Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2979, Did:0, useCase: 3

Bursas atskaņas: arēnā alus vietā ūdens un skaļā atmosfēra

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Bursas atskaņas: arēnā alus vietā ūdens un skaļā atmosfēra
Foto: Mikus Kļaviņš

Piektdien Latvijas basketbola izlase turpināja uzvaru sēriju 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā, šoreiz Bursā vēlreiz uzvarot Turciju. Mača gaitā vietējie līdzjutēji parūpējās par lielisku atmosfēru, bet Latvijai līdz atbraukušie faniem dažas reizes izdevās pārbļaut sanākušos vietējos.

Piektdien Turcijas pilsētā Bursā uzvaru 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla priekšpēdējā spēlē svinēja Latvijas vīriešu basketbola izlase, uzvarot mājinieku basketbolistus ar 83:74. Līdz ar to Lukas Banki trenētā komanda nodrošinājusi pirmo vietu I grupā, bet noslēdzošo kvalifikācijas maču tā aizvadīs jau rīt ''Arēnā Rīga'' pret Grieķiju, kas piektdien apspēlēja Serbiju. Abu izlašu pirmajā savstarpējā cīņā 2022. gada novembrī Krētas salā uzvaru ar 20 punktu pārsvaru svinēja Latvija.

Vakar ap pusdienlaiku Latvijas valstsvienība ar čārterreisu no Bursas atgriezās Rīgā. Jau iepriekš ziņots, ka arī uz šo maču izlases basketbolistus līdz devās atbalstīt līdzjutēji, kuriem arēnā tika iekārtotas vietas tieši aiz izlases soliņa. Spēles laikā brīžiem Latvijas izlases skatītājus varēja arī saklausīt, bet Anžejs Pasečņiks pēc mača pauda, ka ik pa laikam nav bijis iespējams dzirdēt, ko pārtraukumos saka galvenais treneris Luka Banki. Par atmosfēru spēles laikā sūdzēties būtu grēks - sanākušie Turcijas fani, kuri piepildīja septiņu ar pusi tūkstošu ietilpīgo ''Tofas Nilufer Spor Salonu'' arēnu, visas spēles laikā dzina savas valsts basketbolistus uz priekšu. Īpaši skaļi tie bija ceturtās ceturtdaļas vidū, kad turkiem izdevās pietuvoties līdz sešu punktu deficītam. Tobrīd, kad uzbrukumā devās Latvija, nebija iespējams dzirdēt nedz ko saka blakussēdētājs, nedz tiesnešu svilpes.

Pie tam, turki nebija gatavi ļaut Latvijas līdzjutējiem būt par tiem skaļākiem. Atsevišķajos brīžos, kad bija iespējams dzirdēt Latvijas vārda skandēšanu, vietējie fani atbildēja ar skaļu ūjināšanu. Starp skaļākajiem līdz atbraukušajiem faniem jāsauc trīs bērnus, kuriem izbraukuma spēles vērošana klātienē visdrīzāk kļuva par spilgtu brīdi. Dominiks, Verners un Arnolds nepagurstoši atbalstīja Latvijas valstsvienību, šoreiz esot skaļākiem pat par bijušo Saeimas Sporta apakškomisijas priekšsēdētāju Sandi Riekstiņu.

Spēles organizācija šķita šķietami veiksmīgāka nekā Krētas salā. Vismaz mediju pārstāvjiem pavisam noteikti. Šo rindu autoram gan saņemt akreditāciju, gan tikt cauri Bursas arēnas labirintiem palīdzēja viens no spēles organizēšanā iesaistītajiem. Jāsaka, ka brīžiem ''Tofas Nilufer Spor Salonu'' arēnā var arī apmaldīties. Tā, piemēram, preses konference žurnālistiem notika pavisam citā arēnas pusē, kuru bez vietējo organizatoru palīdzības atrast būtu samērā sarežģīti. Iespējams, ne viss varēja patikt Latvijas līdzjutējiem, jo, ņemot vērā, ka Turcija valdošā reliģija ir islāms, tad Bursas arēnā netika tirgots alus. Tā vietā atnākušie fani varēja veldzēties ar ūdeni un iestiprināties ar čipsiem. Arī tā saucamajās VIP sēdvietās, kurās turki viesmīlīgi ierādīja vietas LBS prezidentam un ģenerālsekretāram, nevarēja paust sajūsmu par piedāvāto uzkodu servisu. Bursā tika sarūpēti dažādi zemas kvalitātes maizes izstrādājumi, tiekot uzliktiem uz vienreiz lietojamiem traukiem. Tāpat ne pārāk modernajā arēnā pārsteiguma momentu varēja sagādāt atsevišķas tur esošās tualetes.

Atšķirīgo kultūru un dzīvesveidu Turcijā varēja just ik uz soļa. Lai arī valstī tuvojas prezidenta vēlēšanas, pat Bursas arēnā pie vienas no sienām bija redzams prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana portrets. Staigājot pilsētas ielās, bieži vien varēja dzirdēt lūgšanas tur esošajās mošejās. Tikmēr par valsts iedzīvotāju tirgotāju gēnu iespējams pārliecināties tirgū, kur viens pie otra savas ražotās vai iepirktās preces mēģina pārdot dažādu nozaru pārstāvji. Neiztrūkstoša Turcijas pieredzes gūšanas sastāvdaļa ir arī kādas vietējās kebabnīcas apmeklējums un to atrašanā var apreibt galva, jo šādu ēstuvju ir uz katra pilsētas centra stūra.

Latvijas izlase jau pēc atgriešanās Rīgā sākusi gatavoties pirmdien gaidāmajam mačam pret Grieķiju un nav izslēgts, ka sastāvs varētu piedzīvot atsevišķas izmaiņas.

     [+] [-]

, 2023-02-26 13:10, pirms gada
Turcija kontrastu zeme...

     [+] [-]

, 2023-02-26 16:09, pirms gada
čort poberi