Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Šmits un ''Žalgiris'' starp Eiropas labākajiem: sāksies ULEB Eirolīgas izslēgšanas spēles

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Šmits un ''Žalgiris'' starp Eiropas labākajiem: sāksies ULEB Eirolīgas izslēgšanas spēles
Rolands Šmits pret Janu Veseliju. Foto: D. Lukšta/Žalgiris BC

Jau šovakar ar diviem mačiem Montekarlo un Madridē startēs 2022./2023. gada ULEB Eirolīgas izslēgšanas spēļu turnīrs. Pirms tā sākuma skaidrs, ka šogad būs jauna čempione, iepriekšējai uzvarētājai ''Anadolu Efes'' piedzīvojot izgāšanos regulārajā sezonā. Arī šogad bez latviešu basketbolista izslēgšanas mačos neiztikt – turpināt sagādāt pārsteigumus lūkos Rolands Šmits un Lietuvas superklubs Kauņas ''Žalgiris''. Plašāk par gaidāmajām ceturtdaļfināla sērijām šajā rakstā.

Pireju ''Olympiacos'' (#1) – Stambulas ''Fenerbahce'' (#8)

Regulārās sezonas uzvarētāja Pireju ''Olympiacos'' vēsturē tikusi pie trīs Eirolīgas trofejām, no kurām pēdējā 2013. gadā. Desmit gadus vēlāk komanda ir galvenā favorīte uz triumfu turnīrā, taču, lai to paveiktu, būs jāpārtrauc kāda ''Olympiacos'' neglaimojoša sērija – regulārās sezonas (pie vecā formāta komanda ar labāko bilanci TOP16 fāzē) uzvarētāja Final Four nav triumfējusi vairāk nekā 14 gadus.

Savu līdz šim vienīgo Eirolīgas trofeju Stambulas ''Fenerbahce'' izcīnīja pirms sešiem gadiem, kad paši rīkoja Final Four turnīru. Toreiz cīņā par zeltu tolaik Žeļko Obradoviča vadītā komanda ar 80:64 sakāva Pireju ''Olympiacos''. Vēl divos finālos iepriekšējā desmitgadē ''Fenerbahce'' nācās piekāpties.

Grieķijas klubā pārliecinoša līdera lomu šajā sezonā uzņēmies Bulgārijas izlases uzbrucējs Saša Vezenkovs, kurš arī ir galvenais kandidāts uz sezonas vērtīgākā spēlētāja balvas saņemšanu. Viņš sezonā vidēji izcēlās ar 17,6 punktiem un 7,1 atlēkušajām bumbām. Kā Vezenkova labā roka un galvenais piespēlētājs pieteicies grieķu veterāns Kostass Slukass (10,7 punkti un 5,9 piespēles), bet savu lomu lieliski apzinās un teicami pilda teju visa pārējā Oly rotācija – Šakils Makisiks, Tomass Vokaps, Mustafa Fals, Janulis Larendzakis, Kostass Papanikolau, Aizeja Keinens, Alekss Pīterss, Džoels Bolombojs un Tarīks Bleks.

Samērā plašs līderu loks uz papīra ir arī Stambulas ''Fenerbahce'', tomēr situācija ar traumām ieviesusi korekcijas. Lai spētu izrādīt nopietnu pretestību šķietami izcili ieeļļotajam ''Olympiacos'' mehānismam, ''Fenerbahce'' rindās labākais sniegums būs jādemonstrē līderiem Džonatanam Motlijam, Marko Guduričam un Nikam Kalatesam. Amerikāņu centrs ar vidēji 14,9 punktiem un 5,6 atlēkušajām bumbām ir starp kandidātiem uz sezonas labākā pirmgadnieka balvu, kamēr Guduričs, kurš nule kā pagarinājis līgumu ar Turcijas grandu, aizvada labāko sezonu karjerā, gūstot 12,5 punktus mačā un trāpot 38,5% raidījumu no tālās distances. Pavisam noteikti labāku sezonu klubam gaidījis bija Niks Kalatess, kurš iepriekšējās divas sezonas Barselonas rindās uzvarēja regulārajā sezonā. Grieķim ''Fenerbahce'' sastāvā vidēji 8,2 punkti un 5,1 rezultatīvas piespēles.

Stambulas komandas rindās regulārās sezonas beigas izlaida rezultatīvais aizsargs Skotijs Vilbekins, amerikāņu centrs Devins Bukers un lielāko sezonas daļu traumētais Nemaņa Bjelica. Šobrīd nav skaidrs, vai kāds no minētajiem basketbolistiem varēs palīdzēt ''Fenerbahce'' pirmajā play-off mačā pret ''Olympiacos''.

Tas vēl vairāk ierobežo jau tā ar īsu rotāciju spēlējošo grieķu speciālistu Dimitri Itudi. Viņam iepriekšējā Turcijas čempionāta mačā bija pieejami tikai deviņi basketbolisti, bet Eirolīgas sezonas noslēgumā, cīnoties par vietu izslēgšanas mačos, Itudis visas 40 minūtes izmantoja uzbrucējus Naidželu Heizu-Deivisu un Daišonu Pjēru.

Savstarpējos dueļos nospiedošs pārsvars ir Pireju ''Olympiacos'', kas svinēja uzvaras ar 20 un 27 punktu starpību regulārās sezonas cīņās un vairākas reizes sakāva turkus arī pirmssezonā.

Prognoze: ''Olympiacos'' uzvarēs četrās spēlēs.

''Barcelona'' (#2) – Kauņas ''Žalgiris'' (#7)

''Barcelona'' vēsturiski ir viena no lielākajām Eirolīgas neveiksminiecēm. Katalonijas grandam tikai divās no astoņām dalības reizēm finālmačā izdevies uzvarēt un virs galvas celt kausu – līdz šim pēdējo reizi barselonieši to paveikuši 2010. gadā, kad apspēlēja ''Olympiacos''. Toreiz par Final Four vērtīgāko basketbolistu tika atzīts Huans Karloss Navarro – vīrs, kurš šobrīd ir ''Barcelona'' basketbola kluba menedžeris.

Kopš Nikola Mirotiča atgriešanās Spānijā un Šarūna Jasikēviča stāšanās amatā ''Barcelona'' atgriezusies Eiropas spicē, vairākkārt dominējot regulārajā sezonā un izcīnot nacionāla mēroga trofejas, tomēr lietuvieša vadībā līdz šim komandu Eirolīgā vajājušas neveiksmes, nespējot tikt pie kārotā zelta. Šī, iespējams, ir Lietuvas basketbola leģendas pēdējā iespēja Katalonijas grandā – sezonas gaitā dažādi mediji un apskatnieki mēļoja par iespējamo Jasikēviča un Barselonas ceļu šķiršanos, tomēr neilgi pirms play-off sākuma vienības direktors Hoseps Cubelss paudis uzticību Jasikēvičam un izteicis cerību par sadarbības turpināšanu neatkarīgi no iznākuma sezonas beigās.

''Žalgiris'' basketbolistiem Eirolīgas zelta mačā sekmējies krietni labāk – izcīnīts čempiontituls vienīgajā finālspēlē. Kauņas komanda 1999. gadā ar 82:74 finālā uzveica Boloņas ''Virtus'' (tobrīd ''Kinder''). Tomēr lielajā bildē lietuvieši bijuši krietni retāki viesi astoņu spēcīgāko klubu sabiedrībā nekā spāņi – iepriekš play-off spēlēts 2019. gadā.

Par ''Barcelona'' iekļūšanu izslēgšanas mačos pirms sezonas neviens pat nerunāja – tā bija un ir pašsaprotama lieta, ko katalāņi arī apliecināja, pamatturnīru noslēgdami otrajā pozīcijā, kas gan ir sliktāk nekā divās iepriekšējās sezonās, kad Barsa triumfēja regulārajā sezonā. Savukārt ''Žalgiris'' play-off stāstam pirms sezonas (un pēc tik slikta iepriekšējā gada) ticēja vien pati komanda un pāris kvēlāko līdzjutēju. Pēc vienības neapšaubāmā līdera Kīnena Evansa Ahilleja cīpslas traumas tieši sezonas viduspunktā 5. janvārī ticīgo dalībai play-off mačos kļuva vēl mazāk. Ap to laiku uz sezonu izkrita arī amerikāņu uzbrucējs Tailers Kavano, kurš deva atelpas brīžus Šmitam.

''Žalgiris'' vadītājs Pauļus Motejūns un galvenais treneris Kazis Maksvītis ātri lēma par traumēto aizstājējiem un sastāvu papildināja ar ''Anadolu Efes'' nevajadzīgajiem – amerikāņu aizsargu Aizeju Teiloru un spēles garšu atgūt lūkojošo Itālijas izlases spēka uzbrucēju Akili Polonaru. Noteikti nevar apgalvot, ka abi bija galvenie izslēgšanas spēļu kaldinātāji, tomēr savu artavu komandas panākumā deva, palīdzēdami Šmitam, Ulanovam un Brazdeiķim. ''Žalgiris'' sezonas izskaņā paveica teju neticamo, uzvarot septiņās no astoņām pēdējām spēlēm un iekļūstot izslēgšanas spēlēs pēc četru gadu pārtraukuma. Jāatzīmē, ka Eirolīgas izslēgšanas spēļu pieredze no pašreizējā ''Žalgiris'' sastāva ir tikai Šmitam, Ulanovam un Lukam Lekavičam.

''Barcelona'' iepriekšējās divās sezonās aizvadīja ļoti smagus ceturtdaļfināla dueļus pret nomināli krietni vājākajām ''Zenit'' un Minhenes ''Bayern'' vienībām. 2021. gadā Barsa izšķirošajā spēlē krievu klubu sagrāva un pārliecinoši iesoļoja Final Four, bet pagājušajā gadā Andrea Trinkjēri vadītie ''Bayern'' basketbolisti krietni nopietnāk pakutināja ambiciozās Barselonas nervus – vien teicams trešais ceturksnis un 46 punkti summā no Laprovitolas un Mirotiča ieveda Spānijas grandu finālčetriniekā. Pirms play-off cīņu sākuma šķietami līdzīgi tiek attēlota šī sērija – izteikta favorīte Barsa un pastarīte ''Žalgiris''. Vai arī šoreiz sagaidāma spraiga ceturtdaļfināla sērija ar Šarūna Jasikēviča un ''Barcelona'' dalību?

Abām spēlēm starp Katalonijas un Kauņas lielklubiem šajā sezonā bija dažāds raksturs. Pirmajā spēlē ''Žalgirio'' arēnā mājiniece, tobrīd ierindā vēl esot Kīnenam Evansam, apturēja bez Nikola Mirotiča spēlējošo ''Barcelona'' – 73:72, bet atbildes mačā marta sākumā Šarūna Jasikēviča trenētā komanda dominēja, izcīnot uzvaru ar 93:74. Spēlē marta ievadā no ''Žalgiris'' sastāva izkritis jau bija Evanss, bet Barsas rindās vienu no labākajām sezonas performancēm nodemonstrēja Mirotičs ar 28 gūtajiem punktiem.

Atbildes mačs Spānijā iezīmē vienu no ''Žalgiris'' sezonas tendencēm – neprognozējams sniegums izbraukuma mačos. Kauņas komanda aizvadītajā regulārajā sezonā bija viena no labākajām sava laukuma sargātājām, uzvarot 13 no 17 mačiem izpārdotajā ''Žalgirio'' arēnā un sagādājot smagu cīņu ikvienam pretiniekam. Pavisam cita aina pavērusies izbraukuma mačos. Lai gan sešas viesos svinētās uzvaras nav slikts rādītājs un ir pat labāks nekā piektajā vietā pamatturnīru noslēgušajai ''Maccabi'' vienībai, Kaža Maksvīša padotie ar samērā biežu regularitāti pēc Evansa izkrišanas sezonas otrajā pusē cieta ievērojamas sakāves ārpus sava laukuma – 73:93 Vitorijā pret ''Baskonia'' (vēl ar Evansu), 65:89 Atēnās pret ''Panathinaikos'', 69:96 Madridē pret ''Real'' un jau minētais 74:93 Barselonā.

Mainīgas sekmes abās cīņās pret ''Barcelona'' arī tās bijušajam basketbolistam un vienam no Kauņas granda šīs sezonas līderiem Rolandam Šmitam. Pirmajā spēlē valmierietis bija otrais rezultatīvākais aiz Evansa ar 15 punktiem un piecām atlēkušajām bumbām, bet savā atgriešanās mačā ''Palau Blaugrana'' aizvadīja saviem standartiem nepārāk produktīvu maču – seši punkti un četras bumbas zem groziem. Neraugoties uz viļņveidīgo sniegumu spēlēs pret savu bijušo komandu, Šmits zaļi-balto rindās aizvadījis karjerā labāko sezonu. Uzbrucējam, piedaloties visās 34 Eirolīgas cīņās, caurmērā 10,3 punkti, 4,8 atlēkušās bumbas un efektivitāte desmit, kas ir trešā labākā komandā aiz sezonu priekšlaicīgi traumas dēļ noslēgušā Evansa un renesansi piedzīvojušā Kauņas kluba kapteiņa Edgara Ulanova. Raženajam valmierietim arī teicama precizitāte metienos no spēles – 58,5% (!) no divpunktu zonas, 38,6% trejačos un 84,9% sodiņos – un pamatoti iemantota vieta ''Žalgiris'' līdzjutēju sirdīs.

Kopā ar Šmitu vezumu pret spēcīgo Barselonas klubu vilks arī kapteinis Ulanovs. Viņš šajā sezonā izcēlies ar 10,2 punktiem, 3,2 atlēkušajām bumbām un 2,6 rezultatīvām piespēlēm, spēļu galotnēs sev ērtajā pozīcijā ar muguru pret grozu esot galvenā ''Žalgiris'' uzbrukuma opcija un veidotājs. Rezultatīvs debijas sezonā bijis arī Igns Brazdeiķis, kura kontā 11,4 punkti mačā.

Barselonas rindās līdera lomu, tiesa, ne tik izteiktu kā iepriekšējos gados, arī šajā sezonā pilda Nikola Mirotičs. Sezonas ievadā cīnījies ar Ahilleja cīpslas iekaisumu, melnkalnietis ar Spānijas pasi ik spēli pretinieku grozā sabēris 15,9 punktus un savācis 4,7 atlēkušās bumbas. Aizsargu līnijā vadības grožus, neraugoties uz Tomaša Satoranska atgriešanos Eiropā, uzņēmās kuplo ūsu īpašnieks argentīnietis Nikolass Laprovitola. Viņa rēķinā vidēji 11 punkti un 4,6 rezultatīvas piespēles. Pārējie atslēgas spēlētāji šajā sezonā demonstrējuši ''Barcelona'' sastāva dziļumu, kas var sagādāt problēmas Kauņas komandai – Roks Jokubaitis, Maiks Tobijs, Sertačs Šanli, Nikola Kaliničs, Alekss Abriness, Tomašs Satoranskis, Korijs Higinss un Jans Veselijs visi caurmērā sametuši robežās no pieciem līdz deviņiem punktiem.

Tiesa, ''Barcelona'' daudzajām uzbrukuma opcijām ir arī ēnas puse – patlaban nav skaidrs, kāda ir veselības situācija vairākiem no minētajiem basketbolistiem. Kaliničs iepriekšējo ACB līgas maču izlaida slimības dēļ, Abriness El Clasico ietvaros traumēja pēdu, Higinss nesen mocījies ar muguras sāpēm, bet čehu basketbolisti Veselijs un Satoranskis nule kā izārstējuši kājas savainojumus.

Kauņas vienībā, visticamāk, lielākās galvassāpes treneru korpusam gaidāmajās spēlēs sagādās spēles organizēšana – neviens no pieejamajiem mazajiem spēlētājiem nav izteikts iespēju veidotājs partneriem un uzbrukumi bieži tiek noslēgti pēc Teilora, Brazdeiķa vai Ulanova individuālām darbībām. Uz problēmām uzbrukuma veidošanā norāda arī mazais rezultatīvo piespēļu skaits – ar vidēji 14,1 piespēlēm mačā ''Žalgiris'' regulāro sezonu noslēdza priekšpēdējā pozīcijā šajā statistikas rādītājā. Lielu lomu sērijas iznākumā spēlēs tas, kā ''Žalgiris'' aizsargi pratīs darboties pret ''Barcelona'' piedāvāto agresīvo aizsardzību un kā lietuvieši pratīs aizsardzībā neitralizēt spāņu pozicionālo un pacietīgo spēli.

''Mums, ''Barcelona'' lietuviešiem, šī būs ļoti emocionāla sērija. Esmu ļoti priecīgs par ''Žalgiris'' organizāciju, pat, ja vienmēr pret viņiem izbraukumā ir grūti. Redzēt mūsu ģimenes būs jauki, taču spēlēt pret ''Žalgiris'' nekad nav patīkama pieredze,'' par ceturtdaļfināla pretinieci izteicies Šarūns Jasikēvičs.

Prognoze: ''Barcelona'' uzvarēs četrās spēlēs.

Madrides ''Real'' (#3) – Belgradas ''Partizan'' (#6)

Madrides ''Real'' ir tituliem bagātākā komanda Eiropas prestižākajā klubu turnīrā. Kopš Eirolīgas priekšteča Eiropas Čempionu kausa izveides 1958. gadā Spānijas karaliskais klubs izcīnījis desmit čempiontitulus – līdz šim pēdējo no tiem 2018. gadā. Toreiz Madrides vienību līdz trofejai aizveda 19 gadus vecais Slovēnijas supertalants Luka Dončičs. No tobrīdējā ''Real'' čempionu sastāva gaidāmajās izslēgšanas spēlēs laukumā var iziet pieci basketbolisti – pieredzējušie spāņi Serhio Juļs un Rudijs Fernandess, aizsardzības balsts Valters Tavarišs, francūzis Fabjēns Kozērs un amerikānis Entonijs Rendolfs. Šo piecu basketbolistu šobrīdējā atrašanās komandā norāda ne tikai uz izslēgšanas spēlēs tik ļoti nepieciešamo pieredzi, bet arī sniedz nelielu ieskatu ''Real'' kluba basketbola nodaļas sastāva kontinuitātē un dziļumā.

Belgradas ''Partizan'' kontā, savukārt, ir tikai viens Eirolīgas tituls. Serbijas klubs uzvarēja 1992. gada sacensībās. Arī toreiz pie kluba stūres bija Žeļko Obradovičs, kurš gan tobrīd bija tikai 32 gadus vecs un savā otrajā sezonā kā treneris. Tas bija serbu speciālista pirmais Eiropas prestižākā klubu turnīra čempiontituls. Nākamos viņš izcīnīja Spānijā, vadīdams Badalonas ''Joventut'', bet savu trešo Eirolīgas titulu serbu stratēģis izcīnīja tieši pie Madrides ''Real'' stūres 1995. gadā. Līdz šodienai Obradovičs savai čempiontitulu kolekcijai pievienojis vēl sešus ar Atēnu ''Panathinaikos'' un Stambulas ''Fenerbahce'', bet Eirolīgā kopumā kopš 2005. gada, kad šāds formāts tika ieviests, uzvarējis desmit no 11 izslēgšanas spēļu sērijām.

Pavisam zaļš augstākajā līmenī nav arī ''Real'' galvenais stratēģis Čuss Mateo. Savlaik Kristapa Valtera pārstāvētās ''Fuenlabrada'' un Malagas ''Unicaja'' vadījušais spānis kopš 2014. gada bijis ''Real'' galvenā trenera asistents, bet pagājušās sezonas izskaņā pārņēma vadības grožus no Pablo Laso. Lai arī sezonas gaitā Mateo krēsls bijis karsts, speciālists pirmajā sezonā, vadot Spānijas grandu, aizveda komandu līdz trešajai pozīcjai pamatturnīrā, no pirmās vietas atpaliekot panākuma attālumā.

''Partizan'' šajā sezonā Eirolīgā atgriezās pēc deviņu gadu pārtraukuma. Iepriekšējā dalības reizē kluba vadošie spēlētāji bija pašreizējie NBA basketbolisti – Latvijas izlases un Dalasas ''Mavericks'' uzbrucējs Dāvis Bertāns un Serbijas zvaigzne Bogdans Bogdanovičs. Savukārt iekļūt starp astoņām labākajām Eiropas komandām ''Partizan'' nebija iespējuši vairāk nekā 12 gadus. 2010. gadā tas izdevās iepriekšējo reizi, tolaik aizkļūstot arī līdz Final Four, ko gan nācās noslēgt ar koka medaļu.

Gaidāmās ceturtdaļfināla pretinieces pamatturnīrā uzvaras ļoti rezultatīvos dueļos dalīja uz pusēm, nosargājot savu laukumu. Desmitajā kārtā ''Real'' mājās uzvarēja ar 105:97. Pirmajā ceturksnī abas vienības kopā sameta 72 punktus (32:40), uzstādot jaunu Eirolīgas pirmās ceturtdaļas rezultativitātes rekordu. Pavisam nesen, 31. martā, ''Partizan'' revanšējās ''Štark'' arēnā ar 104:90.

''Real'', protams, ir neapšaubāma šī dueļa favorīte, tomēr arī ''Partizan'' ir savi trumpji. Viens no tiem – līdzjutēju atbalsts savā laukumā, ar kādu salīdzināma vien tikai atmosfēra Kauņā, Telavivā vai uz play-off izpārdotā ''Miera un draudzības'' arēna Pirejās. Belgradas kluba mājas spēles vidēji noraudzījās vairāk nekā 17700 tūkstoši skatītāju. Sezonā kopumā 17 cīņās savā laukumā vairāk nekā 300 tūkstoši līdzjutēju apmeklēja ''Partizan'' mačus ''Štark'' arēnā.

Lai cik paradoksāli neizklausītos, iespējams, cits ''Partizan'' trumpis ceturtdaļfināla ievadā var būt garais gals un cīņa zem groziem. Ir skaidrs, ka pirmajā spēlē ''Real'' nepalīdzēs franču centrs Vensāns Puarjē, kurš joprojām atgūstas pēc apendicīta operācijas mēneša ievadā. Tādējādi Madrides klubs palicis ar nomināli vienu centru Tavarišu, kurš regulārajā sezonā bija aktīvākais noteikumu pārkāpējs visā līgā. Duelī pret ''Partizan'' viņu sagaida pamatīga konkurence – kaboverdietim pretī stāsies sezonas progresējušākā spēlētāja balvas kandidāts un konkurents par vietu sezonas simboliskajā pieciniekā Matiass Lesors. Enerģiskais francūzis un ''Partizan'' līdzjutēju mīlulis aizvadījis labāko sezonu karjerā, caurmērā sametot 12,1 punktus, savācot 7,3 bumbas zem groziem un sakrājot efektivitātes rādītāju 17,8 – labāko komandā.

Sagaidāms, ka bez Lesora starp vadošajiem ''Partizan'' basketbolistiem sērijā būs arī aizsargu duets Kevins Panters un Dante Eksums. Amerikānis pamatturnīrā bija Žeļko Obradoviča padoto rezultatīvākais spēlētājs ar 15,5 gūtajiem punktiem, pirmo reizi karjerā iekļūstot elitārajā 50-40-90 klubā – 50,2% divpunktniekos, 41,7% trīspunktniekos un 90,6% soda metienos. Austrālietis, savukārt, otrajā sezonā Vecajā kontinentā turpinājis arvien labāk pielāgoties Eirolīgas basketbolam, izceļoties ar 13,3 punktiem un 2,8 rezultatīvām piespēlēm. Tāpat ļoti svarīga loma serbu stratēģa izvēlētajā rotācijā ieņem allaž nepiekāpīgais spēka uzbrucējs Zeks Ledejs, kurš groza apakšā komplementē Lesoru, laukumā pavadīdams visilgāko laiku no ''Partizan'' basketbolistiem.

Madrides ''Real'', visticamāk, ir pats dziļākais sastāvs Eirolīgā un izšaut atsevišķā spēlē var teju ikviens, tomēr arī karaliskajam klubam sezonas gaitā iezīmējušies vairāki vadošie basketbolisti bez jau minētā Tavariša, kurš Eirolīgas mačos sakrājis 10,2 punktus un 6,6 atlēkušās bumbas. Pagājušās sezonas ACB līgas vērtīgākā spēlētāja sniegumu uz Eiropas spožākās skatuves šajā sezonā izdevies pārnest bosniešu aizsargam Džananam Musam. Viņš caurmērā izcēlies ar 15,5 punktiem un ir viens no Eirolīgas sezonas MVP balvas kandidātiem. Pēc neveiksmīga nogriežņa otrpus okeānam Eiropas laukumos atkal dominē Gabriels Deks. Argentīnietim vidēji 11,8 punkti un 5,4 atlēkušās bumbas, bet vēl nozīmīgas lomas ''Real'' panākumos spēlē Mario Hezoņa un Geršons Jabusele. Viņiem attiecīgi 10,5 un 9,8 punkti caurmērā. Tieši šis kvartets padara ''Real'' par īpaši bīstamu komandu, ikkatram no minētajiem basketbolistiem spējot spēlēt vairākās pozīcijās gan uzbrukumā, gan aizsardzībā.

''Sagaidu, ka mači būs citādāki nekā iepriekšējie divi. Viņi [''Real''] centīsies pielāgoties tam, kā mēs uzbrūkam. Redzēsim, kuri būs gatavi spēlēt, kad dosimies laukumā. Lai gan komandām ar tik dziļu sastāvu… Nav starpības, kurš spēlē. Viņi vienmēr būs favorīti. Mūsu rindās nav traumētu spēlētāju. Vēlamies redzēt, ko varam izdarīt Madridē,'' preses konferencē pirms gaidāmās ceturtdaļfināla sērijas sacīja titulētais Serbijas granda treneris Žeļko Obradovičs.

Deviņkārtējam Eirolīgas čempionam trenera statusā Obradovičam ir pamatīgs izslēgšanas spēļu rūdījums, tomēr to nevar attiecināt uz viņa padotajiem – nopietna Eirolīgas izslēgšanas cīņu pieredze ir mazāk nekā pusei basketbolistu no Belgradas kluba sastāva. To apliecina arī statistika un vidējie vecumi. ''Real'' spēlētāju rindas ir pieredzējušākās šajā play-off ar 209 cīņām izslēgšanas spēlēs, kamēr ''Partizan'' basketbolistiem kopā tāda ir tikai 51 spēle. Madridieši ir arī vecākie izslēgšanas turnīrā, bet ''Partizan'' jaunākie – vidējais vecums 30,3 pret 27,6 gadiem.

''Šī ir lieliska iespēja ''Partizan'' organizācijai un tās spēlētājiem saprast, ko nozīmē uzvarēt izslēgšanas spēļu sērijā. Tas gan neattiecas uz mani. Man svarīga ir tikai iekļūšana Final Four. Nevaru būt vairāk motivēts kā šobrīd. Bijām sestie, ir jāuzvar trīs spēles un jātiek tālāk,'' izteicās Obradovičs.

Prognoze: ''Real'' neizdosies otro gadu pēc kārtas spēlēt finālā – ''Partizan'' pārsteigs un uzvarēs četrās vai piecās spēlēs.

''Monaco'' (#4) – Telavivas ''Maccabi'' (#5)

Monako basketbola klubam nav plaša vēsture Eirokausu turnīros vai daudz nacionālo (Francijas) čempiontitulu, taču, neraugoties uz to, Rivjērā bāzētais klubs savā otrajā sezonā Eiropas spēcīgāko klubu sabiedrībā uzskatāms par teorētiski vienu no veiksmīgākajiem klubiem modernajā Eirolīgā. Izslēgšanas spēles gadījies izlaist gan titulētākajai turnīra komandai ''Real'', gan arī pašreizējai čempionei ''Anadolu Efes'', taču ne ''Monaco'', kas play-off sasniegusi abās dalības reizēs un garantēti sacensībās piedalīsies arī nākamajā sezonā.

Krietni bagātīgāka vēsture ir Izraēlas visu laiku titulētākajai komandai Telavivas ''Maccabi''. Tās trofeju skapī ir seši Eirolīgas čempiontituli, no kuriem iepriekšējais 2014. gadā. Sezonu vēlāk ''Maccabi'' vēl uzspēlēja play-off, bet nākamie gadi iezīmēja pamatīgu lejupslīdi un krīzi allaž ambiciozajā klubā.

Sašas Obradoviča vadītā komanda šajā pavasarī lūkos spert soli uz priekšu. Pagājušajā gadā vien izšķirošās piektās spēles galotnē ''Monaco'' izbraukumā Kevina Durenta priekšā zaudēja Pireju ''Olympiacos''. Labāko četrinieku ar šogad krietni pamatotākām cerībām mēģinās sasniegt arī ''Maccabi''. Pagājušajā sezonā, kad Izraēlas grands ceturtdaļfināla sērijā piedzīvoja bezierunu zaudējumu pret Madrides ''Real'' (0-3 sērijā), lielākais kluba sasniegums bija play-off sasniegšana, kas nebija izdevies sešos iepriekšējos gados. Izraēlas lielākais basketbola grands pagājušajā sezonā pārtrauca sešu sezonu sausumu bez izslēgšanas spēlēm. Odeda Kataša vadībā ''Maccabi'' ar teju pilnībā pārbūvētu sastāvu labāko astotniekā ielauzusies arī šogad.

Divās tikšanās reizēs šajā sezonā uzvaras svinēja laukuma saimnieki. ''Maccabi'' trešajā kārtā aizvadīja izcilu ceturto ceturksni, uzvarot tajā ar 26:11 un visā mačā triumfējot ar 78:70, bet ''Monaco'' marta ievadā atbildēja ar vēl labāku ceturto desmitminūti (28:8), gūstot revanšu ''Salle Gaston Medecin'' arēnā ar 86:67.

Latvijas izlases naturalizācijas jautājumā locītais ''Monaco'' aizsargs Maiks Džeimss nav ne tuvu aizvadījis karjeras labāko sezonu Eirolīgā, tostarp tās laikā izciešot komandas piespriestu diskvalifikāciju par disciplīnas pārkāpumiem, tomēr teju ikvienam ir skaidrs – eksplozīvais amerikānis ir galvenais spēlētājs Rivjēras komandas rotācijā. Viņš caurmērā sabēris 16,3 punktus, tiesa, grozam uzbrucis ar vāju trīspunktnieku precizitāti (28,7%), un 4,6 reizes piespēlējis partneriem. Ja Džeimss ir Betmens, Robina lomu Monako klubā spēlē otro sezonu Eirolīgā aizvadošais franču aizsargs Elī Okobo, kuram vidēji 12,8 punkti un 3,6 piespēles.

Minēto ''Monaco'' aizsargu duetam pretī stāsies ne mazāk jaudīgs un augumā garāks Telavivas ''Maccabi'' perimetra basketbolistu pāris – Eiropas čempions Lorenzo Brauns un Veids Boldvins. Brauns pirmajā sezonā Izraēlas grandā izcēlies ar 16,5 punktiem un 5,7 rezultatīvām piespēlēm, kamēr Boldvins iespējis 16,7 punktus un 5,0 rezultatīvas piespēles. Tieši no šo duetu savstarpējās cīņas un sekmēm lielā mērā būs atkarīgas komandu sekmes ceturtdaļfinālā. Vēl gan nav skaidrs, vai duelis starp abiem meistarīgajiem aizsargu pāriem būs vērojams jau pirmajā mačā – pagājušajā vasarā Spānijas pasi ieguvušais Brauns traumējis potīti un viņa dalība pirmajā izslēgšanas spēlē ir neskaidra.

Potītes traumā iedzīvojies arī ''Maccabi'' pamatpiecinieka uzbrucējs Bonzijs Kolsons. Par viņa dalību mačā lēmums tiks pieņems pirms spēles sākuma. Sagaidāms, ka ''Monaco'' rindās atgriezīsies atlētiskais spēka uzbrucējs Čima Moneke un rezultatīvais aizsargs Džordans Loids, papildinādams Džeimsa un Okobo duetu. Loids vairāk nekā desmit dienas nebija ar komandu bērna piedzimšanas dēļ.

Prognoze: ''Monaco'' uzvarēs piecās spēlēs.

ULEB Eirolīgas izslēgšanas spēļu kalendārs

Pāris1.spēle2.spēle3.spēle4.spēle5.spēleSērijā
Olympiacos – Fenerbahce26.04.28.04.03.05.05.05.*10.05.*
Barcelona – Žalgiris26.04.28.04.03.05.05.05.*10.05.*
Real – Partizan25.04.27.04.02.05.04.05.*09.05.*
Monaco – Maccabi25.05.27.04.02.05.04.05.*09.05.*

* – ja nepieciešams

  -1 [+] [-]

, 2023-04-25 16:55, pirms gada
Raksta autors nepasaka kur Žalgira spēli varēs redzēt, TV3 Sport neviens kanāls nerāda šo spēli, bet rāda divas citas Eirolīgas izslēgšanas spēles.
Žalgira grupu spēles visu sezonu rādīja.
Kādam varbūt ir links no Lietuvas. Ja ir, tad lūdzu iedodiet!

  +1 [+] [-]

, 2023-04-25 18:04, pirms gada
Gan jau kāds LV kanāls rādīs
Šmits solija

  +2 [+] [-]

, 2023-04-25 18:31, pirms gada
Meznieks rakstīja: Raksta autors nepasaka kur Žalgira spēli varēs redzēt, TV3 Sport neviens kanāls nerāda šo spēli, bet rāda divas citas Eirolīgas izslēgšanas spēles.
Žalgira grupu spēles visu sezonu rādīja.
Kādam varbūt ir links no Lietuvas. Ja ir, tad lūdzu iedodiet!
Kāpēc jāmelo? Go3 Sports3 HD rīt no 20.45 - 23.00 paredzēta Žalgira spēles tiešraide.

  -1 [+] [-]

, 2023-04-25 19:04, pirms gada
Oi! Sajaucu datumus. Domāju, ka šodien spēlē.

     [+] [-]

, 2023-04-26 08:48, pirms gada
Domaju, ka izbraukumaa shodien Zhalgirim nespid... To novertehjusi ari Bukmeikeri! Cita lieta, ja spele nosrisnatos Kaunaaa