Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Miris izcilais treneris Ņūels

Andrejs Siliņš

Miris izcilais treneris Ņūels
Pols Ņūels
Foto: berkeley.edu

93 gadu vecumā mūžībā aizgājis Basketbola Slavas zāles iemītnieks, leģendārais un izcilais basketbola treneris Pīts Ņūels, kurš bijis viens no labākajiem garo spēlētāju treneriem un bija viens no ietekmīgākajiem cilvēkiem basketbola vēsturē.

Ņūels 15 gadus strādāja par galveno treneri vairākās universitāšu basketbola komandās Sanfrancisko, "Michigan State" un "University of California, Berkeley" un ar pēdējo no tām izcīnījis NCAA čempiontitulu 1959. gadā. Gadu vēlāk Ņūels aizveda ASV vīru izlasi līdz olimpiskajam zeltam Romas spēlēs.

Pēcāk Ņūels izveidoja slavenas basketbola nometnes, kā arī vairākos NBA klubos (Hjūstonas "Rockets", Losandželosas "Lakers", Goldensteitas "Warriors") bijis konsultanta un skauta lomās. "Lakers" ģenerālmenedžera amatā Ņūels strādāja no 1972. līdz 1976. gadam, kad pats nolēma pamest darbu, lai vairāk laika veltītu ģimenei.

"Pīts Ņūels bija šīs spēles milzis," sacīja NBA komisārs Deivids Sterns. "Viņš savu dzīvi veltīja basketbolam, un tieši viņa dēļ basketbols ir kļuvis labāks. Jebkurā pasaules vietā basketbola ļaudis var apliecināt Pīta ietekmi uz šo sporta veidu."

Arī "Warriors" galvenais treneris Dons Nelsons atcerējās Ņūelu: "Šī basketbolam ir ļoti skumja diena un nav svarīgi, vai esi saistīts ar NBA, koledžu basketbolu vai vidusskolu basketbolu. Pazinu Pītu 50 gadus un man ir milzīga cieņa pret šo cilvēku un viņa sasniegumiem. Viņš bija lielisks treneris un lielisks cilvēks, kurš varēja saprasties ar visa līmeņa spēlētājiem un visa veida cilvēkiem."

"Neskaitāmi treneri un spēlētāji guva labumu no Pīta darba gadu gaitā," turpināja Nelsons. "Ieskaitot tos, kas katru vasaru apmeklēja viņa nometnes. Cilvēki allaž būs pateicību parādā Pītam par viņa sniegtajām gudrībām. Mūsu domas un lūgšanas ir ar viņa tuviniekiem."

Izmantotie resursi:
Associated Press