Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Lat-Est ''play-off'' rozīnītes: Gailītis pret Mazuru, ''Ventspils'' pret Zaķi

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Lat-Est ''play-off'' rozīnītes: Gailītis pret Mazuru, ''Ventspils'' pret Zaķi
Jānis Gailītis kopā ar VEF apvienotajā līgā triumfējis vēl nav. Foto: Mikus Kļaviņš

Jau pēc divām dienām sāksies apvienotās Latvijas-Igaunijas basketbola līgas ceturtdaļfināli, kuros astoņas komandas četros pāros cīnīsies sērijā līdz divām uzvarām par nokļūšanu ''Final Four'', kas no 9. līdz 10. aprīlim notiks ''Arēnā Rīga''. Portāls ''Sportacentrs.com'' apskata katru no izslēgšanas spēļu pāriem.

VEF Rīga (#1) – Tartu Ulikool (#8)

Jāņa Gailīša vadītā VEF apvienotās līgas regulāro sezonu noslēdza kā pirmās vietas ieguvēja, kamēr Tartu komandai nācās pacīnīties ar ‘’Avis Rapla’’ par iekļūšanu labāko astotniekā. Pēc tam, kad par Igaunijas kluba treneri kļuva Nikolajs Mazurs, uzlabojās arī tās sniegums laukumā. No pēdējām 11 spēlēm tā uzvarēja deviņās.

Nozīmīgu artavu Tartu uzvarās deva jaunpienācējs Brekstons Haginss, kurš 11 spēlēs guvis vidēji 12 punktus. Trijās spēlēs labu pienesumu devis ukrainis Oleksandrs Kovļars – 11.3 punkti. Zem groziem saimnieko Emanuels Vembi (12.3 punkti, 9.2 atlēkušās bumbas), bet vairāk par desmit punktiem spēlē guvuši arī Marks Rozentāls (10.4) un Adoms Drungils (10.5). Vienīgais latvietis komandā Edmunds Elksnis līdz šim izcēlies ar 7.7 punktiem un 3.3 rezultatīvām piespēlēm.

VEF sezonas laikā zaudēja trijās spēlēs – pret Pērnavu, ‘’Ventspili’’ un tieši Tartu. Apvienotajā līgā rezultatīvākais basketbolists bijis Džeilens Railijs, kurš vidēji guvis 14.9 punktus, kā arī sasniedzis tālmetienu rekordu vienā spēlē (11). Kristers Zoriks guvis 11.6 punktus un atdevis 5.8 rezultatīvās piespēles. No rokas traumas joprojām atkopjas Māris Gulbis, bet īsi pirms izslēgšanas spēlēm VEF pastiprinājās ar ukraini Vitāliju Zotovu.

Savstarpējās spēlēs uzvaras dalītas uz pusēm. 2021. gada 4. decembrī pārliecinošu uzvaru ar +31 (95:64) svinēja VEF, kamēr 19. martā svarīgu panākumu cīņā par izslēgšanas spēlēm guva ‘’Tartu Ulikool’’ komanda (93:86).

Sērijas pirmā spēle 29. martā Rīgā. Otrā spēle Tartu notiks 1. aprīlī, bet nepieciešamības gadījumā izšķirošā trešā spēle 4. aprīlī notiks VEF laukumā.

''Kalev''/''Cramo'' (#2) - ''Parnu Sadam'' (#7)

Pateicoties Ventspils diviem zaudējumiem regulārās sezonas izskaņā, Roberta Štelmahera un Akseļa Vairoga trenētā ''Kalev''/''Cramo'' regulāro sezonu noslēdza kā otrā labākā komanda. Sezonas gaitā demonstrētais sniegums laukumā ne vienmēr bijis pārliecinošs un ''Kalev'' piedzīvoja piecus zaudējumus - divas reizes pret VEF, pa reizei pret ''Ventspili'', ''Ogri'' un Pērnavu.

Sezonas laikā esošajai čempionei bijušas izmaiņas sastāvā, mainoties vairākiem ārzemniekiem. Ar 14.1 punktu spēlē rezultatīvākais ir Silass Melsons, kamēr Donovans Džeksons guvis 11.3 punktus mačā. Pienesumu Tallinas komandas spēlē devuši arī abi latvieši - Ojārs Siliņš un Mārcis Vītols. Siliņš vidēji guvis 7.6 punktus un izcīnījis 3.8 bumbas zem groziem, kamēr Vītols izcēlies ar 6.1 punktu, 3.1 piespēli un 2.8 atlēkušajām bumbām mačā.

Pērnava izslēgšanas spēles sagaida labā noskaņojumā, jo uzvarēja pēdējās piecās apvienotās līgas spēlēs. Tikai viena no tām gan bija pret pirmā astotnieka komandām, pēdējās sekundēs ar 83:82 uzvarot ''Viimsi'' un palīdzot ''Ogrei'' cīņā par piekto vietu. Pirms izslēgšanas mačiem Pērnava pastiprinājusies ar Latvijā labi zināmo basketbolistu Troju Bārnīsu. Viens no vienības vadošajiem basketbolistiem ir Andris Misters, kurš vidēji spēlē gūst 13.4 punktus, tālmetienus izpildot ar 36% precizitāti.

Arī šīs komandas regulārajā sezonā uzvaras dalīja uz pusēm. 11. janvārī uzvaru ar 79:66 svinēja ''Parnu Sadam'', bet ''Kalev'' revanšējās 4. februārī, kad apspēlēja Pērnavas komandu pašā mača izskaņā ar viena punkta pārsvaru (79:78). Tikmēr iepriekšējā sezonā abas vienības savstarpēji cīnījās par Igaunijas zeltu, kur sērijā pārāka bija ''Kalev"/"Cramo".

Sēriju komandas sāks 29. martā Tallinā, bet atbildes spēle paredzēta 2. aprīlī Pērnavā. Pagaidām nav zināms, kad varētu notikt trešā sērijas spēle, ja tāda būs nepieciešama.

''Ventspils'' (#3) - ''Viimsi'' (#6)

Ventspilnieki par atgriešanos ''Final Four'' cīnīsies pret jaunpienācēju ''Viimsi''. Pirms gada pirmās sezonas uzvarētāja ''Final 6'' ceturtdaļfinālā zaudēja ''Avis Rapla'', kas liedza turpināt cīnīties par trofeju. Šogad ventspilnieki aizvadīja solīdu regulāro sezonu, uzvarot 21 spēlē. Regulāro turnīru tā varēja noslēgt arī otrajā vietā, taču pēdējo divu spēļu zaudējumi pret Tartu un ''TalTech'' komandām atsvieda to uz trešo pozīciju. ''Viimsi'' tikmēr vārdos apliecina ambīcijas cīnīties par visaugstākajām vietām jau savā pirmajā sezonā augstākajā sabiedrībā.

''Ventspils'' šajā sezonā izveidojusi sabalansētu sastāvu, kas pierādās arī statistikā - uzreiz pieci basketbolisti vidēji guvuši vairāk par desmit punktiem (Artūrs Ausējs, Guntis Sīpoliņš, Linards Jaunzems, Kristaps Ķilps, Aurims Majausks). Lietuvietis Majausks ir pēdējais ventspilnieku papildinājums un spēlētājs ātri vien iejuties komandā, demonstrējot solīdu spēli laukumā. To pašu dara arī divi citi leģionāri - Deniss Krestiņins un Lerijs Tomass. Tikmēr no soliņa komandas spēli arī šajā sezonā pastiprina Kristaps Mediss. Sērijā gan, iespējams, nāksies iztikt bez savainotā Andreja Šeļakova.

Principiālu dueli padara bijušā ''Ventspils'' viena no līdera Ronalda Zaķa spēlēšana ''Viimsi''. Zaķis ir Igaunijas komandas līderis, vidēji gūstot 14.9 punktus un izcīnot 5.8 bumbas zem groziem. Cits līderis Rains Veidemans izceļas ar 14.6 punktiem un 3.5 rezultatīvām piespēlēm spēlē. Tikmēr Karls Johans Lipss laukuma dara visu - gūst punktus (11.8), izcīna bumbas zem groziem (7.6), atdod rezultatīvās piespēles (4.1) un pārķer piespēles (1.2). Rezervistu soliņa garums, ja spēle nepadodas līderiem, gan brīžiem ir vienības klupšanas akmens.

Abās regulārās sezonas spēlēs panākumus guva Ginta Fogela vadītā komanda. 2021. gada 10. oktobrī ventspilnieki uzvarēja ar 80:67, bet šī gada 20. janvārī savā laukumā vēl pārliecinošāk (100:70). Sērijas pirmā spēle Ventspilī paredzēta 31. martā, bet otrā Igaunijā 3. aprīlī. Pagaidām nav zināms, kurā dienā notiks sērijas trešais mačs, ja tāds būs nepieciešams.

''TalTech'' (#4) - ''Ogre'' (#5)

Noslēdzošajā pārī par vietu ''Final Four'' cīnīsies Tallinas Tehniskās universitātes komanda jeb ''TalTech'' pret BK ''Ogri''. ''TalTech'' visas sezonas garumā demonstrē stabilu sniegumu, un tā uzvarēja pēdējās sešās regulārās sezonas spēlēs. Ogre uzvarēja pēdējās piecās no sešām spēlēm, kas deva tai piekto vietu regulārā turnīra izskaņā.

Sezonai sākoties, ''TalTech'' bija vienīgā Igaunijas komanda, kura iztika bez leģionāru palīdzības, tomēr sezonas laikā tas ir mainījies. To papildinājis Brendons Čildress, kurš iepriekšējās sezonas izskaņā pārstāvēja ''Avis Rapla'' komandu. Septiņās spēlēs ar ''TalTech'' Čildress vidēji guvis 24.7 punktus un atdevis 7.1 rezultatīvo piespēli. Tikmēr Olivers Metsalu sezonas ietvaros vidēji metis 13.2 punktus. Sezonas sākuma līderis Miks Jurkatamms tās laikā pārcēlies uz Itāliju un šobrīd spēlē ''Treviso'' komandā.

Ogre sezonas laikā pamazām uzlabojusi spēli laukumā. Tās sākumā vienība šķīrās no galvenā trenera Nikolaja Mazura un viņa vietā iecēla vietējo speciālistu Uldi Švēdi. Izmaiņas skāra arī sastāvu - no sākotnējiem trim ārzemniekiem tajā palika tikai lietuvietis Pauļus Poška. Līdz izslēgšanas mačiem to papildināja divi garie spēlētāji - Mats Juciks un Lauris Blaus. Kristaps Dārgais individuāli iespējis gandrīz ''double-double'' - 10.8 punkti un 9.8 atlēkušās bumbas. Juciks 14 mačos sakrājis 13.4 punktus vidēji, bet Rinalds Sirsniņš bez 9.3 punktiem atdod 5.9 rezultatīvās piespēles. Virs desmit punktiem mačā guvuši arī šobrīd traumētie Rihards Zēbergs un Uģis Pinete. Zēbergs, visticamāk, uz izslēgšanas spēļu laiku būs atpakaļ, kamēr par Pineti tik pārliecinošas skaidrības nav.

Regulārās sezonas ietvaros komandas uzvaras dalīja uz pusēm. 2021. gada 9. oktobrī uzvaru ar 30 punktu pārsvaru svinēja ''TalTech'' (103:73), ogrēniešiem revanšējoties šī gada 22. janvārī (77:65). Sērijas pirmā spēle Tallinā 30. martā, otrā spēle Ogrē 2. aprīlī, bet trešās spēles datums, ja tāda būs nepieciešama, vēl nav zināms.

Latvijas-Igaunijas izslēgšanas spēļu kalendārs nākamnedēļ

DatumsLaiksSpēle
29.0319:00Kalev/Cramo - Parnu Sadam
29.0319:30VEF Rīga - Tartu Ulikool
30.0319:00TalTech - Ogre
31.0319:00Ventspils - Viimsi
01.0418:00Tartu Ulikool - VEF Rīga
02.0417:00Parnu Sadam - Kalev/Cramo
02.0417:00Ogre - TalTech
03.0417:00Viimsi - Ventspils

Latvijā notiekošo LAT-EST basketbola līgas spēļu translācijas TV4 televīzijas kanālā un Sportacentrs.com interneta platformā notiek sadarbībā ar "Tet".