Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Peitons, Kings un Pitino tiks iekļauti Neismita Basketbola slavas zālē

Rolands Eliņš

Peitons, Kings un Pitino tiks iekļauti Neismita Basketbola slavas zālē
Bernards Kings un Gerijs Peitons
Foto:AFP/Scanpix

Neismita Basketbola slavas zāles savā pulkā iekļaus septiņus jaunus uzvārdus, kuri ar savu devumu palīdzējuši basketbola spēlei. Starp tiem ir bijušās NBA zvaigznes Gerijs Peitons un Bernards Kings, kā arī tikko NCAA titulu ieguvušais Riks Pitino.

ASV, Springfīldā esošā Basketbola slavas zāle, kas nosaukta spēles izgudrotāja Džeimsa Neismita vārdā, ir visprestižākā slavas zāle, kurā tiek iekļauti tikai nopelniem visbagātākie basketbolisti, treneri un sporta veida popularizētāji. 1993. gadā tajā tika iekļauta arī leģendārā latviešu basketboliste Uļjana Semjonova, kura ir viena no tikai 15 slavas zālē rodamajām sieviešu dzimtes spēlētājām.

Šogad slavas zālē tiks iekļauti bijušie NBA spēlētāji Gerijs Peitons un Bernards Kings, koledžu treneri Gajs Luiss, Džerijs Tarkanjans, Silvija Hečela un Riks Pitino, kā arī bijusī Virdžīnijas universitātes zvaigzne Dauna Steilija.

Iepriekš tika paziņots arī par Edvīna E.B. Hendersona (jau mūžībā esošais basketbola popularizētājs afroamerikāņu vidū, pazīstams arī kā „Melnā basketbola krustēvs”), Rodžera Brauna (ilggadējs „Pacers” aizsargs, pēc neskaitāmām uzvarām ABA laukumos 1996. gadā atzina sakāvi cīņā ar vēzi), Oskara Šmidta (brazīlietis, visu laiku rezultatīvākais Olimpisko spēļu basketbolists), Ričija Gerina (50. gadu „Knicks” zvaigzne) un Rasa Granika (ilgus gadus strādājis NBA organizācijā, tieši viņa iniciatīva un lobijs lika FIBA atļaut profesionāļiem piedalīties Olimpiskajās spēlēs) iekļaušanu slavas zālē bez papildus balsojuma. Oficiālā ceremonija, kurā iepriekš minētie cilvēki tiks apstiprināti basketbola slavas zālē, notiks šī gada 8. septembrī.

Rikam Pitino šī patiešām ir izdevusies nedēļa, jo viņa Luisvilas universitāte šodien triumfēja NCAA turnīrā, ar 82:76 pārspējot Mičiganas studentus, kā arī viņš pavisam nesen saņēma ziņu par savu iekļaušanu slavas zālē. Pitino ir vienīgais treneris NCAA vēsturē, kurš uzvarējis „marta trakumā” ar divām dažādām skolām. Savās 28 trenera darba sezonās viņš izcīnījis 662 uzvaras. Pitino karjera NBA trenera krēslā gan neizvērtās tik spoža, taču, strādājot kopā ar „Knicks” no 1983.-1985. gadam, viņš iepazinās ar citu slavas zāles jauniesaukto Bernardu Kingu.

Kings 80. gados bija viens no NBA visrezultatīvākajiem spēlētājiem, kurš savas 15 gadus ilgās karjeras laikā vidēji spēlē guva 22,5 punktus, pārsvarā spēlējot „Knicks” un „Bullets” (agrākais „Wizards” nosaukums). It sevišķi īpašas bija 1984. gada izslēgšanas spēles, kurās Kings vidēji spēlē guva 34,8 punktus.

Gerijs Peitons kļuva pazīstams Sietlas „Supersonics” rindās kā viens no sīkstākajiem aizsardzības spēlētājiem, kāds vien devies laukumā, viņš arī divkārtējs olimpiskais čempions. Viņam pieder „Supersonics” rekordi gūto punktu, rezultatīvo piespēļu, kā arī pārtverto bumbu ziņā, turklāt Peitons ir pirmais perimetra spēlētājs NBA vēsturē, kurš atzīts par gada labāko aizsardzības spēlētāju (1995./1996. gada sezonā). Pēc viņa to iespējis tikai bijušais Rons Ārtests, tagad Meta Vorlds Pīss 2003./2004. gada sezonā. Kopā ar Maiami "Heat" Peitons arī 2006. gadā izcīnīja NBA čempionu titulu.

Izmantotie resursi:
Pitino leads 2013 class into Naismith Hall of...

  -2 [+] [-]

, 2013-04-09 16:26, pirms 11 gadiem
Gerijs bija sava laika Vestbrūks! pelnīti! Kingu gan atzīšos , neatceros.

  +3 [+] [-]

, 2013-04-09 17:15, pirms 11 gadiem
wolf rakstīja: Gerijs bija sava laika Vestbrūks! pelnīti! Kingu gan atzīšos , neatceros.
Vestbrukam līdz ''cimdam'' kā ar kājām līdz Ķinai

  +1 [+] [-]

, 2013-04-09 17:20, pirms 11 gadiem
Tyr` rakstīja: Vestbrukam līdz ''cimdam'' kā ar kājām līdz Ķinai
Par to šaubu nav nemazāko!

  +3 [+] [-]

, 2013-04-09 17:32, pirms 11 gadiem
wolf rakstīja: Gerijs bija sava laika Vestbrūks! pelnīti! Kingu gan atzīšos , neatceros.
nu jau, nu jau! salīdzināt vienu no labākajiem, gudrākajiem un centīgākajiem 90to saspēlniekiem Peitonu ar dulburi Vestbruku, kurš spēles vidu met no centra un regulāri aizmirst, ka basketbols ir komandu sporta veids. tik pat labi varētu McGee pielīdzināt Jūingam...
pie tam kā Peitons spēlēja uzbrukumā postā ar muguru pret grozu. viens otrs centrs varētu no viņa pamācīties.

  +1 [+] [-]

, 2013-04-09 17:56, pirms 11 gadiem
Leģendārais sastāvs: Peitons Kemps Šrempfs Gils Pīrss Pērkinss Makmilians Keidžs ko vēl var vēlēties,tā laika super spēlētāji.
Kempa un Peitona tandēms vispār ir fenomens.
Interesanti,ka pēc 1996.gada fināla Makmilians sagrāva Kempa karjeru,un Kemps vairs nebija tas Kemps,ko pirmstam pazinām.
Sietla vispār depresīva pilsēta.

  +2 [+] [-]

, 2013-04-09 19:49, pirms 11 gadiem
" turklāt Peitons ir pirmais perimetra spēlētājs NBA vēsturē, kurš atzīts par gada labāko aizsardzības spēlētāju (1995./1996. gada sezonā)"

Kas par muļķībām!!! Balva pirmo reizi pieškirta 82./83. gada sezonā un pirms Peitona, Sidnejs Monkrīfs 2 reizes saņēma un Džordans vienu reizi saņēma šo balvu (perimetra spēlētāji abi), tā kā vari izlabot šo teikumu.