Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Kārls: NBA pastāv nopietna steroīdu lietošanas problēma

Rolands Eliņš

Kārls: NBA pastāv nopietna steroīdu lietošanas problēma
Džordžs Kārls
Foto: AFP/Scanpix

Ilggadējais NBA treneris Džordžs Kārls savā pamazām par skandalozu kļūstošajā grāmatā „Sadusmotais Džordžs: Mani 40 gadi, tiekot galā ar NBA dīvām, nesaprātīgiem GM un sliktu metienu izvēli” norādījis, ka līgā pastāv steroīdu lietošanas problēma, kuru līgas vadība nevēloties atzīt.

„Mums ir plašāka dopinga pārbaužu sistēma nekā NFL vai MLB, par ko mēs visu laiku lielāmies,” rakstīts Kārla grāmatā, kura mediju rokās nonākusi jau šobrīd, bet pārdošanā būs pieejama janvārī. „Bet mums joprojām ir dopinga problēmas, tikai citādas nekā pirms 30 gadiem. Un pašreizējā problēma mani satrauc daudz vairāk nekā dažu pamuļķu ķeršanās pie organismu atjaunojošajiem medikamentiem.”

„Runāju par sniegumu uzlabojošajām zālēm – steroīdiem, augšanas hormoniem un tādām lietām. Acīmredzami, ka mūsu spēlētāji kaut ko lieto. Kā citādi puiši, kas paliek vecāki, reizē arī paliek tievāki un spēcīgāki? Kā viņi tik ātri atgūstas no savainojumiem? Kāda velna pēc viņiem vasarās jābrauc uz Vāciju? Nedomāju, ka vietējo skābēto kāpostu dēļ.”

„Daudz ticamāk, ka tas tiek darīts jaunāko un grūtāk analīzēs atrodamo aizliegto vielu dēļ, kas Eiropā pieejamas. Diemžēl dopinga pārbaudes vienmēr izskatās pāris soļus aiz dopinga slēpšanas. Lenss Ārmstrongs dopinga lietošanā nekad netika pieķerts. Domāju, ka mēs vēlamies, lai atzinību iegūst labākie basketbolisti, nevis lielākie un bagātākie krāpnieki, kuri algo labākos farmaceitus. Taču nezinu, kā to novērst,” raksta Kārls.

Lai arī Kārls nesniedz nekādus tiešus pierādījums un pat nesauc konkrētus vārdus, ko turēt aizdomās, taču „Vācijas izbraukumu” piesaukšana ir visai acīmredzams mājiens Kobes Braienta virzienā, kurš patiešām savas profesionālās karjeras laikā katrā starpsezonā devās uz Vāciju saņemt īpašu medicīnisko aprūpi. Tiesa, Kārls arī šajā ziņā diez vai ir objektīvs, jo Kobe ilgi spēlēja Fila Džeksona, viena no Kārla ilggadējiem konkurentiem, komandā.

Kārla grāmatā atrodamie citāti iepriekš jau sacēla skandālu ap Karmelo Entoniju, Ērlu Smitu un Kenjonu Mārtinu, jo Kārls ar lielu kritikas devu pieminēja visu trīs gaitas „Nuggets” vienībā.

Savukārt par aizliegto vielu slepenu lietošanu NBA daudz runāts jau iepriekš, un, lai arī tiesa, ka NBA ir plaša pārbaužu sistēma un arī asins analīžu kontrole, pēdējos gados par steroīdu lietošanu diskvalificēts tikai viens spēlētājs – grieķis Niks Kalatess, kurš medikamenta lietošanu centās pamatot ar savu vēlmi uzlabot matu augšanu. NBA komandu sastāvos šobrīd ir vairāk nekā 400 spēlētāju, un tikai viens pieķertais pēdējo divu gadu laikā nozīmē, ka vai nu problēmas nav nemaz, vai arī tā tiek apzināti slēpta. Un pilnīgi skaidrs, kuram viedoklim piekrīt līgā gandrīz 40 gadus nostrādājušais Kārls.

Izmantotie resursi:
George Karl: NBA has steroid issue |...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-12-27 16:47, pirms 8 gadiem
Kas vēl ir jauns? Zingeram arī derētu iziet pāris kursus, citādi kā skals.

  -1 [+] [-]

, 2016-12-27 16:50, pirms 8 gadiem
Vini jau dzer tos saucamos vitaminus nevis muskulu paliglidzekli ! Un uz vaciju brauc ne tikai amerikani,bet visa pasaule ! Tiesi vacija ir ta zeme kur medicina ir visiem pa prieksu aizgajusi ! Es ar labprat aizbrauktu-ja butu tik daudz naudas

  +5 [+] [-]

, 2016-12-27 16:52, pirms 8 gadiem
Visu cieņu trenerim, bet nu tagad, kad vairs līgā nestrādā var sāk liet sūdus...ko tad klusēji kamēr strādāji? Tad līga bija labiņa???

     [+] [-]

, 2016-12-27 16:53, pirms 8 gadiem
Šī sprukta žēlošanās par kaut ko vai kādu ir tāpat kā, ja Denisa Rodmens rakstītu par problēmām līgā saistībā ar alkohola lietošanu...

  +4 [+] [-]

, 2016-12-27 16:57, pirms 8 gadiem
Rodmena laika vismaz nebija garlaicigi.

  +6 [+] [-]

, 2016-12-27 16:59, pirms 8 gadiem
Nejeega rakstīja: Visu cieņu trenerim, bet nu tagad, kad vairs līgā nestrādā var sāk liet sūdus...ko tad klusēji kamēr strādāji? Tad līga bija labiņa???
Tad līga un klubi maksāja viņam algu, tad vajadzēja turēt muti aiz zobiem, līdz sakrāj mājai Malibu un labai pensijai.

  +8 [+] [-]

, 2016-12-27 17:01, pirms 8 gadiem
Un jūs jau būtu tie, kas strādājot par treneri @NBA stāstītu intervijās, ka ir dopinga problēmas? Kur Jums prātiņš?

Tač ir tikai normāli, ka after he retires, viņš sāk šo visu stāstīt.

  -2 [+] [-]

, 2016-12-27 17:03, pirms 8 gadiem
Latvaniem seru zina 😃

  +3 [+] [-]

, 2016-12-27 17:06, pirms 8 gadiem
Visi tā pat zina ka ASV visi sportisti ar dopingu tiek baroti vēl trakai nekā Krievija.
Ierecu par to situāciju kad OS dopinga pieķēra Pavlovu un Freibergu. Pavlovs tika diskvalificēts un aizlaid uz ASV pie Freiberga turpināt rīt dopingu.

  -1 [+] [-]

, 2016-12-27 17:09, pirms 8 gadiem
Kā jau visi iepriekšējie stāri zem Karla teica,ka šitas tipiņš ir reāla čūska.Tagad darīs visu publicitātes dēļ..Nav brīnus,ka viņš vairs netrenē.Iet pensijā jau tiešām nebija viņa lēmums

  -2 [+] [-]

, 2016-12-27 17:34, pirms 8 gadiem
Vecais muļķis. Ja viņam vēl kādreiz bija iespēja uz ar NBA saistītu darbu, tad pēc tās grāmatas izlaišanas var par to aizmirst.

No šī visa es saprotu, ka viņs viens vecs īgns auns vien ir. Kamēr strādāja līgā par treneri 20+ gadus, un līga viņam maksāja lielo piķi, viss bija labi, nekādu pretenziju. Tagad, kad vecs, stulbs nevienam vairs nav vajadzīgs viss izrādās ir slikti un visi dopingu rij. Būtu viņš tam kādus reālus pierādījumus sameklējis, tad tai grāmatai un šādiem izteicieniem vēl būtu jēga. Šobrīd tas vienkārši izklausas pēc veca pamuļķa saucieniem pēc mediju uzmanības.

  -3 [+] [-]

, 2016-12-27 17:40, pirms 8 gadiem
Viss skaidrs par Kobi. Tāpēc jau bija tik labs, ka rija visu laiku dranķus.

Būūūūū

     [+] [-]

, 2016-12-27 17:43, pirms 8 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Viss skaidrs par Kobi. Tāpēc jau bija tik labs, ka rija visu laiku dranķus.

Būūūūū
Nē, tieši otrādāk,Kobe par maz rija, tāpēc dabūja savainojumus karjeras beigās un nevarēja vairs atgūties.

  +5 [+] [-]

, 2016-12-27 17:44, pirms 8 gadiem
Visiem tā pat tas ir skaidrs.
Ja nav skaidrs, tad lūdzu palūkojoties uz tiem jeņķu futbolistiem un jūs tur redzēsiet labi ģenētiski modificētus runkulīšus.
Steroīdi un šovs, tā ir ASV sporta kultūra.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-27 17:44, pirms 8 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Viss skaidrs par Kobi. Tāpēc jau bija tik labs, ka rija visu laiku dranķus.

Būūūūū
Ai beidz, Grifins ganjau pārrijies tos draņķus, tāpēc pēdējās sezonās visu laiku traumas

  -1 [+] [-]

, 2016-12-27 17:49, pirms 8 gadiem
Bet daudzi āksti stāsta ka tikai Krievijā rij dopingu.Pat piemērs ir mūsu Ralfs Freibergs ASV rija dopingu atbrauca uz eiropu iekrita.Pavlovs Rīgā rija dopingu aizbrauca uz ASV šiem pie kājās ko viņš Eiropā rijis laipni lūgts komandā...

  -1 [+] [-]

, 2016-12-27 17:59, pirms 8 gadiem
GrantsHills rakstīja: Visiem tā pat tas ir skaidrs.
Ja nav skaidrs, tad lūdzu palūkojoties uz tiem jeņķu futbolistiem un jūs tur redzēsiet labi ģenētiski modificētus runkulīšus.
Steroīdi un šovs, tā ir ASV sporta kultūra.
Tā rodas šādi komentāri, jo jūs tikai paskataties uz viņiem un liekas ka ir ko sarijušies, jo paši nevarat savu riepu nomest. Varu derēt, ka 90% no šejienes pat vieglu ASV futbolistu iesildīšanās treniņu nespētu izturēt. Pat trenēti sportisti gandrīz izvemjas, ja ceņsas trenēties kopā ar viņiem. Jā, varbūt daļa lieto kaut kādus masu palielinātājus, bet tik tāpēc, ka savādāk atstieptu kātus, nevislai uzlabotu savas prasmes. Protams, vienmēr un visur ir kāds,kādi kas lieto dopingu, tas ir neizbēgami, bet to nevar salīdzināt ar to, kas notiek krievijā.

  -1 [+] [-]

, 2016-12-27 18:01, pirms 8 gadiem
gunars1987 rakstīja: Bet daudzi āksti stāsta ka tikai Krievijā rij dopingu.Pat piemērs ir mūsu Ralfs Freibergs ASV rija dopingu atbrauca uz eiropu iekrita.Pavlovs Rīgā rija dopingu aizbrauca uz ASV šiem pie kājās ko viņš Eiropā rijis laipni lūgts komandā...
jā noteikti tad kāpēc tagad atkal nav pieķerts ko viņam vajadzēja darīt? 2 gadus strādāt kaut kādā hesītī, ja nevar spēlēt hokēju eiropā? Uz ASV aizbrauca, lai turpinātu spēlēt hokēju.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-27 18:07, pirms 8 gadiem
kecbaja rakstīja: jā noteikti tad kāpēc tagad atkal nav pieķerts ko viņam vajadzēja darīt? 2 gadus strādāt kaut kādā hesītī, ja nevar spēlēt hokēju eiropā? Uz ASV aizbrauca, lai turpinātu spēlēt hokēju.
To jau Miņins pat uzrakstīja ka tur kur spēlēja Freibergs tur dopings ir atļauts.

  +4 [+] [-]

, 2016-12-27 18:29, pirms 8 gadiem
Naivie cilvēki. Tādā līmenī bez palīglīdzekļiem tur nav ko darīt. Tas ir vienkārši, vai nu tu lieto, un varēsi spēlēt ar lielajiem puikām, vai nē, un paliec zemākās līgās.

vispār nekādas sajēgas jums par to visu nav.

  +6 [+] [-]

, 2016-12-27 18:38, pirms 8 gadiem
Bostonas celtics komanda izskatas taada peec steroiidu riijeejiem.

     [+] [-]

, 2016-12-27 18:54, pirms 8 gadiem
kecbaja rakstīja: bet tik tāpēc, ka savādāk atstieptu kātus, nevislai uzlabotu savas prasmes.
Skaisti pats aprakstīji dopingu. Ne jau spēlētājs spers bumbu 10m tālāk līdz viņš uzņem preperātu X, daudzos gadījumos šis preperāts ļauj trenēties vairāk, atjaunoties ātrāk utt., lai tad pie smagiem treniņiem tas spēlētājs to bumbu sper tos 10m tālāk

  +1 [+] [-]

, 2016-12-27 19:00, pirms 8 gadiem
asta rakstīja: Un jūs jau būtu tie, kas strādājot par treneri @NBA stāstītu intervijās, ka ir dopinga problēmas? Kur Jums prātiņš?

Tač ir tikai normāli, ka after he retires, viņš sāk šo visu stāstīt.
Bet ko tad viņš stāsta? Man vairāk problēmas sagādā nevis tas, ka vecais pēkšņi sarijies drosmi, bet gan vienkārši muld muldēšanas pēc. Viņa teiktais ir apmēram tikpat nozīmīgs cik tavs, šeit komentāros, jo nekādu pierādījumu nav un diez vai arī tuvākajā laikā būs. Publicēt tādus rakstus ir muļķīgi, ja viņš savā laikā kādu būtu pie rokas pieķēris un tagad to pastāstītu, tad būtu pavisam cita lieta.

     [+] [-]

, 2016-12-27 19:14, pirms 8 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Viss skaidrs par Kobi. Tāpēc jau bija tik labs, ka rija visu laiku dranķus.

Būūūūū
Paldies!
Tad beidzot Tu atzīsti, ka Kobe bija tik labs

  +1 [+] [-]

, 2016-12-27 19:18, pirms 8 gadiem
Tad jau Jordan arī rija buļļa steroīdus? Ja reiz bija tik labs?

  -1 [+] [-]

, 2016-12-27 19:32, pirms 8 gadiem
underline rakstīja: Paldies!
Tad beidzot Tu atzīsti, ka Kobe bija tik labs
Es jau nekad neesmu teicis, ka slikts ir bijis. Bet tagad redzam patiesos iemeslus.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-27 19:44, pirms 8 gadiem
Un es domāju, ka šis pats savām acīm ko redzējis, un zin 100%. Beigās sanāk tāda teorēma. Brauc uz Vāciju ... Nu, a ja brauktu uz Vitenpisku, arī būtu kkas savādāk? Grāmatai vajag ažiotāžu, lai cilvēki pirktu ....

  -2 [+] [-]

, 2016-12-27 19:56, pirms 8 gadiem
LA-BOS antifans rakstīja: Es jau nekad neesmu teicis, ka slikts ir bijis. Bet tagad redzam patiesos iemeslus.
DJ un Dramonds rij vai nerij, bet sodiņus nevar tik un tā iemest.
Ar to domāju, ka metienu ar steroīdiem neuztrenēsi! Tā kā ticamāk, ka Lebis un Griffins tieši rij! GSW komandā neskaitot Grīnu nav starteri saēdušies.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-27 19:59, pirms 8 gadiem
GrantsHills rakstīja: To jau Miņins pat uzrakstīja ka tur kur spēlēja Freibergs tur dopings ir atļauts.
Gluži tā es nerakstīju, taču tikai, ja nemaldos, pirms trim sezonām Ziemeļamerikas zemākajās hokeja līgās (AHL un zemāk) tika ieviestas dopinga kontroles. VISPĀR PIRMO REIZI! Līdz tam minorlīgu hokejistus neviens nepārbaudīja un nebija nekādu aizliegto vielu sarakstu utt.

Ja par pašu jautājumu - Ziemeļamerikas profesionālā sporta antidopinga politika un realitāte ir ļoti tāda... specifiska. Teiksim, tajā pašā NHL spēlētājus pārbauda tikai regulārās sezonas laikā. Pirmssezonā, kad hokejistiem notiek lielākā kaplēšanās par vietu sastāvā un izslēgšanas mačos, kad vajag rādīt savu TOP spēli, nevienu nesauc uz pārbaudēm.

Tāpat arī aizliegto vielu saraksts ko meklē ZIemeļamerikas hokejistu organismos ir daudz īsāks un tas pats Pavlovs, ja būtu nodevis analīzes, pat ar visu DMAA nebūtu sodīts, jo stimulanti viņiem nav interesanti.

Savukārt, ja par tēmu, tad NBA antidopinga programmu par tādu īstu veidu kā cīnīties pret dopingu neviens normāli domājošs dopingotāju ķērājs nesauc un vēl pirms gadiem 4 WADA pārstāvji NBA centienus ķert dopinga lietotājus nosauca par smiekīgiem (īstenībā tāpat kā visa Ziemeļamerikas PRO sporta mēģinājumus imitēt cīņu pret dopingu).

  +1 [+] [-]

, 2016-12-27 20:05, pirms 8 gadiem
chubaki rakstīja: DJ un Dramonds rij vai nerij, bet sodiņus nevar tik un tā iemest.
Ar to domāju, ka metienu ar steroīdiem neuztrenēsi! Tā kā ticamāk, ka Lebis un Griffins tieši rij! GSW komandā neskaitot Grīnu nav starteri saēdušies.
Ja rīsi steroīdus arī neskriesi ātrāk vai nelēksi augstāk. Tev tikai būs iespēja trenēties vairāk, lai šīs kvalitātes uzlabotu. TIKAI. Ja tu tajā laikā mēģināsi audzēt muskuļu masu - augs muskuļi, ja trenēsi kaut kādas funkcionālās īpašības, uzlabosies tās.

Metiens? Teorētiski arī var uzlaboties, jo viss atkarīgs kas ir pie vainas sliktajam metienam (jāatceras, ka dopinga sarakstos ir vielas, kas neļauj nogurt, uzlabo skābekļa uzņemšanu utt. vienvārdsakot - nebūsi noguris un rokas netrīcēs metot).
Tomēr, lielākoties pie vainas ir sliktā kustību koordinācija (kas ir problēma lielai daļai garu cilvēku, neatkarīgi no viņu nodarbošanās) un acu-roku darbības saikne. Tur gan maz kas var palīdzēt.

  +1 [+] [-]

, 2016-12-27 20:23, pirms 8 gadiem
Krievija vainīga!!!!!!!!

     [+] [-]

, 2016-12-28 11:22, pirms 8 gadiem
profesionālajā sportā pulverīšus un tabletes rij gandrīz visi, jautājums, vai kādam ir vēlēšanās to atklāt