Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:371, Did:0, useCase: 3

Noslēgusies saīsinātā MLB sezona, priekšā – vēl nebijuši "playoff" mači

Juris Miņins
Juris Miņins

Noslēgusies saīsinātā MLB sezona, priekšā – vēl nebijuši "playoff" mači
Losandželosas "Dodgers" bija labākā 2020. gada regulārās sezonas komanda Foto:AP/Scanpix

Šodien noslēdzās Augstāko beisbola līgu (MLB) 2020. gada regulārā sezona, kas šogad norisinājās 60 maču formātā, bet pēc pāris dienām sāksies "playoff" turnīrs, kurā šosezon cīņu uzsāks 16 komandas.

2020. gada MLB sezonai bija jāsākas jau marta beigās, taču Covid-19 dēļ šis starts tika atlikts. Bez šī visiem zināmā apstākļa beisbolistiem un komandu vadītājiem bija vēl viena, lokālā mēroga cīņa, proti, pie šīs ārkārtējās situācijas komandu īpašnieki vēlējās spēlētājiem uzspiest algu samazinājumu, ko beisbolisti, protams, nevēlējās. Šīs sarunas, kurās netrūka arī draudu un savstarpējo apvainojumu, sezonas startu atlika uz vēl vēlāku laiku, tāpēc mači tika sākti vien 23. jūlijā un ierasto 162 spēļu maratona vietā šogad komandas cīnījās 60 maču sprintā.

Bez izmaiņām regulārās sezonas struktūrā un gaitā, izmaiņas piedzīvoja arī izslēgšanas mači, jo, ja parasti rudens mačiem kvalificējās visu divīziju uzvarētājas un divas labākās otro vietu ieguvējas (tās "wild card" mačā noskaidroja izslēgšanas maču pamatturnīra dalībnieci), kopā piecas komandas no katras līgas, tad šogad cīņām par Pasaules sērijas titulu kvalificējās uzreiz 16 komandas, t.i., pa astoņām no katras līgas – divas labākās no katras divīzijas un divas labākās no pārējām komandām.

Runājot par "playoff" maču dalībniecēm, tad vislabāk saīsināto sezonu aizvadīja Losandželosas "Dodgers", kuri uzvarēja 43 no 60 spēlēm, astoto gadu pēc kārtas triumfējot Nacionālās līgas Rietumu divīzijā. Tiesa, nevar teikt, ka konkurence par divīzijas čempionu titulu viņiem bijusi vāja, jo šogad, beidzot, ir noticis tas, ko Sandjego komandas līdzjutēji gaidīja jau vairākus gadu, proti, "Padres" sāka rādīt ļoti konkurētspējīgu beisbolu un, lai arī sezonas beigās no "Dodgers" atpalika par sešām uzvarām, tas viņiem tāpat deva otro vietu Nacionālajā līgā.

Tiesa, ja mēs runājam par konkurenci, tad Nacionālās līgas Centrālā divīzija ir īstā vieta, kur to meklēt, tā kā četras no piecām komandām kvalificējās izslēgšanas mačiem, bet ceturtajā vietā esošā Milvokī "Brewers" no divīzijas čempioniem Čikāgas "Cubs" atpalika tikai par piecām uzvarām.

Savukārt NL Austrumu divīzijā Atlantas "Braves" pierādīja savu favorītu statusu, taču kā otrā izslēgšanas mačiem kvalificējās Maiami "Marlins", aiz sevis atstājot kā Filadelfijas "Phillies" un Ņujorkas "Mets", tā arī 2019. gada sezonas čempionus Vašingtonas "Nationals".

Amerikas līgā par labāko komandu diezgan negaidīti kļuva Tampabejas "Rays", kuri, lai arī nerāda uguņojošu sniegumu, prata uzvarēt mačus (40 no 60). Tiesa, saukt viņus par galvenajiem pretendentiem uz uzvaru līgā nez vai var, jo sezonas laikā sakrātie savainojumi, sevišķi jau metēju rotācijā, vieglus mačus nesola. Tampabeja aiz sevis atstāja Ņujorkas "Yankees" un Toronto "Blue Jays" komandas. Zīmīgi, ka ar kanādiešiem, kuri gan šosezon mačus nevar aizvadīt Toronto, Floridas komandai būs jātiekas pirmajā kārtā.

AL Centra divīzijā uzvaru izcīnīja Minesotas "Twins", lai gan ilgu laiku tās līderu godā atradās Čikāgas "White Sox", kas šogad demonstrēja ļoti skatāma un agresīvu beisbolu, taču izgāzās sezonas izskaņā. Viņi gan kvalificējās izslēgšanas mačiem, tāpat kā Klīvlendas "Indians".

Savukārt no AL Rietumu divīzijas uz izslēgšanas mačiem tiek deleģēti Oklendas "Athletics" un Hjūstonas "Astros". Interesanti, ka Sietlas "Mariners" vienībai pietrūka divu uzvaru, lai pacīnītos par iekļūšanu izslēgšanas mačos, tādējādi viņi turpina savu neveiksmju sēriju – bez izslēgšanas mačiem kopš 2001. gada, kas ir ilgākā šāda veida sērija visās Ziemeļamerikas lielajās profesionālā sporta līgās.

Atgriežoties pie izslēgšanas maču formāta, jāsaka, ka šogad visas komandas cīņā par Pasaules sērijas čempionu titulu iesaistīsies uzreiz, pēc ierastā formāta, kurā regulārās sezonas veiksmīgākās komandas tiksies ar tām, kas ir ieņēmušas zemākas vietas (1.-8., 2.-7., 3.-6., 4.-5.). Pretēji ierastajam, "Wild card" kārtā komandas spēlēs nevis vienu maču, bet gan līdz brīdim, kad vienai no komandām būs divas uzvaras.

Divīziju kārtā vienības, kā ierasts, spēlēs līdz trim uzvarām, bet, lai uzvarētu līgas finālā vienai no komandām būs jāizcīna vismaz četras uzvaras, gluži tā pat kā Pasaules sērijā, kas sāksies 20. oktobrī.

MLB 2020. gada sezona, "Playoff" pāri

Amerikas līga

MājniekiViesi
RaysBlue Jays
IndianasYankees
TwinsAstros
AthleticsWhite Sox

Nacionālā līga

MājniekiViesi
DodgersBrewers
PadresCardinals
CubsMarlins
BravesReds

Izmantotie resursi:
https://www.mlb.com/