Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Jānis Gailītis: "Paldies VEF par 17 fantastiskiem gadiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Jānis Gailītis: "Paldies VEF par 17 fantastiskiem gadiem"
Jānis Gailītis: panākumiem bagātākais galvenais treneris LBL vēsturē. Foto: VEF Rīga

"Ģimene uz spēlēm parasti nenāk, bet ļoti jūt līdzi. Šosezon apmeklēja divas spēles – pirmajā zaudējām. Viena uzvara un viens zaudējums. Visu zina un ļoti daudz ziedo," pēc vienpadsmitā triumfa Latvijas Basketbola līgā teica "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis.

Siltā maija vakarā – gaisa temperatūra vēl krēslas stundā turējās ap 20 grādiem – VEF spēlētāji ģimeniskā atmosfērā svinēja vienpadsmitā Latvijas titula iegūšanu. Jaunākie spēlētāji un ārzemnieki devās pie faniem, vecākie krita sievu un bērnu apskāvienos.

Jānis Gailītis brīdi pēc triumfa izbauda ar meitu rokās, vienlaicīgi pieņemot daudzus apsveikumus. “Play-off” laikā izdīgušie bārdas rugāji liek viņam izskatīties vecākam, taču patiesībā treneris ir jaunāks par daudziem kolēģiem – īpaši starptautiskajā arēnā un Basketbola Čempionu līgā.

“Esmu nedaudz vecāks,” treneris smejas, kad 17 gadi komandā tiek salīdzināti ar pusi dzīves. “Jā, man tas ļoti daudz nozīmē. VEF ir kā mana ģimene.”

Jānis Gailītis ir vefietis no 2007. gada – laika, kad notika leģendārās komandas atjaunošana. Astoņarpus sezonas viņš bija spēlētājs, tehniskais menedžeris un asistents. Astoņarpus sezonas – galvenais treneris. Visu laiku panākumiem bagātākais treneris Latvijas basketbola līgā.

Septiņi Latvijas zelti. Trīs triumfi atjaunotajā Latvijas kausā. Latvijas un Igaunijas līgas tituls, kā arī daudzas uzvaras VTB līgā un Basketbola Čempionu līgā. Piektā vieta Pasaules kausā. Nav daudz vīru, kuri savā pirmajā darbā var lepoties ar līdzīgiem sasniegumiem.

“Bija grūti. Sezonas gaitā, šķiet, četras reizes pārveidojām komandu – dažādu iemeslu dēļ. Tāda ir VEF darba struktūra un stils. Mums jāriskē – sezonas laikā jācīnās par dažādiem uzdevumiem. Ļoti grūti īsā laikā izveidot saskanīgu un saspēlētu kolektīvu. Beigās bija OK.”

Pieskaitot trīs Latvijas zeltus Ramūna Butauta un vienu trofeju Nikolaja Mazura vadībā, Jāņa Gailīša rēķinā ir vienpadsmit LBL tituli. Tikpat spēlētāja gaitās nopelnīja Kristaps Purnis, bet trenera ilggadējais palīgs Jevgeņijs Kosuškins var lepoties ar 13 panākumiem.

“Tas bija superīpaši,” Gailītis ar labu devu humora komentēja atjaunotā VEF pirmā trenera Valda Valtera ierašanos piektajā finālspēlē. “Pat neatceros, kad viņš iepriekšējo reizi atradās tik tuvu komandas solam. Tas mani sāk nedaudz biedēt.”

Sarunas noslēgumā galvenajam trenerim pajautāju, vai šī bijusi viņa pagaidām pēdējā spēle ar Rīgas klubu. “To mēs nevaram zināt. Vēlreiz visiem paldies par 17 fantastiskiem gadiem ar VEF. Redzēsim, kas notiks nākotnē.”

Latvijas Basketbola līgas finālsērijas

GadsČempioneVicečempioneRezultātsTrenerisFināla MVP
2024.VEF RīgaRīgas Zeļļi4-1J. GailītisA. Toro
2023.VEF RīgaVentspils4-1J. GailītisN. Brukss
2022.VEF RīgaVentspils4-1J. GailītisK. Zoriks
2021.VEF RīgaVentspils4-0J. GailītisK. Olmens
2020.VEF RīgaOgre-J. Gailītis-
2019.VEF RīgaVentspils4-1J. GailītisDž. Durems
2018.VentspilsVEF Rīga4-2R.ŠtelmahersAi. Šķēle
2017.VEF RīgaVentspils4-0J. GailītisM. Mejeris
2016.Valmiera/OrdoVEF Rīga4-3R. ŠtelmahersA. Bērziņš
2015.VEF RīgaVentspils4-2N. MazursM. Mejeris
2014.VentspilsVEF Rīga4-1R. ŠtelmahersJ. Timma
2013.VEF RīgaVentspils4-1R. ButautsE. Roulends
2012.VEF RīgaVentspils4-1R. ButautsK. Janičenoks
2011.VEF RīgaVentspils4-3R. ButautsS. Valters
2010.BaronsVEF Rīga4-3E. TeterisO. Efedžuku
2009.VentspilsBarons/LMT4-3A. GalvanovskisM. Jurevičus
2008.Barons/LMTASK Rīga4-2K. MuižnieksAr. Šķēle
2007.ASK RīgaVentspils4-2R. ButautsS. Valters
2006.VentspilsBarons LU4-0K. MuižnieksM. Petravičs
2005.VentspilsBarons4-0K. MuižnieksDž. Lavs
2004.VentspilsSkonto4-0K. MuižnieksK. Šeštoks
2003.VentspilsSkonto4-1K. MuižnieksM. Četmens
2002.VentspilsSkonto4-0K. MuižnieksK. Purnis
2001.VentspilsLMT4-1A. Krauliņš
2000.VentspilsBrocēni/LMT4-3A. KrauliņšA. Vītols
1999.ASK/Brocēni-LMTVentspils4-2V. ValtersE. Šneps
1998.ASK/Brocēni-LMTVentspils4-1V. ValtersA. Bagatskis
1997.Brocēni-LMTLiepājas Baltika4-0V. Valters
1996.Brocēni-LMTMetropole4-2J. Zeltiņš
1995.SWH/BrocēniBonus4-3A. Krauliņš
1994.SWH/BrocēniBonus3-0A. Krauliņš
1993.BrocēniBonus3-0A. Krauliņš
1992.Brocēni/ParairBonus202:193A. Konstantinovs

Izmantotie resursi:
Cik kam ir?
Daži krietni vīri: unikāli fakti par VEF un Ventspils sēriju
No Lielupes līdz Gaujai par viņiem brīnījās. LBL leģendas 2024

  +2 [+] [-]

, 2024-05-23 01:16, pirms 3 nedēļām
Paldies Jurim Kalniņam, Kašeram un 20 šokolādes puisīšiem. Nekad neviens neaizmirsīs orģijas, kas pieredzētas bajārenē.

  +2 [+] [-]

, 2024-05-23 06:48, pirms 3 nedēļām
Paldies arī Jānim ,par radītajām emocijām šajā un ne tikai nospēlētajās spēlēs !!!

  +3 [+] [-]

, 2024-05-23 10:07, pirms 3 nedēļām
Es laikam neesmu vienīgais, kuram baigi nekrata, ka viņš dosies prom uz citu komandu...
Manuprāt, ļoti sarežģīts treneris, kas tikai māk psiholoģiski no Tevis izspiest to maksimumu, ko pats nav apzinājies.
Tagad interesanti būs pavērot, ko Jaunups atradīs vietā!

     [+] [-]

, 2024-05-23 10:46, pirms 3 nedēļām
lebron623 rakstīja: Es laikam neesmu vienīgais, kuram baigi nekrata, ka viņš dosies prom uz citu komandu...
Manuprāt, ļoti sarežģīts treneris, kas tikai māk psiholoģiski no Tevis izspiest to maksimumu, ko pats nav apzinājies.
Tagad interesanti būs pavērot, ko Jaunups atradīs vietā!
Nezinu gan, kādu maksimumu viņš ir spējis izspiest. Pēdējās sezonās viņam ir bijuši pārliecinoši labākie leģionāri LV, tāpēc nekas tur baigi nav bijis jāizspiež. Tai pat momentā vietējie kadri kā bijuši uz beņķa, tā arī tur nobāzējušies. Likās ļaus Būmeisteram atvērties, bet, atgriežoties Lotijam, atkal uz beņķa. LBL nav bijusi pienācīga konkurence, tai pat laikā ārpus LBL ar ko palepoties īsti nav...

     [+] [-]

, 2024-05-23 15:05, pirms 3 nedēļām
Murlāpsis rakstīja: Nezinu gan, kādu maksimumu viņš ir spējis izspiest. Pēdējās sezonās viņam ir bijuši pārliecinoši labākie leģionāri LV, tāpēc nekas tur baigi nav bijis jāizspiež. Tai pat momentā vietējie kadri kā bijuši uz beņķa, tā arī tur nobāzējušies. Likās ļaus Būmeisteram atvērties, bet, atgriežoties Lotijam, atkal uz beņķa. LBL nav bijusi pienācīga konkurence, tai pat laikā ārpus LBL ar ko palepoties īsti nav...
Jā, piekrītu Tev par to, ka šosezon tā ir bijis, iespējams arī pag. sezonā (neatceros vienkārši, kā bija pagājušajā), bet es vairāk par to maksimuma izspiešanu domāju retrospektā. Iepriekš ir bijuši visādi leģionāri, kuri pēc tam nonākuši labos klubos jeb pakāpušies par soli augstāk, tikai par vietējiem spēlētājiem grūti ir spriest.
Un arī par Būmeisteru, tur varu piekrist, lai gan viņš ir diezgan universāls spēlētājs, taču Lotija atgriežšanās neļāva viņa izpausties.

     [+] [-]

, 2024-05-23 15:31, pirms 3 nedēļām
Manuprāt, viduvējs treneris. Nelieku ne par ko augstāk kā citus pašmāju speciālistus ka Visocki-Rubeni, Vētru, Bagiju, Vecvagaru, Štelmaheru, Mazuru un citus. Eiropā un LatEst arī ļoti pieticīgs sniegums bijis un Latvijā konkurence jau nav gadus 5 kā minimums. Labākie panākumu bijuši, kad ir trāpījies pa lēto dabūt izcilus spēlētājus vai spēcīgas personības (Jānis Blūms, Janičs, tagad Dairis). Vienīgie, kurus varētu, kaut kādā mērā, nosaukt par Gailīša audzēkņiem ir Zoriks un Madsens. Pārejie, kādi atnāca, tādi aizgāja.

Vienmēr runā ar tādu vīzdegunīgu augstprātību, līdzīgi Ābolam hokejā. No sērijas “Banki neko īpašu nedara. Hārtlijs neko jaunu neiemācīja. Šis viss jau ir sen zināms man / mums, tikai spēlētāji nav pietiekoši meistarīgi, lai to spētu realizēt.”

  -1 [+] [-]

, 2024-05-23 16:07, pirms 3 nedēļām
Visulaiku labākais Latvijas izlases treneris aiz Bagatska!

     [+] [-]

, 2024-05-23 17:15, pirms 3 nedēļām
hantele rakstīja: Manuprāt, viduvējs treneris. Nelieku ne par ko augstāk kā citus pašmāju speciālistus ka Visocki-Rubeni, Vētru, Bagiju, Vecvagaru, Štelmaheru, Mazuru un citus. Eiropā un LatEst arī ļoti pieticīgs sniegums bijis un Latvijā konkurence jau nav gadus 5 kā minimums. Labākie panākumu bijuši, kad ir trāpījies pa lēto dabūt izcilus spēlētājus vai spēcīgas personības (Jānis Blūms, Janičs, tagad Dairis). Vienīgie, kurus varētu, kaut kādā mērā, nosaukt par Gailīša audzēkņiem ir Zoriks un Madsens. Pārejie, kādi atnāca, tādi aizgāja.

Vienmēr runā ar tādu vīzdegunīgu augstprātību, līdzīgi Ābolam hokejā. No sērijas “Banki neko īpašu nedara. Hārtlijs neko jaunu neiemācīja. Šis viss jau ir sen zināms man / mums, tikai spēlētāji nav pietiekoši meistarīgi, lai to spētu realizēt.”
Tas, ka TU neliec, nenozīmē, ka nav. To jau Visockis pats intervijā pateica, ka diezgan mācās arī no Gailīša, kas jau saknē nozīmē, ka Gailītis ir augstāka līmeņa treneris un esošā brīdī ir viens no labākajiem, ja ne labākais pašmāju treneris.

Gailītis ir retais treneris, kurš tieši runā, bez aplinkiem. Tu to uzskati par augstprātību?

     [+] [-]

, 2024-05-23 17:16, pirms 3 nedēļām
lebron623 rakstīja: Jā, piekrītu Tev par to, ka šosezon tā ir bijis, iespējams arī pag. sezonā (neatceros vienkārši, kā bija pagājušajā), bet es vairāk par to maksimuma izspiešanu domāju retrospektā. Iepriekš ir bijuši visādi leģionāri, kuri pēc tam nonākuši labos klubos jeb pakāpušies par soli augstāk, tikai par vietējiem spēlētājiem grūti ir spriest.
Un arī par Būmeisteru, tur varu piekrist, lai gan viņš ir diezgan universāls spēlētājs, taču Lotija atgriežšanās neļāva viņa izpausties.
Būmeisters ar mikrotraumu spēlēja un loģiski, ka limitētas minūtes viņam. Tak viņš bija Gailītim aizsardzības balsts un sākumā arī pietiekami labi uzbrukumā strādāja. Ne jau aiz labas dzīves tika viņš atsēdināts un nesedza Osbornu tikpat daudz kā sērijas sākumā

     [+] [-]

, 2024-05-23 18:14, pirms 3 nedēļām
tādam viduvējam trenerim kā JG 8.5 gadus noturēties vienā klubā pat ir apbrīnojami - tas pat vairāk norāda uz ambīciju trūkumu pašam trenerim vai vadībai. ķipa, ar 2x lielāku budžetu uzvarējām LV, eirokausos skaisti zaudējumi, un tā turpinam.

. pie tādiem kā AVR un Mazuru viņus negribas pieskaitīt, jo viņi vismaz ir diezgan labi LV jaunatnes treneri.

bet labi ka tiek domāts par ārzemju iekarošanu, jo mums dikti vajag eksportēt trenerus, jo mūsu līdz potītēm dziļajā dīķī par treneri nevar izaugt..