Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Pārmaiņu vēji Vašingtonā: vai tie mainīs kluba plānus attiecībā pret Porziņģi?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Pārmaiņu vēji Vašingtonā: vai tie mainīs kluba plānus attiecībā pret Porziņģi?
Kristaps Porziņģis un Bredlījs Bīls - tandēms arī nākamajā sezonā? Foto: AP/Scanpix

Pagājušās darba nedēļas izskaņā Kristapa Porziņģa pārstāvētā Vašingtonas ‘’Wizards’’ no darba atlaida ģenerālmenedžeri un komandas prezidentu Tomiju Šeperdu, kurš lielāko daļu sezonas pauda, ka viņa vasaras mērķis ir sastāvā noturēt Kristapu Porziņģi. Vai pārmaiņas Vašingtonā var nozīmēt arī jaunu karjeras galamērķi Porziņģim?

Vašingtonas ‘’Wizards’’ 2022./2023. gada sezonā apstiprināja pirms sezonas prognozēto, ka tai būs grūti cīnīties par vietu izslēgšanas spēlēs. Bredlijs Bīls, Kails Kuzma un Kristaps Porziņģis kopā nospēlēja tikai 35 spēlēs, kurās tāpat nespēja sasniegt pozitīvu bilanci (16-19). Starpsezona iesākās ar ģenerālmenedžera un prezidenta Tomija Šeperda atlaišanu, kurš sezonas gaitā bija vairākkārtīgi atkārtojis, ka vasarā kluba galvenais mērķis ir noturēt Porziņģi un Kuzmu.

Šeperda atlaišana - sākums pārmaiņām Vašingtonā?

Tomijs Šeperds Vašingtonas ‘’Wizards’’ ģenerālmenedžera amatā strādāja četras sezonas un tikai vienā no tām klubs sasniedza izslēgšanas cīņas. 2020./2021. gada sezonā, uzvarot ‘’play-in’’ izspēlē, ‘’Wizards’’ pirmajā kārtā piekāpās Filadelfijas ‘’76ers’’. Kopumā Šeperds aiz sevis atstājis ilgus pavadītus gadus Vašingtonas kluba birojā – viņš dažādos amatos strādājis kopš 2003. gada.

‘’Wizards’’ īpašnieks Teds Leonsis lēmumu skaidroja ar neveiksmīgajiem rezultātiem, īpaši jau 2022./2023. gada sezonā, kad klubs iespēja tikai 35 uzvaras, un otro sezonu pēc kārtas nekvalificējās izslēgšanas cīņām. Kopumā Šeperda laikā Vašingtona izcīnīja 129 uzvaras un piedzīvoja 179 zaudējumus, bet visvairāk funkcionārs paliks atmiņā ar kāri veikt maiņu darījumus un uzticību Bredlijam Bīlam kā vienības centrālajai figūrai. Pirms 2020./2021. gada sezonas Šeperds sūtīja Džonu Volu uz Hjūstonas ‘’Rockets’’, pretī saņemot Raselu Vestbruku. Nākamajā starpsezonā jau Vestbruks tika sūtīts uz Losandželosas ‘’Lakers’’ pret Kenteiviusu Koldvelu-Poupu, Kailu Kuzmu un Montrezlu Harelu. Savukārt 2021./2022. gada sezonas laikā Spensers Dinvidijs un Dāvis Bertāns pret Kristapu Porziņģi ceļoja uz Dalasas ‘’Mavericks’’. Kluba līderis Bredlijs Bīls pirms 2022./2023. gada sezonas tika atalgots ar maksimālo līgumu 251 miljona vērtībā ar ietvertām veto tiesībām aizmainīšanas sakarā.

Medija ‘’The Athletic’’ žurnālista Džoša Robinsa ieskatā nu jau bijušā kluba ģenerālmenedžera vīzija bijusi balstīta uz labāko spēlētāju noturēšanu un oportunismu brīvo aģentu tirgū. Rezultātus šī pieeja nedeva. Rasela Vestbruka darījums palīdzēja ‘’Wizards’’ iegūt plašāku spēlētāju rotāciju, taču tie savstarpēji nespēja sadzīvot. Rezultātā Šeperdam nācās aizmainīt Harelu, Kenteiviusu-Poupu, Dinvidiju un Dāvi Bertānu. 2022./2023. gada sastāvs tika konstruēts ap Bīla, Porziņģa un Kuzmas individuālajām prasmēm, taču šāds risks neattaisnojās, jo Bīls visu sezonu mocījās ar dažāda rakstura savainojumiem. Savukārt galvenā trenera Vesa Anselda jaunākā vadībā kluba aizsardzībā nav vērojami uzlabojumi. Tieši tas bija viens no iemesliem, kāpēc speciālists kļuva par ‘’Wizards’’ galveno treneri.

‘’Jaunas vadības meklējumi sāksies nekavējoši ar uzdevumu atrast kādu no ārienes,’’ paziņojumā par sadarbības pārtraukšanu ar Šeperdu tika citēts īpašnieks. Tā nav samērā bieža situācija, kad ‘’Wizards’’ ģenerālmenedžeri nemeklē no organizācijas iekšienes. Pēdējo reizi līdzvērtīgi notikumi bija vērojami 2003. gadā, kad noalgots tika Ērnijs Granfelds. Viņš vēlāk pildīja savus pienākumus līdz 2019. gadam, pēc kā stafeti pārņēma Šeperds. 20 gadus vēlāk Vašingtona vēlas jaunu sākumu un jaunu balsi kluba iekšienē. Kuri varētu būt kandidāti? ‘’The Athletic’’ min, ka klubs mēģinās interesēties par trim citos NBA klubos strādājošiem funkcionāriem – Toronto ‘’Raptors’’ prezidentu Masai Udžiri, Minesotas ‘’Timberwolves’’ basketbola operācijas prezidentu Timu Koneliju un Ņūorleānas ‘’Pelicans’’ ģenerālmenedžeri Tradžanu Lengdonu. Tas var nozīmēt arī jaunā šī amata ieņēmēja atšķirīgus uzskatus sastāva būvēšanā nekā tie bija Šeperdam, kura atstātais mantojums nav no labākajiem.

Ko tas nozīmē? Šeperda starpsezonas prioritāte bija noslēgt jaunus līgumus ar Kailu Kuzmu un Kristapu Porziņģi. Abi vasarā var atteikties no līgumu pēdējiem gadiem un tika sagaidīts, ka tieši tā abi arī rīkosies. Naudas līdzekļu izbrīvēšana bija viens no iemesliem, kāpēc februāra maiņu darījumu laikā uz Losandželosas ‘’Lakers’’ tika aizmainīts Rui Hačimura. Iespējams, līdz ar ģenerālmenedžera maiņu šie plāni var mainīties. Pie tam, jāpatur prātā, ka bieži vien jauns ģenerālmenedžeris nāk ar saviem uzskatiem par galvenā trenera vietas ieņēmēju. Sagaidāms, ka vismaz 2023./2024. gada sezonu kā treneris sāks Vess Anselds jaunākais un pagaidām šajā ziņā nekas nemainīsies - viņam esot atbalsts īpašnieku vidū. Tomēr speciālistam būs sevi jāpierāda jaunajam ģenerālmenedžerim un viņa krēsls visdrīzāk tik stabils nemaz nebūs.

Porziņģa labākā sezona – ko tā vēsta par lēmumu starpsezonā?

Kristaps Porziņģis vairāku rādītāju izteiksmē 2022./2023. gada sezonu varēja sev ierakstīt kā labāko karjerā. Kopš 2016./2017. gada sezonas viņš devās laukumā visvairāk spēļu (65), laukumā pavadīja otro lielāko laiku karjerā (32.6), guva visvairāk punktus vidēji (23.2), atdeva visvairāk piespēļu (2.7) un pārtvēra visvairāk pretinieku piespēļu (0.9). Tāpat viņam 8.4 atlēkušās bumbas un 1.5 bloķēts pretinieku metiens. Kopējā metienu precizitāte Porziņģim bija labākā karjerā (49.8%) un tas parādījies arī tā saucamajā ‘’true shoot percentage’’ statistikas ailē – 62.7%.

Visdrīzāk Porziņģis atteiksies no sava esošā līguma pēdējā gada (36 miljoni dolāru). To paveikt latvietis var līdz 23. jūnijam, bet brīvo aģentu tirgus sāksies nedēļu vēlāk, 30. jūnijā. Pirms Šeperda atlaišanas puses jau bija sākušas pārrunas par jauna līguma noslēgšanu, ‘’Wizards’’ esot spējīgai piedāvāt četru gadu vienošanos par 180 miljoniem ASV dolāru. Latvietis jau iepriekš atklājis, ka viņam patīk atrasties Austrumu konferences pilsētā un Vašingtona viņam arīdzan iepatikusies. ‘’Šeit jūtos kā mājās. Ticiet vai nē, bet man tiešām patīk pilsēta. Daudzi teikuši, ka Vašingtona nav tas pievilcīgākais galamērķis brīvajiem aģentiem, bet man šeit patīk,’’ noslēdzošajā sezonas intervijā medijiem teica liepājnieks.

Sezonas griezumā lielākās bažas varēja raisīt Porziņģa spēle aizsardzībā. Tajā reitings viņam bija otrs sliktākais karjerā (114.8). Sezonas gaitā gan kluba publikācijā tika slavēta Porziņģa spēja sargāt grozu un soda laukumu, taču kļūdas pieļāva ne tikai viņš, bet arī perimetra spēlētāji. Neveiksmīgākais aizsardzības reitings Porziņģim bija 2020./2021. gada sezonā, kad viņš atgriezās pēc meniska traumas (115.3). Veiksmes uzbrukumā gan ļāva klubam ar Porziņģi laukumā iemest par 1.4 punktu vairāk nekā pretinieki, kas bija viņa karjeras otrs labākais rādītājs.

ESPN savā materiālā par ''Wizards'' starpsezonu uzsver, ka tieši Porziņģim jābūt tās pirmajai prioritātei. Tiek uzsvērts, ka liepājnieka atteikšanās no pēdējā līguma gada būtu abpusēji izdevīgs solis, ja vien vēlāk Vašingtona ar Porziņģi vienojas par līgumu, kura pirmajā gadā viņš pelnītu ap 27 miljoniem dolāru un tajā iekļautu punktu par neaizmainīšanu 2023./2024. gada sezonas laikā. Ja jaunais ģenerālmenedžeris domās līdzīgi kā Šeperds un noslēgs jaunas vienošanās gan ar Porziņģi, gan arī Kailu Kuzmu, tad klubs būs atvēlējis aptuveni 100 miljonus dolāru sezonā no sava algu budžeta abiem kopā ar Bīlu. Pēdējās sezonās kluba ilggadējo līderi piemeklējušas dažādas traumas un tieši viņa veselība liek šaubīties, vai ''Wizards'' ar viņu kā līderi var cīnīties par augstākajiem mērķiem. Gadījumā, ja puses nevienojas par sadarbības turpināšanu, tad Kristapam ir iespēja pastiprināt kādu citu NBA komandu, un arī šajā sakarā klīst atsevišķas baumas, tiekot minētai Hjūstonas ''Rockets'' kandidatūrai.

Klubs pēc trim sezonām, kurā bija devies pārbūves virzienā, šajā starpsezonā pacietību nolicis malā un atkal domā par konkurētspējīgas vienības izveidi. Pēc trim sadarbības sezonām sadarbība tika pārtraukta ar galveno treneri Stīvenu Sailasu un viņa vietā visdrīzāk tiks nozīmēts no Bostonas ‘’Celtics’’ atstādinātais Ime Udoka. Jau kopš sezonas vidus tiek baumots par potenciālo Džeimsa Hārdena atgriešanos Hjūstonā. Viņam, līdzīgi kā Porziņģim, starpsezonā ir iespējams izvēlēties, vai turpināt karjeru Filadelfijā. Kā iepriekš vēstījis ESPN, daudz kas būs atkarīgs no tā, cik tālu izslēgšanas spēlēs aizspēlēsies klubs. Jāmin, ka Hjūstona starpsezonu sāks ar visvairāk brīvajiem naudas līdzekļiem no visām NBA komandām - ap 60 miljoniem dolāru.

Jāpastiprina arī citas pozīcijas

Starpsezonā Vašingtonas ''Wizards'' nāksies domāt arī par aizsarga pozīcijas pastiprināšanu. 2022./2023. gada sezonā tās saspēles vadītāji bija vieni no sliktākajiem līgā punktu gūšanā - rādītājā apsteidzot tikai Čikāgas ''Bulls''. Delons Raits un Monte Moriss bija vairāk vērsti uz komandas biedru apgādāšanu, bet Bredlija Bīla sezonu, kā jau minēts, ietekmēja savainojumi. Jaunajam ģenerālmenedžerim visdrīzāk nāksies raudzīties perimetra spēlētāju loka pastiprināšanā. Tas gan nebūs vienīgais uzdevums.

Darbu saraksts būs pietiekami plašs un tas sāksies jau ar gaidāmo 2023. gada draftu. Loterijā klubam ir 6.7 % iegūt pirmo izvēli, kas rezultētos ar Viktora Vembanjamas draftēšanu, bet kopumā ''Wizards'' var rēķināties ar pozīciju pirmā desmitnieka robežās. Jaunajam funkcionāram nāksies arī atgūt līdzjutēju uzticību, kura Tomija Šeperda laikā pazaudēta pat no lojālāko puses. 2022./2023. gada sezonā ''Wizards'' mājas spēles bija vismazāk apmeklētākās starp visām līgas vienībām - ''Capital One Arena'' tika piepildīta par 85% no 20 536 esošajām sēdvietām. Fanu uzticības atgūšanā pirmais pareizais lēmums gan jāveic īpašniekam, nozīmējot nākamo ģenerālmenedžeri. Uzdevums, kurš nav nemaz tik viegli izpildāms.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nba/insider/in...
https://theathletic.com/4430570/202...
https://theathletic.com/4431322/202...
https://theathletic.com/4418426/202...

     [+] [-]

, 2023-04-27 12:11, pirms gada
Sezonas griezumā lielākās bažas varēja raisīt Porziņģa spēle aizsardzībā. Tajā reitings viņam bija otrs sliktākais karjerā (114.8). Sezonas gaitā gan kluba publikācijā tika slavēta Porziņģa spēja sargāt grozu un soda laukumu, taču kļūdas pieļāva ne tikai viņš, bet arī perimetra spēlētāji

Maigi sakot kļūdas arī pieļāva perimetra spēlētāji. Ārējo līniju raustīja visi kuri gribēja.Sezonas otrajā pusē Kispertam sākot spēles komandas aizsardzības reitings nogāja skaisti zemē,jo viņu tārgetoja ļoti bieži.
Reitingi kā tādi kaka ne stats,jo tas vairāk parāda apkārtējo spēku nevis tavu. 113-114 liekas bija līgas vidējais.Katru gadu komandu uzbrukuma reiting iet augšā un aizsardzības reitingi aug nepareizajā virzienā ar šādu trīņu mešanu.

     [+] [-]

, 2023-04-27 12:23, pirms gada
Piekrītu, bet kāpēc lai KP vasarā nestrādā pie footwork un mobilākas pārvietošanās soda laikumā. Vienīgais uztraukums par pasaules kausu - jo tur kapā visi kā traki, un galvenais neiedzīvoties traumā. Bet Was izskatās bēdīgi - ne Bīls, ne Kuzma nebūs glābeji, jo viņiem nepatīk kapāt defā un aizsardzība uzvar

  -3 [+] [-]

, 2023-04-27 14:22, pirms gada
Vai Porziņģis jau ir atteicies no pēdējā gada?!
Liepāja viņu gaida!

  +1 [+] [-]

, 2023-04-27 15:29, pirms gada
oxa rakstīja: Vai Porziņģis jau ir atteicies no pēdējā gada?!
Liepāja viņu gaida!
Kāpēc Liepāja viņu gaida? Cik zinu viņš jau ir Liepājā 😀

  -1 [+] [-]

, 2023-04-27 15:58, pirms gada
visticamāk Porziņģis nākamo sezonu spēlēs citā, daudz labākā klubā. Kas un kā, to redzēsim jau pavisam drīz.

     [+] [-]

, 2023-04-27 18:08, pirms gada
Knicks jau gaida mūsējo atpakaļ..

     [+] [-]

, 2023-04-27 19:22, pirms gada
cobham rakstīja: Piekrītu, bet kāpēc lai KP vasarā nestrādā pie footwork un mobilākas pārvietošanās soda laikumā. Vienīgais uztraukums par pasaules kausu - jo tur kapā visi kā traki, un galvenais neiedzīvoties traumā. Bet Was izskatās bēdīgi - ne Bīls, ne Kuzma nebūs glābeji, jo viņiem nepatīk kapāt defā un aizsardzība uzvar
He he Gobzem.... aizsardzība uzvar PO, uzbrukums sezonu...

     [+] [-]

, 2023-04-27 19:22, pirms gada
Lexxx rakstīja: visticamāk Porziņģis nākamo sezonu spēlēs citā, daudz labākā klubā. Kas un kā, to redzēsim jau pavisam drīz.
Kurš ir tas labākais klubs, kas var viņu atļauties?!?!

     [+] [-]

, 2023-04-27 20:04, pirms gada
Heiteris parastais rakstīja: Kurš ir tas labākais klubs, kas var viņu atļauties?!?!
Sign and trade

     [+] [-]

, 2023-04-27 20:11, pirms gada
Rockets, ja nedabū franču 1.piku, tad mierīgi parakstīs.
Thunder bez walker līguma būs zem 24 gada salary cap un iet pāri

     [+] [-]

, 2023-04-27 21:59, pirms gada
placis rakstīja: Kāpēc Liepāja viņu gaida? Cik zinu viņš jau ir Liepājā 😀
komanda Liepāja gaida, lai pieveiktu VEF un Latvijas Čempi!

     [+] [-]

, 2023-04-28 01:20, pirms gada
Te jau var tikai plaši spekulēt, kamēr nezinam nedz jauno GM vai POBO, un kamēr pats ofiss neizdomās, kādā virzienā kustēties - tas, protams ietver arī trenera meklējumus un viņa spēles vīziju un Kristapa esamību tajā.

Domu par Ujiri var atmest jau uzreiz - viņš taču tikko atlaida Nērsu, un attiecīgi viņam ir uzticības kredīts uz pāris gadiem atkal uztaisīt labu komandu. Par Langdonu arī šaubos, jo Pelikānu viduvējais sniegums lielākoties ir norakstāms uz būšanu Ziona svara ķīlniekiem.. Konelijs liekas iespējamākais no šiem, vienīgi štruntīgi, ka viņam ir līgums ar Minesotu ir uz vēl 4g./32M...

Grūti vispār ticēt, ka Wizards parakstīs kādu GM "ar vārdu" - šajā gadsimtā viņiem ir vieni no švakakājiem rezultātiem bez izteiktiem pīķiem... drīzāk kāds jaunais haslotājs varētu tikt pie ruļļiem. galvenais, lai Krisim dod spēlēt

     [+] [-]

, 2023-04-28 08:32, pirms gada
Heiteris parastais rakstīja: Kurš ir tas labākais klubs, kas var viņu atļauties?!?!
Tas ir šobrīd, katru gadu ir spēlētāji kuri atsakās no saviem pēdējo gadu līgumiem. Tas pats WSH, ja KP un Kuzma atsakās un dodas citur, viņiem pēkšņi parādās 45M

     [+] [-]

, 2023-04-28 08:34, pirms gada
Kopumā WSH būtu jātaisa pārbūve, jo šis trio nesasniegs čempiona titulu. Max var tikt play off. Jālaiž KP un Kuzma citur un jāsagremo Beala līgums pārbūves procesā. Domājams, ka Beals arī neiebildīs pret maiņu, ja WSH beigs meklet viņam reālus palīgus.