Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Miris bijušais boksa čempions Karmens Bazilio

Jānis Pārums

Miris bijušais boksa čempions Karmens Bazilio
Karmens Bazilio vecumdienās

Trešdien 85 gadu vecumā miris bijušais pasaules čempions boksā divās dažādās svara kategorijās Karmens Bazilio (56-16-7, 27KO). Par Bazilio nāves cēloni kļuva plaušu karsoņa izraisītās komplikācijas.

1927.gada 2.aprīlī dzimušais Bazilio profesionāla boksera karjeru uzsāka 21 gada vecumā, pirmajā cīņā ar nokautu trešajā raundā uzvarot Džimiju Evansu. 1953.gadā viņš kļuva par Ņujorkas štata čempionu, un tajā pašā gadā pirmoreiz cīnījās par pasaules čempiona titulu svarā līdz 66.7 kilogramiem, taču, tiesnešu domām daloties, sīvā cīņā atzina Kida Gaviana pārākumu.

Nākamā iespēja viņam bija pēc diviem gadiem un to viņš izmantoja pilnībā – 12.raundā ar tehnisko nokautu tika sakauts Tonijs De Marko. Titulu Bazilio aizstāvēja trīsreiz, tostarp pret to pašu De Marko, kurš atkal tika pieveikts 12.raundā ar tehnisko nokautu, tiesa, šoreiz, atšķirībā no pirmās cīņas, Bazilio pēc punktiem atradās zaudētājos. "The Ring Magazine" Bazilio – De Marko otro tikšanos ringā atzina par 1955.gada labāko cīņu. Gadu vēlāk Bazilio savu titulu zaudēja Džonijam Sakstonam, taču jau pēc sešiem mēnešiem reabilitējās, sakaujot savu oponentu devītajā raundā ar tehnisko nokautu un atgūstot titulu. Arī šī cīņa ieguva gada cīņas (1956.) titulu. 1957.gadā Bazilio un Sakstons tikās trešoreiz un atkal pārāks bija Bazilio, kurš triumfēja jau otrajā raundā.

1957. un 1958. gadā Bazilio mērojās spēkiem ar leģendāro "Sugar" Reju Robinsonu (173-19-6, 108KO). Pirmajā cīņā Bazilio pēc punktiem uzvarēja, izcīnot pasaules čempiona titulu vidējā svarā (līdz 72.6 kilogramiem), bet pārāks bija Robinsons. Abas cīņas pret Robinsonu ieguva "gada cīņas" titulu. Vēlāk Bazilio bija iespēja divreiz cīnīties par Nacionālās Boksa asociācijas pasaules čempiona titulu, bet abās cīņās viņš zaudēja. Boksera karjeru Bazilio beidza 1961.gadā pēc zaudējuma Polam Penderam.

1990.gadā Bazilio par saviem sasniegumiem tika iekļauts Starptautiskajā boksa slavas zālē. Nedaudz vēlāk viņš smagi saslima, kā rezultātā bija nepieciešama sirds operācija. Lai arī pēc tās Bazilio nodzīvoja vēl aptuveni 20 gadus, ģimene atzina, ka kopš tā laika viņa veselības stāvoklis pakāpeniski pasliktinājies.

Bazilio pirmās cīņas pret Robinsonu pēdējie raundi