Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Basketbola izlase februārī: bez Lomaža, bet ar citiem vadošajiem vīriem

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Basketbola izlase februārī: bez Lomaža, bet ar citiem vadošajiem vīriem
Latvijas basketbola izlase. Foto: FIBA

Tuvojas Latvijas basketbola izlases noslēdzošās 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēles pret Turciju 24. februārī un Grieķiju 27. februārī. Nopietnā savainojuma dēļ valstsvienībai nepalīdzēs Rihards Lomažs, kā arī netiek gaidīta Eirolīgas spēlētāju klātbūtne, taču citi Eiropā spēlējošie basketbolisti ir pieejami dalībai mačos.

Latvijas basketbola izlase pēc mēneša noslēgs 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklu ar spēlēm pret Turciju (24. februārī) un Grieķiju (27. februārī). Mačs pret turkiem gaidāms izbraukumā, bet grieķiem savā laukumā ''Arēnā Rīga''. Uz šo spēli biļetes joprojām ir tirdzniecībā, taču manāms, ka tās pārsvarā palikušas trešajā stāvā.

Latvijas izlase jau ir nodrošinājusi vietu Pasaules kausā. To Lukas Banki vadītā izlase paveica 2022. gada novembrī, kad Krētas salā apspēlēja Grieķiju. Ar septiņām uzvarām astoņās spēlēs valstsvienība ir I grupas līdere un vien grieķi, uzvarot pēdējās divās spēlēs, tai skaitā Rīgā ar 21 punkta pārsvaru, var atņemt latviešiem uzvaru grupā pie scenārija, ja izlase zaudē arī Turcijai.

Tuvojoties spēlēm, aktuāls kļuvis jautājums par gaidāmo sastāvu un portālam ''Sportacentrs.com'' zināms, ka gaidāma viena nozīmīga izmaiņa. Savainojuma dēļ izlasei palīdzēt nevarēs Rihards Lomažs, kurš gada sākumā Vācijas Bundeslīgas spēlē iedzīvojies nopietnā savainojumā. Kopš traumas gūšanas ar konkrētu informāciju nav dalījies nedz klubs, nedz spēlētāja pārstāvji un Latvijas Basketbola savienība (LBS). Portālam ''Sportacentrs.com'' ''EWE Baskets'' atbildējusi, ka pagaidām neplāno nākt klajā ar papildus informāciju saistībā ar atveseļošanās laiku, taču neizslēdza, ka to varētu darīt turpmākās sezonas laikā.

Nekas nav mainījies arī Eirolīgas klubu spēlētāju pieejamībā. Tas nozīmē, ka februāra spēlēs izlasei visdrīzāk nepalīdzēs nedz ''Žalgirī'' labi spēlējošais Rolands Šmits, nedz ''Baskonia'' aizsargs Artūrs Kurucs. Toties citi, kuri izlasei palīdzēja novembrī kvalificēties Pasaules kausam, varētu būt starp spēlētājiem, kuri dosies laukumā spēlēs pret Turciju un Grieķiju. Francijas klubs ''Metropolitans 92'' vakar ziņoja, ka valstsvienībai pievienosies Anžejs Pasečņiks. Starp kandidātu vārdiem varētu tikt atrasti arī Jāņa Timmas, Jāņa Strēlnieka, Daira Bertāna, Mareka Mejera, Klāva Čavara, Mārtiņa Laksas, Toma Leimaņa, Andreja Gražuļa, Kristera Zorika un Arta Ates vārdi.

Atgriezties izlases rindās pēc novembra spēļu izlaišanas traumas dēļ varētu Rodions Kurucs, kurš pēc pievienošanās Lukas Banki trenētajai ''Strasbourg'' kļuvis par vienības vienu no līderiem. "Man Banki patīk kā cilvēks. Viņš zina psiholoģiju, zina, kā runāt ar spēlētājiem, zina, kā dabūt laukā labāko. Personīgi man viņš dod pārliecību. Visu laiku runājam, un viņš man palīdz kļūt labākam. Reizēm nepieciešamas agresīvākas, reizēm – tieši mierīgākas sarunas. Viņš zina, kā mani nolasīt," šonedēļ Izraēlas medijam teica Kurucs. Paplašinātajā sarakstā var būt Artūra Strautiņa vārds, kurš izlasē gūtās traumas pārbaudes spēlē pret Lietuvu dēļ nav tajā spēlējis kopš jūnija. Šobrīd viņš cita savainojuma dēļ līdz mēneša beigām bija izkritis no ''Reggio Emilia'' rotācijas.

Iespēju piedalīties spēlēs var saņemt arī divi aizsargi, kuri pagaidām pie Lukas Banki spēlējuši maz. Lietuvā rezultatīvu spēli turpina demonstrēt Artūrs Žagars, bet Polijā sekmīgu sezonu aizvada Aigars Šķēle. Otrais no abiem aizvadītajā nogalē Polijas līgā izcēlās ar 27 punktiem. Tikmēr Žagars, kuram saslimšana ar Covid-19 liedza piedalīties izlases spēlēs pagājušā gada novembrī, ''Nevežis'' sastāvā vidēji mačā gūst 16.7 punktus un atdod 3.9 rezultatīvas piespēles. Spēka uzbrucēja pozīcijā veiksmīgi ''Manresa'' rindās spēlē Mārcis Šteinbergs, jau divās Čempionu līgas spēlēs izceļoties ar rezultatīvu sniegumu - pret VEF spēlētājs guva 21 punktu, bet pēdējā mačā pret ''Rytas'' 16.

Nav izslēgta arī jaunu seju parādīšanās izlases nometnē. Rumānijas basketbola līgā pēdējos mačos spilgtu sniegumu demonstrē Roberts Blumbergs. Pēdējā kārtā pret Andra Mistera pārstāvēto ''Petrolul'' spēlētājs izcēlās ar 26 punktiem, un ir viens no ''Sibiu'' līderiem. Vācijas pēc spēka otrajā līgā spēlē viens no pagājušā gada U20 izlases vadošajiem spēlētājiem Krišs Helmanis. 17 spēlēs ''Tigers'' sastāvā 20 gadus vecais spēlētājs guvis 7.8 punktus un izcīnījis 3.7 atlēkušās bumbas. Visai iespējams, ka kandidātu lokā, kā citos logos, tiks iekļauti gados jauni spēlētāji, kuri ikdienā pārstāv apvienoto Latvijas - Igaunijas līgu.

Neņemot vērā Porziņģi un Dāvi Bertānu, Lukas Banki laikā kandidātu lokā bijuši iesaistīti arī tādi spēlētāji kā Rinalds Mālmanis, Verners Kohs, Kārlis Šiliņš, Anrijs Miška, Jānis Bērziņš, Kaspars Bērziņš, Mārtiņš Meiers, Mārcis Vītols, Rodijs Mačoha, Roberts Bērziņš un citi.

I grupa

#KomandaU-Z+/-
1Latvija (Q)7-1+81
2Serbija5-3+9
3Grieķija (Q)5-3+16
----
4Turcija3-5+21
5Beļģija3-5-39
6Lielbritānija1-7-88

  +1 [+] [-]

, 2023-01-26 20:53, pirms gada
Prieks par LV basketu!

  +4 [+] [-]

, 2023-01-26 21:26, pirms gada
Fantazēt jau var,tikai Šķēles vārds ir pārsteidzīgs ,kā atceros to viņa bezjēdzīgo driblēšanos un bezatbildīgo līšanu uz grozu pēdejajās sekundēs un nesekmīgos metienus ,tad šermuļi pa kauliem skrien.....

  +1 [+] [-]

, 2023-01-26 23:46, pirms gada
Kāds zin kāpēc visi klusē par to traumu? Vai kas turnpatiesībā ir apakšā?

     [+] [-]

, 2023-01-27 12:56, pirms gada
Ja griekiem zaudejam mazak kā ar - 19 , tad esam 1.vietā grupā ? Turkiem pirms tam varam pat ar -100 zaudet

     [+] [-]

, 2023-01-27 13:41, pirms gada
Jūtu jau pasaules čempī finālu pret ASV!

     [+] [-]

, 2023-01-28 00:50, pirms gada
šīm spēlēm nav nozīmes, jādod spēlēt rezervēm