nauda. Problema ir tajā, ka šis vienādojums darbojas tikai situācijā, kad dopings ir aizliegts. Ja tas būtu atļauts, tad saktu darboties citi likumi. Pirmkārt, pīrāgs būtu mazāks ( lasi: nauda pro sportā vienkarši būtu mazāka. iemeslus es jau uzrakstīju ). Otrkārt, dopinga lietošana vairs nedotu nekādu priekšrocību, jo to lietotu visi ( kas būtu palikuši ). To nāktos lietot, lai turētu līdzi. Treškārt. A jēga lietot? Un jēga vispār nodarboties ar sportu, ja finansiāli tas nebūtu vairs tik izdevīgi, veselībai kaitīgi, un konkrētā sportista prestižs būtu nevis kruts čalis vai nacionālais varonis, bet dīvainis, kurš apzināti gandē savu veselību pasākumā, kuram ar sportu nav nekāda sakara. Ceturtkārt, varbūt arī es par zemu novērtēju dopinga ietekmi, bet legalizēt to būtu līdzvērtīgi legalizēt kriminālnoziegumus, jo redz daži tos pastrādā, kādēļ nevar arī pārējie. Protams, dopings ir problēma sportā, bet to legalizējot sekas būtu katastrofālas. Arī par to es jau rakstīju.

  +3 [+] [-]

, 2013-01-26 19:56, pirms 12 gadiem
Negausi, lielākā daļa cilvēku kuri ir uz "farmas" (steroīdi...), ir veselīgāki par vidējo sabiedrības pilsoni... Jeb, parasti tie kuri iet šo ceļu, tie visu kārtīgi istudē vai labākajā gadījumā konsultējas ar ārstu. Veselības problēmas var rasties nepareizi lietojot "steroīdus", ne kā savādāk. Par uzturu viņi zina daudz, jo tas iet roku rokā ar "farmošanu".

P.S.: Tos lieto, lai aizvadītu zvērīgi treniņus un atjaunošanās...
Bet jā, būtu haoss ja legalizētu. Labāk, lai ir kā ir.

  +1 [+] [-]

, 2013-01-26 20:11, pirms 12 gadiem
Onslovs rakstīja: Negausi, lielākā daļa cilvēku kuri ir uz "farmas" (steroīdi...), ir veselīgāki par vidējo sabiedrības pilsoni... Jeb, parasti tie kuri iet šo ceļu, tie visu kārtīgi istudē vai labākajā gadījumā konsultējas ar ārstu. Veselības problēmas var rasties nepareizi lietojot "steroīdus", ne kā savādāk. Par uzturu viņi zina daudz, jo tas iet roku rokā ar "farmošanu".

P.S.: Tos lieto, lai aizvadītu zvērīgi treniņus un atjaunošanās...
Bet jā, būtu haoss ja legalizētu. Labāk, lai ir kā ir.
Protams, tā arī varētu būt, ka caurmērā viņi ir veselīgāki, jo viņi taču sporto, attiecīgi ēd un tā tālāk, kamēr vidējais pilsonis ēd ļoti neveselīgi, smēķē, arī dzer, un sež visu dienu pie TV vai datora. Bet nu mana doma jau arī bija par dopinga legalizācijas ietekmi uz pro sportu plašāk, ka nevienam jau no tā labāk nepaliktu ( vairumā gadījumu ).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-01-27 02:15, pirms 12 gadiem
Tā ir pilnīga kujņa ar to legalizēšanu, jo ir taču sportisti, kas vēlas normālā ceļā kaut ko sasniegt un kļūta par varoņiem!

  +1 [+] [-]

, 2013-01-27 13:20, pirms 12 gadiem
Tiem, kas prasīja vai Armstrong muļķis vai nabags! Armstrongu nevis pieķēra, bet viņu vienkārši nosūdzēja.