Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:135, Did:0, useCase: 3

Maksvītis uzslavē Šmitu: “Neviens negrib stāvēt priekšā viņa elkoņiem”

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Maksvītis uzslavē Šmitu: “Neviens negrib stāvēt priekšā viņa elkoņiem”
Rolands Šmits darbībā spēlē pret "Maccabi". Foto: žalgiris.lt

Vakar svarīgu uzvaru cīņā par iekļūšanu Eirolīgas izslēgšanas spēlēs svinēja Rolanda Šmita pārstāvētā Kauņas “Žalgiris”, savā laukumā pieveicot Telavivas “Maccabi” (68:67). Pēc spēles “Žalgiris” galvenais treneris Kazis Maksvītis veltīja atzinīgus vārdus latviešu spēka uzbrucējam.

“Pirmkārt, jāsāk jau ar to, ka šajā turnīra stadijā mūsu līderi spēlē daudz vairāk. Esam jau iegājuši play-off režīmā, kad nemēģinām minūtes izlīdzināt, bet pie lielāka spēles laika tiek tie, kam spēle aiziet,” izteicās lietuviešu speciālists. “Rolands ir liels cīnītājs, spēcīgs fiziskā kontaktā. Domāju, ka neviens negrib stāvēt viņam, viņa elkoņiem priekšā – ne uzbrukumā, ne aizsardzībā. Tas nedaudz paceļ arī mūsu kopējo agresivitātes līmeni un uztur vajadzīgo spēles manieri.”

Valmierietis devās kluba starta pieciniekā, trenerim Maskvītim izvēloties sākt ar augumā īsāku sastāvu, kur Šmits ieņēma piektā numura pozīciju. “Kad spēlējam pret “top” komandām, mums jābūt nedaudz atšķirīgiem. Uzbrukumā cenšamies spēlēt “small-ball” basketbolu, ar nestandarta piekto numuru [centru]. Arī aizsardzībā iepriekšējās trīs spēlēs kritiskos momentos esam spēlējuši šādi. Domāju, ka tas ir iespējams,” skaidro Lietuvas kluba stūrmanis.

27 gadus vecais Šmits savā pirmajā sezonā Lietuvas superkluba rindās 33 Eirolīgas spēlēs vidēji uz laukuma pavadītajās 23:50 minūtēs guvis 10,1 punktu un izcīnījis 4,8 atlēkušās bumbas. Komandas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā Šmits dala trešo pozīciju ar lietuvieti Edgaru Ulanovu. Uzvarā pār “Maccabi” ar 13 punktiem Latvijas izlases spēka uzbrucējs bija rezultatīvākais “Žalgiris” spēlētājs.

Emocijām bagātā cīņā 15 tūkstošu fanu priekšā zaļi baltie nosargāja uzvaru, pateicoties Aizejas Teilora metienam 21 sekundi pirms mača beigām. “Uzvarējām šo maču, pateicoties aizsardzībai. Bijām to pelnījuši un sakām paldies faniem. Kādas bija emocijas pēc finālsirēnas? Ja nopietni – nodomāju, cik žēl, ka nav uzvaras par diviem punktiem. Trenera darbs reizēm ir mazohistisks,” noteica Maksvītis.

Iepriekšējā abu komandu duelī par vienu punktu pārāki bija “Maccabi” basketbolisti (89:88), līdz ar to savstarpējos dueļos, kas Eirolīgas tabulā tiek skatīts kā pirmais kritērijs, lai atdalītu komandas ar vienādu bilanci. “Pēdējā uzbrukumā pretinieki ilgi turēja bumbu, jo viena punkta pārsvars viņiem derēja labākas punktu attiecības dēļ. Nekas, guvām uzvaru, un joprojām esam sacensībā par “play-off”. Reizēm šis darbs ir mazohistisks, jo viss it kā beidzās labi, bet tik un tā gribēju vēl labāk,” pauž treneris.

Panākums Kauņas komandai bija vitāli svarīgs, lai saglabātu izredzes pacīnīties par iekļūšanu Eirolīgas “play-off”. Pirms pēdējās regulārā turnīra kārtas “Žalgiris” atrodas tieši aiz astoņu komandu barjeras. Tādu pašu uzvaru un zaudējumu bilanci (18-15) iekrājusi arī priekšā esošā Artūra Kuruca “Baskonia”.

Regulārā turnīra noslēdzošajā mačā “Žalgiris” dosies uz Mihneni, kur tiksies ar vietējo “Bayern”. Vācijas klubam uzvara vai zaudējums var izšķirt tikai iespējas pakāpties uz 15. vietu, savukārt lietuviešiem obligāti jāuzvar, lai cerētu uz vietu izslēgšanas spēlēs. Tāpat jācer arī uz konkurentu – “Baskonia” un “Partizan” – neveiksmēm.

“Neko jaunu nepateikšu – no sākuma jāpaveic pašiem savs darbs. Žēl, bet tik un tā būs jāgaida uz citu komandu rezultātiem. Ja uzvaram, tad pēc varbūtību teorijas visam vajadzētu nosvērties par labu mums. Dažiem no mūsu konkurentiem ir spēles viesos, ar spēcīgiem pretiniekiem,” prātoja treneris, kura vadītajai komandai mačs pret “Bayern” gaidāms pēc nedēļas. “Bet vispirms jāizdara savs darbs – jāuzvar izbraukumā, un pēc tam jācer, ka basketbola dievi no mums nenovērsīsies.”

Izmantotie resursi:
https://www.15min.lt/24sek/naujiena...