Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Aija Brumermane: "Francijā mums būs daudz atbalstītāju!"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aija Brumermane: "Francijā mums būs daudz atbalstītāju!"
Aija Brumermane (attēlā kopā ar Santu Dreimani un Kristīni Vītolu) visās spēlēs atbalstīja partneres laukumā
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Pēc Latvijas mājas spēles pret Itāliju runāju ar Rafaellu Masčadri. Viņa bija ļoti patīkami pārsteigta par mūsu izlasi. Izteicās, ka ar šo komandu mēs varētu tālu tikt, turklāt mums ir lielas izaugsmes iespējas," piekto reizi pēc kārtas kvalificējoties Eiropas čempionāta finālturnīram, teica Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības centra spēlētāja Aija Brumermane.

Aija Brumermane ir viena no divpadsmit spēlētājām, kuras 2005. gada vasarā Latvijai izcīnīja pirmās medaļas starptautiskās sacensībās, sākot no 1939. gada Eiropas meistarsacīkstēm Kauņā. Aināra Čukstes vadītā komanda Čehijas pilsētā Brno finišēja trešajā vietā, cīņā par bronzu sagraujot Grieķiju ar rezultātu 65:36. Itālija ieņēma sesto vietu.

Septiņus gadus vēlāk Latvijas valstsvienības kandidātēs ir piecas “bronzas meitenes” - Brumermane, Santa Dreimane, Agnija Reke, Elīna Babkina un Anita Teilāne. Kvalifikācijas spēlēs piedalījās divas – par vienu mazāk nekā Grieķijai (Stavridu, Limura, Papamihaila) un Itālijai (Bagnara, Zanoni, Santuki). Aijai turnīru nācās izlaist savainojumu virknes dēļ, taču 2013. gadā Francijā viņa cer būt ierindā. Centra spēlētāja Latvijas krāsas jaunatnes un pieaugušo izlasēs aizstāvējusi astoņus gadus pēc kārtas (2003-2010).

Tavs iespaids par Latvijas izlases 2012. gada modeli?
Esmu patīkami pārsteigta par komandas sniegumu. Nebiju skeptiski noskaņoto vidū, taču paaudžu maiņa atstāj iespaidu. Šoreiz mainījās gan spēlētājas, gan galvenais treneris. Aigars Nerips bija strādājis kā otrais treneris, taču galvenais treneris bija pirmo reizi. Treniņu nedēļā, kuru pavadīju kopā ar meitenēm, ieraudzīju atdevi un perspektīvu. Spēlēs tas tika pierādīts.

Bija iespēja nokārtot dalību finālturnīrā, negaidot citu spēļu iznākumus. Tas nemazina prieku par sasniegto. Esam iekļuvuši finālturnīrā un tas ir pats galvenais.

Tavuprāt, kā veicās garajām spēlētājām?
Uzskatu, ka garās spēlētājas neizmantojām tik daudz, cik varējām. Nezinu, vai tas bija trenera nostādījums vai meiteņu lēmums. Salīdzinot ar pārējām komandām, mums bija diezgan liels pārsvars tieši centru pozīcijās un groza apakšā. Ne katrā spēlē to izdevās izmantot. Pie tā trenerim un spēlētājiem jāturpina strādāt, lai čempionātā varētu uz to likt lielāku uzsvaru.

Kāds iekšējais klimats valdīja komandā?
Kopā pavadītajā laikā pārliecinājos, ka mikroklimats ir ļoti labs. Visas meitenes dzīvoja labā saskaņā. Nekādu problēmu šajā ziņā nebija.

Itālija finālturnīrā spēlēs divdesmit astoto reizi. Grieķija bija kvalificējusies sešiem finālturnīriem pēc kārtas. Vai pārsteidza šo komandu sniegums?
Biju gaidījusi, ka Grieķija būs spēcīgāka. Abās komandās pietrūka ļoti daudz līderu. Notiek paaudžu maiņa, nāk jaunas spēlētājas tāpat kā mūsu komandā. Katra nospēlēja atbilstoši savām spējām. Jāatzīst, mani priecē fakts, ka finālturnīram kvalificējās Itālija. Pazīstu vairākas itāliešu spēlētājas, kuras varētu izlasei pievienoties arī nākamgad čempionātā.

Pēc Latvijas mājas spēles pret Itāliju runāju ar Rafaellu Masčadri. Viņa bija ļoti patīkami pārsteigta par mūsu izlasi. Izteicās, ka ar šo komandu mēs varētu tālu tikt, turklāt mums ir lielas izaugsmes iespējas.

Kādus jauninājumus ieviesa treneris Nerips? Tavuprāt, kā gāja viņam?
Treneris izpildīja LBS uzdevumu. Kvalificējās čempionātām un nopelnīja apsveikumus. Viņš spēja likt pieredzējušajām spēlētājām uzņemties līderu lomu, vienlaikus atļaujot jaunajām meitenēm sevi pierādīt. Atsevišķās spēlēs tas izdevās ļoti labi. No malas izskatījās savādāk nekā uz laukuma. Atrados citā lomā, taču domāju, ka treneris sevi pierādīja.

Kā Tu juties un ko darīji kvalifikācijas spēļu laikā?
Ievēroju režīmu. Katru dienu trenējos individuāli, pārsvarā svaru zālē. Skrēju, trenēju rokas, kājas. Mēģināju atgūt formu, kāda man bija. Uzlabot tā, lai nākotnē negūtu jaunus savainojumus. Gāju uz visām spēlēm, pēc iespējas mēģinot atbalstīt meitenes.

Mērķis nākamajam gadam skaidrs?
Mūsu mērķis Francijā būs iekļūt astoņniekā. Tas dos iespēju pacīnīties par ceļazīmi uz 2014. gada Pasaules čempionātu Turcijā. Tas būs grūti, jo finālturnīrā visas komandas izskatās konkurētspējīgas. Daudzās komandās notiek līderu maiņa. Jaunās, pienākušās spēlētājas ir ļoti spējīgas.

Vai sekosi līdzi Olimpiskajam turnīram?
Lielajos turnīros ir vērts sekot līdzi rezultātiem un skatīties interesantas spēles. Neapšaubāma favorīte ir Amerikas izlase, kura tradicionāli pulcējusi spēcīgu sastāvu. Ļoti spēcīgas komandas ir Eiropā. Vairāk pasekošu līdzi Francijai. Tā ir valsts, kuru uzskatu par savām otrajām mājām, taču favorītkomandas Olimpiskajās spēlēs man nav.

Čempionāta norise Francijā dos Tev papildu motivāciju?
Francijā dzīvo mana māsa ar ģimeni, turklāt tieši vienā no reģioniem, kurā notiks čempionāts. Domāju, ka Latvijas izlasei Francijā būs daudz vietējo atbalstītāju. Tā būs papildu motivācija cīnīties par vietu izlasē un pierādīt sevi.

Normandija un Flandrija atbalstīs Latviju?
Cerēsim! Varbūt visi vietējie nebūs par mums, taču daļa – noteikti.