Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Galvanovskis: "Beļģijas basketbolistu vidējais līmenis ir nedaudz augstāks"

Galvanovskis: "Beļģijas basketbolistu vidējais līmenis ir nedaudz augstāks"
Latvijas izlases basketbolisti. Foto:LBS

Latvijas vīriešu basketbola izlasei piektdien un pirmdien gaidāmi svarīgi mači Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā pret Beļģijas valstsvienību. Sportacentrs.com aprunājās ar pāris basketbola treneriem, lai noskaidrotu viņu domas pirms šīm divām cīņām.

Pirmā cīņa pret beļģiem Latvijai piektdien paredzēta viesos, bet 28. februārī abas vienības Rīgā tiksies atkārtoti. Beļģijas basketbolisti līdz šim uzvarējuši abos mačos, spējot tikt galā gan ar spēcīgajiem serbiem, gan ar slovākiem, kamēr Latvija cīņās pret šiem pašiem pretiniekiem tikusi pie viena panākuma.

Pieredzējušais treneris Agris Galvanovskis šajās abās divcīņās nelielu priekšroku dod Beļģijai, kas mūsējiem “ir nedaudz priekšā ne meistarības, bet gan pieredzes un spēļu prakses ziņā.” Viņš uzsver, ka Latvijas izlasei jāiztiek bez Eirolīgas un NBA spēlētājiem, kā arī Eirokausos spēlē tikai “VEF Rīga”, kamēr beļģiem tur ir vairāki klubi. “Beļģijas spēlētāju vidējais līmenis ir nedaudz augstāks.”

Runājot par izlašu spēļu grafiku, Galvanovskis norāda, ka visas komandas ir līdzīgā situācijā. Arī serbiem šajās dienās būs divi mači pret slovākiem, kas gan uzskatāma par jūtami vājāku komandu. “Divas spēles trīs dienās – ir vienkārši jābūt gataviem, nav variantu.” Tikmēr Latvijas U-18 valstsvienības stūrmanis Juris Umbraško piebilst, ka šāds kalendārs ir kā “play-off” laikā. “No vienas puses, jā, varbūt citam pretiniekam būtu vieglāk sagatavoties un pārsteigt, bet no otras – tu zini, kas pēc trim dienām nāks pretī, un apmēram saproti stilu un ritmu, kādā sāncenši spēlēs.”

Latvijas izlase šajā sasaukumā ir būtisks iztrūkums saspēles vadītāja pozīcijā, jo komandai nevarēs palīdzēt Jānis Strēlnieks un Kristers Zoriks, līdz ar to vairāk šajā lomā būs jāiejūtas Dairim Bertānam un Rihardam Lomažam, kuriem gan vairāk piestāv būt par punktu guvējiem.

“Dairis, gan Rihards var novadīt saspēli, tomēr jautājums, kā tas atsauksies, piemēram, uz Lomaža rezultativitāti,” spriež Galvanovskis, kurš piebilst, ka mūsdienu basketbolā no nākamajiem pretiniekiem jau teju ir neiespējami kaut ko noslēpt. “Mūsdienās basketbols ir mainījies un skautings ir ļoti augstā līmenī. Treneri par spēlētājiem zina katru sīkumu – kādos klubos, ko tur dara un kā spēlē. Zina Latvijas izlases iepriekšējās spēles un ir tās izanalizējuši.”

Galvanovskis piekrīt, ka atsevišķās niansēs, piemēram, uz otro spēli var sarūpēt pārsteigumu un nospēlēt tā, kā beļģiem nepatīk. Taču tas nostrādāšot tikai uz pāris epizodēm, jo pēc tam beļģu treneri jau būs to atkoduši.

“Šajās trīs dienās neko nenoslēpsi – ir jāiet tikai uz uzvaru. Uz otro spēli treneri kādas nianses noteikti pamainīs, bet tas nostrādās tikai epizodiski,” domā treneris. To papildina Umbraško, kurš uzskata, ka spēlēt paslēpes var tikai tad, ja tam ir daudz resursu. “Jā, ir reizes, kurās var uzvarēt bez atsevišķām niansēm un tad tās pataupīt vēlākam, bet tas vienmēr ir atkarīgs no situācijas un arī spēlētāju emocionālā stāvokļa, kas mainās no dienas uz dienu. Ja ir varianti uzvarēt, tad tas vienkārši ir jādara. Nianses, kas ir paslēptas, ir jāizmanto, lai uzvarētu. Vienlaikus jāmeklē varianti, ko izdarīt nākamajā mačā.”

“Šādā situācijā, kad spēles pret vienu pretinieku ir ar tik neilgu laika atstarpi, pats svarīgākais ir laukumā parādīt stabilitāti, noturīgu komandas garu un spēku,” pauž Galvanovskis. “Pret Beļģiju būs svarīgi uzvarēt vismaz vienu spēli. Domāju, Latvija iekļūs nākamajā kvalifikācijas kārtā, un šīs uzvaras pārnesīsies tālāk, tāpēc tās izcīnīt ir svarīgi. Ja zaudējam visiem, izņemot Slovākijai, tālāk kvalifikācijā mums klāsies problemātiski. Tādēļ pret beļģiem jāsitas par uzvaru.”

Umbraško piebilst, ka šajās divās cīņās ļoti svarīga būs Latvijas izlases enerģija un cīņasspars, kas dažbrīd pat var atstāt fonā taktiskas nianses. “Tik īsā sagatavošanās laikā spēlētāju fizisko kondīciju neuzlabosi. Spēlēt zem Latvijas izlases karoga dod papildus emocijas un papildus spēku. Īsā laikā jāsaprot, kādas mūsu spēlētājiem ir stiprās un vājās puses, un jāsaliek pareizie uzsvari.”

“Beļģijai ir spēcīgs sastāvs, nebūs viegli,” piesardzīgs ir Galvanovskis. “Ja zaudēsim, uz otro maču būs kaut kas jāmaina. Ja uzvarēsim, beļģi veiks korekcijas un tik un tā centīsies izsist mūs no ritma. Jābūt gataviem dažādām situācijām. Beigās daudz ko izšķirs arī tas, kuram augstāka individuālā meistarība. Galu galā taktika un spēlētāji ir izskautoti, tāpēc svarīgi, cik būsim spēcīgi individuāli un aukstasinīgi.”

A grupa

VKomandaU-Z+/-
1.Beļģija2-0+30
2.Serbija1-1-3
3.Latvija1-1+7
4.Slovākija0-2-34

Kura komanda uzvarēs piektdienas mačā?

  • 106

  • 33


  +1 [+] [-]

, 2022-02-24 11:48, pirms 2 gadiem
Lai gan latviešu spēlētāju vidējais līmenis noteikti ir augstāks nekā Beļģijas, favorīti šajās cīņās noteikti ir Beļģija, tā kā viņiem spēlēs gadu gaitā daudzos kvalifikācijas ciklos saspēlēts sastāvs... mums tie, kas nespēlē NBA vai Eirolīgā... Vai ir kādi beļģi kas spēlē šajās līgās?

+ vēl komandas sliktais sniegums Banki vadībā... lielam optimismam pamata nav, bet ceram...

     [+] [-]

, 2022-02-24 17:26, pirms 2 gadiem
Galvanovskis māk tikai pļurkstēt... Treneris nekāds nav...

     [+] [-]

, 2022-02-24 17:59, pirms 2 gadiem
Te nav jābūt ģeniālām trenerim, lai saprastu, ka mums ir pamatīgas auzas. Viena no tām, svarīgu spēlētāju iztrūkums. Otra, laba trenera neesamība. Bankī ir slikts taktiķis, nespēj labi iekļaut visus esošos spēlētājus uzbrukuma ritmā, paļaujas uz to, ka spēlētāji paši izvilks spēli. Viss