Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kāpēc šosezon LBL neatgriezīsies Jūrmalas klubs?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Skaidrojam: kāpēc šosezon LBL neatgriezīsies Jūrmalas klubs?
Foto: Toms Paipals

Jau oktobra sākumā sāksies jaunā basketbola sezona un arī šosezon augstākajā divīzijā piedalīsies sešas komandas - ''VEF Rīga'', ''Ventspils'', ''Liepāja'', ''Ogre'', ''Valmiera Glass/ViA'' un ''Latvijas Universitāte''. Vasaras izskaņā aizkulisēs bija dzirdams par iespējamo LBL paplašināšanos, un portāls ''Sportacentrs.com'' aicināja tematu plašāk skaidrot Latvijas basketbola līgas direktoram Kristapam Janičenokam.

Tuvojas Latvijas basketbola līgas jaunā sezona un Latvijas - Igaunijas līgas turnīrs. Abos, tāpat kā pagājušogad, piedalīsies sešas komandas - ''VEF Rīga'', ''Ventspils'', ''Ogre'', ''Liepāja'', ''Valmiera Glass/ViA'' un ''Latvijas Universitāte''. Šobrīd visi klubi aizvada pirmssezonas pārbaudes cīņas gan savā starpā, gan ar ārzemju klubiem. Jau pagājušās sezonas laikā portāls ''Sportacentrs.com'' uz sarunu aicināja Latvijas basketbola līgas (LBL) direktoru Kristapu Janičenoku, uzdodot arī jautājumu par komandu skaita palielināšanu.

Jautājums aktuāls arī šobrīd, kad līdz sezonas sākumam palikušas vien pāris nedēļas. Ja LBL spēlēs tikai sešas komandas, tad līgu zemāk Nacionālajā līgā pieteikušās 22 komandas, bet pēc spēka trešajā līgā 24 komandas. Vasaras izskaņā aizkulisēs bija dzirdams par kādas komandas iespējamo pievienošanos LBL pulkam, ko portāls ''Sportacentrs.com'' aicināja skaidrot LBL direktoram Kristapam Janičenokam.

LBL direktors apstiprināja, ka noritējušas pārrunas par Jūrmalas atgriešanos Latvijas basketbola līgā: ''Jā, mēs intensīvi mēģinājām atgriezt Jūrmalu uz basketbola kartes. Manuprāt, Jūrmala ir svarīga vieta - tā ir gan ar zināmām tradīcijām, gan no tās nākuši daudz sportistu. Vīzija bija sekojoša: mācības un profesionālais sports. Piesaistījām Rīgas Tehnisko universitāti (RTU), kas ļautu veidot duālo karjeru - mācīties un spēlēt basketbolu. Devāmies pie Jūrmalas pašvaldības, taču kļūda bija, ka darījām to par vēlu. Šī projekta ideja nav atmesta un mēs turpināsim strādāt, lai atgrieztu Jūrmalu Latvijas basketbola līgā.''

Pašvaldība esot bijusi gatava atbalstīt, taču šajā vasarā tas nav bijis iespējams tādā apmērā, lai klubs varētu startēt augstākajā divīzijā: ''Pašvaldības finansējums bija plānots kā primārais, bet noteikti nāktos piesaistīt papildus finansējumu no privātā sektora. Šovasar pašvaldības finansējums bija nepietiekams, kam bija vairāki iemesli. Viens no tiem - process notika salīdzinoši vēlu un finansējums nebija ieplānots budžetā.'' Pastāv iespēja, ka jau šajā sezonā apvienotā RTU un Jūrmalas komanda piedalīsies Nacionālajā līgā, par ko vēl norit savstarpējas pārrunas.

Lai arī vislielākie pūliņi likti Jūrmalas atgriešanai LBL, runāts arī ar citām pašvaldībām: ''Runājām ar Gulbeni un Jēkabpili. Lai pārceltos no Nacionālās līgas uz LBL, tad nepieciešams četras reizes lielāks finansējums. Šobrīd to nav gatava nodrošināt neviena no minētajām pašvaldībām.'' Iepriekš aprunātas arī Saldus un Jelgavas kandidatūras, taču arī šīs komandas gaidāmajā sezonā piedalīsies Nacionālajā līgā. ''Priecē, ka netiek kategoriski teikts nē. Ņemot vērā šo klubu tradīcijas, fanu interesi un to vēsturi, iepriekš piedaloties augstākajā līgā, domāju, ka zināmā laika posmā tās spēlēs LBL.''

Pagājušās sezonas laikā Janičenoks intervijā Jurijam Žigajevam raidījumā ''Tavs Gājiens'' atklāja, ka viņa sapnis ir desmit komandas LBL. Lai arī no šī sapņa realizēšanas līga šobrīd ir patālu, šobrīd Janičenoku apmierinātu LBL ar astoņām komandām: ''Nezinu, vai mums profesionālo sportistu resurss pietiktu desmit konkurētspējīgām komandām. Kad biju spēlētājs, domāju, ko tā viena komanda izmainīs, bet, atrodoties šeit, pilnībā piekrītu tiem, kuri uzskata, ka vēl viena komanda ir vitāli svarīga organismam, kas saucas Latvijas basketbola līga.'' LBL direktors uzskata, ka tā varētu palīdzēt gan jaunajiem basketbolistiem, kuri dodas meklēt laimi ārzemēs, gan atsevišķiem pieredzējušiem basketbolistiem.

Vēsturiski visvairāk komandu Latvijas basketbola līgā piedalījušās 2006./2007. gada sezonā (16), 2005./2006. gadā startēja 15 klubi, bet 1993./1994. gadā 14 vienības. Seši klubi augstākajā līgā ir mazākais skaits, kas bijis arī 2009./2010. gada sezonā.

Jau drīzumā portālā ''Sportacentrs.com'' būs pieejama plašāka saruna ar Latvijas basketbola līgas direktoru Kristapu Janičenoku par gaidāmo sezonu un padarīto darbu starpsezonā.

Savu rubrikas “Skaidro” tematu vari ieteikt, nosūtot mums ziņu uz Sportacentrs.com profilu.

  +1 [+] [-]

, 2021-09-08 16:55, pirms 3 gadiem
Kaut kā interesanti, kāpēc, lai startētu LBL, nepieciešams 4x lielāks budžets? Uz kā tas sadārdzinās? It kā jau viena valsts un spelētāji tie paši.

     [+] [-]

, 2021-09-08 17:10, pirms 3 gadiem
chankers rakstīja: Kaut kā interesanti, kāpēc, lai startētu LBL, nepieciešams 4x lielāks budžets? Uz kā tas sadārdzinās? It kā jau viena valsts un spelētāji tie paši.
uz to ka Nacionalaja liga neviens nav profesionalis un nesanem algu, kas butu piemerojama profesionalam sportistam. Amatieru komandai ar 1 vai 2 treniniem nedela tomer butu pagruti spelet ari sada LBL konkurence.

     [+] [-]

, 2021-09-08 18:05, pirms 3 gadiem
Varētu atjaunot U18 un ļaut spēlēt augstākajā sabiedrībā jo daudzie jainie savos klubos lielākoties sēž rezervē un tad EČ var redzēt ka nav gatavi.

     [+] [-]

, 2021-09-08 22:51, pirms 3 gadiem
(cenzets) rakstīja: uz to ka Nacionalaja liga neviens nav profesionalis un nesanem algu, kas butu piemerojama profesionalam sportistam. Amatieru komandai ar 1 vai 2 treniniem nedela tomer butu pagruti spelet ari sada LBL konkurence.
Algas maksā arī Nacionālajā Līgā
Trenińu process gan mazāk nopietns

     [+] [-]

, 2021-09-08 23:44, pirms 3 gadiem
Cenzēts - te nu gan te maldies.. Algas vai mēneša prēmijas tiek maksātas ne tikai Nacionālajā, bet arī reģionālajā līgā, protams, ne visiem spēlētājiem Nezinu kā kādreiz, bet gadus atpakaļ arī amatieru līgās bija spēlētāji, kas saņēma kompensācijas par par spēlēāanu konkrētās komandās vai komandas, kas visiem izmaksāja kādu "pusdiennaudu".

     [+] [-]

, 2021-09-09 13:03, pirms 3 gadiem
And10 rakstīja: Cenzēts - te nu gan te maldies.. Algas vai mēneša prēmijas tiek maksātas ne tikai Nacionālajā, bet arī reģionālajā līgā, protams, ne visiem spēlētājiem Nezinu kā kādreiz, bet gadus atpakaļ arī amatieru līgās bija spēlētāji, kas saņēma kompensācijas par par spēlēāanu konkrētās komandās vai komandas, kas visiem izmaksāja kādu "pusdiennaudu".
Es labi zinu, ka maksa. Bet nejau tada apmera, lai tie speletaji pamestu savus galvenos darbus un varetu atlauties tikai spelet saja limeni.