Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2890, Did:0, useCase: 3

NBA fināls: ''Celtics'' efektīvais uzbrukums pret Dalasas rezultatīvo duetu

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

NBA fināls: ''Celtics'' efektīvais uzbrukums pret Dalasas rezultatīvo duetu
Bostonas ''Celtics'' vadošie spēlētāji. Foto: AP/Scanpix

3:30 pēc Latvijas laika naktī uz piektdienu Bostonas ''Celtics'' laukumā ar maču pret Dalasas ''Mavericks'' sāksies cīņa par Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempiona godu. ''Celtics'' rindās nozīmīgs rotācijas spēlētājs ir Kristaps Porziņģis, kura atgriešanās pēc savainojuma sadziedēšanas var būt kā viens no faktoriem Bostonas titula izcīnīšanā. Pretinieku rindās gan rezultatīvs ir Lukas Dončiča un Kairija Ērvinga duets, ap kuriem sakomplektēti vērtīgi lomas spēlētāji.

Naktī uz piektdienu 3:30 pēc Latvijas laika sāksies gaidīts notikums basketbola pasaulē – Kristapa Porziņģa Bostonas ‘’Celtics’’ sāks cīņu par Lerija O’Braiena vārdā nosaukto balvu pret latvieša bijušo komandu Dalasas ‘’Mavericks’’. Bostonai aiz muguras 64 uzvaru regulārais turnīrs un 12-2 bilance izslēgšanas spēlēs, kas ir labākā kopš 2017. gada. Titula izcīnīšanas gadījumā Bostona kļūs par titulētāko NBA vienību vēsturē. Dalasa spēlēs trešajā NBA finālā, mēģinot izcīnīt otro titulu kluba vēsturē.

’’Celtics’’ cīņā par pirmo titulu kopš 2008.gada
Pēdējo titulu kluba vēsturē Bostona izcīnīja 2007./2008. gada sezonā, kad sērijā līdz četrām uzvarām ar 4-2 tika pārspēta Losandželosas ‘’Lakers’’. Toreiz klubu pārstāvēja Pols Pīrss, Kevins Gārnets un Rejs Alens – NBA leģendas, kuri visi jau basketbola kedas kāruši uz nagliņas.

Kopš 2011./2012. gada sezonas ‘’Celtics’’ mēģina tikt pie 18. titula un tādējādi NBA titulētākās komandas goda, taču līdz šim tas nav izdevies. Piecas reizes zaudēts konferences finālos – trīs reizes Maiami ‘’Heat’’, bet divas - Klīvlendas ‘’Cavaliers’’. Maiami 2011./2012. gada sezonā bija pārāka 4-3, 2019./2020. gada sezonā ar 4-2, bet pirms gada ar 4-3. 2016./2017. gadā ‘’Cavaliers’’ uzvarēja ar 4-1, bet gadu vēlāk ar 4-3. Trijās no reizēm pretinieku komandu līderis bija Lebrons Džeimss, bet divas – Džimijs Batlers.

2021./2022. gada sezonā bija viena spēlēšana finālā. Tā brīža ‘’Celtics’’ ar Džeisonu Teitumu un Džeilenu Braunu kā tās līderiem aizspēlējās līdz izšķirošajai sērijai, kurā pretī stājās pieredzējusī Goldensteitas ‘’Warriors’’. Stefenam Karijam, Klejam Tompsonam un Dreimondam Grīnam izdevās uzvarēt ar 4-2 un tikt pie karjeras ceturtā NBA titula. ‘’No tā gada pieredzes varam tikai un vienīgi mācīties, bet šogad esam cita komanda. Es šo saskatu kā otro iespēju, kuras dzīvē nemaz tik bieži nepienāk,’’ žurnālistiem teica Teitums, kurš pēdējās septiņās sezonās laukumā izslēgšanas spēļu laikā bijis visilgāk starp visiem līgas basketbolistiem, turklāt arī guvis visvairāk punktus.

Attiecībā pret pagājušo sezonu un kaut vai tās spēlēšanu finālā 2022. gadā, var secināt, ka tā šobrīd ir ar vairāk uzbrukuma dažādošanas iespējām un kvalitatīvākiem spēlētājiem aizsardzībā. Iespējams, kluba rindās ir viens no šī brīža NBA labākajiem perimetra aizsargiem – Drū Holidejs. Viņš savas aizsardzības prasmes jau pierādījis izslēgšanas spēļu laikā, piemēram, sērijā pret Indiānas ‘’Pacers’’. Visdrīzāk tieši viņš varētu spēlēt pret Luku Dončiču, bet citam kvalitatīvam perimetra aizsargam Derikam Vaitam var būt uzdevums censties neitralizēt Kairiju Ērvingu. Pie maiņām uz blokiem abus ‘’Mavericks’’ līderus uz brīdi kvalitatīvi var segt gan Džeilens Brauns, gan Džeisons Teitums, bet Porziņģa atgriešanās ierindā ļaus Džo Mazulam rotēt ar vismaz astoņiem spēlētājiem, kuri ir bīstami no tālienes. ''Celtics'' bīstamība aiz trīs punktu līnijas var sagādāt lielus izaicinājumus Dalasas ‘’Mavericks’’ aizsardzībai.

Bostona visas sezonas garumā bijusi ar efektīvāko uzbrukumu līgā, 64 uzvaras regulārajā turnīrā ir labākais Austrumu konferences komandas sniegums kopš 2012./2013. gada sezonas (Maiami ‘’Heat’’), bet 12-2 līdz finālam ir labākā bilance kopš 2017. gada (Goldensteitas ‘’Warriors’’). Sava uzbrukuma potenciālu ‘’Celtics’’ pierādīja vienā no šīs sezonas spēlēm pret ‘’Mavericks’’, to uzvarot ar 138:110. Aizsardzībā visas sezonas garumā Bostona labi ierobežojusi pretinieku komandas precizitāti tālmetienos no stūra – ja regulārajā turnīrā pretinieki meta ar 35.2% precizitāti, tad izslēgšanas spēlēs pagaidām ar 23.5%. Metienu nepieļaušana no stūra var būt kā viens no uzdevumiem ‘’Celtics’’ aizsardzībai, jo Dalasa, pateicoties Dončiča un Ērvinga piespēlēšanas kvalitātēm, no šīm pozīcijām izpilda visvairāk tālmetienus – 924. Izslēgšanas spēlēs 40.4% tālmetieni no stūra tikuši realizēti.

Dalasas ‘’Mavericks’’ – uzvarētāja maiņu darījumu tirgū
Dalasas ģenerālmenedžeris Niko Herisons komandas modeli, kas aizspēlējās līdz šī gada finālam, sāka būvēt jau pagājušās sezonas maiņu darījumu laikā. Vispirms tika iegūts tobrīd pretrunīgu slavu guvušais Kairijs Ērvings, vasarā no Čikāgas ‘’Bulls’’ pārnāca Deriks Džounss, bet nodraftēts tika Dereks Laivlijs. Savukārt šīs sezonas maiņu darījumu laikā klubs ieguva Denielu Gefordu un Pīdžeju Vašingtonu, kuriem izdevies labi papildināt abus ‘’Mavericks’’ līderus – Luku Dončiču un Kairiju Ērvingu.

Ja pagājušās sezonas laikā pēc Zvaigžņu spēles pārtraukuma Dončičs un Ērvings bija vēl savas sapratnes meklējumos, tad šīs sezonas laikā lomas ir sadalītas. Visvairāk bumba rokās un kluba neapstrīdams līderis ir Dončičs, kurš regulārajā sezonā vidēji guva 33.9 punktus, bet līdz šim izslēgšanas mačos ticis pie 28.8 punktiem. Ērvings regulārajā turnīrā guva 25.6 punktus, bet izslēgšanas 17 mačos līdz šim izcēlies ar 22.8 punktiem. Rietumu konferences finālā pret Minesotas ‘’Timberwolves’’ vairākās spēlēs abi guva vismaz pusi no ‘’Mavericks’’ gūtajiem punktiem, kaldinot nozīmīgās uzvaras un iesoļošanu finālā.

Kamēr Niko Herisons par veiksmīgi konstruēto komandu saņēmis līguma pagarinājumu, tikmēr Džeisons Kids var ierakstīt savu vārdu Dalasas ‘’Mavericks’’ vēstures annālēs. Vienīgajā kluba izcīnītajā titulā 2010./2011. gada sezonā viņš bija tās aktīvs spēlētājs, bet tagad par titulu cīnīsies, esot tās galvenais treneris. Klubs līdz finālam tika, pateicoties uzvarām pār ‘’Clippers’’ (4-2), ‘’Thunder’’ (4-2) un ‘’Timberwolves ‘’ (4-1), turklāt var secināt, ka tas paveikts, Lukam Dončičam neesot tikpat efektīvam, cik regulārā turnīra laikā. Ja līdz ‘’play-off’’ viņa efektivitāte metienos bija 57.3%, tad izslēgšanas spēlēs procents samazinājies līdz 51.3%. Kopš pirmās kārtas Dončičs cīnījies ar labās kājas sastiepumu, bet uzvaru izcīnīšanā talkā nākuši citi – Kairijs Ērvings, Deriks Džounss, Deniels Gefords, Pīdžejs Vašingtons un pārējie.

Tieši Ērvings var būt nozīmīgs spēlētājs sērijā. Viņš ir vienīgais no esošās komandas spēlētājiem, kurš zina, ko nozīmē kļūt par NBA čempionu. 2015./2016. gada sezonā kopā ar ‘’Cavaliers’’ viņš kļuva par NBA čempionu, turklāt guva izšķirošo grozu septītajā spēlē. Šī būs viņa pirmā spēlēšana finālā septiņu gadu laikā. 48.2% precizitāte metienos līdz piektajai spēlei sērijā pret ‘’Timberwolves’’ bijusi labākā viņa karjerā izslēgšanas spēļu laikā.

Cīņā par titulu liela nozīme būs faktam, kā Dalasai izdosies apstādināt Bostonas efektīvo uzbrukumu, kurš visas sezonas garumā bijis labākais līgā. Pēc zaudējuma ar 110:138 Džeisons Kids kluba sākumsastāvā biežāk iesaistījis aizsardzības speciālistu Deriku Džounsu. Tas ļāva komandai kļūt par vienu no labākajām aizsardzības vienībām līgā un izcīnīt 16 uzvaras 18 spēlēs regulārā turnīra izskaņā. Lai arī Dalasai ir nozīmīgi spēki sava groza aizsargāšanai, Bostonas viens no galvenajiem uzbrukuma trumpjiem ir precizitāte no tālienes – ‘’Celtics’’ ir visvairāk izmetusī un realizējusī tālmetienu komanda līgā.

Porziņģis – sērijas X faktors?
Kristaps Porziņģis visdrīzāk kļūs par pirmo latvieti, kurš spēlējis NBA finālā. Viņš var kļūt arī par pirmo latvieti, kurš kļūst par šīs līgas čempionu. Pagājušajā starpsezonā nonācis ‘’Celtics’’, viņš ātri vien atrada savu lietderīgumu komandā, kurā netrūkst punktu guvēju. 20.1 punkts vidēji spēlē regulārajā turnīrā, bet izslēgšanas četros mačos 12.3 punkti.

Pirmās kārtas sērijas ceturtais mačs pret Maiami ‘’Heat’’ nesa sliktas ziņas. Ikra muskuļa sastiepums un nespēlēšana nākamajās divās sērijās. ‘’Nezinu, to vēl redzēsim,’’ par savu esošo sportisko kondīciju divas dienas pirms fināla pirmās spēles teica latvietis. ‘’Plāns ir, ka spēlēšu pirmajā spēlē.’’ Viņš gan ilgi domāja atbildi uz jautājumu, vai skrienot bez sāpēm. ‘’Jā,’’ pēc aptuveni desmit sekunžu pauzes viņš minēja. ‘’Ar katru dienu jūtos labāk. Nemelošu, ka šis bijis samērā garš process. Nespēlēt ir grūti, taču centos pēc iespējas vairāk būt iesaistīts komandas darbā.’’

ESPN norāda, ka Porziņģa atgriešanās var būt ļoti nozīmīga. Pēdējās sezonās pierādījies, ka Kristaps pēc traumas sadziedēšanas bijis krietni produktīvāks metienos – pēdējo trīs sezonu laikā pēc atgriešanās no traumām, kas licis izlaist nedēļu vai vairāk, viņš metis ar 50% precizitāti. Tieši metienu šī mēneša laikā latvietis varējis trenēt visvairāk, kas ticis atainots daudzos video sociālajos tīklos no vērotāju puses. Pret Dalasu svarīga var būt arī sava groza aizsargāšana un tieši tajā Porziņģis var būt ļoti svarīgs kluba spēlētājs.

Uz Porziņģa pozitīvo ietekmi norādījuši gan ‘’Celtics’’ leģendas Pols Pīrss un Kevins Gārnets, gan Džeisons Teitums. ‘’Citi garie gribētu darīt to, ko prot vislabāk, bet Kristaps spēja izkāpt ārpus savas komforta zonas, kas padarīja mūs par krietni labāku komandu,’’ teica Teitums. Pols Pīrss ‘’All the Smoke’’ raidierakstā minēja, ka latvietim nav jābūt Bostonas labākajam spēlētājam – viņa esība laukumā vien padara ‘’Celtics’’ par stiprāku vienību abos laukuma galos. Tam piekrita Gārnets, vien sakot, ka visdrīzāk latvietis finālsēriju nesagaidīs savā labākajā sportiskajā formā, kas var ierobežot viņa darbības, piemēram, pie ‘’pick&roll’’ sadarbībām.

Potenciāls X faktors var būt arī pretinieku rindās un tam ir tieša ietekme uz Porziņģa apstādināšanu. Par tādu var kļūt Maksimiljāns Klēbers, kurš uz brīdi klubam nevarēja palīdzēt pleca traumas dēļ. Ja sērijā pret ‘’Thunder’’ pēc ‘’pick-and-pop’’ izspēlēm klubs ļāva izpildīt tālmetienus Četam Holmgrenam, tad, iespējams, tā nebūtu prātīgākā stratēģija attiecībā uz Porziņģi. Viņš ar savu spēju trāpīt no tālienes var likt garajiem spēlētājiem viņu segt tālāk no soda laukuma un šeit nozīme var būt Klēberam, kurš ir kluba mobilākais garais spēlētājs.

Dončičs pret Porziņģi, Ērvings pret Teitumu: finālā intrigu netrūks
Atsevišķu papildus odziņu finālam piešķir fakts, ka Kristaps Porziņģis savas karjeras laikā spēlējis kopā ar Luku Dončiču Dalasas ‘’Mavericks’’ sastāvā, bet Kairijs Ērvings uz laiku bija Džeisona Teituma komandas biedrs Bostonas ‘’Celtics’’.

Pagaidām gan visas puses diplomātiski komentējušas savus laikus Dalasā un Bostonā. Ūdeņus saduļķot mēģināja Čendlers Pārsons, kura izteikumus vismaz publiski noraidījis Luka Dončičs. ‘’Ar Čendleru Pārsonu dzīvē esmu runājis varbūt tikai divas reizes. Nezinu, kā viņš ko tādu varēja zināt. Man ar Kristapu ir labas attiecības un nezinu, kāpēc citi domā citādāk.’’ Kristaps savā intervijā žurnālistiem daudz negribēja komentēt laiku kopā ar Dončiču, taču bija priecīgs par Dalasas aizspēlēšanos līdz finālam. ‘’Esmu priecīgs par organizāciju. Man tur palikušu daudz labu attiecību, tāpēc būs patīkami atgriezties Dalasā.’’

Kairijs Ērvings savā intervijā atskatījās uz laiku Bostonā, sakot, ka tobrīd nav bijis savā dzīves labākajā brīdī. ‘’Atskatoties atpakaļ, varu teikt, ka tas bija laiks, kurā iemācījos sadzīvot ar emocijām un tās kontrolēt. Mums bija iespēja sasniegt ko īpašu, taču to nepaveicām manu personīgo iemeslu dēļ. No laika Bostonā iemācījos, kā ir būt līderim ģērbtuvē ar jauniem spēlētājiem, kuriem katram ir arī savi mērķi.’’

‘’Pavisam noteikti mūsu kopīgajā laikā bija gan kāpumi, gan kritumi, taču spēlēt kopā ar līgas superzvaigzni bija pamācoša pieredze. Laukumā viņš ir viens no talantīgākajiem spēlētājiem, kādu jebkad esmu redzējis. Lai arī šķietami tas bija sen, man palikušas tikai labākās atmiņas no spēlēšanas kopā ar Ērvingu,’’ bijušo komandas biedru atcerējās Teitums.

Sērija ritēs līdz kādas komandas četrām uzvarām. Ja būs nepieciešama izšķirošā septītā spēle, tā notiks Līgo naktī Bostonas ‘’Celtics’’ laukumā.

Izslēgšanas spēļu statistika

StatistikaCelticsMavericks
Punkti spēlē111.4 (2.v)107.9 (6.v.)
Uzbrukuma reitings119.6 (2.v)115.2 (6.v)
Aizsardzības reitings108.7 (3.v)111.1 (7.v)
Net reitings10.8 (1.v)4.1 (4.v)
Atlēkušās bumbas43.7 (3.v)43.1 (4.v)
Piespēles23.6 (5.v)22.4 (9.v)
Bloki5.4 (5.v)6.2 (3.v)
Pārķertās bumbas6.3 (9.v)6.4 (8.v)
Metienu %48% (3.v)47.1% (5.v)
3p. %36.8% (6.v)37.2 % (5.v)
Realizētie 3p205 (3.v)214 (1.v)

NBA finālsērijas spēļu grafiks

DatumsLaiksSpēle
07.063:30Celtics - Mavericks
10.063:00Celtics - Mavericks
13.063:30Mavericks - Celtics
15.063:30Mavericks - Celtics
18.06*3:30Celtics - Mavericks
21.06*3:30Mavericks - Celtics
24.06*3:00Celtics - Mavericks

* - ja nepieciešams

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nba/story/_/id...
https://www.nba.com/stats/teams

  -1 [+] [-]

, 2024-06-05 13:19, pirms 2 nedēļām
Jo mazāk bumba būs pie Kairija, jo labāk!

  +4 [+] [-]

, 2024-06-05 20:02, pirms 2 nedēļām
KP nav rotācijas spēlētājs, viņš ir starteris un top3 spēlētājs komandā. Rotācijas spēlētāji ir Pričards, Hauzers, Kornets utt!!!

  -1 [+] [-]

, 2024-06-06 08:06, pirms 2 nedēļām
Atbildē par KP,saskaņā ar "Melu teorijas" psiholoģisko metodi,druknais sīpolu gredzens iespējams sameloja,jo atbildes laikā vairākas reizes novērsa acis pa kreisi,kas pēc teorijas atbilst kā pierādījums melošanas darbībām.

  +1 [+] [-]

, 2024-06-06 11:22, pirms 2 nedēļām
BOS 4:2 DAL

  +1 [+] [-]

, 2024-06-06 14:32, pirms 2 nedēļām
Kairijs ir x faktors...
Ja viņam liek spēlēt aizsardzībā, viņš daudz kļūdās uzbrukumā. Lai Luka driblējas līdz vēmienam un met kaut vai 50 punktus. Kairija noslogošana veicinās saspēles neprecizitāti un mazinās agresīvos caurgājienus no viņa.

Ja Bostona spēles 3pt basi, tad būs pīī, ja viņa izmantos saspēli un dažādos uzbrukumu, tad būs diezgan droša uzvara.

Visinteresantākais faktors būs, kāds būs trenera risinājums Gatforda neitralizācijai, tieši viņš bija ļoti iedragājoš faktors uzvarā pār Vilkiem. Viņš sapina Vilku aizsardzību, vāca bumbas, agresīva kustība uzbrukumā, ne Gobers ne KATs netika galā ar viņu zem groza...

  -2 [+] [-]

, 2024-06-06 14:35, pirms 2 nedēļām
Cik daudzi tie NBA žurnaļugas zina, ka vajadzētu vacāt par Euro basi, kā Luka pielika kāju KP priekšā... Ka šoreiz tas ir dublis Nr. 2?

     [+] [-]

, 2024-06-06 22:45, pirms 2 nedēļām
Ja kādam intresē JJ Redikam ir epozode ar Lebronu Džeimsu par gaidāmo sēriju kur viņi runā basketbolu, nav vispārīgu/tukšu frāžu.
https://m.youtube.com/watch?v=cCA2j...

     [+] [-]

, 2024-06-07 05:47, pirms 2 nedēļām
Darīts ! Jājiet gulēt.