Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Trīs no četri; vai būs četri no pieci?

Jānis Celmiņš

Trīs no četri; vai būs četri no pieci?
Ieva Kubliņa
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Sieviešu valstsvienības izšķirošā spēle Eiropas čempionāta kvalifikācijā - svētdien plkst.18 Arēnā Rīga jāuzvar Serbijas izlase, lai tiktu uz finālturnīru - rosināja atskatīties: kā tad līdzīgās situācijās mūsu meitenēm klājies iepriekš. Redzētais iepriecina.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru pēdējās spēlēs Latvijas sieviešu komandas liktenis izšķiries četras reizes un trīs no tām bijušas veiksmīgas.

1998.gada maijā kvalifikācijas turnīrā sešas komandas sacentās apļa turnīrā un finālturnīram kvalificējās trīs labākās. Latvijai pēc diviem zaudējumiem startā par pēdējās cerības spēli kļuva katra nākamā un visās tika uzvarēts: Spānija ar 76:69, Grieķija ar 77:61 un Itālija ar 58:50 (Ievai Tārei 19 punktu). Aivara Vīnberga trenētā Latvijas komanda finišēja otrajā vietā, bet ārpus fināla palika Spānija.

Kvalifikācijas turnīrā 2003.gada čempionātam pirms pēdējās kārtas Latvijas valstsvienība (3-2) ieņēma otro vietu, taču tai bija sliktāka grozu starpība savstarpējās spēlēs, nekā Dienvidslāvijai (2-3). Otrās ceļazīmes liktenis izšķīrās neklātienē. Latvietes Ventspilī tomēr nespēja uzveikt favorīti Slovākiju (65:85), bet dienvidslāvietes izbraukumā pieveica pastarīti Baltkrieviju (79:68).

Latvijas sieviešu komandas labākā piecgade, iespējams, izvērstos pavisam citāda, ja 2004.gadā kvalifikācijas turnīra pēdējā kārtā latvietēm talkā nebūtu nākusi veiksme un sāncenses. Četru komandu turnīra pēdējā kārtā mūsējām (3-2) Armanda Krauliņa vadībā Kijevā vajadzēja uzvarēt Ukrainas izlasi (1-4) un cerēt, ka Slovākija (4-1) zaudēs Horvātijā (2-3). Kijevā 23.minūtē rezultāts bija 38:60, tomēr vajadzīgā uzvara tika izrauta no sāncenšu nagiem - 97:85 (Guntai Baško un Ievai Kubliņai pa 29 punktiem). Pēc tam sešas stundas tika gaidīts, līdz beigsies spēle Horvātijā, kur mājinieces sagādāja patīkamu pārsteigumu - 95:76. Pēc gada slovākietes netika cauri papildu kvalifikācijai, bet Latvijas komanda finālturnīrā izcīnīja 6.vietu.

2006.gadā ceļazīmes pienācās divām no trim grupas komandām. Pirms pēdējā mača Latvijai (2-1) izbraukumā Beļģijā principā derēja pat zaudējums ar nelielu punktu starpību. Ainārs Čukstes vadībā plāns tika pārpildīts - 70:61 (Anetei Jēkabsonei 21 punkts).

1995., 1997. un 2001.gada Eiropas čempionātos Latvijas komanda izredzes kvalificēties bija zaudējusi jau ilgi pirms turnīra beigām. Savukārt uz 2009.gada finālturnīru laikus bija sagādāta pat dubultbiļete - kā rīkotājām un Pekinas olimpisko spēļu dalībniecēm.

Izmantotie resursi:
Basket.lv

     [+] [-]

, 2010-08-29 10:36, pirms 14 gadiem
Nu ko, cerēsim uz dāmu pokeru !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja