Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Žagars: ''Zinājām, ka mūsu lielākais trumpis šovakar ir aizsardzība''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Žagars: ''Zinājām, ka mūsu lielākais trumpis šovakar ir aizsardzība''
Artūrs Žagars. Foto: FIBA

Latvijas izlases saspēles vadītājs Artūrs Žagars pēc iekļūšanas Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas finālā portālam ''Sportacentrs.com'' vairāk komentēja savu labo spēles sākumu, kvalitatīvo spēli aizsardzībā, grūto punktu gūšanu uzbrukumā un rītdienas pretinieci finālā - Brazīliju.

Šodien Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra Rīgā finālu sasniedza mājiniece Latvija, kas rakstura cīņā ar 72:59 pieveica Kamerūnu. Rīt plkst. 19:00 izšķirošā cīņa par tikšanu olimpiskajās spēlēs pret Brazīliju.

Pēc vienas spēles izlaišanas nelielas traumas dēļ ierindā atgriezās Artūrs Žagars, kurš nospēlētajās 18:45 minūtēs guva sešus punktus, atdeva piecas piespēles un izcīnīja trīs bumbas zem groziem. Visus sešus punktus viņš iemeta pašā spēles sākumā, kurā uzdeva toni Latvijas izlases uzbrukumam. ''Pirms spēles bija plāns, ka viņi varētu mainīties aizsardzībā vai nedaudz saminstināties pie muguras blokiem. Mēģināju būt agresīvs un salauzt kādu kombināciju, lai viņi vairāk uzmana mani un manus caurgājienus. Tad jau man pašam ir vieglāk atrast komandas biedrus,'' veiksmīgo spēles sākumu komentēja Žagars.

Šo var saukt gan par rakstura, gan aizsardzības uzvaru. Jau no paša spēles sākuma Latvija spēlēja ar augstu enerģiju savā laukuma galā, tostarp izdevās ierobežot pretinieku līderi Džeremaija Hilu tikai uz četriem gūtajiem punktiem (metienos 2/20 - 2p. 2/11, 3p. 0/9). ''No trenera bija izvirzīts mērķis, ka ir jāspēlē fiziski. Ja ir iespēja, jāmēģina ierobežot viņu tik ļoti, lai nesaņem bumbu uzbrukuma pēdējās sekundēs un nevarētu spēlēt viens uz viens. Domāju, ka visas spēles garumā pret viņu paveicām lielisku darbu.''

''Zinājām, ka mūsu lielākais trumpis ir aizsardzība, jo viņi daudz spēlē viens uz viens,'' turpināja Žagars, uzskatot, ka šī vakara panākumu var saukt par rakstura cīņā gūtu uzvaru. ''Visi bijām ar enerģiju. Zinājām, ka ar talantu neuzvarēsim. Te tomēr ir pusfināls - viena spēle, kurā var notikt jebkas.'' Lai arī aizsardzībā bija augsta līmeņa basketbols, ar uzbrukumu sekmējās ne pārāk. Punkti nāca grūtā cīņā, taču, atšķirībā no redzētā pret Filipīnām, Latvijas izlase pārsvarā nesasteidza metienus.

''Cenšamies neaizrauties ar kādiem ātriem metieniem uzreiz pēc pārejas. Ja jūtam, ka spēle neiet no rokas kā gribētos, tad necenšamies mest pie pirmās iespējas. Tādā gadījumā vairāk pakustinām bumbu, uzliekam labus blociņus, lai bumba kustētos un perfektā gadījumā varētu iemest no apakšas. Tomēr brīvs metiens no apakšas vai brīvs tālmetiens komandai iedod pārliecību,'' par veidu, kā pārvarēt grūtības punktu gūšanā, skaidroja Žagars.

Līdz finālam Latvijas izlasei palicis mazāk nekā 24 stundas. Žagars pauda, ka atgūt spēkus līdz izšķirošajai cīņai par vietu olimpiskajās spēlēs grūtības nesagādās. ''Mums ir ļoti labs medicīniskais personāls. Arī paši esam ļoti gudri. Zinām, ko ēst, kā gulēt un visu līdz detaļām.'' Finālā pretiniekos būs Brazīlija, kas tika uzvarēta Pasaules kausa izšķirošajā mača par tikšanu ceturtdaļfinālā. Kā rītdienas pretinieku iegrožot?

''Jābūt fiziskiem. Protams, Marselinju ir pieredzējis spēlētājs, un būtu jāpacenšas viņu izslēgt kā saspēles vadītāju. Tas tomēr viņiem varētu sajaukt spēles ritmu, taču, protams, tur ir arī citi bīstami spēlētāji - Santušs, Kabuklu un citi. Katrs otrais var vienā spēlē izšaut. Gaidīsim, ko treneris teiks un kāds būs spēles plāns,'' teica Žagars, sakot, ka svarīgākais, cīnoties pret dažāda sitla komandām, ir ieturēt savu identitāti. ''Mēs cenšamies nepazaudēt savu spēles stilu. Ja to pazaudēsim, tad tur arī viss beigsies. Turpinām mēģināt spēlēt savu spēli, skriet ātri uzbrukumā un spēlēt ar lielu enerģiju.''

     [+] [-]

, 2024-07-06 22:23, pirms 3 mēnešiem
Nemaz tā aizsardzība tik kvalitatīva nebija, dīvainas maiņas noņemot Žagaru, kurām ļoti labi aizgāja sākumā spēle. Bez Šmita laukumā galīgi mūsējie buksēja nevarot bumbas savākt.

     [+] [-]

, 2024-07-06 22:49, pirms 3 mēnešiem
Dzimmiy rakstīja: Nemaz tā aizsardzība tik kvalitatīva nebija, dīvainas maiņas noņemot Žagaru, kurām ļoti labi aizgāja sākumā spēle. Bez Šmita laukumā galīgi mūsējie buksēja nevarot bumbas savākt.
Laikam tomēr ir mikrotrauma. Šķiet, tas bija pirmajā puslaikā, kad Žagars saviebies rādīja, ka jātaisa maiņu; no sākuma nodomāju, ka rāda trenerim, lai maina nost Šmitu, kurš bija uzvilcies un taisīja sūdus, bet tomēr prasīja sev maiņu.