Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Vārds klubiem: LAT-EST līgas pozitīvais, negatīvais un nākotnes vēlmes

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Vārds klubiem: LAT-EST līgas pozitīvais, negatīvais un nākotnes vēlmes
Jau nākamajā nedēļās nogalē notiks cīņa par šīs sezonas kausu. Foto: Renārs Koris

Jau kopš otrdienas apvienotajā Latvijas-Igaunijas līgā norit spraiga cīņa par iekļūšanu ''Final Four'', kas no 9. līdz 10. aprīlim notiks ''Arēnā Rīga''. Portāls ''Sportacentrs.com'', uzrunājot visu Latvijas klubu pārstāvjus, piedāvā komandu viedokļus par līgas pozitīvajām, ne tik labajām iezīmēm, kā arī nepieciešamajiem uzlabojumiem, lai celtu čempionāta prestižu.

Pēc vienas sezonas pārtraukuma apvienotā Latvijas - Igaunijas līga atgriezās pie tās ierastā formāta - regulārās sezonas izspēles, kurā divos apļos savā starpā spēkojas visas čempionāta komandas, tostarp Latvijas klubi pret Igaunijas vienībām. Tikmēr pirmo reizi kopš atklāšanas sezonas notiek arī pilnvērtīgs izslēgšanas spēļu turnīrs - ar ceturtdaļfinālu un ''Final Four'', kas no 9. līdz 10. aprīlim notiks ''Arēnā Rīga''.

Jau 2020./2021. gada sezonā portāls ''Sportacentrs.com'' aptaujāja Latvijas basketbola līgas klubus par esošajām problēmām vietējā čempionātā un iespējamiem tā uzlabojumiem, bet šogad visas sešas komandas - ''VEF Rīga'', ''Ventspils'', BK ''Ogre'', BK ''Liepāja'', ''Valmiera Glass/ViA'' un ''Latvijas Universitāte'' sniedza savas domas par apvienotās līgas sportisko līmeni, organizatorisko pusi un iespējamiem nākotnes uzlabojumiem.

Ar viedokļiem dalījās ''VEF Rīga'' direktors Gatis Jahovičs, BK ''Ventspils'' ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics, BK ''Ogre'' ģenerālmenedžeris Jānis Laganovskis, BK ''Liepāja'' valdes loceklis Normunds Atvars, ''Valmiera Glass/ViA'' ģenerālmenedžeris Roberts Zeile un ''Latvijas Universitātes'' direktors Uģis Bisenieks.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, kā varētu raksturot apvienotās līgas sportisko līmeni? Vai ir redzams progress vai tieši otrādāk?

VEF Rīga: Vidējais līmenis ir audzis, ko iespējams pamanīt pēc rezultātiem. Sevišķi igauņu pusē klubi kļuvuši konkurētspējīgāki - Pērnava, Tartu un ''Viimsi'' ir labas komandas. Rezultāti ir interesantāki un arī turnīra tabula izskatās citādāka. Varbūt ne vietu ziņā, taču bilances. Mēs piedzīvojām trīs zaudējumus, ''Kalev''/''Cramo'' piecus. Komandas pierādījušas, ka uz spēlēm nevar pieiet vieglprātīgi - tādas pazīmes bija manāmas pēdējā regulārās sezonas mačā pret Tartu, ko zaudējām. No Latvijas komandām vērts uzsvērt ''Latvijas Universitātes'' labo sākumu, kā arī Liepājas un Valmieras līmenis ar katru gadu aug.

Ventspils: Vidējais līmenis ir izlīdzinājies. Līgā ir deviņas laba līmeņa komandas, kas nav slikti. Grūti spriest, vai turnīrs kļuvis spēcīgāks. Skaidrs gan tas, ka igauņi pēdējo divu gadu laikā ir kļuvuši stiprāki. Par Latvijas klubiem nevar līdz galam pārliecinoši apgalvot - esam kļuvuši stiprāki, vai uz igauņu fona vājāki. Mūsu rezultāts nav liels pārsteigums mums pašiem. Komplektējot sastāvu, vēlējāmies to padarīt viengabalaināku, lai varam spēlēt augstā tempā. To esam realizējuši.

Ogre: Vidējais līmenis ir gana līdzvērtīgs. Sezonas garumā noskaidrojās vājākās komandas, kuras gan bija iespējams paredzēt jau pirms sezonas. ''Viimsi'' ir labi ienākusi līgā - ja nebūtu rokas trauma Veidemanam, tad viņi pabojātu nervus regulārās sezonas beigās mums un citiem. Igauņu komandu līmenis ir audzis un mums savā ziņā jābaidās, ka no viņiem varam sākt atpalikt. Grūti gan atbildēt, vai kopējais līmenis kļuvis augstāks. Sezonu ietekmēja Covid-19. Spilgts piemērs Pērnava - tai bija inficēšanās ar vīrusu, pēc kā tā nerādīja labu basketbolu, bet uz regulārās sezonas beigām atkopās un šobrīd demonstrē labu spēli. Vietu izkārtojums pēc regulārās sezonas devis lielāku intrigu izslēgšanas spēles.

Liepāja: Igaunijas komandas ir kļuvušas spēcīgākas. Izņemot Rakveri un ''Kalev'', pārējās komandas ir spēkos līdzīgas. Pārsteidza veiksmīgā ''Viimsi'' ienākšana. No Latvijas klubiem soli uz priekšu vismaz sezonas otrajā daļā spērusi Valmiera, kura sāka krāt uzvaras. Sezonas sākumā pārsteidza ''Latvijas Universitāte''. Viņi pelnījuši uzslavas. Starpsezonā LU zaudēja divus līderus (Anriju Mišku un Kārli Žundu), taču tā nezaudēja savas kvalitātes. ''Ventspils'' spēlēja ar apbrīnojamu stabilitāti. Līdz kausa izcīņas spēlei pret mums, ieskaitot pirmssezonas spēles, viņu bilance bija 16-0.

Latvijas Universitāte: Atsevišķa Igaunijas komanda kļuva vājāka, bet Tallinas Tehniskās universitātes komanda un Tartu Universitāte spērušas soli uz priekšu. Prieks par viņām! Latvijā Valmiera spērusi soli uz priekšu komplektācijā un kļuvusi spēcīgāka, bet dažas Igaunijas spēcīgākās komandas ir labāk komplektētas. Mūsu vīzija ir skaidra - ko spējam piesaistīt par stipendiju, ar to arī strādājam. Ir grūti uzvarēt, ja nav izcilu garo spēlētāju.

Valmiera Glass/ViA: Kopējais līmenis ir cēlies. Igaunijas komandas kļuvušas stiprākas - ''Viimsi'' pārsteidza sezonas sākumā, taču, zinot tās budžetu, tas nav arī lielākais pārsteigums. ''TalTech'' jāuzslavē, arī Tartu pēc trenera maiņas demonstrēja solīdu spēli. No Latvijas komandām mēs varējām nospēlēt labāk, jo mūsu ambīcijas bija lielākas. Tikmēr Liepājai patraucēja traumas un slimības. Gribētos, lai jaunie spēlētāji paliktu šeit nevis skrietu uz Spāniju. Viņiem nemaz tik viegli ar adaptēšanos arī šeit neiet.

Līgas organizatoriskā puse: kādi trūkumi un pozitīvās lietas novērotas šajā aspektā šīs sezonas laikā?

VEF Rīga: Pozitīvi, ka visas līgas spēles bijis iespējams redzēt vismaz internetā. Gribētos arī vairāk translācijas TV, taču saprotam, ka tas ir naudas jautājums. Gribam ticēt, ka interese par basketbolu ir palielinājusies, bet uz ''Final Four'' sabrauks vietējie un igauņu līdzjutēji, tādējādi pulcējot tribīnes. Ir dzirdētas nepilnības par Igaunijas pusē esošajām ģērbtuvēm un sporta zāļu kvalitātēm, taču tās ir cita veida nepilnības, kuras nav nemaz tik viegli mainīt šajos sarežģītajos apstākļos. Lai arī ne būtiska problēma, tomēr spēlētājiem sarežģījumus var radīt arī bumbu jautājums, katrā valstī spēlējot ar cita ražotāja bumbām.

Ventspils: Būtiskus uzlabojumus neesam novērojuši. Bija problēmas ar kalendāra sastādīšanu. Šajā sezonā par to atbildīgi bija igauņi un bija brīži, kad tā izveide aizņēma laiku ar nevajadzīgām diskusijām. Ir jāsaprot, ka sacensības nav iedomājamas bez klubiem, bet cilvēkam, kurš nodarbojas ar kalendāra izveidi, jāprot komunicēt. Balansēt starp visu klubu interesēm gan nav viegls uzdevums. Gribētos līgas mārketinga stratēģiju par to, kā strādājam ar līdzjutējiem. Pagaidām katrs klubs dara ko savu un arī tas ir vairāk nekā nekas, taču daudz lielāku atdevi varētu saņemt, ja process būtu koordinēts ar izvirzītiem mērķiem. Spēļu translācijas ir svarīgs aspekts, var veidot vairāk podkāstus par un ap līgu. Varu izcelt ''Pa Pāris Kausiem'' - pateicoties viņiem, sekoju Virslīgai. Ar viņu palīdzību var uzzināt par līgu citādākā veidā.

Ogre: Varu izcelt faktu, ka tiek pārraidītas visas spēles partnerī, kurš ir brīvi pieejams visiem Latvijas iedzīvotājiem. Pozitīvi, ka pieslēgusies translācijām ir arī LTV. Lai arī gribētos biežāk, ar kaut ko ir jāsāk. Lēnām šādas aktivitātes var celt basketbola prestižu. Pie trūkumiem var minēt kalendāra sastādīšanu. Tas bijis diezgan nesabalansēts. Saprotam, ka arī Covid-19 ietekmēja situāciju, taču mums sezonas izskaņā bija sešas mājas spēles pēc kārtas trīs nedēļu laikā. Ja skatītājam biļete maksā četrus eiro, tad šāds kalendārs ietekmē to skaitu uz mūsu spēlēm. Iespējams, spēlēšana savā laukumā ļāva pārspēt ''Kalev''/''Cramo'', taču tāpat domājam, ka varēja novērst piecu izbraukuma un sešu mājas spēļu sēriju.

Liepāja: Vēlamies paslavēt Kristapu Janičenoku par viņa enerģiskumu un komunikāciju. Daudzas idejas nāk no viņa paša. Darbu varam vērtēt ar pozitīvu zīmi un ir redzamas ļoti labas tendences. No mūsu viedokļa gribētu vairāk spēles. 26 mači regulārajā sezonā ir par maz. Tikmēr mūsu novēlējums ir palielināt līgā esošo komandu skaitu ar kādu vienību no Latvijas.

Latvijas Universitāte: Priecājamies, ka var redzēt spēles. Tas ir labs solis uz priekšu. Izveidotās ''Cryplect Play'' kartiņas bija pozitīvs pārsteigums. Sabiedrībai tās patīk un tas ir forši. Ir patīkami braukt uz Ogres spēlēm, kur pārsvarā tribīnes ir pilnas, kamēr Valmierā redzams, ka interese par spēlēm samazinājusies. Priecē Kristapa Janičenoka iesaiste visos jautājumos - viņš prot uz risinājumiem paskatīties no citas puses. Kalendāra jautājums ir sarežģīts jau ne pirmo sezonu. Šogad gan to stādīja Igaunijas puse, taču ar Latvijas pusē atbildīgo Agni Pērkonu mums ir bijušas domstarpības. Vēlama būtu labāka sadarbība starp tiesnešiem un treneriem. Esam ierosinājuši veidot biežāku komunikāciju, kur tiesneši pie apaļā galda treneriem izskaidro noteikumus un notiek savstarpējas diskusijas.

Valmiera Glass/ViA: Bez apvienotās līgas gribētu izcelt Latvijas kausa izcīņu. Tam ir labs formāts un priecē, ka tiek iesaistītas visu līgu komandas. Apvienotās līgas sakarā gribētos, ka tai ir viena vadība. Pašlaik šķiet, ka ir Latvijas puse un Igaunijas puse - gandrīz kā divas līgas vienā. Ja gribam produktu attīstīt, tad gribētos, lai darbs noritētu vienādi. Tās pašas bumbas - igauņiem vienas, mums citas. Spēļu studijas igauņiem ir, mums pārsvarā nav. Tiesnešu kvalitātes - igauņiem tie palīdz vairāk. Iespējams, jādiskutē, vai ir vajadzīgi komisāri. Visdrīzāk labāk šo naudu investēt tiesnešu treneros, kuri analizē soģu darbu un runā ar viņiem. Šīs darbības celtu līgas prestižu, jo kopumā čempionāts ir labs.

Kas papildus būtu jādara līgas attīstības vārdā, lai čempionāts kļūtu vēl saistošāks līdzjutējiem?

VEF Rīga: Nebūsim oriģināli - būtu vēlamas vairāk laba līmeņa komandas. Ja no katras valsts būtu astoņas vai deviņas vienības, tad čempionāts būtu ļoti interesants. Jāuzlabo darbs ar neitrāliem līdzjutējiem, kuri neseko VEF sociālajos tīklos, basketbola savienībai vai nedodas lasīt ''Sportacentrs.com''. Televīzija - jo pieejamāks būs turnīrs, jo pievilcīgāks līdzjutējiem. Priecē darbības internetā ar fantasy līgu un ''Cryplect Play''.

Ventspils: Visa pamatā ir nauda. Šobrīd gan rodas sajūta, ka, ja gadīsies kāda fundamentāla problēma, tad to nebūs viegli atrisināt, jo katra puse aizstāvēs savas intereses. Līgas valdē jeb lēmējinstitūcijā balsis ir sadalījušās uz pusēm un nav izšķirošas balss, ja tāda problēma veidosies. Par to uztraucamies, taču pagaidām šādi precedenti nav bijuši.

Ogre: Gribētos sulīgāku atspoguļojumu. Spēļu tiešraides ir labi, taču prasītos arī apskati. Veco laiku piemērs ir NBA Action, kur par katru spēli bija mazs apskats ar labāko epizožu topu beigās. Līgas atpazīstamībai tas būtu vēlams, un nav arī neizpildāms. Jāmēģina arī noskaidrot citu mērķauditoriju intereses jeb kas varētu piesaistīt, piemēram, manu mammu, tēti vai māsu apmeklēt spēles.

Liepāja: Gribētos, lai tiktu vairāk sniegta informācija par klubiem, īpaši jau igauņu. Ko viņi ir sasnieguši, kādi basketbolisti to pārstāv. Sportiskais līmenis tur ir labs, bet, kad vietējam līdzjutējam pasakām, ka spēlēsim pret ''Avis Rapla'', tad pretjautājums ir: kas tā par komandu? Paiet ilgāks pārliecināšanas darbs, lai līdzjutējs atnāktu uz spēli. Citādāk ir ar spēlēm pret Latvijas klubiem. Vēlētos, ka ir vienošanās par nedēļas dienām, kurās notiek spēles. Ir labi, ka visas spēles varēja redzēt internetā, taču novēlējums būtu papildināt ar nedēļas spēles izveidi, kam var arī būt studija un papildus analīze.

Latvijas Universitāte: Mums pašiem jārada lokālās zvaigznes. Mums pietiek dankotāju, kuri prot radīt skaistas epizodes. Par katru klubu var radīt papildus intrigu, katram klubam ir savs stāsts, savas mazās uzvaras, kuras ne vienmēr ir laukumā. Tās, demonstrējot kopā ar skaistāko epizožu topu, var celt līgas prestižu. Mēneša spēles izveide ar studiju, kur ne tikai tiek aprunāta konkrēta spēle, bet analizētas arī citas līgas komandas, būtu labs solis uz priekšu.

Valmiera Glass/ViA: Gribētos, lai čempionātā komandu būtu vairāk - nevis 14, bet 16. Tādā gadījumā būtu vairāk spēļu. Varētu ieviest ''play-in'' sistēmu, kas jau strādā NBA un arī FIBA Čempionu līgā. Tomēr lielākā problēma pašlaik ir, ka vienā līgā ir divas līgas - no tā jātiek vaļā. Jāvienojas par vienu vadību, kura visā čempionāta ietvarā veic vienotu mārketinga darbu ar studijām un citām ar to saistītām aktivitātēm.

     [+] [-]

, 2022-03-31 17:32, pirms 2 gadiem
Domāju, ka pagaidā tikai pozitīvi, ja kāds gan varētu izskatīties mūsu vietējais čempionāts spēlējot bez igauņiem. Gana bāls tas šajā brīdī būtu.

     [+] [-]

, 2022-04-01 22:47, pirms 2 gadiem
SUPER! Šādas publiskas diskusijas noteikti nāk par labu, jo problēmas un arī pozitīvās tendences var redzēt ierindas cilvēki!

Loģiski, ka visas komandas norāda uz mārketingu, lielākas auditorijas nodrošināšanu un TV pārraides. Tas ir akūti svarīgi radīt interesi - vienalga kādiem spēkiem. Var uzteikt fantasy līgu, interaktīvās kartiņas, bet prasās šīs studijas, podkāsti, apskati. Jāņem ir labie piemēri no futbola, un jāpiekrīt BK Ventspils, ir jāatrod izbijušie spēlētaji, citas zināmas personības, kas ir fanāti un veido sižetus, kā to dara Žigājeva bridāde.

Droši vien, ka ir jāmeklē risinājums divām valdēm - tas nav normāli, ka divas dažādes valdes vada turnīru, lai gan skaidrs, ka nevar bez igauņiem un viņi bez mums.

Visu cieņu Valmierai! Kuri pieskaras komisāra tēmai - visnejēdzigākā klubu izmaksas sadaļa, kā arī sadaļa, kas nekā neietekmē spēles - komisāri! Tas nav vajadzīgs un ir jādomā citi veidi, kāvērtēt tiesnešu darbu, komunikāciju ar treneriem, klubiem. Jo komisāra loma līdz šim ir nesaprotama šķiet nevienam...

Un pēdējais - cik ir informācija, tad akmens arī klubu lauciņā - droši vien dažādu apstākļu dēļ, taču ir klubi, kuri ir parādā spēlētājiem algas un vēl trakāk - pat nav dalības maksas par čempionātu samaksātas...

Ceram uz izaugsmi visās jomās, cieņa Janičenoka kungam, kurš šķiet cenšas no visas sirds!