Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Šneps: "Iespējams, Latvija pieteiksies EuroBasket 2015 rīkošanai"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Šneps: "Iespējams, Latvija pieteiksies EuroBasket 2015 rīkošanai"
Igaunijas Basketbola asociācijas prezidents Jiri Ratass, Edgars Šneps un Lietuvas Basketbola federācijas prezidents Arvīds Sabonis
Foto: Basket.lv

"Daudzu gadu garumā esam pierādījuši, ka spējam kvalitatīvi sarīkot Eiropas līmeņa turnīrus. Arī visi pārējie nosacījumi – sportiskie rezultāti, sabiedrības attieksme pret basketbolu – ir labvēlīgi, lai Latvija uzņemtu 2015. vai 2017. gada Eiropas čempionāta spēles. Ja būs valdības vai Rīgas Domes atbalsts," pēc Latvijas Basketbola savienības biedru sapulces Sportacentrs.com pastāstīja LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

LBS biedru sapulces laikā notika publiska aptauja, vai Latvijai būtu jāpiesakās 2015. gada Eiropas čempionāta finālturnīra rīkošanai, gadījumā, ja Ukraina nespēs nodrošināt sacensību norisi politiskās situācijas un arēnu trūkuma dēļ. Pozitīva iznākuma gadījumā Latvija uzņemtu vienu no četrām finālturnīra grupām (15 spēles). Vairākums klātesošo šādu ieceri atbalstīja. Šneps arī paziņoja par valstsvienības kapteiņa Jāņa Blūma gatavību palīdzēt 2014. gada kampaņā.

Kad Jānis Blūms apstiprināja savu gatavību spēlēt Eiropas čempionāta kvalifikācijā?
Jāņa nostāja un sajūtas par spēlēšanu valstsvienībā pēdējos mēnešos nemainījās. Zinot, ka 19. februārī notiks LBS biedru sapulce, otrdienas vakarā jautāju Jānim, vai viņš var apstiprināt agrāk paustās domas. Viņš teica, ka spēlēs Eiropas čempionāta kvalifikācijā, ja nebūs problēmu ar veselību. Izlases kodola puišiem ir pozitīvs noskaņojums par Slovēnijā izdarīto un pastāv vēlēšanās izdarīt vairāk.

Treniņnometne sāksies 30. jūnijā. Šobrīd panākta vienošanās par četrām pārbaudes spēlēm. Latvijas un Lietuvas tikšanās notiks 26. jūlijā. Nedēļu vēlāk, 1.-3. augustā, valstvienība startēs Superkausa izcīņā Vācijas pilsētā Bambergā, kur startēs mājinieki, krievi un pagaidām vēl nezināma komanda.

Eiropas čempionāta kvalifikācijā Latvijas pretinieces būs Rumānijas, Slovākijas un Zviedrijas izlases. Komandas izspēlēs divu apļu turnīru, sacenšoties mājās un izbraukumā. Finālturnīram kvalificēsies grupu uzvarētāji un sešas no septiņām otro vietu ieguvējām.

Ar kurām pašvaldībām notiek sarunas par Eiropas U16 čempionāta rīkošanu?
Liepāju uzrunājām jau sen, taču tobrīd pilsētai nebija iespēju finansiāli atbalstīt kadetu finālturnīru. Pēc “Liepājas metalurga” bankrota pašvaldība pārņēma jaunatnes sporta piramīdu Liepājā un tam tika novirzīti lieli resursi. Sarunas turpinās, domāju, ka tās varētu noslēgties līdz februāra beigām.

Ogrē nav FIBA prasībām atbilstošas zāles, taču ogrēnieši apsver iespēju spēles rīkot Ogres ledus arēnā. Tuvākajā laikā notiks pārrunas ar pašvaldību, kā pielāgot arēnu basketbola vajadzībām un atrisināt tehniskos jautājumus.

Otrkārt, pilsētā ir viesnīca, kurā var izmitināt astoņas komandas. Ogre ir viens no Latvijas basketbola centriem, turklāt jau 2012. gadā tika izskatīta iespēja tur aizvadīt Eiropas U16 čempionāta spēles (grupu turnīrs notika Ventspilī, bet “play-off” spēles tika pārceltas no Rīgas uz Viļņu – Sportacentrs.com). Šogad interese augusi un Ogres puiši ir izlases kandidātu vidū.

Vai iespējami citi varianti?
Valmierā augustā notiks divu KHL klubu treniņnometnes, tādējādi pilsēta nevar nodrošināt Eiropas čempionāta vajadzībām nepieciešamo naktsmītņu skaitu. Ventspilī vasarā plānota basketbola zāles renovācija un turnīru rīkot nevarēs. Nav izslēgts, ka tur nākamgad risināsies LBL Zvaigžņu spēle. Pašvaldība apsver iespēju uzcelt pilsētā jaunu viesnīcu.

Rīgā notiks “play-off” spēles. Interesi par sacensību rīkošanu izrāda Daugavpils un, pieļauju, ka nākotnē tas varētu īstenoties. Jelgava sacensību vajadzībām var piedāvāt Zemgales Olimpisko centru, taču pastāv problēmas ar izmitināšanu. Pilsētas viesnīca ir pārāk maza astoņām komandām, tādējādi uz vietas nebūtu iespējams nodrošināt līdzvērtīgus dzīvošanas apstākļus. Nāktos braukāt uz galvaspilsētu.

Kāda ir iespēja, ka Ukrainas konflikta tālākas saasināšanās gadījumā, Latvija varētu rīkot 2015. gada Eiropas čempionāta spēles vienā no četrām apakšgrupām?
Skaidrs ir tas, ka rīkošana nenotiktu par LBS līdzekļiem. Pirms čempionāta rīkošanas tiesību iegūšanas vispirms jāuzrunā Latvijas valdību un Rīgas Domi, vai valsts un pilsēta var to atļauties. Latvija ieguvusi nepieciešamo Eiropas čempionātu rīkošanas pieredzi. Daudzu gadu garumā esam pierādījuši, ka spējam kvalitatīvi sarīkot Eiropas līmeņa turnīrus. Arī visi pārējie nosacījumi – sportiskie rezultāti, sabiedrības attieksme pret basketbolu – ir labvēlīgi.

Ja Latvija uzņems EuroBasket 2015 spēles, vai LBS atteiksies kandidēt 2017. gada finālturnīra rīkošanai?
Latvijas Basketbola savienības valde un padome šo jautājumu vēl nav izskatījusi. Ja FIBA Eiropas nodaļa apstiprinās, ka finālturnīru vienlaikus var rīkot piecas vai sešas valstis, var iznākt visādi.

  +2 [+] [-]

, 2014-02-19 17:49, pirms 11 gadiem
tas būu lieliski

     [+] [-]

, 2014-02-19 17:53, pirms 11 gadiem
Mums tak ir tikai 1 sakarīga arēna, Valmierā un Liepājā arēnas ir pa mazu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-02-19 17:59, pirms 11 gadiem
Basketbola_experts rakstīja: Mums tak ir tikai 1 sakarīga arēna, Valmierā un Liepājā arēnas ir pa mazu!
Tekstā teikts, ka Latvijā notiktu vienas grupas spēles, nevis pilns čempionāts. Visam turnīram nav variantu.

  +2 [+] [-]

, 2014-02-19 18:04, pirms 11 gadiem
Basketbola_experts rakstīja: Mums tak ir tikai 1 sakarīga arēna, Valmierā un Liepājā arēnas ir pa mazu!
Tas tak nekas, bišku parevidēs Kongresu namu, un tur arī varēs uzspēlēt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-02-19 18:05, pirms 11 gadiem
Par ātru vajag 2 gadus vēlāk - 2017

  +1 [+] [-]

, 2014-02-19 18:05, pirms 11 gadiem
sandis44444 rakstīja: 2015 gada čempis tak būs Ukrainā vai tad nē?
Skat. raksts!!!
Paskaties delfos, tvnet, apollo. Tev tiešām liekas, ka tur vispār tagad (vai nākamgad) varēs kaut ko uzrīkot?

  -1 [+] [-]

, 2014-02-19 18:05, pirms 11 gadiem
Deram,kad sanaks?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-02-19 18:07, pirms 11 gadiem
17. gadā būs jau jaunā paaudze normālos gados un līderi - Bertāni, Strēlnieks, Kuksiks, Freimanis jau veča gados.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-02-19 18:26, pirms 11 gadiem
Kāpēc tik ātri jau jāsāk gatavoties kvalifikācijai? Mums ir ļooti viegla grupa, es vadības vietā atļautu līderiem, kuriem bijušas garas sezonas klubos, līdz jūlija beigām atpūsties un pievienoties kādas 10 dienas pirms spēlēm. Lai jūlijā trenējas jaunie un rezerves. Bet ar to super garo gatavošanos beigās tiek sačakarēta līderu fizuha, kad tie pievienojas klubiem rudenī.. un tad rodas tā negribēšana spēlēt izlasē...

     [+] [-]

, 2014-02-19 18:34, pirms 11 gadiem
sandis44444 rakstīja: šitas jau intresē sīkāk:

Valmierā augustā notiks divu KHL klubu treniņnometnes..

Dinamo ir viena komanda.. kas ir otra? Ja tāds KHL vel būs pēc šodienas Krievijas fiasko!
poh uz to khl

  +1 [+] [-]

, 2014-02-19 18:34, pirms 11 gadiem
sandis44444 rakstīja: Domaju ja Kira uz Rigu atvedīs PČ hokejā tad basim valdība un dome būs spiestas pateikt - nē!

Un zinot ka Saeimas vēlēšanas ir tikai oktōbrī un lidz tam laikam neviens nekadu atbildi nedos (vismaz valdiba toč nedos), tad jau tagad ir ksaidrs ka 2015 gada Rigā čempis nebūs!

Un skaidrs ir tas ka ja paliek valsti pie stūres Vienotiba kas nīdē sportu pie katras izdevības tad šī iespēja paliek vel daaaudz mazāka!
EČ basī ir prestižāks par ikgadējo PČ hoķī...bet lkm tauta to nesaprot.

     [+] [-]

, 2014-02-19 21:55, pirms 11 gadiem
- salsas dejošana
- florbols

tiešām atliks laika basketbolam ?

  +1 [+] [-]

, 2014-02-19 22:19, pirms 11 gadiem
Basketbola_experts rakstīja: Mums tak ir tikai 1 sakarīga arēna, Valmierā un Liepājā arēnas ir pa mazu!
Valmierā ir maza arēna, bet Liepājā atverot tribīnes otrā pusē, tīri sakarīgs skatītāju skaits saiet iekšā.