Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

NBA "vidējā" alga - $5,15 miljoni - moderns, jutīgs temats

Jānis Celmiņš

Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) komisārs Deivids Šterns ir neapskaužamā situācijā, jo viņam jāapmierina abas puse, proti, multimiljonāri-spēlētāji un multimiljonāri-īpašnieki.

Pēc neproduktīvām 1. augusta sarunu sesijām Ņujorkā par jauno NFL(Nacionālā Futbola Līga) līgumu. Šterns teica: "No mūsu skatupunkta, mēs skatāmies uz līgu, kura ir peļņu nesošākā pasaules sportā, tās piekāpīgo spēlētāju dēļ ar vidējo algu $2 miljoni. Mūsu vidējā alga ir $5 miljoni, mēs neesam tik ienesīgi un vēl nevaram piedevām tikt pāri tai plaisai, kas mūs šķir."

Pagājušajā 2010./2011. gada sezonā vidējā alga bija $5,15 miljoni, kas tika balstīta uz $2,18 miljardu budžetu uz aptuveni 425 aktīviem spēlētājiem.
Atkal no otras puses, spēlētāju asociācijas pārstāvis saka, ka šo abu līgu vidējo algu salīdzinājumi ir pilnīgi nekorekti: "Tas ir tāpat kā mēs mēģinātu salīdzināt ābolus ar apelsīniem"

Pēc jaunākajiem datiem no dažādākajiem avotiem apkopotās informācijas ASV profesionālo sportu algas:
NBA $5,15 miljoni (2010-11)
MLB (Major League baseball) $3,34 miljoni (2010)
NHL $2,4 miljoni (2010-11)
NFL $1,9 miljoni (2010)

Par visiem šiem skaitļiem gan ir trīs iebildumi - kvantitatīvi, kvalitatīvi un statistiski - par ko bieži runā NBA spēlētāji un viņu aģenti.

Pirmais, kvantitāte, ir neapšaubāms, ka NFL ir katrā komandā 53 spēlētāji, salīdzinājumā ar maksimumu 15 NBA, 23 NHL un 25 MLB. Bet atkal NBA spēlētāji ir "viselitārākie", jo vienkārši viņu komandā ir vismazāk. Nākošā lieta, tamdēļ, ka NBA komandās ir mazāk spēlētāju, jebkura viena basketbolista ietekme uz komandu ir teorētiski ir lielāka kā jebkura viena spēlētāja ietekme citā sporta veidā. Jaunpienācējs komandā ir potenciāli 20% no iekļūšanas komandas sākumsastāvā, salīdzinot ar 16,7% hokejā un 11,1% beisbolā vai 4,5% futbolā.

Iespējams, ka nav vairs otras tik nozīmīgas pozīcijas nevienā no šiem 4 sporta veidiem kā aizsargs (quarterback) NFL, bet fakts ir tāds, ka tas laukumā atrodas pusi spēles laika (vai mazāk). Sākumsastāva bumbas padevējs (pitcher) var ņemt uz sevi vienu spēli un tādējādi dominēt - bet tas izlaiž četras no katrām piecām spēlēm. Savukārt labs vārtsargs hokejā var mainīt Stenlija kausa izcīņas sēriju gaitu ar savu spēli, bet atkal viņš nevar gūt vārtus savai komandai.

Tajā pašā laikā NBA superzvaigzne var dot ieguldījumu 40 minūtes vai vairāk katrā spēlē no kopējām 48 minūtēm. Nemaz neskaitot to, ka viņš var gūt punktus, vākt atlēcošās bumbas un dalīt piespēles, viņš ieliek pamatus komandas punktu gūšanā vai izmanto otrreizējās iespējās (second chance). Un visa komanda spēlē vienlīdz smagi un tikpat efektīvi arī aizsardzībā. Pat rezervistiem (bench players), ja tie atrodas savas komandas rotācijā, tiek definētas svarīgas lomas.

Varbūt, ka vissvarīgākie tomēr ir statistiskie iebildumi attiecībā uz jēdziena "vidējā" alga lietošanu, jo apzīmējums "mediānas" alga daudz labāk atspoguļotu tipisku atlētu spējas.

Vidējā, vai vidējais, ir skaitlis, kas tiek izskaitļots izdalot kopējās samaksas ar spēlētāju skaitu. Mediāna ir algu punkts, kur pusei no spēlētājiem līgā tiek maksāts vairāk, pusei mazāk. Dažas maksimālās algas nekavējoties var pacelt vidējo algu uz augšu, bet mediāna paliks neizmainīta.

Padomā šādā veidā: Ja Tev kādā rajonā pieder $200,000 vērta māja ar piecām vēl tādām, identiskām un kāds uzbūvē $1 miljona vērtu savrupmāju kādā brīvā stūrī turpat. Vidējā māju vērtība šajā rajonā pēkšņi nokritīsies uz $333,333(kopējā summa $2 miljoni dalīts ar 6 mājām). Mediānas vērtība turpretī paliks nemainīga $200,000. Tātad kurš no apzīmējumiem ir tuvāks patiesībai?

"Skaidrs, ka mediānas alga ir daudz svarīgāka," saka NBA aģents Bils Dafijs. "Palūkojieties uz Miami Heat kā analoģiju šajā sakarā: Jums ir trīs $17 miljonu vērti spēlētāji un seši $1,2 miljonu spēlētāji."

Dīvaini, ka NBA un NBPA tik maz lieto spēlētāju mediānu algas apzīmējumu.
"Mēs lietojam vidējo, jo tas ir visplašāk lietotais mērs un vislabāk atspoguļo samaksas, kādas NBA nodrošina spēlētājiem līgā", šonedēļ ziņo NBA pārstāvis. "Bez tam, tas ir arī mērs par ko esam vienojušies ar CBA (Kontinentālā basketbola asociācija)"

NFL mediānu alga ir vidēji $777,000 - apmēram 40% no vidējās.
Kāpēc tas ir tik svarīgi? No NBA komandu īpašnieku skatupunkta, vislielākā nozīme ir kopējai spēlētāju samaksai. Spēlētāji saņēma $2,18 miljardus, atstājot aptuveni $1,64 miljardus komandām. Sarēķinot visus izdevumus, līga saka, ka tai bijuši vidēji $300 miljonu lieli zaudējumi.

Pēdējā priekšlikumā spēlētāji tika aicināti uz 8% algu samazināšanu, tādējādi kopējā algu summa samazinātos no $2,18 uz aptuveni $2 miljardiem. Šie 8% tiktu iesaldēti vai tiem būtu ierobežota aprite līgas izaugsmē uz 10 gadiem. Bet ir svarīgi zināt, ko nozīmē 8% samazinājums tipiskam spēlētājam. Vai tas ir $412,000 samazinājums no $5,15 miljonu lielas vidējās algas vai $186,400 no $2,33 miljonu lielas mediānas algas? Par ko šeit tālāk būs runa, vai tā būs vidējā vai mediānā alga, no kuras rēķinās šos 8%?

NBA "vidējās spēlētāju algas" jēdziena lietošana ir sabiedrisko attiecību instruments, lai ietekmētu cilvēku viedokļus lokauta sakarā.
Līga nepiekritīs. Nesaskaņas šovasar notiek pārāk bieži.

Izmantotie resursi:
nba.com

Raksta autors: Matīss Siliņš

  +2 [+] [-]

, 2011-08-21 09:39, pirms 13 gadiem
Labs raksts.

  +2 [+] [-]

, 2011-08-21 09:40, pirms 13 gadiem
Sterns vecīt, nevis Šterns. It kā tik elementāri izrunāt un uzrakstīt, bet tāpat kļūda.

  +2 [+] [-]

, 2011-08-21 09:59, pirms 13 gadiem
Gribētu zināt, pārkopēji, vai pats rakstīji, bet jebkurā gadījumā, Stērns nav tas kas mēģina viņus salikt kopā, lai visiem būtu labi. Viņš ir vecis, kurš mēģina tikt pie pēc iespējas vairāk naudas, un viņa interesēs, nav tagad kādam te kaut ko nogriezt. Ja rakstīji pats, plusiņš par to salīdzinājumu starp 4 līgām.

  +1 [+] [-]

, 2011-08-21 11:34, pirms 13 gadiem
Ja Tev kādā rajonā pieder $200,000 vērta māja ar piecām vēl tādām, identiskām un kāds uzbūvē $1 miljona vērtu savrupmāju kādā brīvā stūrī turpat. Vidējā māju vērtība šajā rajonā pēkšņi nokritīsies uz $333,333(kopējā summa $2 miljoni dalīts ar 6 mājām)

man liekas, ka ir 7 mājas, nevis 6
200 000$ māja + vēl 5 tādas pašas + 1000 000$ māja = 7 mājas

  +3 [+] [-]

, 2011-08-21 11:55, pirms 13 gadiem
basketbols rakstīja: Gribētu zināt, pārkopēji, vai pats rakstīji, bet jebkurā gadījumā, Stērns nav tas kas mēģina viņus salikt kopā, lai visiem būtu labi. Viņš ir vecis, kurš mēģina tikt pie pēc iespējas vairāk naudas, un viņa interesēs, nav tagad kādam te kaut ko nogriezt. Ja rakstīji pats, plusiņš par to salīdzinājumu starp 4 līgām.
Pārāk neloģisks teksts un teikumu konstrukcijas, lai pats būtu rakstījis. Turklāt, ja tekstā lasāmi citādi, tad skaidrs, ka raksts ir tulkots.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-08-21 13:01, pirms 13 gadiem
raksta autors izcelaas ar savu nezinashanu, CBA nav Kontinentalaa basketbola asociacija! tas ir vnk absurds,ka kaut ko tik stulbu var uzrakstiit!! CBA ir Collective Bargaining Agreement!! nav ko rakstiit par to,ko nesaprot,sanaak tikai mulkiibas!!

     [+] [-]

, 2011-08-21 14:31, pirms 13 gadiem
CBA (Kontinentālā basketbola asociācija)
Katrā ziņā autors šī raksta beigu daļu tulkojis pats