Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Ātrāk, puikas, ašāk, puikas! Liepājā, Ogrē un Rīgā startēs LAT-EST līgas trešā sezona

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ātrāk, puikas, ašāk, puikas! Liepājā, Ogrē un Rīgā startēs LAT-EST līgas trešā sezona
Kristaps Dārgais, Artis Ate, Andrejs Šeļakovs, Edmunds Elksnis, Adrians Šnipke, Kārlis Žunda. Foto: Renārs Koris

Sestdien, 3. oktobrī, sāksies "Pafbet" Latvijas un Igaunijas līgas trešā sezona. Liepājas basketbolisti plkst. 14:00 uzņems Ventspili. Ogres un VEF cīņā iemetiens paredzēts plkst. 17:00, bet Latvijas Universitāte plkst. 19:00 sacentīsies pret "Valmiera Glass/ViA".

Kur skatīties? Ogres un VEF spēle būs redzama “Best4Sport” tiešraidē, savukārt pārējos divus dueļus varēs vērot Latvijas basketbola savienības YouTube vietnē.

Vai spēles var apmeklēt klātienē? Var, taču apmeklētāju skaits nedrīkst pārsniegt 50% no zāles oficiālās ietilpības. Piemēram, Ogres 1. vidusskolas zālē iecerēts ielaist, maksimums, 300 skatītāju. Biļetes uz Ogres un VEF dueli var nopirkt www.bezrindas.lv . Klubiem ieteikts neaizrauties ar biļešu tirdzniecību pie zāles ieejas, tādēļ jācenšas to darīt tiešsaistes režīmā.

Trešā sezona, otrais čempions?
Latvijas un Igaunijas līgas otrā sezona tika apturēta 2020. gada 12. martā. Līgas vadība ieturēja 11 dienu pauzi un nolēma nepasludināt čempionu – tāpat kā Igaunijā, kur valsts meistars netika noteikts pirmo reizi kopš 1942. gada. Latvijas basketbola savienība rīkojās citādi, piešķirot čempiones titulu regulārās sezonas līderei “VEF Rīga”.

Lai gan kopš turnīra sākuma aizritējuši divi gadi, čempiona gods ticis vienai komandai. Basketbola klubs “Ventspils” 2019. gada pavasarī finālā Tallinā pārspēja VEF un vismaz formāli noturēsies tronī līdz 2021. gada sākumam. Ņemot vērā notikušās izmaiņas spēku samēros, visticamāk, līgā kronēs jaunu čempionu.

Spēku samēri
Pār citām komandām paceļas vienīgi Čempionu līgas dalībniece “VEF Rīga”. Tas ir objektīvi vairāku, ne tikai finansiālu iemeslu dēļ. Vefiešiem ir stiprākais atbalsta personāls līgā, kamēr konkurentu menedžeriem regulāri jāiejūtas multimākslinieku lomās.

Otrajā ešelonā ir pārējās piecas Latvijas komandas. Ne aiz labas dzīves vairākums no tām iekļāvušas pieteikumā skolēnus un studentus. Rocība neatļauj piesaistīt stiprākus spēlētājus, taču situācija nav jādramatizē – labāk salīdzinoši vienmērīgs piecinieks nekā kāda izteikta autsaidere.

Trauksmes zvanus var zvanīt par sarukušo reģionālo pārstāvniecību, nevis palikušo komandu komplektāciju. Tas nav nekas slikts, ka Latvijas labākie spēlētāji ir pieprasīti un konkurētspējīgi ārzemēs. Jāpriecājas, ka mums ir četri vīri NBA, seši Eirolīgā un desmit VTB līgā. Nedaudz skumjāk, ka tuvākās kaimiņvalstis spēj pārvilināt daļu labāko, taču spēlēt Lietuvā un Igaunijā nav grēks.

Kalendārs
Vienošanās ar igauņiem paredz, ka līdz 9. decembrim spēles notiks tikai katras līgas dalībvalsts ietvaros. Tas nozīmē, ka Latvijas klubi deviņās nedēļās izspēlēs 10 spēles savā starpā. Izņēmums – “VEF Rīga”, kurai paredzētas sešas cīņas Čempionu līgā, vidēji reizi divās nedēļās.

Novembrī, decembrī un janvārī LBL klubi pakāpeniski iesaistīsies Latvijas kausa izcīņā, kurā pašlaik jau zināmas 19 labākās komandas. Citu iespēju papildināt spēļu bagāžu faktiski nebūs. Gadījumā, ja decembrī nebūs iespējams spēlēt Igaunijā, klubi savā starpā izspēlēs vēl divus apļus.

14:00 Liepāja – Ventspils

Kurzemes derbijs ir vērtība. Izņemot tādu dueli kā 2019. gada rudenī, kad ventspilniekiem viesos jau puslaika beigās bija 40 punktu pārsvars. Kopš tā laika kokiem nokritušas un atkal uzziedējušas lapas, bet abas komandas skārušas pārmaiņas. Ventspils zaudējusi pusi finansējuma un pirmo reizi 26 gadu laikā nomainījusi prezidentu, bet Artūrs Visockis-Rubenis kļuvis par Liepājas galveno treneri.

17:00 Ogre – VEF

“Milžu kāvēja” Ogre katrā no pēdējām sezonām spērusi soli augšup, pērn pabeidzot sacensības sudraba pozīcijā. Nikolaja Mazura vīriem neizdevās aizķerties vienīgi pret VEF, taču skatītāju mīlestība tika godam nopelnīta – uz mājas spēli pirmo reizi ieradās vairāk nekā 1000 cilvēku.

Šoruden Ogres krastos vairāk nespēlēs brīnišķīgais amerikānis Džeimss Beitmons, taču – vismaz sezonas ievadā – būs pieejams ne mazāk lieliskais Kaspars Bērziņš. Komandai ir gana “kapļu” un aizsardzības speciālistu, bet uzbrukumā joprojām turpina mirdzēt Rinalds Sirsniņš.

VEF sastāvā notikušas daudz lielākas pārmaiņas, taču komanda nav kļuvusi vājāka. Rīgā atgriezušies Artis Ate un Aigars Šķēle, pirmajai sezonai profesionāļa maizē labi sagatavojies Kristers Zoriks, vienībai ir prasmīgs un saliedēts treneru kolektīvs.

19:00 Latvijas Universitāte – Valmiera Glass/ViA

Augstskolu derbijs sola aizraujošu un rezultatīvu basketbolu ar daudziem trīspunktu metieniem. Latvijas Universitāte pēdējā brīdī izmantoja iespēju tikt pie laba bumbas turētāja, panākot vienošanos ar bijušo Ogres spēlētāju Nikolaju Zotovu.

Valmiera vairāk nostiprināja groza apakšu. Klubs otrajā piegājienā nodrošināja Ervīna Jonāta pakalpojumus, pēc vienas sezonas Austrijā mājās atgriezies Māris Ziediņš. Edmunda Elkšņa un Valtera Vēvera klātbūtne nesola vieglas dienas arī pretinieku ārējai līnijai.

Treneru mērķi

Jānis Gailītis, “VEF Rīga”: (astotais) Latvijas tituls un pirmā vieta Latvijas-Igaunijas līgā.
Guntis Endzels, Latvijas Universitāte: iekļūt Latvijas un Igaunijas līgas izslēgšanas spēlēs.
Gints Fogels, BK “Ventspils”: Latvijas kausa fināls un cīņa par medaļām Latvijas čempionātā.
Nikolajs Mazurs, BK “Ogre”: cīnīsimies par augstākajiem mērķiem.
Roberts Zeile, “Valmiera Glass/ViA”: cīņa par Latvijas-Igaunijas līgas “play-off” un Latvijas medaļām.
Krists Pīternieks, BK “Liepāja” galvenā trenera palīgs: kluba vadība vēl nav definējusi sportiskos mērķus. Vēlamies radīt pozitīvu vidi basketbola attīstībai.

Treneri atklāja studējošo skaitu LBL komandās. Liepājas pieteikumā ir divi studenti un trīs skolēni. Valmierai 5-6 studenti un divi skolēni. VEF divi studenti – ar komandu trenējas vairāki skolēni. Latvijas Universitātei kā augstskolai pienākas – 12 studenti. Ventspilij – divi studenti, četri skolēni.

     [+] [-]

, 2020-10-03 09:30, pirms 4 gadiem
Tiešām nesaprotu Sportacentra vadību ...kā var publicēt Novika rakstus??....

  +1 [+] [-]

, 2020-10-03 11:34, pirms 4 gadiem
Par LIELU Valmieru!

  +1 [+] [-]

, 2020-10-03 12:48, pirms 4 gadiem
Vai LU un Valmieras spēli ir pareizi saukt par studentu derbiju vai tomēr augstskolu derbijs?
Cik ViA ir studenti? Elksnis, Jonāts, Ziediņš laikam īsti nav studenti un par vēl pāris ir šaubu.

     [+] [-]

, 2020-10-03 15:46, pirms 4 gadiem
tiešraidi meklē pats- nodomāja līgas vadība/ hi-hi

     [+] [-]

, 2020-10-03 18:23, pirms 4 gadiem
un svarīgāko spēli atkal nerāda ,tikai kaut kādā kaktu kantorī...

     [+] [-]

, 2020-10-03 22:28, pirms 4 gadiem
handbols rakstīja: Tiešām nesaprotu Sportacentra vadību ...kā var publicēt Novika rakstus??....
Nesaprotu, kā Sportacentrs var nenobanot "handbols" !!

     [+] [-]

, 2020-10-03 22:29, pirms 4 gadiem
Virsrakstu var saprast tikai tie, kas multenes skatījušies 80/90to mijā