Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3027, Did:0, useCase: 3

Iejuties Banki sistēmā: Gražulis par sezonu Itālijā un gaidāmo PK2023

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Iejuties Banki sistēmā: Gražulis par sezonu Itālijā un gaidāmo PK2023
Andrejs Gražulis. Foto: FIBA

Latvijas izlases basketbolists Andrejs Gražulis intervijā portālam ''Sportacentrs.com'' pauda apmierinātību ar aizvadīto sezonu Itālijas augstākās līgas komandā ''Trento'', ar kuru viņš startēja arī ULEB Eirokausā. Visas spēles kvalifikācijā aizvadījušais spēlētājs paspējis atrast vietu Lukas Banki vadītajā izlasē, taču pauž, ka par došanos uz Pasaules kausu drošs būt nevar.

30 gadus vecais Andrejs Gražulis pēdējās četras sezonas pavadījis Itālijā - vispirms otrajā līgā, bet vēlāk arī augstākajā. Arī nākamajā sezonā viņš turpinās spēlēt šajā valstī, otro gadu pēc kārtas pārstāvot ''Trento'' vienību, kura piedalās arī ULEB Eirokausā. Spēka uzbrucējs ieguvis arī nozīmīgāku lomu Latvijas izlasē, 2023. gada pasaules kausa kvalifikācijā esot viens no trijiem (bez Daira Bertāna un Klāva Čavara), kurš nospēlēja visas atlases cikla spēles.

Ar sezonu Itālijā apmierināts
Līdz pat 2019./2020. gada sezonai Andrejs Gražulis pārsvarā spēlēja Latvijā - vairākas sezonas ''Ventspilī'', vienu Valmierā un divas ''VEF Rīga''. Šī posma laikā gan bija viena pieredze leģionāra gaitās, pārstāvot ''Parma'' komandu. Nu jau četras sezonas Gražulis savu meistarību pierāda Itālijā - vispirms pēc spēka otrajā līgā viņš spēlēja ''Tortona'' komandā, kam sekoja divas sezonas ''Trieste'' jau augstākajā čempionātā. Pirms iepriekšējās sezonas viņš pastiprināja ''Trento'' komandu, kuru pārstāvēs arī gaidāmajā sezonā.

''Lai arī kā komanda varējām nospēlēt veiksmīgāk ULEB Eirokausā, kopumā sezona nebija slikta. Arī Itālijas izslēgšanas spēlēs piedzīvojām sāpīgu zaudējumu, taču neko padarīt - tāds ir sports,'' īsu iepriekšējās sezonas rezumē pauda Gražulis. Eirokausos viņš nebija spēlējis kopš 2016./2017. gada sezonas, kad kopā ar ''Ventspili'' startēja FIBA Čempionu līgā. ''Labāk ir spēlēt nekā trenēties. Dodu priekšroku divām spēlēm nedēļā. Eirokausā bija vairāk spēles nekā, kad pārstāvēju ''Ventspili''. Šis formāts ir foršs,'' par Eirokausa izspēles sistēmu teica basketbolists. Tajā gan ''Trento'' nespēja iekļūt izslēgšanas spēlēs, B grupā 18 spēlēs tiekot pie četrām uzvarām. ''Nolējām sākumu. Beigās muļķīgi zaudējām Hamburgai. Ja to spēli uzvarētu, tad viss būtu kārtībā.'' Gražulis Eirokausa 18 spēlēs vidēji spēlēja 25.4 minūtes, guva 8.7 punktus un izcīnīja 4.6 atlēkušās bumbas.

Itālijas augstākajā līgā ''Trento'' kvalificējās izslēgšanas spēlēm, kurās ceturtdaļfinālā pretiniekos nāca ''Tortona''. Tai Gražuļa pārstāvētā komanda sērijā līdz trim uzvarām piekāpās ar 1-3. Jau sākotnēji koknesietis Gražulis pauda, ka piekāpties sērijā bijis sāpīgi un to var savā ziņā novērot spēļu rezultātos - pretinieki divas uzvaras svinēja ar viena punkta pārsvaru (79:78, 82:81), bet citu ar trīs (84:81). Savukārt latvietis statistiski uzrādīja labākus rādītājus nekā regulārā turnīra laikā (vidēji 13 punkti un 5.5 atlēkušās bumbas). Uz jautājumu, vai viņš fiziski labāk juties tieši brīdī, kad pienākušas sezonas izšķirošās spēles, basketbolists atbildēja noliedzoši. ''Tieši sliktāk! Neilgi pirms ''play-off'' saslimu ar angīnu un dzēru antibiotikas. Vienkārši aizgāja spēle - lai arī fiziski ne tik ļoti, mentāli biju gatavs.'' Gražulis uzsver, ka ''Tortona'' kopumā bijis parocīgs pretinieks gan viņam, gan komandai. ''Arī skatoties sezonas griezumā, tā bija. Labi, mēs viņus neuzvarējām, taču visas spēles bija ļoti līdzīgas.''

''Tas ir darbs. Mājās ir mājas, bet tas ir darbs,'' vai Itāliju, iespējams, jau var uzskatīt par viņa otrajām mājām, atbild Gražulis, kurš gan neslēpj, ka dienvidu zemē jūtas labi. ''Kā valsts, vieta un kultūra - man patīk. Prieks, ka varu tur atgriezties.'' Šīs valsts tirgū latvietim ir izdevies nostiprināties, taču viņš uzsver, ka ceļu sācis no zemākas līgas. ''Lai tiktu šajā tirgū, ceļu sāku no otrās līgas.'' Katrā no trim sezonām Itālijas augstākajā līgā viņš demonstrējis stabilitāti, vidēji metot ap desmit punktiem, izcīnot ap sešām atlēkušajām bumbām un pierādot savas prasmes aizsardzībā.

Banki ļauj izpausties
Andrejs Gražulis bija viens no trijiem (vēl Klāvs Čavars un Dairis Bertāns), kurš Latvijas izlases sastāvā laukumā devās visās 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs. 12 mačos viņš vidēji nospēlēja 20.9 minūtes, kurās guva 8.4 punktus un izcīnīja 4.3 atlēkušās bumbas. Tieši trenera Banki vadībā Gražulim izdevies apliecināt savas prasmes tā aizsardzībā, tā arī uzbrukumā, kur gan viņš pats spēja izspēles noslēgt ar gūtu grozu, gan metienus viņam izkārtoja komandas biedri. ''Tā varētu teikt,'' vai ir iejuties Banki piedāvātajā spēles taktikā, saka Gražulis, ''Viņš ļauj mums izpausties. Nav ierobežojumu, kā, piemēram, norādes, ka tu tagad darīsi to un tev jādara tikai tas. Ja situācija to pieprasa, viņš ļauj spēlētājiem izpausties. Protams, ir lietas, kuras jādara - piemēram, aizsardzībā, bet man personīgi tā nekad nav bijusi problēma.'' Spēlētājs piekrīt jau iepriekš paustajai tēzei, ka izlases spēlētājiem uzbrukumā ir vieta improvizācijai. ''Sistēma ir, taču tās ietvaros vari improvizēt.''

Līdzīgi citiem izlases spēlētājiem, arī Gražulis pēc sezonas beigām nav daudz domājis par atpūšanos. ''Šķiet, trīs nedēļas bija brīvas, bet pēc tam jau darbojāmies. Piedalījos Ventspilī organizētajos atvērtajos treniņos. Vairs nav tas laiks, kad var pazaudēt sportisko formu - kaut kā sevi tajā ir jāuztur, citādi sabruksi pa vīlēm,'' ar apveltīto paškritiku un arī devu humora saka spēlētājs. ''Šobrīd šķiet, ka jūtos labi, taču, kā būs īstenībā, redzēs, kad sāksim skriet,'' par kondīciju pirms oficiālajiem treniņiem saka spēka uzbrucējs.

Pirms oficiālās treniņnometnes galvenais treneris Luka Banki spēlētājiem ir sūtījis informatīvus materiālus, bet kopumā katram individuāli bijis jāparūpējas par savu fizisko formu. ''Mēs esam profesionāļi un mums pašiem ar sevi jātiek galā.'' Gražulis uzsvēra, ka visdrīzāk pirmās nedēļas laikā Liepājā treneri spēlētājiem sniegs krietni vairāk informācijas, bet par gaidāmajām pārbaudes spēlēm viņš daudz nedomāja. ''Logu dēļ par tām jau ir nedaudz aizmirsts. Spēles gan nāks mums par labu, jo varēsim saspēlēties. Tomēr ir mums kas arī pamainījies - daži nav traumu dēļ, un varbūt treneriem ir prātā kādas jaunas iestrādnes, kuras vēlas izmēģināt. To viņi noteikti jau ir izdomājuši - mums ir tikai jāiet un jādara.''

Treneriem grūts darbs sastāva izvēlē
Uz vienu augstākā līmeņa izlases turnīru Latvijas valstsvienības sastāvā Gražulis jau ir devies. Viņš bija iekļauts izlases rindās startam 2017. gada Eiropas čempionātā, kurā tika izcīnīta augstā piektā vieta. ''Toreiz es aizbraucu uzspēlēt kā jaunais, 12. spēlētājs,'' sarunā to atceras Gražulis. Laukumā viņš devās sešās spēlēs, kurās vidēji nospēlēja 7.2 minūtes, gūstot 1.7 punktus un izcīnot 0.7 atlēkušās bumbas.

Vieta sastāvā gan pagaidām Gražulim garantēta nav. Uzbrucēju un spēka uzbrucēju rindās valstsvienības treneriem būs jāizdara sarežģītas izšķiršanās. Minētajās pozīcijās uz vietu sastāvā pretendē kopumā septiņi basketbolisti - bez Gražuļa arī Artūrs Strautiņš, Jānis Timma, Rodions Kurucs, Mareks Mejeris, Dāvis Bertāns un Rolands Šmits. Galvenais treneris Banki minēja, ka pirms došanās uz Taivānu varētu tikt atskaitīti divi spēlētāji, bet gala lēmums tiks pieņemts pašā pēdējā brīdī, ko atļauj FIBA noteikumi. ''Treneriem priekšā ir ļoti grūts darbs. Mums kā spēlētājiem tas ir jāpieņem - mēs tur neko nevarēsim izdarīt.'' Lukas Banki vadībā Gražulis spēlējis dažādās pozīcijās, varot tikt izmantots gan brīžos, kad treneri lemj spēlēt ar garāka auguma spēlētājiem, gan arī pie scenārija, kad uzsvars tiek likts uz ātrāku un īsāku sastāvu.

''Protams, ka ir īpašāk,'' vai pirms nozīmīgā finālturnīra arī spēlētājos rodas nozīmīgākas emocijas, atbildēja 30 gadus vecais basketbolists. ''Tas ir liels turnīrs, un lielā turnīrā mēs sen neesam spēlējuši. Trenējoties, varbūt šīs emocijas daudz neizjutīs, bet noteikti sajūta kļūs īpašāka, esot tur uz vietas,'' turpināja Gražulis, akcentējot, ka vispirms gan viņam ir jāizcīna vieta sastāvā.

Grupas pretiniekus Gražulis gan daudz nav pētījis. ''Šajā vasarā man bieži prasa, ko es domāju par grupu. Zinu tikai, ka jāspēlē pret Kanādu, Franciju un Libānu. Neesmu daudz interesējies nedz par spēlētājiem, nedz potenciālo sastāvu.'' Viņš gan turpina sevis teikto, ka vairāk pievērš uzmanību pretiniekam, kad tuvojas savstarpējais duelis. ''Es nesekoju līdz brīdim, kad sākam viņiem gatavoties. Kad to arī sāksim darīt, tad arī visu redzēsim.''

Andrejs Gražulis Latvijas izlases sastāvā aizvadījis 45 spēles, kuru laikā viņš kopsummā guvis 285 punktus jeb vidēji 6.33 mačā. Jauniešu gados viņš spēlējis arī U18 un U20 izlasēs, kopā ar otro kļūstot par sudraba medaļnieku Eiropas čempionātā. 16 kandidātu sarakstā no sudrabu izcīnījušās izlases viņš ir tās vienīgais pārstāvis.

Latvijas valstsvienības kandidāti Pasaules kausa finālturnīram

PozīcijaBasketbolistsDz. gadsAugumsKlubs 22/23'SpēlesPunkti
AizsargiDairis Bertāns1989.193 cmReal Betis (Spānija)1301246
Aigars Šķēle1992.193 cmBM Stal (Polija)46295
Toms Leimanis1994.188 cmEstudiantes (Spānija-2)1058
Artūrs Kurucs2000.192 cmBaskonia (Spānija)1373
Artūrs Žagars2000.190 cmNevežis (Lietuva)741
Kristers Zoriks1998.195 cmVEF Rīga19136
UzbrucējiRodions Kurucs1998.207 cmStrasbourg (Francija)1050
Mareks Mejeris1991.207 cmHapoel J (Izraēla)101466
Dāvis Bertāns1992.207 cmMavericks (NBA)51461
Jānis Timma1992.201 cmbez kluba58541
Rolands Šmits1995.207 cmŽalgiris (Lietuva)36202
Artūrs Strautiņš1998.198 cmReggio Emilia (Itālija)1462
Andrejs Gražulis1993.202 cmTrento (Itālija)45285
CentriKristaps Porziņģis1995.221 cmWizards (NBA)21274
Klāvs Čavars1996.205 cmStart (Polija)26145
Anžejs Pasečņiks1995.216 cmReal Betis (Spānija)22170

  -2 [+] [-]

, 2023-07-29 23:10, pirms 9 mēnešiem
Autor! Ja lieto Copy-paste metodi, tad tomēr aktualizē informāciju. Porziņģis jau mēnesi ir Celtics sastāvā, Bertāns savukārt Oklahomas Thunders.

  +1 [+] [-]

, 2023-07-29 23:53, pirms 9 mēnešiem
Lexxx rakstīja: Autor! Ja lieto Copy-paste metodi, tad tomēr aktualizē informāciju. Porziņģis jau mēnesi ir Celtics sastāvā, Bertāns savukārt Oklahomas Thunders.
Ja runa iet par spēlētāju pārstāvētajiem klubiem tad CIK REIZES var teikt ka tie ir klubi kuros viņi noslēdza aizvadīto sezonu!?! Cik ilgi var tik bezjēdzīgi piekasīties?

Tur puse no spēlētajiem ir mainījuši klubus ja nu kas!!

     [+] [-]

, 2023-07-30 08:41, pirms 9 mēnešiem
sandis444444 rakstīja: Ja runa iet par spēlētāju pārstāvētajiem klubiem tad CIK REIZES var teikt ka tie ir klubi kuros viņi noslēdza aizvadīto sezonu!?! Cik ilgi var tik bezjēdzīgi piekasīties?

Tur puse no spēlētajiem ir mainījuši klubus ja nu kas!!
nebutu pat jaskaidro, jo tabula skaidri un gaisi noradits 2022/2023 sezonas klubs.

     [+] [-]

, 2023-07-30 19:49, pirms 9 mēnešiem
Gražulis nestandarta spēlētājs- neliels augums, brt var spēlēt un spēlē kā centrs. Dod oespējas trenerim variēt var uzlikt laukumā mazo sastāvu un viņam ir centrs kurš pat pretinieka tresos numurus var segt. Gražulim arī jābrauc uz PK.

     [+] [-]

, 2023-07-30 19:54, pirms 9 mēnešiem
Vispār no garajiem jāņem visi, jo piemēram tāds Rodions var segt pretinieku mazos spēlētājus, jo tai pašai Kanādai "mazie" spēlētāji ir nosacīti "mazie", Gildžes Aleksandrs 205cm un mūsu mazie, kas ir patiesi mazie neviens viņu nenosegs.