Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2980, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Liepa kļūst par BK "Jelgava" galveno treneri

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mārtiņš Liepa kļūst par BK "Jelgava" galveno treneri
Mārtiņš Liepa. Foto: Toms Paipals

Mārtiņš Liepa uzņēmies jaunus pienākumus un kļuvis par BK "Jelgava" galveno treneri, trešdien, 7. septembrī, telefonsarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja Zemgales lielākā basketbola kluba valdes priekšsēdētājs Dins Ušvils.

Jaunā trenera aktīvā ikdiena notiek Jūrmalā, trenējot jaunos basketbolistus. No 2012. līdz 2017. gadam Liepa strādāja par asistentu LBL klubā “Jūrmala/Fēnikss”, savukārt 2020. gada janvārī pievienojās Individuālās sagatavotības basketbola skolas (ISBS) treneru pulkam.

Mārtiņš Liepa 2006. gadā absolvēja Latvijas sporta pedagoģijas akadēmiju, bet 2017. gadā ieguva FECC sertifikātu (FIBA Europe coaching sertificate). No 2015. līdz 2017. gadam strādājis Latvijas U20 izlasē par asistentu, “skautinga treneri”, delegācijas vadītāju, menedžeri un vingruma treneri. Speciālistu ar Jelgavu vieno ģimenes saites – pilsētā dzīvo viņa vectēvs.

Liepa pirmo reizi karjerā ķēries pie galvenā trenera pienākumiem. Vīriešu komandas sastāva pieteikuma iesniegšanas termiņš ir piektdiena, 9. septembris. Jelgavā vēl var notikt pēdējā brīža izmaiņas, taču klubam izdevies noturēt “zelta sezonas” kodolu, teica Ušvils.

Viens no kluba dārgakmeņiem – olimpiskais čempions Edgars Krūmiņš – pēc triumfa Pasaules tūres “Masters” turnīrā Monreālā gatavojas Eiropas čempionātam Grācā. “Mums ir džentlmeņu viesošanās – 3x3 basketbola starpsezonā Edgars ir gatavs ar sirdi un dvēseli palīdzēt Jelgavai, tai skaitā piedaloties komandas treniņos.”

Pašvaldības 2011. gadā dibinātais klubs mantoja basketbola kluba “Zemgale” spēlētājus un vietas Latvijas turnīros – LBL pirmajā un otrajā divīzijā, kā arī Baltijas Basketbola līgas Izaicinājuma kausā. Pēdējos gados Jelgava kļuvusi par vienu no Nacionālās basketbola līgas flagmaņiem.

Divas sezonas (2014-2016) jelgavnieki nospēlēja Mārtiņa Gulbja vadībā. Abas sezonas viņam palīdzēja Gatis Justovičs, bet 2015. gadā pievienojās Jānis Tiltiņš. Pirmajā iznācienā Jelgava nopelnīja bilanci 13-18, paliekot divu uzvaru attālumā no “play-off”. Nākamā sezona nebija tik sekmīga – uzvaru un zaudējumu attiecība 9-27 nodrošināja devīto vietu 11 komandu konkurencē.

Gatis Justovičs turpināja spēlēt, 2017. gadā kopā ar komandu izcīnot zelta medaļu LBL otrajā divīzijā, bet vasarā nomainīja spēlētāja formu pret uzvalku un kļuva par Jelgavas galveno treneri. Šajā postenī viņš pavadīja piecas sezonas, 2022. gadā aizvedot komandu līdz NBL titulam. Šovasar Justovičs pārcēlās uz Raplu, kur palīdzēs Dānijas valstsvienības trenerim Arnelam Dedičam.

Katru vasaru turpinās runas par Jelgavas iespējamo pievienošanos “Pafbet” Latvijas un Igaunijas līgai. Pagaidām tam nav vajadzīgo priekšnoteikumu, atzina kluba valdes priekšsēdētājs. “Pagājusī sezona nebija viegla un nākamā ziema sola jaunus pārbaudījumus. Spēlēšana LBL pirmajā divīzijā prasa ievērojami lielākus resursus.”