Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Medijs: vairāki NBA klubi aizņēmušies lielas summas nākamās sezonas izdevumiem

Rolands Eliņš

Medijs: vairāki NBA klubi aizņēmušies lielas summas nākamās sezonas izdevumiem
"Warriors" īpašnieks Džo Leikobss (pa labi). Foto: AP/Scanpix

Ziemeļamerikas sporta medijs ESPN vēsta, ka vairāku NBA klubu īpašnieki satraucas par iespēju, ka nākamā sezona būs jāaizvada pie tukšām tribīnēm, un sākuši apzināt iespējas papildu finansējuma piesaistei. Vairākas komandas jau šobrīd paņēmušas maksimāli atļautos aizdevumus, kamēr dažas sākušas tiesvedību pret apdrošināšanas kompānijām, kuras nav veikušas maksājumus par pandēmijas izraisītajiem zaudējumiem.

NBA vadība jau iepriekš bija brīdinājusi spēlētājus, ka jārēķinās ar iespējamām finansiālām grūtībām, kuru apjomu pagaidām grūti prognozēt. Proti, pastāv iespēja, ka nākamās sezonas izspēle koronavīrusa pandēmijas dēļ būs jāsāk pie tukšām tribīnēm, varbūt šādā režīmā jāaizvada pat visa sezona, kas varētu nozīmēt līdz pat 40% ienākumu zaudēšanu.

Komandu ienākumi no spēļu dienām savās arēnās ir atšķirīgi. ESPN vēsta, ka vairums komandu savās mājas spēlēs gūst ienākumus starp 1-2 miljoniem dolāru, kamēr dažām šie ienākumi ir mazāki par miljonu. Ir gan arī izņēmumi pretējā virzienā, proti, „Warriors” savās mājas spēlēs mēdz gūt ienākumus virs pieciem miljoniem dolāru dienā.

„Warriors” attiecīgi rēķinās ar iespēju, ka nākamajā sezonā ar finansēm būs daudz grūtāk. Komandas īpašnieks Džo Leikobs ir informējis pārējos kluba daļu īpašniekus, ka izskata iespēju piesaistīt finansējumu 250 miljonu dolāru apmērā, lai tiktu galā ar gaidāmajiem izdevumiem. „Warriors” nākamajā sezonā gaidāms algu budžets ap 150 miljoniem dolāru.

ESPN vēsta, ka vairākas NBA komandas uz gaidāmo sezonu raugās ar bažām. Jau ziņots, ka pārdošanā izlikta Minesotas „Timberwolves” vienība, līdzīgus soļus par vismaz daļēju kluba daļu pārdošanu izvērtē arī citi klubu īpašnieki, paredzot, ka starpsezonā komandas izvairīsies no lieliem ieguldījumiem, varbūt pat centīsies tikt vaļā no savām drafta pirmās kārtas izvēlēm.

„Nezinu, kas notiks, taču es nākamajā sezonā varētu zaudēt 50 miljonus dolāru,” sarunā ar ESPN sacīja kāda NBA kluba īpašnieks, paliekot anonīms. „Ja tā notiks, man būs trīs iespējas – aizņemties, pārdot daļu kluba vai arī kopā ar saviem partneriem ielikt klubā savus līdzekļus.”

ESPN ziņo, ka līgā pieaug bažas par konkurences līmeni, pieaugot starpībai starp līgas bagātākajām komandām un pārējām. Tādi klubi kā „Warriors”, „Cavaliers”, „Clippers”, „Nets” un „Lakers” tiek minēti kā klubi ar ļoti bagātiem īpašniekiem, kuru situāciju īsti neapdraud arī pandēmijas raisītās sekas, kamēr citu klubu īpašnieki cietuši milzīgus zaudējumus.

Vairākas komandas jau aizņēmušās milzīgas naudas summas, lai nodrošinātu finanses nākamajai sezonai, to vidū arī „Rockets” un „Warriors”. NBA noteikumi paredz, ka klubs var aizņemties līdz 325 miljoniem dolāru pret savu kapitālu. Tiek izteikti aicinājumi pacelt šo limitu, taču tas tikai darīts jau pirms diviem gadiem, kad limits bija 250 miljonu dolāru liels parāds.

Vairākas komandas arī izskata savas legālās iespējas vērsties pret apdrošināšanas kompānijām, kas atteikušās izmaksāt kompensācijas saistībā ar pandēmijas radītājiem zaudējumiem. Šomēnes „Rockets” iesūdzēja tiesā savā apdrošinātāju, kas atteicās izmaksāt 400 miljonu dolāru apdrošināšanas kompensāciju.

NBA joprojām nav pilnīgas skaidrības par to, kā izdosies pabeigt šo sezonu, un ir krietna neskaidrība par nākamo sezonu. Kolektīvais līgums paredz, ka līgas ienākumi tiek sadalīti pēc principa 50:50 starp spēlētājiem un klubiem, un, ja ienākumi ir mazāki nekā paredzēts, spēlētājiem var nākties daļu savas algas atmaksāt, taču pastāv neskaidrība par to, kā tas tiktu realizēts praksē. Taču skaidra ir tendence, ka tuvākajā laikā NBA komandas no ilgtermiņa darījumiem izvairīsies.

„Ir daži izņēmumi, bet principā neviens šobrīd nevēlas uzņemties ilgas saistības. Var just, ka šāda tendence tuvojas,” ESPN citē kāda kluba īpašnieku.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nba/story/_/id...

  +1 [+] [-]

, 2020-07-27 22:37, pirms 4 gadiem
Tur jau vispār jāsāk domāt,vai nākošgad vispār sezona būs iespējama bez burbuļiem

  +1 [+] [-]

, 2020-07-27 22:39, pirms 4 gadiem
covids un melnie izputinās NBA

  +1 [+] [-]

, 2020-07-27 23:04, pirms 4 gadiem
Labi jūtas KP, bet Bertāna iespejamā alga kritīsies..

     [+] [-]

, 2020-07-28 00:27, pirms 4 gadiem
kinasstulbais rakstīja: Labi jūtas KP, bet Bertāna iespejamā alga kritīsies..
Kāpēc domā, ka labi? Lasi raksta beigas, var nākties šķirties no daļas algas, ja ienākumi nebūs iepriekš prognozētajā lielumā. Par Bertanu, nāksies slēgt ilgtermiņa līgumu ar spēlētāja opciju vismaz ik pēc 2 gadi. 2+2+1 piemēram. Spēlēs labi, pēc covid sekām varēs noslēgt jaunu līgumu, nespēlēs gana labi, paliks kā minimums pie saviem jau esošajiem 8M sezonā

     [+] [-]

, 2020-07-28 01:17, pirms 4 gadiem
Un ja nu tas burbulis plīsīs, paspēja melnie saslēgt līgumus ar 9 ciparu summām, viltnieki 😉

     [+] [-]

, 2020-07-28 08:45, pirms 4 gadiem
Legālās tiesības

     [+] [-]

, 2020-07-28 08:51, pirms 4 gadiem
kinasstulbais rakstīja: Labi jūtas KP, bet Bertāna iespejamā alga kritīsies..
Vai KP nebija līdzīgs līgums kä Embīdam, ka vajag nokapāt tik un tik spēlēs lai visu liķi dabūtu?

     [+] [-]

, 2020-07-28 09:12, pirms 4 gadiem
comon88 rakstīja: Vai KP nebija līdzīgs līgums kä Embīdam, ka vajag nokapāt tik un tik spēlēs lai visu liķi dabūtu?
Nope KP pilns līgums bez punktiem un pašam PO uz pēdējo gadu