Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Liela nedēļa Latvijas un pasaules boksā: kas, kur un kad?

Liela nedēļa Latvijas un pasaules boksā: kas, kur un kad?
Ričards Bolotņiks ar komandu ceļā uz Austrāliju. Foto: LNK Boxing

Ņemot vērā, ka profesionālajā boksā sportisti cīņas aizvada ar vismaz dažu mēnešu pārtraukumu (nereti pat vairāk), boksa kalendārs parasti ir visai izkliedēts. Taču 2024. gada maijā vienas nedēļas intervālā tiks aizvadītas uzreiz trīs Latvijas bokseru cīņas ārzemēs, turklāt divas no tām norisināsies vērienīgos boksa šovos, kas šo nedēļu padara par nozīmīgu ne tikai Latvijas profesionālajā boksā, bet globālā mērogā.

Naktī uz 12. maiju cīņu šovs Austrālijā ar Bolotņiku un Lomačenko

Ričardam Bolotņikam (20-7-1) šī nebūs pirmā pieredze pasaules mēroga boksa cīņu vakaros. Pirms gada viņš Meksikā piedalījās Kanelo Alvaresa cīņu šovā, spēkojoties pret bijušo pasaules čempionu Oleksandru Gvozdiku un cieta zaudējumu sestajā raundā. Bolotņiks pēc tam aizvadīja cīņu Rīgā, droši pēc punktiem pārspējot čehu Tomāšu Bezvodu.

Bolotņiks joprojām uztur mērķi cīnīties par pasaules čempiona titulu. Realitāte gan diemžēl ir tāda, ka titulcīņas logs, kas pirms trim gadiem bija nedaudz pavēries vaļā, ir praktiski aizvēries. Pirms trim gadiem Bolotņiks Anglijā cīnījās pret Džošua Buatsi, un šī cīņa tika pieteikta kā WBA kandidātu cīņa par iespēju izaicināt čempionu. Taču arī šīs cīņas uzvarētājs Buatsi trīs gadu laikā pie titulcīņas nav ticis, lai gan nevienā cīņā joprojām nav zaudējis. Un aiz Buatsi stāv pavisam cita mēroga promouteri.

Ričardam pašam nepatīk boksa termins "gatekeeper", proti, bokseris, kura prasmes tiek cienītas un kura vārds nes cieņu, taču līdz titulcīņām tomēr neaizsniedzas, attiecīgi viņš ir kā "vārtu sargs", proti, kā šķērslis, ko jāpārvar, lai varētu domāt par čempiona izaicināšanu. Bolotņika sīkstums un izturība, it īpaši cīņā pret Buatsi, tika augstu novērtēta, kas rezultātā noveda pie cīņas pret Gvozdiku. Vēl jau bija arī vienošanās par cīņu pret citu britu Kreigu Ričardsu, taču tad Ričardsam pašā pēdējā brīdī uzradās trauma un cīņa nedaudz dīvainos apstākļos tika atcelta.

Arī šajā nedēļas nogalē Bolotņiks būs cīņas otrais numurs. Viņa pretinieks Imams Hatajevs tagad dzīvo Austrālijā, kur trenējas Džordža Kambososa nometnē. Hatajevs būs mājnieka statusā, un fakts ir tāds, ka pretinieks tika piemeklēts speciāli viņam. Lai izcīnītu uzvaru, Bolotņikam būs jāveic pamatīgs ceļš pret kalnu, un nedrīkst aizmirst arī tiesnešu faktoru, kas arī lielu cīņu šovu "undercard" cīņās (kad arēna vēl nav tik pilna un TV skatītāju mazāk) ir aktuāla lieta.

Lai gan "BoxRec" pasaules rangā Bolotņiks ir pat augstāk (45. vieta pret 79. vietu), bukmeikeru prognozes Ričardam ir par sliktu (koeficienti variējas no 7.50 līdz 12.00). Salīdzinājumam - augstāk tika vērtētas pat viņa izredzes cīņā pret Buatsi. Čečenu bokserim Hatajevam šī būs tikai septītā cīņa pro boksā, taču viņam ir ilga karjera amatieru boksā, kur viņš kļuvis par Tokijas spēļu bronzas ieguvēju un PČ 3. vietas ieguvēju. To viņš izdarījis, pārstāvot agresorvalsti uz austrumiem no mums. Saprotams ir jautājums, kādēļ tad Latvijas amatieru boksa izlase nepiedalās turnīros, kur pārstāvēta agresorvalsts. Atšķirība ir tāda, ka amatieru boksa vadošā organizācija ļāvusi agresorvalstij piedalīties kā pilnvērtīgai izlasei ar visu savu simboliku, kamēr Hatajevu Austrālijā piesaka kā individuālu sportistu no Čečenijas. Profesionālajā boksā organizācijas pa saviem noteikumiem lavierē pēc ieskatiem, un šis nav nekāds izņēmums.

Preses konferencē Bolotņiks (kuram, atšķirība no Hamajeva, nebija nepieciešams tulks) izteicās, ka atzinīgi vērtē Hatajeva boksa stilu, ko uzskata par līdzīgu savējam. Savukārt viņa pretinieks savos izteikumos preses konferencē Bolotņiku nepieminēja un kopumā bija lakonisks. Zīmīgs arī bija jautājums no preses konferences vadītāja, sak, vai Hatajevs rēķinās ar to, ka būs septītais nokauts septiņās cīņās? Viņš pats atbildēja, ka "nevar apsolīt, cīņā redzēs", bet noskaņa, ar kādu Austrālijā tiek sagaidīta šī cīņa, gan ir skaidri nojaušama.

Bolotņiks pats gan vienmēr saka, ka viņam šādas situācijas patīk un ka viņa rēķinā jau ir vairākas uzvaras no otrā numura pozīcijām. Nu, un ja vēlies kļūt par pasaules čempionu, tad, protams, jābūt gatavam uzvarēt jebkuru. "Negribu būt "journeyman", kurš vienkārši braukā uz cīņām braukāšanas pēc. Man vēl ir lielas sportiskās ambīcijas," februārī intervijā Sportacentrs.com teica Bolotņiks. Tagad viņam būs iespēja to pierādīt, atklājot ukraiņu boksa superzvaigznes Vasilija Lomačenko un austrālieša Džordža Kambososa cīņu vakaru. Bolotņika cīņa plānojas ap plkst. 3:00 naktī, un šis cīņu vakars iekļauts GO3 tiešraižu piedāvājumā.

Promoutera Frenka Vorena cīņu šovā iespēju guvis Volkovs

Kamēr Bolotņiks cīnīsies pēc Latvijas laika naktī uz 12. maiju, 11. maija vakarā Londonā savu otro cīņu ārzemēs aizvadīs Milans Volkovs. Milans (10-2-2) joprojām ir jauns bokseris, viņam ir tikai 24 gadi. Savus iepriekšējos zaudējumus viņš cieta pirms pieciem gadiem, pēc tam cīnoties tikai Rīgā. Turklāt, kas visai netipiski, bieži pret citiem vietējiem bokseriem - Volkova trīs iepriekšējās cīņas bija pret Kristapu Zuti, Kristapu Zīli un Juri Zundovski.

Nav godīgi 24 gadus veca boksera cīņu raksturot kā "būt vai nebūt" cīņu, taču skaidrs, ka nedēļas nogalē Volkovs var tikt pamatīgi atmests atpakaļ savas karjeras izaugsmē. Viņš ticis pie iespējas pazīstamā promoutera Frenka Vorena cīņu šovā Londonā. Tas nekotējas īpaši augstu (vakara galvenā cīņa būs par WBO "International" titulu vidējā svara kategorijā starp diviem "Top100" līmeņa bokseriem).

Volkovs pats šobrīd ir izlikts 162. vietā krūzeru svara kategorijā, un viņa pretinieks būs Itālijā dzimušais vācietis Oronzo Birardi (7-0), kurš pasaules rangā ir 62. vietā. 23 gadus vecais Birardi izlikts kā cīņas izteikts favorīts, kamēr uz Volkova uzvaru bukmeikeri piedāvā koeficientus ap 6.00. Volkova pašreizējais mērķis ir ielauzties pasaules ranga "Top100", un ar uzvaru sestdienas vakarā tas tiks paveikts. Taču nevar noliegt, ka uzvara būs ļoti grūti izcīnāma.

Viņa pretiniekam, kurš pārstāv Vorena "Quensberry Promotions", šī būs otrā cīņa Londonā pēc kārtas, turklāt abās savās cīņās 2023. gadā Birardi uzvarēja ar nokautu jau pirmajā raundā. Savukārt Volkovam šī tomēr būs iziešana no ierastā ritma un jauna pieredze. Un skaidrs, ka "Quensberry Promotions" šo cīņu neorganizēja ar domu par Latvijas boksera iespējām sasniegt ranga "Top100" - cīņa tiek organizēta ar domām par Birardi karjeras attīstību.

Pēc nedēļas - Fjūrijs pret Usiku un Briedis pret Opetaiju

Džeijs Opetaija nesen intervijā izteicās, ka, viņaprāt, šī būs Brieža karjeras pēdējā cīņa. Ņemot vērā, ka viņam ir 39 gadi, tas nebūt nebūtu neloģiski. Bet skaidrs pagaidām ir tas, ka šo rindu autors 18. maijā būs spiests atzīt sakāvi ar Sportacentrs.com redaktoru Jāni Celmiņu publiski un ne līdz galam pārdomāti noslēgtajās derībās par to, vai Briedis vēl kādreiz atgriezīsies ringā. Protams, ja vien atkal neuzradīsies kādi pēdējā brīža pārsteigumi kā martā, kad Fjūrija savainojuma dēļ atcēlās viss cīņu vakars.

Par Briedi grūti pateikt ko jaunu. Bijušais nācijas varonis savu tēlu sāka bojāt jau vairākus gadus iepriekš, pamazām arvien tālāk nobīdot menedžera padomus, un papildus visādām Džeikpolu un Supermario izdarībām sekoja arī pēc pašas personīgas iniciatīvas pausta "nenostāšos nevienā pusē" par Krievijas karu Ukrainā, ko viņš pēc tam centās labot ar došanos uz Ukrainu pie Vitālija Kļičko, taču, ja reiz kļūda nemaz netiek atzīta, tad kā lai runā par tās labošanu? Un Briedis savas kļūdas atzīst reti.

Līdz ar to par šīs cīņas sportisko pusi grūti runāt, taču - Briedim tā būs pirmā cīņa divu gadu laikā, šajā periodā izmēģinot arī politiku (Saeimas vēlēšanās piedalījās no "Saskaņas" partijas), kamēr Opetaija šajā laikā aizvadījis divas cīņas pret zemāka līmeņa bokseriem, abās izcīnot dominējošas uzvaras. Opetaija izlikts kā drošs cīņas favorīts (Brieža uzvaras koeficients ir ap 4.50-6.00). Ja skatās tieši bukmeikeru koeficientus, tad šī būs pirmā reize Brieža karjerā, kad viņš ir tik izteiktā otrā numura lomā - pat Supersērijas finālā pret Usiku viņa izredzes tika vērtētas krietni augstāk (koeficienti ap 3.00-4.00).

Kas Latvijas sporta fanus 18. maijā interesēs vairāk - cīņa par IBF krūzeru titulu starp Briedi un Opetaiju vai Taisona Fjūrija un Oleksandra Usika visu smagsvaru titulu apvienošanas cīņa? Fjūrija un Usika cīņai bijis ilgs nobriešanas periods, un sava patiesībā ir jokā "cīņas norisei ticēšu tikai tad, kad atskanēs pirmais tiesneša signāls". Viņu cīņa tikusi pārcelta un atcelta vairākkārt, un ļoti jācer, ka nākamo deviņu dienu laikā nekādi jauni pavērsieni neliks Saūda Arābijā paredzēto šovu, ko tiešraidē piedāvās DAZN, atkal atlikt.

Saūda Arābijas cīņu rīkotājiem šomēnes viens liels trieciens jau bija jāiztur, kad nācās atcelt 1. jūnija plānoto pussmagā svara visu titulu apvienošanas cīņu starp Bivolu un Beterbijevu, jo Kanādā dzīvojošais krievu bokseris Beterbijevs esot guvis traumu. Tā vietā šajā cīņu šovā kā vakara galvenais notikums būs smagsvaru Deonteja Vaildera un Žileja Žanga tikšanās ringā.

Boksa cīņas tuvākajās nedēļās

DatumsVietaCīņa
11.05.LondonaMilans Volkovs -Oronzo Birardi
12.05.PērtaRičards Bolotņiks - Imams Hatajevs
18.05.RijādaMairis Briedis - Džeijs Opetaija
12.05.PērtaVasilijs Lomačenko - Džordžs Kambososs
18.05.RijādaTaisons Fjūrijs-Oleksandrs Usiks
25.05.LīdsaDžošs Teilors - Džeks Katerals
01.06.RijādaDeontejs Vailders - Žilejs Žangs

, 2024-05-09 21:27, pirms 2 nedēļām
Novēlu Briedim zaudējumu un punktu karjerai.
Latvijas sportā diezgan unikāls gadījums. Tautas varonis, vienu brīdi noteikti populārākais sportists, kurš pacēla interesi par boksu nebijušos augstumos. Tikai lai pats sevi apraktu ar skriešanu pēc naudas, līšanu politikā un par to "es nenostājos neviena pusē" vispār nav ko teikt.
Slēpts komentārs: right_hook
, 2024-05-09 21:47, pirms 2 nedēļām
Novēlu lai Briedi iznes 1 raundā ar K.O saskaņas vatņiks
, 2024-05-09 22:50, pirms 2 nedēļām
Neesmu boksa speciālists, bet izskatās, ka visi trīs mūsējie (jā Briedis man ir mūsējais - Latvietis) var zaudēt. Volkovs droši vien pirmajā raundā, bet Bolotņiks un Briedis var aizķerties.
, 2024-05-10 10:26, pirms nedēļas
Mairim uzvaru un turpināt karjeru!
Bet visiem nabagiem sulīgi vilties :p
, 2024-05-10 10:36, pirms nedēļas
Damokla_zobens_23 rakstīja: Neesmu boksa speciālists, bet izskatās, ka visi trīs mūsējie (jā Briedis man ir mūsējais - Latvietis) var zaudēt. Volkovs droši vien pirmajā raundā, bet Bolotņiks un Briedis var aizķerties.
Uz Volkovu koefs 8.10, uz Bolotņiku 10, uz Briedi 5.60
, 2024-05-10 11:29, pirms nedēļas
Al Pačīno rakstīja: Novēlu lai Briedi iznes 1 raundā ar K.O saskaņas vatņiks
Tu laikam esi garīgi slims, ja reiz kaut ko tādu vari novēlēt

Labi ka šito lohu novēlējumi nepiepildās. Pie tam Briedim nav sakara ar saskaņu, tu, bāleliņ, dzīvo no kaimiņu veceņu tenkām.
, 2024-05-10 12:02, pirms nedēļas
right_hook rakstīja: Tu laikam esi garīgi slims, ja reiz kaut ko tādu vari novēlēt

Labi ka šito lohu novēlējumi nepiepildās. Pie tam Briedim nav sakara ar saskaņu, tu, bāleliņ, dzīvo no kaimiņu veceņu tenkām.
Bokseris Briedis startēs 14. Saeimas vēlēšanās no “Saskaņas” saraksta

????? Laikam esi aizmirsis iepriekšējas vēlešanas, kur viņš ar sagrautu galvu netika iekšā
, 2024-05-10 12:37, pirms nedēļas
Al Pačīno rakstīja: Bokseris Briedis startēs 14. Saeimas vēlēšanās no “Saskaņas” saraksta

????? Laikam esi aizmirsis iepriekšējas vēlešanas, kur viņš ar sagrautu galvu netika iekšā
Nu tu nopietni vai. Ar saskaņu viņam nav nekāda sakara, lasīt māki?
, 2024-05-10 14:03, pirms nedēļas
right_hook rakstīja: Tu laikam esi garīgi slims, ja reiz kaut ko tādu vari novēlēt

Labi ka šito lohu novēlējumi nepiepildās. Pie tam Briedim nav sakara ar saskaņu, tu, bāleliņ, dzīvo no kaimiņu veceņu tenkām.
https://sv2022.cvk.lv/pub/kandidatu...
Kas tad bija 14. Saeimas vēlēšanās viņu 3. nr Rīgas sarakstā?
Tas, ka viņš vairs nav tai partijā, nenozīmē, ka nepinās ar viņiem.
Turklāt pīšanos ar krieviem un belariem nav atmetis.
, 2024-05-10 14:09, pirms nedēļas
Nu bet jūs tak paši rakstat, ka tas bija 22. gadā.

Fantazjori.
Viņš sen jau nav tajā partijā un loģiski, ka nepinās ar viņiem.

Un kur ir pīšanās ar krieviem un kuriem tieši?
, 2024-05-10 14:34, pirms nedēļas
right_hook rakstīja: Nu bet jūs tak paši rakstat, ka tas bija 22. gadā.

Fantazjori.
Viņš sen jau nav tajā partijā un loģiski, ka nepinās ar viņiem.

Un kur ir pīšanās ar krieviem un kuriem tieši?
Ja cilvēks izdara lietu X un pēc tam to vairs nedara tas, kaut ko maina? Pinās, caur viņiem līda politikā - tas ir zīmogs uz mūžu. Kāpēc, ja tik ļoti gribēja uzlabot Latviju gāja caur partiju, kam Latvijas uzlabošana ir vēl tālākā vietā, kā visādiem jenotiem un regresīvajiem?
Kas attiecās uz pīšanos ar krieviem - normāls cilvēks nepiedāvā belaru sievsitējam par ļamu uz cīņu iziet viņa krekliņā.
, 2024-05-10 15:25, pirms nedēļas
right_hook rakstīja: Nu bet jūs tak paši rakstat, ka tas bija 22. gadā.

Fantazjori.
Viņš sen jau nav tajā partijā un loģiski, ka nepinās ar viņiem.

Un kur ir pīšanās ar krieviem un kuriem tieši?
Pēc tavas loģikas vatņikus Kalniņu un Jelisjevu kas vairs nespēlē KHL arī varam saukt atpakal uz izlasi, jo tas tak bija pagātnē un tagad viņi vairs tur nav?

Tu esi vienkārši nozombēta krievu paraša, kas visticamāk vakar svinēja savus 9. maija svētkus!
, 2024-05-10 18:13, pirms nedēļas
Al Pačīno rakstīja: Pēc tavas loģikas vatņikus Kalniņu un Jelisjevu kas vairs nespēlē KHL arī varam saukt atpakal uz izlasi, jo tas tak bija pagātnē un tagad viņi vairs tur nav?

Tu esi vienkārši nozombēta krievu paraša, kas visticamāk vakar svinēja savus 9. maija svētkus!
Paraša esi tu pats. Nezinu nekādus kalniņus jeļisejevus un ko ar viņiem darīt. Briedis dara savu lietu un jūs te kvankšķat kā tādi šakālēni )
, 2024-05-10 18:15, pirms nedēļas
Geralt of Rivia rakstīja: Ja cilvēks izdara lietu X un pēc tam to vairs nedara tas, kaut ko maina? Pinās, caur viņiem līda politikā - tas ir zīmogs uz mūžu. Kāpēc, ja tik ļoti gribēja uzlabot Latviju gāja caur partiju, kam Latvijas uzlabošana ir vēl tālākā vietā, kā visādiem jenotiem un regresīvajiem?
Kas attiecās uz pīšanos ar krieviem - normāls cilvēks nepiedāvā belaru sievsitējam par ļamu uz cīņu iziet viņa krekliņā.
Protams, ka maina. Viņš vismaz kaut ko ir sapratis, atšķirībā no jums te.

Tad piedāvāja krievam vai baltkrievam?

Nekas jau tāpat tur nebūtu sanācis, bet jums jau "pinās" ))
Emanuels Navarete un Deniss Berinčiks. Foto: Boxing Scene
1

Vēl viens triumfs Ukrainas boksam: Berinčiks kļūst par vieglā svara WBO čempionu

Ukrainas bokseris Deniss Berinčiks San Djēgo, ASV, aizvadītajā cīņā par WBO pasaules čempiona titulu vieglajā svarā pieveica par favorītu uzskatīto meksikāni Emanuelu Navareti.
Oleksandrs Usiks cīņā pret Taisonu Fjūriju. Foto: AP/Scanpix
85

Usiks pieveic Fjūriju un kļūst par neapstrīdēto pasaules čempionu

Cīņā par neapstrīdētā čempiona titulu boksa smagsvaros Oleksandrs Usiks pēc punktiem pieveica Taisonu Fjūriju, kļūstot par pirmo visu četru vadošo boksa organizāciju čempionu smagsvaros.
Džeijs Opetaija un Mairis Briedis. Foto: Action Images via Reuters/Scanpix
172

Briedis pēc punktiem piekāpjas Opetaijam cīņā par IBF čempiona titulu

Cīņā par IBF pasaules čempiona jostu pirmā smagā svara kategorijā Mairis Briedis pēc punktiem piekāpās Austrālijas bokserim Džeijam Opetaijam, piedaloties Fjūrija-Usika cīņu vakarā Saūda Arābijā.