Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Lomažs: ''Fantastisks brīdis Latvijas basketbolam''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Lomažs: ''Fantastisks brīdis Latvijas basketbolam''
Rihards Lomažs. Foto: FIBA

Latvijas izlases basketbolists Rihards Lomažs pēc izcīnītās uzvaras 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijā pret Serbiju portālam ''Sportacentrs.com'' akcentēja padarīto darbu aizsardzībā un izmainīto piecinieku laukumā otrajā puslaikā. Ar atsevišķām provokācijām vēlējies serbiem demonstrēt, ka viņi ir Latvijā un te pastaigas nebūs, bet, lai iekļūtu Pasaules kausā, vēl gaidāmas sešas grūtas spēles.

Latvijas basketbola izlase šovakar ''Arēnā Rīga'' paveica to, ko tā nebija izdarījusi kopš neatkarības atgūšanas: pārspējusi Serbiju. Šovakar Lukas Banki trenētā izlase, apskaužami nospēlējot īpaši jau aizsardzībā otrajā puslaikā, ar 66:59 pārspēja Serbiju, kas tādējādi dos pirmo vietu A apakšgrupā un bilanci 3-1, dodoties uz nākamo grupu posmu.

Otro lielāko spēles laiku laukumā pavadīja Rihards Lomažs (24:06 minūtes), kurās iemeta septiņus punktus un atdeva sešas rezultatīvās piespēles. ''Fantastisks brīdis Latvijas basketbolam,'' pēc panākuma vēl emocionāli to vērtēja Lomažs, sakot, ka ģērbtuvē pēc izcīnītās uzvaras emocionāli bijuši visi, ieskaitot galveno treneri Luku Banki. ''Otrajā puslaikā, kā hokejā saka, grauzām ledu jeb šajā gadījumā grauzām laukumu. Ticējām un nepadevāmies nevienā brīdī, bet Artūrs Kurucs otrajā puslaikā iemeta svarīgus metienus,'' par gūto uzvaru turpināja teikt viens no izlases vadošajiem spēlētājiem.

Jau trešo kvalifikācijas spēli pēc kārtas Latvijas izlasei izdodas solīdi nospēlēt aizsardzībā, kas arī bijis viens no stūrakmeņiem izcīnītajā uzvarā. ''Cik viņi iemeta otrajā puslaikā? Laikam uzskati ir mainījušies: Latvijas izlase prot spēlēt aizsardzībā. Pēc pirmās spēles visi bļāva ko citu.'' Serbija otrajā puslaikā kopā iemeta 28 punktus, taču trešajā ceturtdaļā Latvijas grozā tika iemesti tikai septiņi (21:7).

Ar visu to pirmais puslaiks Latvijas izpildījumā nebija no labākajiem, īpaši jau uzbrukumā, kurā nevedās nedz ar metienu precizitāti, nedz ar uzbrukuma izspēli. Viss mainījās otrajā puslaikā, kad Luka Banki lēma laukumā vienlaicīgi sūtīt trīs aizsargus: Lomažu, Leimani un Artūru Kurucu. ''Treneris pamainīja pieciniekus. Sākumā nedaudz varēja just saspēles vadītāja trūkumu. Mēs gribējām paātrināt spēli un atbrīvot rokas citiem. Kad uzbrukumā viens kontrolēja bumbu, tad bija grūti padriblēt. Viņi tam bija gatavi un mūs dušīja. Ar trim spēlētājiem vienlaicīgi, kuri prot vadīt uzbrukumu, visiem dzīve kļuva vieglāka, bet viņi apjuka.''

''Pats šodien nejutos savā ādā. Tāpēc mēģināju palīdzēt citādāk - ar darbībām aizsardzībām, rezultatīvajām piespēlēm,'' par savu sniegumu pauda Lomažs, kurš ik pa laikam uz asākiem notikumiem laukumā provocēja serbus. Vienā no epizodēm Rolands Šmits, aizstāvot Lomažu, izpelnījās piezīmi. ''Zinu, ka tad, kad viņi salūst, sāk provocēt un tēlot. Biju tam gatavs, un gribēju iedot iekšā, lai zina, ka ir Latvijā, un te nebūs nekāda pastaiga. Rolim neizturēja (nervi) tajā epizodē. Paldies, ka viņš mani aizstāvēja, bet izprovocējām mēs viņus. Un tas serbiem nepatīk.''

Izlases maču pret Serbiju vērot ieradās vairāk nekā desmit tūkstoši līdzjutēju, visa mača gaitā uz priekšu dzenot savas valsts izlasi. ''No sirds pateicos faniem. Milzīgs paldies! Ir fantastiski spēlēt tik daudz skatītāju priekšā. Gaidu vēl pilnas tribīnes, jo tas mums tikai palīdzēs,'' sestā spēlētāja nozīmi uzvaras izcīnīšanā akcentēja 26 gadus vecais basketbolists.

Šobrīd Latvija ir pusceļā uz Pasaules kausu, kurā vīriešu izlase vēl nekad nav spēlējusi. Nākamajā grupu posmā būs jācīnās pret Lielbritāniju, Grieķiju un Turciju, pret katru aizvadot divus mačus. ''Vēl priekšā sešas smagas spēles. Lai arī ir sperts plats solis, vieglu spēļu vairs nebūs. Jāgatavojas katrai atsevišķi, bet, ja nāks tik pilna ''Arēna Rīga'' arī turpmāk, tad tas mums palīdzēs,'' jau par nākamajiem pretiniekiem teica Lomažs, nobeidzot, ka šovakar ir iespēja uzvaru nedaudz nosvinēt.

A grupa 30. jūnijā

#KomandaU-Z+/-
1Latvija (Q)4-1+20
2Serbija (Q)3-2+10
3Beļģija2-2+24
4Slovākija0-4-54

     [+] [-]

, 2022-07-01 03:22, pirms 2 gadiem
Šīs lielās uzvaras kaldinātāji bija brāļi Bertāni no Rūjienas !
Arī pārējie bija labi palīgi, t.sk. Valmierietis Šmits