Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

Finālsērijas piezīmes: Porziņģa efekts un Mavs ieroču neitralizēšana

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Finālsērijas piezīmes: Porziņģa efekts un Mavs ieroču neitralizēšana
Kristaps Porziņģis. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Aizvadītajā naktī Latvijas basketbola spilgtākā zvaigzne Kristaps Porziņģis atgriezās laukumā pēc 38 dienu pauzes ikra muskuļa sastiepuma dēļ. Liepājnieks aizvadīja spilgtu pirmo NBA finālspēli, kurā viņa pārstāvētā Bostonas ''Celtics'' ar 107:89 sakāva Dalasas ''Mavericks''. Portāls ''Sportacentrs.com'' pēc pirmās fināla cīņas aplūkoja Kristapa Porziņģa svarīgākās cīņas epizodes un ieskicēja galvenos faktorus ''Celtics'' uzvarai.

Porziņģis un viņa efekts – ''Celtics'' uzbrukuma dažādošanas un aizsardzības atslēgas
• Salīdzinot ar izslēgšanas spēļu otro maču, ko analizējām, kad Maiami ''Heat'' basketbolisti ļoti agresīvi darbojās pret Kristapu Porziņģi, viņam saņemot bumbu sev ērtā pozīcijā ar muguru pret grozu, Dalasa pirmajā finālspēlē, sedzot Porziņģi, izvēlējās liberālāku pieeju – ļaut latvietim spēlēt viens pret vienu nevienlīdzīgās situācijās un neveidot slazdu pret bumbu postā saņēmušo ''Celtics'' uzbrucēju.

• Lai arī apkārt esošie aizsargi lielākoties savilkās uz bumbu, mēģinot Porziņģi iebaidīt ar potenciālu palīdzību, tās visbiežāk nesekoja. Porziņģis nospēlēja pacietīgi, demonstrēja savu augsto meistarību, tostarp kāju darbību un māņkustības, un efektivitāti šādās situācijās, tās noslēdzot ar divu punktu vērtiem pustālajiem metieniem.

• Otrajā video ar Porziņģa post-up, kas redzams zemāk, ''Mavericks'' neizdarīja to, ko iepriekšējā analīzes rakstā labi paveica ''Heat'' basketbolisti – atgriešanās pārejas aizsardzībā un cilvēku sadalīšana. Porziņģis teju uzreiz ir palicis nevienlīdzīgā situācijā pret Grīnu, to ievēro arī Vaits, kurš nogādā bumbu latvietim un sarūpē divus punktus mājiniekiem.

• Konkrēto epizožu aizsargi Džeidens Hārdijs, Džošs Grīns un Deriks Džounss kopumā paveica gana labu darbu aizsardzībā pret Porziņģi, spēlējot ļoti fiziski, cenšoties izsist bumbu, un uz noteikumu pārkāpuma robežas, taču šādās situācijās Vienradzis bijis efektīvākais visā līgā aizvadītajā regulārajā sezonā – ar agresivitāti un spēli kontaktā ir par maz, lai Porziņģi apturētu.





• Iepriekšējās sērijās ''Mavericks'' atdeva trīspunktniekus ''Thunder'' spēka uzbrucējam Četam Holmgrenam un ''Timberwolves'' centram Nazam Rīdam. Līdzīga taktika tika izvēlēta arī pret Porziņģi.

• Jāatzīmē gan, ka pirmajā finālspēlē Porziņģis pie bumbas pēc pick'n'pop situācijām vai slīdošajiem (slip) aizsegiem netika teju nemaz – sagaidāms, ka, Porziņģa fiziskajai kondīcijai uzlabojoties, tā būs viena no lietām, kas sērijas gaitā tiks izmantota biežāk.

• Pirmo trejaci mačā pret ''Mavericks'' Porziņģis realizēja pusātrajā pārejā, kad uzbrukumā ieradās kā pēdējais un izmantoja to, ka Gafords tobrīd, atgriežoties aizsardzībā, bija gatavs palīdzēt uz potenciālu Pričarda caurgājienu un nolaidās līdz soda metienu līnijai, taču nepilnu 220 centimetru garais roku izvērsums palīdzēja nedaudz apgrūtināt Porziņģa labā ritmā izpildīto metienu.

• Otrs Kristapa precīzais trīspunktnieks bija šķietami vēl netraucētāks. Slovēņu zvaigzne Luka Dončičs gatavojās tagot potenciālu Derika Vaita caurgājienu un sedza Porziņģi off-ball ar lielu distanci. Saņemot piespēli, liepājnieks attālumu no sedzēja izmantoja, bet Dončičs īpaši apgrūtināt sava bijušā komandas biedra metienu nespēja.



• Vienā no pirmā puslaika epizodēm Porziņģi ļoti fiziski segt centās Mavs pirmgadnieks Laivlijs. Latvijas labākais basketbolists pacietīgi novērtēja situāciju un apspēlēja pretinieku ar driblu, triecot bumbu grozā. Ko tādu acīmredzami negaidīja viesu aizsardzība, kas bija pārāk koncentrējusies cita ''Celtics'' uzbrukuma ieroča ierobežošanai – divu spēlētāju sadarbībām ar aizsegiem bez bumbas. Tas ir viens no veidiem, kā Džo Mazulla visas sezonas griezumā daudz centies iegūt nevienlīdzīgas divcīņas un atbrīvot komandas vadošos bumbas kontrolētājus – Teitumu un Braunu.

• Pēc pārtraukuma ''Mavericks'' kļuva agresīvāki aizsardzībā pret pirmajā puslaikā 18 punktus sabērušo Porziņģi tieši epizodēs, kad komandas biedri latvieti vēlējās izmantot kā aizsega licēju. Laivlijs spēlēja ciešā kontaktā, džemojot tuvojošos bloka pielikšanu vai bumbas saņemšanu. 20 gadus vecajam basketbolistam gan agresīva spēle noslēdzās samērā ātri, īsā laikā sakrājot vairākas piezīmes.



• Tāpat mača otrajā nogrieznī Teksasas komanda krietni vairāk respektēja Porziņģa metienu no distances. Teituma caurgājiens trešās ceturtdaļas izskaņā ap sevi savilka teju visu ''Mavericks'' aizsardzību, Kristapam paliekot brīvam aiz trīspunktnieka līnijas. Cenšoties glābt situāciju, aktīvu closeout veica Laivlijs, pēcāk izslēdzoties no epizodes. Bostona pieci pret četri pārsvaru izmantoja ar brīvā atrašanu, kas rezultējās ar liepājnieka slam-dunk.

• Pirms sērijas sākuma medijos vairākkārt izskanēja termins ''Porziņģa efekts'', kas attiecināms gan uz ''Celtics'' uzbrukumu, gan aizsardzību. Liepājnieka uzbrukuma epizodes apskatījām augstāk, bet nu pievērsīsimies Porziņģa paveiktajam aizsardzībā.

• Porziņģa slaidais augums un garās rokas pirmajā finālspēlē bloķēja trīs pretinieku metienus un, atsaucoties uz oficiālo statistiku, apgrūtināja vēl astoņus pretinieku raidījumus, kas bija komandas dalīts labākais rādītājs kopā ar Elu Horfordu. Pirmajā epizodē Porziņģa kalnu ātrajā uzbrukumā mēģina iekarot Vašingtons, kurš gan netiek bloķēts, bet izpilda ļoti sarežģītu metienu ar pavisam izstieptu roku (extendo), lai tas netiktu bloķēts. Pirmās ceturtdaļas izskaņā arī Porziņģis izcēlās ar ļoti efektīgu bloku pret Džošu Grīnu, kas iekļuvis starp mača spilgtākajām epizodēm.

• Latvijas basketbola superzvaigznes parametri arī teicami noder pick'n'roll aizsardzībā, kad driblētāja primārais sedzējs iestrēdzis blokā un vēl cenšas atgriezties pie sava sedzamā. Otrajā aizsardzības epizodē Porziņģis palicis viens pret Īrvingu un Gafordu, izmanto savam augumam elitāro kustīgumu, lai tiktu līdzi epizodei un reizē segtu kā driblētāju, tā arī roll-man. Tas liedz Īrvingam atrast Dalasas iecienīto gaisiņu un izšķirties par pustālo metienu pāri latvietim. Porziņģa mobilitāte ļauj aizskart un bloķēt pretinieku saspēlnieka metienu.



• Vēl viena epizode ar Porziņģi pick'n'roll aizsardzībā, kurā latvietis sedz drop aizsardzību, kas ir visbiežāk pret slovēni kā driblētāju pielietotā divu spēlētāju sadarbības aizsardzība, un paliek starp Dončiču un Laivliju. Dalasas līderis izšķiras par gaisiņu, ko Kristaps paredz, taču tiek fiksēta piezīme, latvietim ar muguru pagrūžot pretspēlētāju.

Bostona aptur Dalasas spēcīgākos uzbrukuma ieročus
• Aizsardzībā ''Celtics'' teicami apturēja divus no spēcīgākajiem ''Mavericks'' ieročiem – trīspunktniekus no stūra un gaisiņus jeb alley-oop pēc divu cilvēku sadarbībām.

• Līdzšinējās izslēgšanas spēlēs ''Mavericks'' ik spēli tika pie nepilniem trīs gaisiņiem (2.94), tos realizējot ar 86% (43/50) precizitāti – lielākā daļa bija bumbas triecieni grozā no augšas, to paveicot Gafordam vai Laivlijam lielākoties pēc Dončiča piespēlēm. Pirmajā finālspēlē dalasieši tika pie vienas vienīgas alley-oop epizodes, kas nenoslēdzās ar diviem punktiem.

• Starp galvenajiem Dalasas gaisiņu apstādinātājiem jāmin Porziņģis, Brauns un Teitums. Liepājnieka klātbūtne groza tuvumā, neatkarīgi no epizodes, jau tā apgrūtina groza iekarošanu, bet Brauns, kurš bija Dončiča primārais sedzējs lielu daļu spēles, un Teitums, kurš aizsardzībā darbojās pret Gafordu vai Laivliju, pie aizsegiem mainījās, kas būtiskas priekšrocības ''Mavericks'', salīdzinot ar citām sērijām, nedeva.

• Taktiku, kad ''Celtics'' centrs nesedz pretinieku centru, bet to dara Džeisons Teitums, bostonieši daudz izmantoja arī regulārajā sezonā un arī pamatturnīra mačos pret ''Mavericks''. Sākumpieciniekā Horfordam aizsardzībā tika uzticēta Derika Džounsa neitralizēšana, kurš bez bumbas nav īpaši bīstams un arī nav metējs, kurš pie metieniem regulāri tiktu pēc aizsegiem bez bumbas.

• Trīs pirmajās izslēgšanas spēļu kārtās no labā un kreisā laukuma stūra ''Mavericks'' ik spēli realizēja 4,58 trīspunktniekus, bet izmeta 11,65. Fināla pirmajā duelī ''TD Garden'' arēnā ''Celtics'' pretiniekiem ļāva izmest vien trīs tālmetienus no stūra – divus no kreisā, no kuriem viens bija precīzs, un vienu no labā laukuma stūra.

• Dalasas uzbrucēji Pīdžejs Vašingtons un Deriks Džounss līdzšinējās izslēgšanas spēlēs bijuši precīzākie tālmetienu izpildītāji no stūriem, no tiem attiecīgi uzbrūkot nepilnas trīs un divas reizes ik spēli. Pirmais izpildīja vienu trīspunktnieku no stūra, bet otrais pie iespējām no stūra netika.

• ''Celtics'' gan neko jaunu aizsardzībā pret tālajiem metieniem no stūra sagatavot nevajadzēja – visu izslēgšanas spēļu garumā vien nepilni 7% no pretinieku izpildītajiem metieniem nākuši no laukuma stūra, kas liecina, ka vienu no augstvērtīgākajiem metieniem no tālās distances ierobežot izdevies gana labi.

• Četrās no iepriekšējām piecām sezonām tieši Luka Dončičs bijis visas līgas līderis rezultatīvajās piespēlēs uz trīspunktniekiem no stūra. Pirmajā fināla cīņā slovēnim tikai viena rezultatīva piespēle visā mačā. No aizvadītajām 446 spēlēm tikai sešās viņš atdevis mazāk par divām rezultatīvām piespēlēm un pirmo reizi tas noticis arī izslēgšanas spēlēs.

• Apturot Dončiča ierastāko piespēļu adresātus, krietni samazinājās arī visas ''Mavericks'' komandas piespēļu raža. Spēles ietvaros viesi atdeva vien deviņas rezultatīvas piespēles – tik maz piespēļu pret ''Celtics'' kāda komanda iepriekš iespēja 2010. gada februārī.

• Augstā līmenī kopumā bija visa komandas aizsardzība, taču spilgtākā, manuprāt, bija sekojošā epizode Bostonas izšķirošajā 14-0 izrāvienā trešās ceturtdaļas noslēgumā, divus metienus bloķējot Džeilenam Braunam. Holidejs un Horfords izlemj divatā ierobežot ''Mavericks'' līderi Dončiču, lūkojot piespiest atbrīvoties no bumbas. Uz pirmo palīdzību precīzi laikā pieslēdzas Brauns, izceļoties ar pirmo bloku. Mājinieku aizsardzība savlaicīgi atgūstas un lieliski izseko līdzi bumbas kustībai perimetrā. Holidejs izskrien uz Īrvinga closeout, mirkli vēlāk to pašu atkārto arī Horfords, bet epizodi ar otro bloķēto metienu noslēdz Brauns.

• Uzbrukumā ''Celtics'' aktīvi medīja tieši Dončiču, mēģinot pret Slovēnijas basketbolistu daudz spēlēt viens pret vienu pēc aizsegiem. Tieši pret Luku bostonieši izpildīja visvairāk metienu – 17, no kuriem precīzi bija deviņi.

• Sērijas otrā spēle turpat Bostonā norisināsies naktī uz pirmdienu. Tās sākums pulksten 3.00 pēc Latvijas laika.

     [+] [-]

, 2024-06-08 10:36, pirms nedēļas
Raksta, ka katrs vid. sasniedzis max skatīšanās reižu, vienīgais veids kā noskatīties ir lejupielādēt.

     [+] [-]

, 2024-06-08 12:12, pirms nedēļas
ANALIZĒSIET PĒC SĒRIJAS, NEVIS TE PĒC KATRA MAČA..

     [+] [-]

, 2024-06-08 19:00, pirms nedēļas
Mavs aizsargi pret KP izskatījās pēc punduriem. Ķeltu aizsardzība bija pārāka visos aspektos. Vispār nesaprotu, kā Dončičs var pavilkt to miskasti.

     [+] [-]

, 2024-06-08 19:01, pirms nedēļas
zaxx rakstīja: ANALIZĒSIET PĒC SĒRIJAS, NEVIS TE PĒC KATRA MAČA..
Analizē savu mazo čibriku, klaun!

     [+] [-]

, 2024-06-08 22:49, pirms nedēļas
Ļoti laba spēles analīze. Ceru, ka turpmāk KP spēs tos pustālos likt tā pat ar vismaz 60% precizitāti. Plus pa kādam skaistam trejacim.