Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Lomažs izsver nākamo karjeras soli un vēlas revanšēties Serbijai

Lomažs izsver nākamo karjeras soli un vēlas revanšēties Serbijai
Rihards Lomažs. Foto: Yukatel Merkezefendi

26 gadus vecais basketbolists Rihards Lomažs intervijā portālam ''Sportacentrs.com'' vairāk pastāstīja par gūto pieredzi, spēlējot saspēles vadītāja pozīcijā, nākamo karjeras soli un tuvojošos valstsvienības spēli pret Serbiju, kurā viens no šī modeļa līderiem vēlas revanšēties par zaudējumu Belgradā.

26 gadus vecais Rihards Lomažs 2020./2021. gada sezonas laikā lēma noslēgt sadarbību ar Eirolīgas klubu ASVEL, sezonas otro daļu pavadot Vācijas Bundeslīgas komandā "Gottingen". Tajā spēlētājs kļuva par vienu no līderiem, pēc veiksmīgi aizvadītā posma turpinot karjeru Turcijā, kur Lomažs pievienojās augstākās līgas jaunpienācējai "Merkezefendi". Latviešu aizsargs palīdzēja klubam nosargāt vietu spēcīgāko sabiedrībā, 30 spēlēs vidēji gūstot 14.9 punktus, atdodot 4.1 piespēli un izcīnot 2.3 atlēkušās bumbas. Pirms izlases nozīmīgās spēles 30. jūnijā pret Serbiju portālam "Sportacentrs.com" Lomažs dalījās pārdomās par aizvadīto sezonu, iespējamo nākamo pieturvietu karjerā un tuvojošos spēli pret Serbiju.

Individuāli laba sezona ar piespiedu spēlēšanu saspēles vadītāja pozīcijā

"Turcija ir liels tirgus. Izaugsmes ziņā tas bija pareizs solis. Ja pēc Vācijas daudzi šaubījās mani parakstīt, jo uzskatīja, ka esmu stabili nospēlējis vien dažus mēnešus, tad šajā sezonā pierādīju, ka protu būt stabils visas sezonas garumā," gandarījumu par lēmumu doties uz Turciju portālam ‘’Sportacentrs.com’’ pauda Lomažs, kurš bija viens no līderiem šīs valsts augstākās līgas jaunpienācējā "Merkezefendi". Vienībai izdevās nosargāt vietu spēcīgāko sabiedrībā arī uz nākamo sezonu, regulāro turnīru noslēdzot 14. vietā ar bilanci astoņas uzvaras un 22 zaudējumi. "Kad man zvanīja treneris, tad viņš teica, ka mērķis ir "play-off". To treneris pauda, lai mani pierunātu pievienoties. Kad aizbraucu, ātri sapratu, ka galvenais mērķis ir noturēties līgā. Viņi ir priecīgi, ka tas izdevās," turpina Lomažs, skaidrojot, ka "Merkezefendi" soli pa solim vēlas izveidot konkurētspējīgu komandu, kas cīnās ne tikai par vietas nosargāšanu augstākajā divīzijā.

Treneris Lomažam uzticējās, laukumā vidēji laižot 34.5 minūtes. Latvietis kļuva par "Merkezefendi" vienu no līderiem, vidēji metot 14.9 punktus, atdodot 4.1 rezultatīvu piespēli un izcīnot 2.3 atlēkušās bumbas zem groziem. "Individuāli ļoti laba sezona," tā to vērtēja pats basketbolists, tomēr piebilstot, ka komanda varējusi nospēlēt labāk. "Ieguvu lielu pieredzi. Pēdējos divus mēnešus spēlēju tikai saspēles vadītāja pozīcijā, bet nevaru teikt, ka biju ar to līdz galam apmierināts," turpina basketbolists, kurš uzskata, ka, nemainoties sadarbību izspēlēm, pazudusi viņa produktivitāte. ‘’No manis gaida rezultātu, bet tādā veidā nevarēju to dot.’’

Piespiedu kārtā Lomažam nācies pāriet saspēles vadītāja pozīcijā. "Merkezefendi" vispirms nebija apmierināta ar sezonas sākumā parakstīto saspēles vadītāju, bet vēlāk arī ar viņa aizvietotāju, ar abiem sadarbību pārtraucot. Ideja izmantot Lomažu šajā pozīcijā radusies pēc tam, kad spēlētājs divos mačos pēc kārtas bijis produktīvs piespēļu ailītē – vienā atdevis sešas, bet citā desmit. "Tad viņiem iedegās lampiņa: o, viņš var spēlēt šajā pozīcijā! Pie manis pienāca treneris un jautāja, vai varu darboties kā pirmais numurs. Atbildēju, ka jā, taču aptuveni līdz 15 minūtēm no spēles laika, kamēr pārējā laikā vēlētos spēlēt kā uzbrūkošais aizsargs. Beigās visu spēli nācās darboties kā saspēles vadītājam," notikumus sezonas izskaņā atceras Lomažs.

Gan novembra, gan februāra izlašu logos Lomažs epizodiski pildījis saspēles vadītāja funkcijas Latvijas valstsvienībā, taču šajā sakarā viņš piebilst – izlasē pienākumi nebija jāveic visas spēles garumā un tajā ir sadarbības, kuras tendētas ap aizsargiem. "Nav tā, ka nepatīk spēlēt šajā pozīcijā. Ja ir sistēma un mani prot izmantot, tad iebildumu nav. Izlasē vairākas kombinācijas ir tieši ap saspēles vadītāju un tāpēc man ir viegli spēlēt." Turcijā ar sistēmas pielāgošanu bijušas grūtības, jo tā palikusi nemainīga, kas rezultējies ar Lomaža un treneru vairākām savstarpējām diskusijām. "Ja jautā konkrēti, tad labāk izvēlos spēlēt otrā numura pozīcijā, bet epizodiski varu spēlēt arī kā saspēles vadītājs," tēmu rezumē 26 gadus vecais basketbolists.

Vēlme turpināt karjeru klubā, kurš spēlē arī kādā Eiropas turnīrā

Lomažs atzīst, ka viņa veiksmīgais sniegums laukumā ticis pamanīts no citām komandām. Tās latvietim pievērsušas aizvien pastiprinātu uzmanību aizsardzībā, kas vienam no Latvijas izlases pēdējo spēļu līderiem licis domāt jaunus veidus, kā izcelties. "Te ir individuāli spēcīgi basketbolisti, kuri var iemest 40 punktus spēlē. Kopumā komandas demonstrē ātru un brīvu basketbolu," redzēto Turcijas čempionāta atklāj Lomažs, sakot, ka viņa pārstāvēta "Merkezefendi" brīžiem spēlējusi pārāk individuāli. Tieši Turciju basketbolists uzskata par spēcīgāko vietējo līgu, kurā līdz šim spēlējis. "Vairākas komandas spēlē Eirokausos, viena uzvarēja FIBA Eiropas kausā (''Bahcesehir'' - T.M.), bet bez Eirolīgas turkiem ir komandas arī Eirokausā un FIBA Čempionu līgā. Pieskaitu arī atmosfēras faktoru. Ja Francijā izbraukumā skatītāji ēda bageti un dzēra vīniņu, tad šeit laukumā bija kā uz dzīvību un nāvi."

"Merkezefendi" hallē varēja sanākt ap sešiem tūkstošiem līdzjutēju, kas parasti bija pilna, ja tajā ieradās Turcijas flagmaņi: Stambulas "Anadolu Efes" un "Fenerbahce". "Uz citām spēlēm nāca ap četriem tūkstošiem. Laba atmosfēra. Mūsu līdzjutēji uzvedās korekti," par "Merkezefendi" līdzjutēju kultūru pauž Lomažs, kuram izbraukumos nācies sastapties ar pretinieku fanu dažādajām izpausmēm. "Rāda visādus žestus. Es paskatos, pasmejos un spēlēju tālāk. Mani tas tikai pozitīvi uzlādē." Divas reizes sezonā Turcijas čempionātā gadījušās situācijas, kad tiesneši uz laiku pārtrauc spēli, jo fani tiem draudējuši. Nevienā no reizēm laukumā tobrīd neatradās "Merkezefendi" komanda, bet konkrētie mači pēc īsa pārtraukuma un līdzjutēju izdzīšanas no tribīnēm izspēlētas līdz galam.

"Viņi grib, lai palieku arī nākamajā sezonā, taču es vēlos spēlēt augstāka līmeņa komandā," par nākotni izsakās basketbolists, kurš ar "Merkezefendi" bija noslēdzis līgumu uz vienu sezonu. Mērķi ir skaidri: spēlētājs vēlas atrasties klubā, kurš piedalās ne tikai vietējā čempionātā, bet arī kādā no Eiropas turnīriem. "Ja komanda spēlē Eiropas turnīros, tad tai jābūt arī augstiem mērķiem vietējā čempionātā," par vēlmi cīnīties par ko vairāk kā vietas nosargāšanu vietējā čempionātā pauž Lomažs. Viņš neizslēdz, ka varētu palikt Turcijā, jo sezonas laikā demonstrētais sniegums ticis pamanīts citās līgas komandās.

Neļauties serbu provokācijām

Lomažs kopā ar Latvijas izlasi februārī 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ietvaros svinēja divas vērtīgas uzvaras pār Beļģiju. Lai arī izcīnītas mazrezultatīvā cīņā un maču galotnēs, Lomažs atklāj, ka jau pirms spēlēm bijis skaidrs, ka šīs būs rakstura cīņas. ‘’Biju pārliecināts, ka uzvarēsim Rīgā, bet nebiju tik pārliecināts par spēli Beļģijā. Zinājām, ka otrais puslaiks tur nebūs vienkāršs, bet beigās sanāca īsts trilleris." Iespējams, atšķirībā no iepriekšējiem gadiem izlases basketbolistiem talkā nākusi pārliecība pār saviem spēkiem, kas it sevišķi noder maču izskaņās. To uzsver arī viens no šī izlases modeļa pamatsastāva spēlētājiem, kurš pie reizes uzslavē galveno treneri. "Treneris mūsos iedevis pārliecību. Mēs vienkārši ejam un spēlējam. Esam pārliecināti par sevi un komandas biedriem – tāpēc arī uzvaras krājas."

"Esmu ļoti koncentrējies uz to spēli. Ļoti gribu viņus uzvarēt, jo manī vēl ir rūgtums par zaudējumu Belgradā," tuvojošos spēli pret Serbiju gaida Lomažs, sakot, ka ļoti cerot uz līdzjutēju atbalstu ‘’Arēnā Rīgā’’ un pilnām tribīnēm. "Jāsaprot, ka sastāvi būs citādāki, līdz ar to būs pilnīgi cita spēle. Mums jāspēlē ar tādu pašu pārliecību un nekaunību, ar kādu Serbijā. Jābūt gataviem, ka viņi tēlos un tirināsies, mēģinās provocēt,’’ turpina izlases basketbolists. "Ja būs vajadzība, spēlēsim netīri.''

Rihards Lomažs karjeras laikā izlases sastāvā vēl nav spēlējis Eiropas čempionātos, taču tāda iespēja var rasties 2025. gadā, jo Latvijai piešķirtas tās rīkošanas tiesības. "Aprēķināju, ka man būs 30 gadi (29 - T.M.). Teicu sievai, ka mani izlasē vairs neņems, jo būšu vecs jau,’’ jokojot, par rīkošanas tiesību iegūšanu saka Lomažs. "Atceros, kad 2015. gadā bija čempionāts Rīgā – "Arēnā Rīga" skatījos spēli pret Beļģiju, un nodomāju, cik forši būtu uzspēlēt mājās. Tagad tāda iespēja būs, un, cerams, tikšu sastāvā. Spēlēt pie saviem skatītājiem ir viens no maniem karjeras mērķiem. Sajūtas noteikti būtu fantastiskas," jau nopietnāk savas sajūtas par 2025. gada čempionātu izklāsta spēlētājs, kurš izlases rindās laukumā devies 25 spēlēs, tajās kopā iemetot 297 punktus jeb vidēji 11.9 punktus.


, 2022-06-06 15:55, pirms 2 gadiem
Lai veicas, lai izdodas.
, 2022-06-06 16:12, pirms 2 gadiem
positivus
, 2022-06-06 16:50, pirms 2 gadiem
kada Eiropas turnira? tiesam ir ceribas (Latvijas izlases sakara) ka ta nebus Eiroliga? Pec tadas sezonas skaidrs, ka piedavajumi ir ujj cik daudz
, 2022-06-06 17:00, pirms 2 gadiem
Lai pie leišiem kapā Eirolīgā
, 2022-06-06 18:28, pirms 2 gadiem
Jā, Žalgiris spēlē eirokausos un arī vietējā līgā mērķis ir būt trijniekā
, 2022-06-06 19:44, pirms 2 gadiem
Viņam piedāvājumi jābūt pa daudz uzskatu Eirolīga arī varētu
, 2022-06-06 20:19, pirms 2 gadiem
Novēlu viņam arī samest daudz un vēl uzvaru
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2022-06-06 23:01, pirms 2 gadiem
kristaps30 rakstīja: Viņam piedāvājumi jābūt pa daudz uzskatu Eirolīga arī varētu
Nebūs Eirolīgā daudz piedāvājumu ar tādu spēles laiku un lomu kādu viņš vēlas. Reali būtu tikt uz kādu Čempionu līgas vai ULEB kausa komandu, kurā viņš būs top3 spēlētājs un varēs turpināt savu progresu
, 2022-06-07 00:31, pirms 2 gadiem
Malacis džeks. Viens no tiem, kas ir baigi progresējis! Lai veicas!
, 2022-06-07 02:12, pirms 2 gadiem
šitais īsts vecis, ja vajag var paņemt bumbu un iemest, nevis tirliņot aiz 3 punktu līnijas
, 2022-06-07 16:32, pirms 2 gadiem
Ļoti labs, visu cieņu! Gaidam jauno klubu
Kendisa Pārkere 2022. gada 18. maijā Sietlā. Foto: AFP/Scanpix

WNBA leģenda Pārkere paziņo par karjeras beigām

Amerikāņu basketboliste Kendisa Pārkere (Candace Parker) svētdien, 28. aprīlī, pavēstīja par profesionālās karjeras beigām. Pērn viņa kļuva par pirmo spēlētāju, kura izcīnīja WNBA titulu trīs dažādu klubu sastāvā.
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.