Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Baltijas Superkauss basketbolā: neparasts solis pareizajā virzienā?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Viedoklis: Baltijas Superkauss basketbolā: neparasts solis pareizajā virzienā?
Artis Ate: divkārtējs Latvijas kausa ieguvējs. Foto: LBS

Laba pirmssezonas pārbaudes turnīra rīkošana Latvijas basketbolā ir apsveicama un atbalstāma iniciatīva, tikai izvēlētais nosaukums maldina par iespējamo dalībnieku sastāvu.

Kas ir Superkauss? Tā ir uzkoda pirms pamatēdiena un deserta. Pirmssezonas temperatūras mērītājs pirms regulārās sezonas. Lielākā daļa profesionāļu to tā arī uztver – kā pārbaudi pirms sezonas galvenajiem notikumiem.

Superkausa tradicionālais formāts – dažādu čempionu tikšanās. Visbiežāk, nacionālais čempions pret kausa ieguvēju. FIBA Superkausā sievietēm tiekas Eirolīgas un Eiropas kausa uzvarētājas. ACB līgā – mājiniece uzņem Spānijas čempioni, Karaļa kausa ieguvēju un iepriekšējā gada Superkausa uzvarētāju.

Zināms, ka “Fracht” Baltijas Superkausa rīkotāji vēlējās turnīrā redzēt divus Eirolīgas klubus – Lietuvas vicečempioni “Žalgiris” un Itālijas vicečempioni “Virtus Bologna”, vēlāk arī Igaunijas un Lietuvas čempiones. Kauņas kluba mainīgo plānu dēļ iecere nepiepildījās, bet turnīra pašreizējais sastāvs vien daļēji atbilst nosaukumam.

Baltijas Superkausā šogad spēlēs tikai Latvijas Basketbola līgas finālistes – “VEF Rīga” un “Rīgas Zeļļi”. Turnīrā nepiedalīsies ne Latvijas-Igaunijas līgas finālistes “Prometey” un “Kalev/Cramo”, ne Igaunijas finālistes “Kalev/Cramo” un Tartu Universitāte, ne Lietuvas finālistes “Rytas” un “Žalgiris”.

Taisnības labad jāsaka, ka uzaicinātās lietuviešu komandas meistarības ziņā atbilst Latvijas un Igaunijas līgas elitei, bet viņu finanšu varējums ir lielāks. Panevēžas “Lietkabelis” jūnijā pārspēja Viļņas “Wolves” basketbolistus Lietuvas līgas bronzas sērijā, vēl pirms tam aizcīnoties līdz Karaļa Mindauga kausa finālam.

“Wolves” pirmais iznāciens notika pirms diviem gadiem, kad Ķēstuša Kemzūras tobrīd trenētais klubs ar turpat sešu miljonu eiro budžetu bāzējās Alītā un Birštonā. “Vilki” startēja Eiropas Ziemeļu basketbola līgā un aizspēlējās līdz finālam, kur pārpildītā zālē zaudēja Aigara Šķēles un Ojāra Siliņa pārstāvētajam Polijas klubam “BM Stal Ostrow”. Sekoja pirmā sezona Eirokausā.

Sapulcētā kompānija ir ievērības cienīga. Latvijas klubus gaida labs pārbaudījums pirms regulārās sezonas, taču Superkausa nosaukums jaunajam turnīram pagaidām piešķirts avansā. Godīgāk būtu to nosaukt par Baltijas Izaicinājuma kausu.

Par rīkotāju spējām šaubu nav. Latvijas basketbola līga 2023. gada februārī augstā līmenī sarīkoja Latvijas kausa finālu Liepājas Olimpiskajā centrā, bet 2024. gada februārī – Zemgales Olimpiskajā centrā Jelgavā. Vienīgi arēnu būs grūtāk aizpildīt – jāatceras, ka šis ir pirmssezonas turnīrs.

Baltijas Superkausa vēsture

Iepriekšējais mēģinājums rīkot pirmssezonas pārbaudes turnīru ar Baltijas valstu labāko klubu līdzdalību notika SEB Baltijas basketbola līgas ietvaros. Sacensības pirmo reizi rīkoja pirms BBL piektās sezonas, nosaucot tās par Prezidenta kausu.

Un tā, 2008. gada 27.-28. septembrī četri labākie Baltijas klubi tikās pirmajā Prezidenta kausa izcīņā. Latvijas čempione “Barons/LMT” tika ielozēta pusfinālā pret Igaunijas čempioni “Tartu Rock”, savukārt otrajā pārī tikās Lietuvas grandi “Žalgiris” un “Lietuvos rytas”.

Kārļa Muižnieka trenētie “baroni” iekļuva finālā, kur spraigā cīņā zaudēja Viļņas “avīžniekiem” ar 78:80. Nākamajā gadā Kauņā izšķirošajā spēlē “Žalgiris” pieveica “Lietuvos rytas” ar 83:78.

Vēl pēc gada “Tartu Rock” finālā savā laukumā apspēlēja “Lietuvos rytas” ar 61:57. Ar to arī Prezidenta kausa neilgā vēsture faktiski noslēdzās (nākamajā gadā VEF finālā Tartu uzvarēja “Rock” ar 95:69). Lietuvas grandi 2011. gada rudenī vairāk nepiedalījās pirmssezonas turnīrā, bet 2012. gada vasarā izstājās no Baltijas līgas pavisam.

BBL pirmajās astoņās sezonās Latvijas klubiem tikai vienu reizi izdevās iekļūt galvenā turnīra finālā – 2011. gadā VEF finālā Kauņā zaudēja “Žalgirim” ar 67:75. Pārējās zelta spēles aizritēja ar Lietuvas superklubu līdzdalību.

  +1 [+] [-]

, 2024-08-16 14:45, pirms 4 nedēļām
Pilnībā piekrītu Mārim. Šis nav superkauss nevienā pasaulē. Tad varēja mierīgi turnīru nosaukt par Kaspara Ciprusa kausu vai Raimonda Vējoņa kausu 2024!

     [+] [-]

, 2024-08-17 10:24, pirms 4 nedēļām
Raimonda Vējoņa tasīte, Kristapa Ciprusa bļodiņa