Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Nozīmīgi dueļi LAT-EST: basketbola klasika Ventspilī un cīņa par ''play-off'' Ogrē

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Nozīmīgi dueļi LAT-EST: basketbola klasika Ventspilī un cīņa par ''play-off'' Ogrē
BK ''Ogre''. Foto: Jānis Martels

Tuvojoties apvienotās Latvijas - Igaunijas līgas regulārās sezonas beigām, jau šajā nedēļas nogalē gaidāmi vairāki intriģējoši dueļi. Jau rīt Ventspilī ceturto reizi sezonā gaidāma basketbola klasika starp ''Ventspils'' un ''VEF Rīga'' komandām, kamēr svētdien Ogrē mačs ar krietni augstāku likmi. Pagājušās sezonas bronzas spēles dalībnieces ''Ogre'' un ''Parnu Sadam'' cīnīsies par vietu izslēgšanas spēlēs.

Straujiem soļiem tuvojas apvienotās Latvijas – Igaunijas līgas regulārās sezonas beigas. Pēdējā spēle plānota 22. martā, kad savstarpēji spēkosies apakšgala komandas ‘’Tarvas’’ pret ‘’Valmiera Glass/ViA’’. Tas nozīmē, ka jau līdz tam būs zināmas visas astoņas vienības, kuras turpinās izslēgšanas mačos cīnīties par apvienotās līgas titulu. Ceturtdien turnīra organizatori pavēstīja, ka ‘’Final Four’’ 7. un 8. aprīlī norisināsies Igaunijas galvaspilsētā Talinnā. Daudz kas var izšķirties jau šajā nedēļas nogalē, kad spēles aizvada gan ‘’Avis Rapla’’, gan ‘’Ogre’’ un ‘’Parnu Sadam’’. Tāpat gaidāma Latvijas klasika starp ‘’Ventspils’’ un ‘’VEF Rīga’’ komandām, kas allaž ir intrigām bagāta.

Ceturto reizi sezonā basketbola klasika: ‘’Ventspils’’ pret VEF

Rīt un parīt kopsummā norisināsies astoņas regulārās sezonas spēles, bet uzmanību piesaistošas ir divas. Vispirms rīt, 11. martā, ceturto reizi sezonā savstarpēji spēkosies principiālākie pretinieki Latvijā: plkst. 16:45 ‘’Ventspils’’ uzņems ‘’VEF Rīga’’. Portālam ‘’Sportacentrs.com’’ zināms, ka Jāņa Gailīša vadītā vienība pašlaik aktīvi strādā spēlētāju tirgū un meklē papildinājumus garajā galā. Lai arī viens spēlētājs no tuvākām ārzemēm bijis jau noskatīts, darījums nav realizējies. Jau iepriekš galvenais treneris Jānis Gailītis neslēpa, ka tieši garajā galā vēl sezonas gaitā klubs varētu pastiprināties. Tāda iespēja vēl pastāvēs līdz šodienas, 10. marta beigām, kad visas līgas komandas var veikt noslēdzošos pastiprinājumus. Pēdējā uzvarā pār ‘’TalTech’’ ierindā atgriezās Kristers Zoriks, kurš hroniska savainojuma dēļ nebija spēlējis kopš Latvijas kausa fināla. Tajā viņu atzina par vērtīgāko spēlētāju.

‘’Ventspils’’ pēc abpusējas vienošanās šķīrusies no Milīka Jarbro, kurš karjeru turpinās Kiprā. Viņš apvienotajā līgā laukumā devās 16 spēlēs, kurās vidēji nospēlēja 21:11 minūti. To laikā spēlētājam gūti 9.4 punkti, kā arī izcīnīta 4.1 atlēkusī bumba zem groziem. Marta sākumā pirmās divas spēles kluba rindās šajā sezonā aizvadījis Dāvis Ozers, kuram sezonas pirmajā pusē spēlēt traucēja vasarā gūtais savainojums. Tāpat jāmin, ka ventspilnieki pēdējā laikā demonstrējuši spēli, kas ļāvusi krāt uzvaras turnīra tabulā. Kopš pagājušā gada 20. decembra tā turnīrā piedzīvojusi tikai trīs zaudējumus – 29. decembrī un 3. martā pret ‘’Kalev’’/’’Cramo’’ (76:86, 72:91) un 12. februārī pret ‘’TalTech’’ (84:91). Pārējos desmit mačos svinētas uzvaras. Savukārt rītdienas pretiniece VEF pēc 16 uzvaru sērijas un diviem zaudējumiem pēc kārtas ir atkal atgriezusies uz uzvaras takas.

VEF ventspilniekiem šajā sezonā gan vēl nav izdevies pārspēt. Sezonas ievadā apvienotajā līgā ar 100:81 uzvarēja vefiņš, vēlāk esot pārāks arī Latvijas kausa pusfināla abos mačos (87:62, 81:77). Pēdējo uzvaru pār VEF Ginta Fogela trenētā vienība guvusi pagājušās sezonas LBL finālsērijas laikā, ar panākumu otrajā spēlē panākot sērijā 1-1. Vēlāk gan rīdzinieki uzvarēja nākamajās trijās spēlēs, triumfējot turnīrā. Raugoties turnīra statistikā, var pamanīt, ka abas ir rezultatīvas komandas (‘’Ventspilij’’ 86 pret VEF 82.85 punktiem spēlē), kas var sagādāt interesantu spēli Kurzemes pilsētā.

’’Ogre’’ un Pērnava cīnīsies par vietu izslēgšanas spēlēs

2021./2022. gada sezonā gan ‘’Ogre’’, gan ‘’Parnu Sadam’’ aizspēlējās līdz apvienotās Latvijas – Igaunijas līgas ‘’Final Four’’, vēlāk savstarpēji tiekoties cīņā par bronzu. Toreiz uzvarēja Pērnavas komanda, tādējādi izcīnot pirmās medaļas šī turnīra vēsturē. Abu vienību duelis gan robežojas vēl tālāk par iepriekšējo sezonu, jo 2020./2021. gada turnīrā abas vienības tikās ‘’Final6’’ ceturtdaļfinālā Rīgā, toreiz uzvarot ogrēniešiem, kas vēlāk jau kļuva par bronzas medaļu ieguvējiem.

Šogad, pieredzot izmaiņas sastāvos, gan ‘’Ogre’’, gan ‘’Parnu Sadam’’ cīnās par vietu izslēgšanas spēlēs. Labākas pozīcijās pirms šīs nedēļas nogales ir Ulda Švēdes trenētajiem ogrēniešiem, kam iekrāta bilance 16 uzvaras un 12 zaudējumi. Regulārajā turnīrā tai atlikušas divas spēles – bez pieminētā svētdienas mača pret Pērnavu arī cīņa pret VEF. Vismaz viena uzvara garantēs vietu ‘’play-off’’, kamēr zaudējumu gadījumā būs jālūkojas Pērnavas un ‘’Viimsi’’ noslēdzošo spēļu rezultāti. Nozīmīga uzvara iepriekš tika izcīnīta Tartu, kad kā džokers laukumā devas trenera asistents Ernests Kalve, pierādot, ka viņa basketbola meistarība nav ierūsējusi. Ar 15 punktiem viņš palīdzēja ogrēniešiem svinēt tik nepieciešamo panākumu cīņā par ‘’play-off’’. Pie tam, vēlāk talkā nāca ‘’Ventspils’’, kas prata uzvarēt Pērnavas basketbolistus.

Pērnavas komandai regulārajā sezonā atlikušas četras spēles – rīt pret Liepāju, svētdien pret Ogri, 15. martā pret ‘’Kalev/Audentes’’ un 18. martā pret ‘’Kalev’’/’’Cramo’’. Tikai uzvaras visos mačos dos tai izredzes cīnīties par vietu izslēgšanas spēlēs, kamēr zaudējums kaut vienā izsvītros no cerībām tikt ''play-off''. Visas sezonas laikā Pērnavas klubs pieredzējis plašas izmaiņas, īpaši jau sastāvā. Pašā sezonas ievadā nopietnā traumā iedzīvojās iepriekš Ogrē spēlējušais Andrē Vokers, vēlāk uz FIBA Eiropas kausa laiku vienībai pievienojās Dāvis Geks, bet pašlaik par tās vadošajiem spēlētājiem var uzskatīt divus igauņus – Mihkelu Kirvesu (14 punkti, 8.9 atlēkušās bumbas spēlē) un Robertu Valgi (14.2 punkti spēlē). Jāatceras, ka Valge pagājušās sezonas bronzas mačā pret ogrēniešiem sameta 30 punktus, atkārtojot savu karjeras rekordu. Tas nav pārspēts joprojām, viena punkta atstatumā no tā esot 8. marta zaudējumā pret ‘’Ventspili’’.

Abu komandu pirmajā savstarpējā spēlē sezonas ievadā uzvaru ar 14 punktu pārsvaru svinēja ‘’Parnu Sadam’’ (85:71). Toreiz jau pieminētais Kirvess guva 17 punktus un izcīnīja astoņas bumbas zem groziem, kamēr ogrēniešiem 14 punkti Rihardam Zēbergam un Kristapam Dārgajam. Toreiz mājinieki pamatus uzvarai ielika pirmajā ceturtdaļā, to uzvarot ar deviņu punktu pārsvaru.

Ja piecu komandu, ‘’Prometey’’, ‘’VEF Rīga’’, ‘’Kalev’’/’’Cramo’’, ‘’Ventspils’’ un ‘’Tartu Ulikool’’, spēlēšana izslēgšanas spēlēs jau ir noskaidrota, tad par atlikušajām trim vietām vēl bez ‘’Ogres’’ un Pērnavas cīnās ‘’Avis Rapla’’ un ‘’Viimsi’’. Raplas komandai pašlaik ir izcīnītas 16 uzvaras, bet pagājušās sezonas finālistei 15. Pirmā jau šajā nedēļas nogalē var nodrošināt vietu izslēgšanas cīņās, jo tā sestdien spēkosies pret vienu no apakšgala vienībām, ‘’Valmiera Glass/ViA’’. Savukārt 15. martā tā viesosies pie ‘’Latvijas Universitātes’’. Sarežģītāks kalendārs ir ‘’Viimsi’’, kam jāspēkojas vispirms pret VEF (15. marts) un vēlāk arī pret ‘’Tartu Ulikool’’ (19. marts). Zaudējumi abos mačos dos tai bilanci 15-15 un gaidīšanu, kā noslēgsies Pērnavas mači. Vienādas bilances gadījumā ‘’Viimsi’’ gan Pērnavai būs priekšā, jo savstarpējās spēlēs ieguvusi labāku bilanci (+9).

Zīmīgo dueli starp ‘’Ogre’’ un Pērnavas klubu svētdien tiešraidē translēs portāls ‘’Sportacentrs.com’’, bet basketbola klasiku no Ventspils rīt iespējams vērot LTV7 kanālā.

Pēdējo ''play-off'' vietu tīkotāju spēļu kalendārs

OgreParnu SadamAvis RaplaViimsi
12.03 Parnu Sadam11.03 Liepāja11.03 Valmiera Glass/ViA15.03 VEF Rīga
18.03 VEF Rīga12.03 Ogre15.03 Latvijas Universitāte19.03 Tartu Ulikool
15.03 Kalev/Audentes
18.03 Kalev/Cramo

Turnīra tabula

VKomandaU-Z%
1.Prometey27-196.4%
2.VEF Rīga21-580.8%
3.Kalev/Cramo21-580.8%
4.Ventspils18-966.7%
5.Tartu Ülikool18-1064.3%
6.Ogre16-1257.1%
7.Avis Utilitas Rapla16-1257.1%
8.Viimsi/Sportland15-1353.6%
9.Pärnu Sadam12-1446.2%
10.TalTech/Optibet11-1640.7%
11.Liepāja11-1739.3%
12.Keila10-1835.7%
13.Latvijas Universitāte9-1833.3%
14.Valmiera Glass/ViA5-2119.2%
15.Kalev/Audentes4-2215.4%
16.Tarvas2-238.0%

     [+] [-]

, 2023-03-10 16:07, pirms gada
Autors mēģina burt drāmu kur tās nav.
Pa lielam visas play-off komandas zināmas. Pērnavai būs ļooooooooooooti grūti tikt.
Burt drāmu varēsi pirms pēdējās kārtas, ja Pērnava būs visas savas iepriekšējās spēles vinnējusi.

     [+] [-]

, 2023-03-10 16:55, pirms gada
Vot tas ir pirmsspelu apskats!