Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

LAT-EST Final4: VEF un Ogres trešais piegājiens cīņā par titulu

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

LAT-EST Final4: VEF un Ogres trešais piegājiens cīņā par titulu
Šonedēļ noskaidrosies jaunā titula īpašniece. Foto: Renārs Koris

Nedēļas nogalē, 9. un 10. aprīlī, ''Arēnā Rīga'' notiks izšķirošās apvienotās Latvijas-Igaunijas spēles. Pēc spraigām ceturtdaļfināla sērijā noskaidrojās, ka trešo reizi ''Final Four'' spēlēs VEF un Ogres komandas, bet pirmo ''Viimsi'' un ''Pērnavas Osta''. Kura pirmo reizi izcīnīs trofeju?

Apvienotajā Latvijas-Igaunijas līgā būs jauns čempions. 9. un 10. aprīlī ''Final Four'' ''Arēnā Rīga'' spēlēs ''VEF Rīga'', BK ''Ogre'', ''Pērnavas Osta'' un debitante ''Viimsi''. Čempiones pilnvaras nolika Roberta Štelmahera trenētā ''Kalev''/''Cramo'', kura abās spēlēs piekāpās Pērnavai, kamēr regulārās sezonas trešās vietas īpašniece ''Ventspils'' sērijā zaudēja Ronalda Zaķa pārstāvētajai ''Viimsi''.

Lai arī ceturtdaļfināli bija aizraujoši ar maču uzvarētāju noteikšanu pat papildlaikos, tālākai intrigai pietrūka kādas sērijas noslēgšanās pēc trijām spēlēm. Šoreiz visās sērijās labākā vienība uzvarēja pirmajās divās spēlēs, neko neatstājot uz tā saucamo ''zelta maču''.

Ventspilniekiem pietrūka Andrejs Šeļakovs, kurš potītes savainojuma dēļ sezonu noslēdzis priekšlaicīgi. Īpaši tas izpaudās otrajā spēlē, kur cīņā par bumbām ''Viimsi'' bija jau krietni labāka (49:41). Bez trūkstošajiem auguma centimetriem pievīla arī metienu precizitāte. Ventspilī Ginta Fogela trenētā komanda metienus realizēja ar 36 % precizitāti. Īpaši traģiska bija tālmetienu precizitāte (3/24). Atbildes spēlē metienu procents tika uzlabots minimāli - 28/75 (37%). Tāpat problēmas ventspilniekiem radīja ''Viimsi'' agresīvā aizsardzība - otrajā spēlē Igaunijā mača galotnē pie +4 mājinieki sāka agresīvi segt visa laukuma robežās, kas vainagojās ar ātru ''Ventspils'' kļūdu un vēlāk ielaistiem punktiem savā grozā.

''Kalev''/''Cramo'' visas sezonas laikā nav demonstŗējusi pārliecinošāko sniegumu, taču sērijā pret motivēto ''Pērnavas Ostu'' tai liels iztrūkums bija manāms saspēles vadītāju pozīcijā. Savainojuma dēļ abās spēlēs nepalīdzēja Mārcis Vītols, bet tikai otrajā spēlē tās rindās spēlēja viens no līderiem Silass Melsons (20 minūtes, viens punkts). Novājinātā sastāvā čempionei bija grūti rast pretargumentus pret komandu, kura sezonas otrajā pusē demonstrē saturīgu sniegumu.

Kamēr Pērnavai un ''Viimsi'' šī būs pirmā reize ''Final Four'', tikmēr VEF un Ogre ir patstāvīgas izšķirošo spēļu dalībnieces. Abas iekļuvušas labāko četriniekā visās sezonās, bet 2019./2020. gadā tā netika izspēlēta Covid-19 dēļ. Jāņa Gailīša vadītā VEF 2019. un 2021. gadā spēlēja finālā, vispirms zaudējot ''Ventspilij'', bet vēlāk ''Kalev"/"Cramo". Ceturtdaļfināla sērijā pret Tartu līdera dotības apliecināja Aleksandrs Madsens, abās spēlēs kļūstot par rezultatīvāko spēlētāju. Tieši VEF, kas regulāro sezonu noslēdza pirmajā vietā, šķietami var saukt par favorīti cīņā par kāroto trofeju. To gan paveikt nebūs vienkārši.

Pusfinālā otro sezonu pēc kārtas tai pretī stāsies BK ''Ogre''. Abas komandas atklās ''Final Four'' ar spēli plkst. 16:00. Pirms gada ''Final6'' ietvaros rīdzinieki apspēlēja ogrēniešus tikai ar piecu punktu pārsvaru. Toreiz abu komandu sastāvi bija citādāki, bet Ogrē galvenā trenera funkcijas vēl pildīja Nikolajs Mazurs. Ogrēnieši ar dažādām taktiskajām viltībām un zonas aizsardzības piekopšanu lika VEF pasvīst par uzvaru.

Abās regulārās sezonas spēlēs uzvarēja VEF. 6. novembrī vefiņš bija pārāks ar 96:84, kamēr 30. janvārī Ogrē panākums tika gūts ar vēl pārliecinošāku rezultātu (83:59). Ogre, tuvojoties sezonas izskaņai, pratusi uzlabot spēli gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Pēc ne tik pārliecinoša sezonas sākuma līdera dotības apliecina Kristaps Dārgais, bet kā veiksmīgi papildinājumi sevi pierāda Lauris Blaus un Mats Juciks. Pagaidām nav skaidrības par Uģa Pinetes dalību spēles, bet VEF vismaz līdz maijam turpinās laukumā doties bez Māra Gulbja.

Sestdien otrajā pusfinālā plkst. 19:00 savstarpēji spēkosies abas igauņu komandas - ''Pērnavas Osta'' pret ''Viimsi''. Debitante jau pirmajā sezonā ne tikai vārdos, bet arī darbos pierādījusi ambīcijas runām, ka tā cīnīsies par visaugstākajām vietām. Tās viens no līderiem ir Ronalds Zaķis, kurš ir arī vienības vecākais basketbolists (34 gadi). Ik pa laikam ceturtdaļfināla sērijā varēja novērot, ka no rezervistu soliņa Zaķis dod padomus komandas biedriem, kā labāk nospēlēt.

Pērnava pirms gada apstājās ceturtdaļfinālā, zaudējot ''Ogrei''. Vienība, kura nav slēpusi savas ambīcijas un kura pirms sezonas cīnījās par vietu FIBA Eiropas kausā, šajā sezonā kļuva par vienu no divām (bez Ventspils) komandām, kura regulārajā turnīrā pārspēja gan ''VEF Rīga'', gan ''Kalev"/"Cramo''. Rīdziniekus tā apspēlēja Rīgā sezonas ievadā ar 95:92. Vadošu lomu komandas veiksmēs spēlē Andris Misters, kurš tai pievienojās pirms šīs sezonas. ''Viimsi'' un Pērnava regulārajā sezonā uzvaras dalīja uz pusēm - 31. oktobrī ar 82:74 uzvarēja debitante, bet regulārās sezonas izskaņā dramatisku panākumu mača galotnē svinēja Pērnava (83:82).

Raugoties statistikas ailēs, daudzās no tiem VEF ir labākā no četrām ''Final Four'' iekļuvušajām komandām. Tā met vidēji visvairāk punktus, izcīna visvairāk atlēkušās bumbas, vismazāk kļūdas un bloķē visvairāk pretinieku metienus. Procentuāli arī metienu precizitāte atsevišķos rādītājus tai ir labāka par konkurentiem. ''Ogre'' izcēlusies rezultatīvajās piespēlēs un soda metienu precizitātē. Savukārt ''Viimsi'' ar visvairāk pārķertajām pretinieku piespēlēm pierāda savas aizsardzības efektivitāti.

Final Four komandu statistika

Rādītājs (vidēji spēlē)VEF RīgaOgrePērnavas OstaViimsi
Gūtie punkti spēlē90.1882.1181.4377.46
Atlēkušās bumbas41.3640.5738.8636.32
Rezultatīvās piespēles22.0022.1118.4319.64
Kļūdas13.6814.7913.7513.89
Pārķertās bumbas8.297.648.899.64
Bloķētie metieni3.042.211.542.50
2p. metienu %57.20%53.47 %50.94 %53.79 %
3p. metienu %40.48 %32.43 %35.54 %29.70%
1p. metienu %71.43%73.05 %70.84 %68.04 %

Latvijas un Igaunijas līgas uzvarētāji

GadsČempioneFinālisteTrešā vietaPusfināliste
Rīga 2021Kalev/CramoVEF RīgaOgreAVIS Rapla
Tallina 2019VentspilsVEF RīgaKalev/CramoOgre

Kura komanda triumfēs apvienotajā Latvijas-Igaunijas līgā?

  • 102

  • 38

  • 8

  • 8


     [+] [-]

, 2022-04-05 11:32, pirms 2 gadiem
Žēl, ka pusfināls starp Ogri un VEF. Domāju, ka šis arī būs fināls pirms fināla. Nenoniecinu Igaunijas klubus, bet šoreiz mūsējie izskatās pārliecinošāki. Viimsi uzvara pār BKV vairāk bija ventspilnieku vājuma dēļ, jo sniegums no viņu puses bija haotisks un bezzobains.