Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:833, Did:0, useCase: 3

Baško: "Man ir labas ziņas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Baško: "Man ir labas ziņas"
Gunta Baško
Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

"Jāsāk ar mazākiem mērķiem, visām spēlētājām jābūt pienācīgā kondīcijā, komandai jāsaspēlējas un jācenšas uzvarēt katrā spēlē. Tad jātiek ārā no grupas un jāliek lielāku mērķi," ceļa karti dalībai 2011. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā Polijā redz Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības kapteine un Eirolīgas kluba "Wisla Can-Pack Krakow" uzbrucēja Gunta Baško.

Katovicē būs interesanti

Sestdien Polijā notika EuroBasket Women 2011 izloze, Latvijai kopā ar Franciju, Grieķiju un Horvātiju nokļūstot D grupā Katovicē. Turpat sacentīsies C grupas komandas Spānija, Polija, Melnkalne un kvalifikācijas sacensību uzvarētājas. Spēlētāja ir pārliecināta, ka mājinieču spēles būs labi apmeklētas.

“C grupā līdere ir Spānija – vienmēr laba komanda ar vairākām līderēm,” otrdien teica Baško. “Par Poliju esmu dzirdējusi, ka izlasē nākamgad gribētu spēlēt centra spēlētāja Margo Dideka. Domāju, ka viņu sastāvā noteikti būs pāris meitenes no Krakovas. Polijas spēles Katovicē tika ļoti labi apmeklētas jau 1999. gadā, turklāt komanda uzvarēja čempionātā un skatītāju atbalsts bija jūtams. Pret Poliju būs grūti spēlēt tieši līdzjutēju atbalsta ziņā. Melnkalnei arī ir laba komanda, jo, vāji spēlējot, finālturnīrā iekļūt nav iespējams. Papildu kvalifikācijas uzvarētāju prognozēt nav iespējams, skaidrs, ka vieglu spēļu nebūs.”

D grupu uzbrucēja vērtē kā spēkos līdzīgu, uzsverot, ka pašatdeve un komandas darbs būs nepieciešams katrā spēlē. “Vieglu pretinieku grupā nav. Horvātija labi spēlēja kvalifikācijā.Ar Grieķiju esam spēlējuši daudz, spēles bijušas asas, tuvas. Jāsaved sevi labākajā veselībā, jācīnās ar lielu cīņas sparu un gribas spēku. Nevarētu teikt, ka būtu kāda viegla grupa, visas komandas ir nopietnas un cīņas būs grūtas. Olimpiskās spēles Londonā motivēs jebkuru.”

Latvijas basketbolistes grib spēlēt Eiropas čempionātā, teica Baško. “Neviena spēlētāja nav teikusi nē vai nekādā gadījumā, ka negribētu piedalīties. Pagaidām visas koncentrējušās sezonai klubos, (par spēlēšanu) jāprasa katrai atsevišķi, bet gribēšana ir.”

Eiropas čempionāts un vienlaikus atlase Olimpiskajām spēlēm notiks no 18. jūnija līdz 3. jūlijam, īsi pēc nacionālo čempionātu noslēguma. Baško uzskata, ka šajā situācijā gatavošanās procesam jābūt pietiekami īsam un neforsētam. “Kad čempionāti notiek rudenī, iepriekš nepieciešama ilgāka gatavošanās – skriešana, (fiziskās) kondīcijas uzlabošana. Šoreiz tā jau būs. Jātrenējās tā, lai nepārtrenētos un nepārgurtu, lai spēlēšana čempionātā sagādātu labas sajūtas. Gan vecajā, gan jaunajā formātā pirms brīvdienas ir trīs spēles pēc kārtas. Ja turpinājumā spēles notiek retāk, tas ir labāk, jo komanda var atpūsties un sekmīgāk sagatavoties nākamajai kārtai.”

Debija Eiropā

Gunta ir sacentusies četros Eiropas finālturnīros. Viņas un Latvijas valstsvienības debija lielajā groza bumbas forumā notika 1999. gada 28. maijā Varšavas dienvidrietumu priekšpilsētā Pruškovā, izlasei ar rezultātu 76:71 pārspējot Horvātiju. Toreiz jaunā uzbrucēja laukumā bija tikai vienu minūti, kuras laikā pamanījās gūt 3 punktus (2p 1/2, 1p 1/2), izcīnīt 1 atlēkušo bumbu un pārtvert 1 pretinieču piespēli, jau debijā pierādot savu universalitāti. Horvātijas pieteikumā jau toreiz bija Santra Mandira un centra spēlētāja Emīlija Podruga, Krievijas rindās spēlēja Marija Stepanova un Svetlana Abrosimova, bet kopumā laukumos toni noteica citas paaudzes spēlētājas.

“1999. gadā izlasē tiku uzņemta ļoti labi, uz Poliju aizbraucu kā jaunā spēlētāja,” atceras Baško. “Čempionāts bija liels piedzīvojums, jo finālturnīrā sacentāmies pirmo reizi un izcīnījām devīto vietu. Vispārējās atmiņas ir pozitīvas, pa šo laiku izlasē notikusi paaudžu maiņa, toreiz līderes bija citas.” Debijas čempionātā valstsvienību pārstāvēja Ilze Ose (#4), Svetlana Zitāne (#5), Gunta Baško (#6), Ilze Ieviņa (#7), Diāna Skrastiņa (#8), Ieva Tāre (#9), Dace Krūmiņa (#10), Ināra Jākobsone (#11), Linda Eglīte (#12), Anda Jēkabsone (#13), Inga Kvasņika (#14) un Zanda Redāla (#15). Nākamajā Eiropas iznācienā 2005. gadā Turcijā izlases sastāvs bija mainījies par 75%.

"Ļoti gribas spēlēt!"

No septembra Baško pārstāv Polijas vadošo klubu “Wisla Can-Pack Krakow”, kas pavasarī spēlēja Eirolīgas “Četru Finālā” Valensijā. Šobrīd spāņu speciālista Hosē Ernandesa trenētā vienība ir Polijas čempionāta līderpozīcijās un pakāpusies uz otro vietu Eirolīgas A grupā (bilance 17-3, PLKK 12-1, Eirolīgā 5-2).

31. oktobrī mājas spēlē ar Elīnas Babkinas pārstāvēto klubu “Lotos Gdynia” Baško ielauza kreisās kājas pēdas kauliņu. Kādu laiku no basketbola spēlēšanas vajadzēja atteikties, taču sliktākais ir garām un Guntas balsī jūtams optimisms. “Man ir labas ziņas. Sešas nedēļas staigāju ar vienu kāju, puspapēdi un diviem kruķiem. Vakar noņēma zābaku, nākamās nedēļas laikā atkal jāmācās staigāt, lai labāk sajustu kāju. Tagad ir daudz, daudz savādāk. Ļoti patīkami, ka varu pati iet un nav vajadzīga blakus esošo palīdzība. Sajūtas ir ļoti labas, esmu pozitīvi noskaņota un ceru būt gatava spēlei Rīgā. Spēļu un laika ziņā izlaists pietiekami daudz, ļoti gribas spēlēt!”

“Zābaks bija jāvalkā iekštelpās un gulēt ejot, gandrīz to nenovelkot. Pirmās divas nedēļas staigāju ar ģipsi, četras nākamās ar zābaku. Kamēr bija ģipsis, neko īsti nevarēju darīt. Zābaku novilku, lai to izžāvētu, tas nebija tik traki. Zābaks bija tik stingrs, ka nevarēju ieliekties ceļos un dalība metienu treniņos atkrita automātiski, varēju tikai sēdēt maliņā. Stāvot uz vienas kājas, pati pamētāju no groza apakšas, vakar ilgāk pametu soda metienus.”

Krakovas līdzjutēji ir skaļi un enerģiski, taču komanda pat savainojuma laikā saņēma Baško atbalstu. “Izbraukumos komandai līdzi nedevos, taču mums veicās un daudzas spēles notika mājās. Meitenes atbalstīju vienmēr, izbraukuma spēlēm sekoju līdzi internetā un televīzijā, zvanīju, rakstīju, jutu līdzi. Uz Eirolīgas spēlēm skatītāji nāk vēl vairāk un bļauj vēl skaļāk. Atbalsts Krakovā ir ļoti labs, tas man ļoti patīk.”

Cīņa par pirmo vietu grupā

“Wisla Can-Pack” sacenšas vienā grupā ar “TTT Rīga”, pirmā apļa spēlē Krakovā sagādājot viešņām pamatīgu sagrāvi. “Spēlē ar TTT ļoti labi nospēlējām aizsardzībā. Varbūt TTT nepaveicās, nekrita daudzi metieni, arī no brīvām situācijām. Man prieks, ka mēs uzvarējām. Sanāca to izdarīt ar lielu starpību, tā nu tas ir!”

Trešdien “Baltās zvaigznes” klubu gaida svarīga mājas spēle. “Hala Wisla” viesosies Itālijas čempiones un A grupas līderes “Cras Basket Taranto” (6-1). Pirmajā savstarpējā spēlē viesos krakovietes zaudēja ar 57:63. Uzvara ar septiņu punktu starpību ļaus izvirzīties līderpozīcijās.

“Pirms Ziemassvētku brīvdienām palikušas divas spēles. Meitenes cīnās uz goda, lai gan pussezonas beigās jūtams sagurums. Pat, ja spēles sākumā neiet, komanda saņemas, gaitā lauž spēli, uzvar un sagādā man lielu prieku. Trešdienas spēle ar Taranto ir ļoti svarīga. Visi apzinās, ka cīnāmies par pirmo vietu A grupā. Itālijā zaudējām ar sešu punktu starpību, kas nemaz nav slikti, no pašas pieredzes zinot, ka “Palamazzola” zālē ir ļoti grūti spēlēt. Visi zina mērķi un neko skaļi nesaka, vienkārši notiek gatavošanās spēlēm.”

  +6 [+] [-]

, 2010-12-14 18:33, pirms 13 gadiem
Ļoti labs raksts, lai tev veicas Gunt!

  +3 [+] [-]

, 2010-12-14 18:39, pirms 13 gadiem
"Vakar noņēma zābaku, nākamās nedēļas laikā atkal jāmācās staigāt"

Tātad šomēnes viņu vēl nedzīs spēlēt.
Uz janvāri gan jāsāk gatavoties.

  +6 [+] [-]

, 2010-12-14 19:25, pirms 13 gadiem
Es jau padomāju, ka stāvoklī

  +2 [+] [-]

, 2010-12-14 19:36, pirms 13 gadiem
Domu_Lasītājs rakstīja: Es jau padomāju, ka stāvoklī
es tieši to pašu padomāju
bet nu sportistēm ar to ģimeņu veidošanu ir tā kā ir...

     [+] [-]

, 2010-12-14 20:38, pirms 13 gadiem
Un cik no jums ieraudzīja mazu cerības staru, ka Anete atgriezīsies izlasē? ;(

  +2 [+] [-]

, 2010-12-14 22:48, pirms 13 gadiem
Lekavaljērs rakstīja: Un cik no jums ieraudzīja mazu cerības staru, ka Anete atgriezīsies izlasē? ;(
Es ar cerēju, ka tieši to Gunta mums paziņos

     [+] [-]

, 2010-12-15 18:17, pirms 13 gadiem
ne tikai zinas Guntai ir labas!