Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Kad solīts makā nekrīt jeb slikti sarunāts cīņas iznākums Latvijas boksā

Rolands Eliņš

Kad solīts makā nekrīt jeb slikti sarunāts cīņas iznākums Latvijas boksā
Mihails Kozletinovs un Francis Rozentāls. Foto: Boriss Simsons/LNK Boxing

Iepriekšējā nedēļas nogalē Rīgā cīņu šovā "LNK Fight Night 19" Latvijas jaunajam boksa talantam Francim Rozentālam pēc punktiem tika fiksēts interesants neizšķirts. Kā noskaidroja portāls Sportacentrs.com, šajā neizšķirtā bokseru sniegums ringā nemaz nebija galvenais un sākumā nemaz nebija domāts, ka šī cīņa tiks oficiāli reģistrēta, taču tad nāca profesionālajam boksam diemžēl tik ļoti raksturīgās spēlītes, kas beigušās ar to, ka Rozentāla karjeras bilancē parādījusies pirmā neuzvarētā cīņa. Šajā materiālā par šo cīņu piedāvājam stāstu, kas ir kā puzle, salikta no sarunām ar vairākām cīņai pietuvinātajām personām.

21 gadu vecais Francis Rozentāls bija uzvarējis savās pirmajās septiņās cīņās profesionālajā boksā, kura atšķirība no amatieru boksa šajā stāstā ir izcili novērojama. Iepriekš Brieža-Manna cīņas vakarā Rozentāls bija četros raundos pieveicis Topiasu Lepo, zema līmeņa somu bokseri, turklāt no tehniskās puses Rozentālam viss nebija sanācis ideāli.

Viņa treneris Sandis Kleins un viņa promouteri "LNK Boxing" nolēma, ka nepieciešams nopietnāks pārbaudījums. Uz cīņu tika aicināts krievu bokseris Mihails Kozletinovs, kura bilance profesionāļos (2-2) ir blāva un īsti neko neizsakoša, taču viņam ir liela pieredze amatieru boksā. Tā ka Rozentālam šis vairāk bija iecerēts kā tests, tad tika veikts piedāvājums Kozletinova pārstāvjiem, ka cīņa tieši tāda arī būs, proti, neoficiāla.

Latvijas Profesionālā boksa federācijas (LPBF) prezidents Andrejs Ahmedovs, kura vadītajai organizācijai formāli jāsankcionē Latvijā aizvadītās cīņas, neiebilda, ka tiek darīts šādi, un viņš apsolīja ar krievu pusi visu sarunāt, kas arī tika izdarīts, un abas puses Rīgā paspieda rokas. Aizvadīt cīņu, par kuru abas puses piekrīt to nefiksēt statistikā, šāda līmeņa boksā nav īpašs retums. Šeit jāpaskaidro, ka profesionālā boksa statistika tiek apkopota "BoxRec" datubāzē, un LPBF pēc cīņu šova beigām iesniedz aizvadīto cīņu protokolus, un, ja visas puses piekrīt, ka viena cīņa no vakara netiek aizsūtīta uz "BoxRec", tad tā arī notiek.

Tad nu šāda vienošanās starp bokseru menedžeriem tika panākta, taču pašam Rozentālam tas nemaz īpaši netika stāstīts, sak, nav viņam jāzina, bet gan jāboksē uz uzvaru. Un, ja reiz cīņa nebūs oficiāla, tad svēršanās ceremonijā var arī nesatraukties par to, kāds svars uzrādās Kozletinovam. Ceremonijā skaļi tika nosaukts svars 76.0kg, tieši zem svara limita (76.2kg), lai gan uz svariem bijis lasāms kas cits.

Ja reiz cīņa nebūs oficiāla, tad arī lielas vajadzības noskaidrot uzvarētāju nemaz nav. Protams, arī par šo Rozentāls pats nemaz nenojauta, taču tiesnešiem doma bija skaidra un tika nolemts piešķirt neizšķirtu, lai pēc tam nesanāk, ka uzvarētājs tomēr pieprasa cīņas ierakstīšanu oficiāli. Arī tas nav nekāds retums boksā, piemēram, par to, ka lielu ažiotāžu piesaistījušajā Maika Taisona un Roja Džounsa paraugcīņā 2020. gadā tiks fiksēts neizšķirts, puslīdz droši varēja teikt jau sen pirms cīņas sākuma, un tā arī notika. Pēc definīcijas tā ir cīņas sarunāšana, taču federācija un tiesneši bija droši, ka cīņa nemaz nebūs oficiāla.

"Tu brīnies, kā cīņā var tā sarunāt punktus? Taču vienkārši – pirmie trīs raundi vienam, otrie trīs raundi otram. Punktus nosauks, un rezultātu lapiņas jau neviens nekur neredzēs. Abi būs nocīnījušies, Rozentālam būs bijis kārtīgs tests, un neviens nebūs uzvarējis un nevienam nebūs iebildumu," teica viena cīņu šovam pietuvinātā persona.

Sestdienas vakarā Rozentāls un Kozletinovs devās ringā, un Francis patiešām tika pārbaudīts. Kozletinovs bija daudz vecāks, pieredzējušāks un sīkstāks, turklāt gāja uz uzvaru arī ar nesportiskiem paņēmieniem, veicot slēptus sitienus zem jostasvietas un sitot arī pēc tiesneša signāla. Viņš to izdarīja vienreiz par daudz, un ringa tiesnesis viņam piešķīra soda punktu, kas principā radīja problēmas loģiska neizšķirta piešķiršanai.

Profesionālajā boksā punktus piešķir trīs tiesneši par katru raundu atsevišķi. Uzvara raundā tiek novērtēta ar 10:9, kamēr ļoti pārliecinoša uzvara raundā vai pretinieka nosūtīšana nokdaunā sniedz rezultātu 10:8. Noteikumi pieļauj arī 10:10 rezultātu par raundu, bet tas novērojams ļoti reti. Tiesnešu vērtējumi bieži vien ir strīdīgi, bieži vien vērsti par labu mājiniekam un/vai čempionam, taču arī subjektīvi un grūti apstrīdami. Šo rindu autoram no malas vērtējums bija, ka Francis droši uzvarēja pirmajos divos raundos un arī pēdējā, kur bija ļoti tuvu nokautam, kā arī varētu pastrīdēties par trešo raundu.

Taču pēc gonga tika nosaukti rezultāti 58:57, 57:57 un grūti izprotamais 55:58, turklāt vēl jau bija jāņem vērā, ka šeit visur vērā ņemts soda punkts Kozletinovam, bez kura teorētiski Rozentālam būtu zaudējums. Taču praksē abu bokseru pārstāvji tiesnešu nosauktos rezultātus sagaidīja jau ar priekšzināšanām un bez īpašām emocijām, nekādus dramatiskos protestus par neizšķirtu neveicot.

Pēc cīņas Rozentāls intervijā bija vīlies par rezultātu, taču pie tiesnešu lamāšanas neķērās, pieņemot iznākumu un pat pasmaidot, sak, vai tad nebiju zinājis, kā boksā mēdz notiesāt. "Tagad labi zināšu, ka tādas cīņas vajag piebeigt līdz galam ringā, nevis atstāt tiesnešiem," sacīja Francis. Viņa treneris Sandis Kleins pēccīņas intervijā saskaitītajiem punktiem lielu uzmanību nepievērsa, koncentrējoties uz iegūto pieredzi un mācību, taču jāuzsver, ka sestdienas vakarā neviens publikai neteica, ka šīs cīņas rezultātu nav plānots ieskaitīt.

Tas kļuva skaidrs otrdien, kad "BoxRec" tika publicēts "LNK Fight Night 19" cīņu saraksts, un Rozentāla cīņas tajā nebija, attiecīgi saglabājot viņam bilanci 7-0. Ar to arī šim stāstam vajadzēja beigties un palikt nezināmam. Taču tas nebeidzās, jo viss mainījās.

Trešdien Kleins jau sašutis zvanīja Ahmedovam un prasīja paskaidrojumus, Ahmedovs cirta pretim un novēla vainu citur. Kas tad par problēmu? Tikmēr "LNK Boxing" vadītājs Jevgeņijs Saproņenko dusmīgi skatījās "BoxRec" datubāzē, kur Rozentāla perfektais 7-0 bija pārvērties par 7-0-1.

Lieta tāda, ka Krievijas boksera menedžeris nedēļas vidū bija vērsies pie LPBF ar sūdzību, ka Kozletinova cīņa nav tikusi ierakstīta protokolā. Federācija gan atgādināja, ka viņiem bijusi vienošanās, taču Kozletinova menedžeris uzstājis, ka neviens nekā nevar pierādīt un, ja federācija cīņu nefiksēs, tad viņi gatavi sūdzēties pie starptautiskajām organizācijām, rakstīt vēstules un vēl tik ko ne. Nekāda parakstīta līguma vai vienošanās Rozentāla pārstāvjiem par to, ka cīņa nebūs oficiāla, patiešām nebija, un federācija dienas laikā piekāpās, par ko LNK bosi gluži sajūsmā nebija. Ar mutisku vienošanos šoreiz izrādījās par maz, un Kleins varēja tikai dusmoties, ka federācija iepriekš nav nekā teikusi par rakstiska pamatojuma nepieciešamību, taču reizē arī nācās dusmoties pašiem uz sevi, ka nebija iedomājušies, ka šāda līmeņa cīņā pēkšņi būs juridisks strīds.

Federācijas vadība pārējiem taisnojās, ka nekas traks jau nav noticis, tas neizšķirts īsti neko boksera bilancē nemaina un "BoxRec" punkti viņam arī palikuši apmēram tādi paši. Federācija solīja, ka pamatīgāk pastrādās ar saviem tiesnešiem un tuvākajās dienās tur pabārsies pēc vajadzības, kā arī nolasīja lekciju, ka tādās reizēs taču vajag vismaz kaut kādu parakstītu papīru.

Principā jau šeit var piekrist, ka nekas traks patiešām nav noticis, ja vien neskaita netaisnību, ka Rozentālam statistikā ierakstīta cīņa, kuras vērtējums bijis sarunāts. Vai to var kaut kā apstrīdēt? Teorētiski jā, bet praktiski nē. Par piemēru varam ņemt kaut vai Brieža-Glovacka cīņu, kur polim bija visiem labi redzams arguments, ka tiesnesis ļāva cīņai turpināties vēl ilgi pēc gonga signāla, taču pat tāda liela mēroga notikumā Glovackis ar protestiem un apelācijām nepanāca neko citu, kā vien to, ka WBO lika Briedim aizvadīt revanšu. Nu, un Briedis turklāt šo aicinājumu mierīgi noignorēja (tādēļ gan atvadoties no WBO čempiona jostas). Savukārt mūsu vietējā līmenī nekad netiktu pat tik tālu, un te jāsamierinās, ka Rozentāla bilance vairs nav perfekta, taču – beigās sanāca iegūta vēl lielāka mācība un pieredze par profesionālā boksa vilku bara likumiem nekā sākumā cerēts.

  +2 [+] [-]

, 2022-02-17 11:52, pirms 2 gadiem
Vispār neizklausās pēc totalizatora mahinācijas, it nemaz..

     [+] [-]

, 2022-02-17 11:59, pirms 2 gadiem
Profesionālajā boksā ir daudz farsa.
Briedim pārmest par farsa darbībām, kur viss jau tā ir liels farss, nudien neceļas roka.

  +1 [+] [-]

, 2022-02-17 12:10, pirms 2 gadiem
Kaut kāds sūds un murgs pilnībā ,,,

     [+] [-]

, 2022-02-17 13:26, pirms 2 gadiem
Skatījos cīņu un biju pārsteigts par neizšķirtu, maigi izsakoties

     [+] [-]

, 2022-02-17 13:57, pirms 2 gadiem
Bokss pēdējos gadus izteikti pārvēršas par pilnīgāko klaunādi, kur sportiskie rezultāti ir sekundāri. Ja tā tiks turpināts, tad drīz bus liekams vienā plauktā ar WWE

     [+] [-]

, 2022-02-17 15:57, pirms 2 gadiem
Krievu toto mafija apčakarēja mūsējos kā tādus bērndārzniekus. Gan jau apzināti "džentlmeniski" vienojās, ka neies papīrus smērēt, tāpat taču tikai ķipa treniņcīņa un paspiedīsim tikai rokas. Bet līdz tam jau bija izfīčojuši, ka bez papīriem šo cīņu varēs viegli "pārtaisīt" par oficiālu un iebērt kabatā smuku ciparu, jo rezultāts taču bija zināms.
Bet boksa federācija, pērkamās dvēseles, patasīja paši savu čali par muļķi. Un vēl tie smieklīgie attaisnojumi - nu nekas jau nav noticis... bomba!

  +1 [+] [-]

, 2022-02-17 16:01, pirms 2 gadiem
Lauķi pilsētā Rozentālam tak jātiek vaļā no šitiem "palīgiem"

  +1 [+] [-]

, 2022-02-17 18:22, pirms 2 gadiem
Nav nekāds brīnums, ka no vasaras OS taisās izņemt boksu.

  +1 [+] [-]

, 2022-02-18 12:32, pirms 2 gadiem
Ja tas bija toķix, tad noteikti, ka tik reti izrietošo neizšķirta superkoeficientu, savā labā izmantoja arī Latvijas boksa federācija. Tagad šķiet runā tie, kuriem aizgāja lielā nauda gar degunu

  +3 [+] [-]

, 2022-02-18 13:12, pirms 2 gadiem
Roland, painteresējies arī, ko jaunais talants ar draugiem paveica naktī pēc cīņas. Par tādām lietām var arī karjeru noslēgt.

  +3 [+] [-]

, 2022-02-18 13:45, pirms 2 gadiem
Puslaiks! Ko viņš izdarīja?
Rajona razborkas?

     [+] [-]

, 2022-02-18 13:58, pirms 2 gadiem
puslaiks rakstīja: Roland, painteresējies arī, ko jaunais talants ar draugiem paveica naktī pēc cīņas. Par tādām lietām var arī karjeru noslēgt.
Sataisīja sūdus?

     [+] [-]

, 2022-02-18 17:59, pirms 2 gadiem
Celmiņa fanāts rakstīja: Sataisīja sūdus?
pamatīgus

     [+] [-]

, 2022-02-18 18:37, pirms 2 gadiem
Šajā visā stāstā šokējošākais ir tas, ka par oficiālu ir ticis atzīts mačs ar pilnīgi atklāti sarunātu rezultātu!

  +1 [+] [-]

, 2022-02-18 18:40, pirms 2 gadiem
Kas tie bija par sūdiem?

     [+] [-]

, 2022-02-19 17:13, pirms 2 gadiem
puslaiks rakstīja: pamatīgus
tak pastāsti, ko viņš izdarīja nevis mētājies ar tukšiem vārdiem

     [+] [-]

, 2022-02-20 01:45, pirms 2 gadiem
Interesanti palasīt no šāda skatu punkta.
Pēdējos gados esmu mēģinājis atbalstīt Latvijas boksu pērkot maksas translācijas un ejot uz cīņām "dzīvajā", lai daļa no šīs naudas aizietu arī pašiem bokseriem un tādējādi viņi varētu just to, ka atbalsts Latvijā viņiem aug (neskatoties uz to, ka daudz ērtāk ir skatītes TV ekrānā).
Izskatās, ka šādi rīkoties vairs nav nepieciešams, jo, piemēram, man nav ne mazākā interese maksāt par sarunātu sparingu un totalizatora rezultātu. Ja ir pamatoti avoti, tad par šo droši rakstiet arī turpmāk.