Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:371, Did:0, useCase: 3

Pirms MLB sezonas

Juris Miņins
Juris Miņins

Pirms MLB sezonas
Alberts Puhols
Foto AP/Scanpix

Jau pēc divām dienām, 2. martā, sāksies ikgadējie Augstāko beisbola līgu (MLB) komandu pavasara treniņu pārbaudes spēles, kuras sola daudz interesantu notikumu un, iespējams, arī pārsteigumu. Ko no šīm spēlēm, pirmssezonas treniņiem un sezonas sākuma kopumā sagaidīt? To arī apskatīsim.

Lai noskaidrotu ko gaidīt no pirmssezonas, kas jau ir sākusies, un, pēc būtības, arī regulārās sezonas, ir jāapskatās kas ar komandām ir noticis salīdzinājumā ar pagājušās sezonas beigām. Un tā kā noticis ir daudz kas, mēģināsim sadalīt visu daudz maz sistemātiski.

Tātad, ja runā par komandu gatavību gaidāmajai sezonai, pirmkārt, protams, ir jāapskatās komandas sastāvā, lai noskaidrotu kas ir palicis no iepriekšējā sastāva, kas nācis klāt un kā tas varētu izskatīties "dabā un sadzīvē". Un, kā jau ierasts, MLB komandas savus tēriņus veic pēc divām pilnīgi dažādām stratēģijām – vieni ir gatavi par jebkādu naudu nopirkt visus sev interesējošos spēlētājus, citi – ieguldīt pēc iespējas mazāk, lai sasniegtu konkrētu rezultātu.

Ja runā par pirmo grupu, tad šajā ziemā iepriekšējo gadu čempioni (un arī MLB čempioni) Ņujorkas "Yankees", lai arī nolīga pāris "skaļākus" uzvārdus (Kērtiss Grandersons), ar naudu īpaši nemētājās, jo, kā zināms, uzvarētāji sastāvu nemaina. Taču ar naudu mētājās "jeņķu" vieni no principiālākajiem konkurentiem Bostonas "Red Sox". Džons Lakijs, Maiks Kamerons, Adrians Beltre un Marko Skutaro, protams, varētu būt labi palīgi gaidāmajā regulārajā sezonā, taču viņi visi kopā maksā arī labu naudu, jeb precīzi 126 miljonus ASV dolāru.
Tāpat naudu šajā pasaules ekonomikai neviennozīmīgi vērtētajā laikā noteikti nav skaitījuši Sietlā, kuri, lai arī uz brīvo aģentu tirgu "izlika" 50.8 miljonus kopā, ar maiņām un līgumu pagarināšanām, ir iztērējusi pat vairāk nekā Bostona – 144.95 miljonus ASV dolāru.

Savukārt no otras puses ir tieši tās pašas "mazbudžeta komandas" un pirmā, kas nāk prātā, protams, ir Floridas "Marlins". Floridieši jau kuro gadu tērē vismazākās naudas spēlētāju nolīgšanai un, kā izskatās, ne bez panākumiem. Šajā starpsezonā "Marlins" brīvo aģentu tirgū nav iztērējusi nevienu (!!!) garantēto dolāru, bet galvenais viņu ieguldījums bija līguma parakstīšana ar Džošu Džonsonu par nepilniem 10 miljoniem sezonā (4 gadi, 39 miljoni).

Tāpat TOP-ā, noteikti, ir jāiekļauj Klīvlendas "Indians" un Pitsburgas "Pirates". Ja klīvlendieši šajā starpsezonā īpaši necentās variēt ar sastāvu, tad Pitsburgā tas tika darīts, taču ar pēc iespējas mazākiem līdzekļiem, kas arī tika realizēts. Beigu beigās "Pirates" "lielās komandas" brīvo aģentu līgumu garantētā summa bija septiņi miljoni ASV dolāru, kas, kā smejas Ziemeļamerikas beisbola apskatnieki, ir mazāk nekā Džeisona Beja (Ņujorkas "Mets") līguma parakstīšanas bonuss.

Otra pozīcija, kas ir jāapskata ir kā šī nauda ir iztērētā, t.i., kādi spēlētāji ir iepirkti. Kuru no darījumiem var saukt par veiksmīgu ieguldījumu un kuru darījumu komandas labāk nekad nebūtu slēgušas.

Pie "labajiem līgumiem", neapšaubāmi ir arī "skaļie uzvārdi". Džons Lakijs, Čons Figinss, Mets Holidejs. Bostonas "Red Sox" nolīgtais Lakijs, iespējams, kādam neliksies tik būtisks ieguvums, jo Bostonā pietiek labu sākumsastāva metēju, taču, kā zināms, lielisku sākumsastāva metēju nekad nevar būt par daudz. Laikijs ir viens no "lieliskajiem". Čons Figinss, viens no ātrākajiem MLB spēlētājiem, Sietlai dos drošību par sastāvu, bet Mets Holidejs "Cardinals" rindās, paredzams, būs tieši tas, kam būs "jāpiespēlē" Albertam Puholam, jo pretējā gadījumā Sentluisas komandai tikai viens spēlētājs bija bīstams, tiešām bīstams, uzbrukumā.

Savukārt pie neveiksmīgākajiem darījumiem noteikti ir jāatzīmē metēja Brendona Liona un Hjūstonas "Astros" noslēgtais triju gadu līgums par vidēji pieciem miljoniem sezonā. Kā vienbalsīgi atzīmē vairāki MLB eksperti – "Pārāk ilgs un dārgs līgums". Arī Pudža Rodrigeza un Vašingtonas "Nationals" līgums ir visai neizprotams (2 gadi, 6 miljoni), jo gan viņa statistika, gan vecums neatbilst šādam līgumam, nemaz nerunājot par to, ka pēdējā pusotra gada laikā Rodrigezs ir nomainījis piecas (!!!) komandas.

Tāpat ir jāapskatās starpsezonā veiktās labākās (izdevīgākās) maiņas un tādas bija. Pirmkārt, jau iepriekšminētie Sietlas "Mariners" ieguva Klifu Lī, kurš būs lielisks palīgs Feliksam Hernandesam un labs papildinājums sākumsastāva metēju rotācijā. Lai arī runā, ka Lī nedomā ilgi uzkavēties Sietlā, "Mariners" jebkurā gadījumā nebūs par ko skumt – darbs būs padarīts (Lī ir "līguma sezona"), bet par viņu atdotā kompensācija ir trīs jaunie beisbolisti, kuri nemaz nebija iekļauti starp 100 labākajiem MLB prospektiem.

Otrkārt, Filadelfijas "Phillies" maiņas darījums, kura rezultātā pie viņiem nonāca Rons Haladajs arī ir ievērības cienīgs, jo pēdējo divu gadu Pasaules sērijas dalībnieki ieguva vienu no pašlaik labākajiem MLB metējiem par naudu, ko jau pieminētais Lī (uz Sietlu viņš pārvācās tieši no Filadelfijas), prasot jaunu līgumu, reizinātu ar divi.

Un, treškārt, obligāti ir jāpiemin Ņujorkas "Yankees" iemainītais Havi Vaskezs, ceturtais sākumsastāva metējs, kurš vismaz pusei MLB komandu noderētu kā pirmais metējs.

Tātad, ko mēs iegūstam? Kuras komandas šo starpsezonu ir pavadījušas lietderīgi un kuras ir kļuvušas vājākas?

Protams, Bostonas "Red Sox" un Sietlas "Mariners" finansiālajiem ieguldījumiem būtu jāatspoguļojas arī spēlē un tā tas, visdrīzāk, arī būs. Taču īpaši atzīmēt gribētos divas Nacionālās līgas komandas – Arizonas "Diamondbacks" un Vašingtonas "Nationals". Sākumsastāva metēju trio Edvins Džeksons-Dens Harens-Brendons Vebs sola visai labus panākumus. Adams Larošs ir ļoti labs ieguldījums komandas uzbrukumā, bet pārējie jaunieguvumi, cerams, būs labs "fons", lai varētu aktīvi cīnīties par uzvarām.

Ar Vašingtonas komandu savukārt ir cits stāsts. Iespējams, šajā sezonā viņi ne tuvu nebūs starp līderiem un uzvaras viņiem krāsies tikpat grūti kā iepriekš, taču Stīvena Strastbūra (sākumsastāva metējs) un Drū Storena (maiņas metējs), divu MLB TOP 100 jauno spēlētāju, pievienošanās komandai pēc pāris sezonām varētu "Nationals" sākt dod dividendes. Pašlaik ir tikai jāstrādā un jādod iespēja jaunajiem talantiem attīstīties pēc iespējas augstākā līmenī.

5 jautājumi uz ko būs jāatbild pirmssezonā/sezonas sākumā

1. Vai Sietla spēs brīvo aģentu nolīgšanu pārvērst komandas sasniegumos?
Iemainīts Klifs Lī un Miltons Bredlijs, nolīgti seši brīvie aģenti, 13 ārpussastāva brīvie aģenti, pagarināts līgums ar Feliksu Hernandesu un veikti vairāki mazāki darījumi. Sastāvs "Mariners" ir pastiprināts un, īstenībā, izskatās, visai draudīgs, kas nozīmē, ka agri vai vēlu šī komanda sāks spēlēt labi. Jautājums - agri vai vēlu?

2. Kā veiksies jaunajiem Minesotas "Twins"?
Minesotas "Twins" šajā sezonā uzmanība tiks pievērsta vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tāpēc, ka viņiem būs jāvienojas par līguma noslēgšanu ar vienu no labākajiem pašreizējiem MLB ķērājiem Džo Maueru, komanda sezonu sāks jaunā stadionā ("Target Field") un visbeidzot arī tāpēc, ka komandu ir papildinājuši Orlando Hadsons, Dž.Dž. Hārdijs un Džims Tomī. Vai "Twins" izturēs šādu uzmanības pārbagātību?

3. Vai "Cardinals" kļūs par draudīgu uzbrukuma komandu?
Līdz šim, runājot par Sentluisas "Cardinals" komandu, tās uzbrukumu, prātā nāca vien Alberts Puhols. Šajā sezonā, vai pat šajā pavasarī, situācija var mainīties. Pie tam kardināli un uz labo pusi. Vispirms jau tāpēc, ka vienībā ir palicis Mets Holidejs, spēlētājs, kuram paredz otrā uzbrukuma līdera lomu, bet, otrkārt, tāpēc, ka Sentluisā nākamsezon būs jauns sitēju treneris, leģendārais Marks Makgvairs. Lai arī, kā nesen izrādījās, daudzus no saviem sitienu rekordiem Makgvairs sasniedza ar dopinga palīdzību, saviem padotajiem viņš vienalga var iemācīt daudz ko jaunu. Un materiāls ar ko strādāt ir.

4. Kā lielajā līgā iejutīsies Stīvens Strastbūrs?
Par viņu jau tika rakstīts iepriekš, tāpēc, lai neatkārtoties, jāpiebilst vien tas, ka, lai arī cik dīvaini tas neizklausītos (priekš debitanta), šī viņam, iespējams, būs izšķiroša sezona. Spēlēt MLB nav tas pats, kas NCAA, Arizonas rudens vai iesācēju līgās. Tas ir MLB, kur ir jāiet un jāatstrādā savs 15 miljonu vērtais līgums (visu laiku lielākais priekš debitanta).

5. Vai "Yankees" spēs atkārtot pagājušās sezonas panākumus?
Protams, šāds jautājums uz pagājušās sezonas čempioniem ir ik gadu. Taču šoreiz tas ir jo aktuālāks. Ņujorkas "Yankees" šajā starpsezonā, kā jau minēts iepriekš, naudu nemētāja, īstenībā viņi bija pat vieni no neaktīvākajiem tirgū. Komandu papildināja tādi spēlētāji kā Kērtiss Grandersons, Havi Vaskezs, Niks Džonsons, Rendijs Vins, taču pameta Džonijs Deimons un pagājušas sezonas Pasaules sērijas MVP Hideki Matsui. Komanda pašlaik ir citādāka. Vai labāka? Tas arī jānoskaidro.

Noslēgumā gan gribētos apskatīties ne tikai uz komandu gatavību tūlītējam rezultātam, bet arī uz to nākotni, t.i., papētīt komandu jauniešu rezerves.

Izpētot MLB prospektu pirmo simtnieku var secināt, ka nākotne visgaišākajos toņos rādās Teksasas "Rangers" un Bostonas "Red Sox". Abām vienībām vairāki spēlētāji ir iekļuvuši starp 100 labākajiem jaunajiem beisbolistiem, vienīgā atšķirība ir tajā, ka "Rangers" ir topa augšgala talanti, piemēram, Džastins Smouks, Naftali Perezs u.c. . Arī Tampabejas "Rays" turpina sevi nodrošināt ar resursiem, t.i., jaunajiem spēlētājiem. Un, protams, Atlantas "Braves", kuru sastāvā ir ne tikai pašlaik labākais jaunais beisbolists, Džeisons Hejvards, bet arī latīņamerikāņu metēju trijnieks - Arodis Vizkaino, Hulio Teherans un Rendals Delgado.
Savukārt no spēlētāju aspekta raugoties labākie jaunie talanti, pēc daudzu Ziemeļamerikas ekspertu domām, ir jau minētie Džeisons Hejvards un Stīvens Strastbūrs, bet aiz viņiem seko Klīvlendas un Sanfrancisko sistēmu ķērāji Karlos Santana un Basters Pouzijs, TOP 5 noslēdzot ar ārējās līnijas aizsargu Maiku Stentonu, kurš pārstāv Floridas "Marlins" sistēmu.

Atgādināsim, ka pirmās pavasara treniņu spēles ir apredzētas jau 2. martā, bet MLB regulārā sezona sākas 4. aprīlī, ar Sietlas "Mariners" un Sanfrancisko "Giants" spēli.

Izmantotie resursi:
espn.go.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-02-27 16:23, pirms 14 gadiem
Ir kas jauns? rakstīja: damn, atkal šito dricelēs pa ESPN America

vienu nedēļu bi ideāli - NFL beidzies, un rāda tikai NHL un NCAA taga, OS laikā, gan tas NCAA jau aknās sēž
Jā, vasaras vidus tev būs grūts - NHL beidzies, NCAA BB beidzies, NBA beidzies... paliks tikai MLB, NASCAR un gatavošanās NFL sezonai.

     [+] [-]

, 2010-02-27 19:43, pirms 14 gadiem
Vasarā ir pietiekoši daudz citu nodarbju Ja par sportu, tad F1 vismaz atkal būs interesanti, cerams

     [+] [-]

, 2010-02-27 20:00, pirms 14 gadiem
shamanis29 rakstīja: Vasarā ir pietiekoši daudz citu nodarbju Ja par sportu, tad F1 vismaz atkal būs interesanti, cerams
F1 ir vidēji reizi 2 nedēļās...

     [+] [-]

, 2010-02-27 20:08, pirms 14 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Jā, vasaras vidus tev būs grūts - NHL beidzies, NCAA BB beidzies, NBA beidzies... paliks tikai MLB, NASCAR un gatavošanās NFL sezonai.
Nu, jātceras PK futbolā 1 mēnesi

     [+] [-]

, 2010-02-27 20:30, pirms 14 gadiem
ahh, labi ka saaksies. Iespejams labakais sports prieksh totalizatora

     [+] [-]

, 2010-02-27 21:06, pirms 14 gadiem
Hunter rakstīja: Nu, jātceras PK futbolā 1 mēnesi
Bet tas jau jūnijā, līdz kkur 10-tajiem jūnija datumiem. Tb jūlija otrā puse/augusts galīgi "nekāds" (dažu izpratnē).

Kaut gan tas (citu TOP sportu trūkums) varētu būt viens no iemesliem kāpēc, moš, tomēr, pamēģināt saprast beisbolu... .

     [+] [-]

, 2010-02-27 21:07, pirms 14 gadiem
noladets rakstīja: ahh, labi ka saaksies. Iespejams labakais sports prieksh totalizatora
Katrā gadījumā daudz ko var [mēģināt] "izskaitļot".

     [+] [-]

, 2010-02-28 11:16, pirms 14 gadiem
Juris Miņins rakstīja: F1 ir vidēji reizi 2 nedēļās...
da pohuj tajā laikā ir pietiekoši daudz sporta veidu, kur pats vari piedalīties, bez īpaša aprīkojuma, kā tas ir ziemā Kaut kādu pauzīti arī vajag no tv sporta
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja