Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Par jaunatnes izlašu galvenajiem treneriem nozīmē Rožlapu, Visocki-Rubeni un Helmani

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Par jaunatnes izlašu galvenajiem treneriem nozīmē Rožlapu, Visocki-Rubeni un Helmani
Artūrs Visockis-Rubenis. Foto: Ģirts Gertsons

Latvijas basketbola savienības (LBS) valde pieņēmusi lēmumus par U18 sieviešu, U18 un U20 vīriešu izlašu galvenajiem treneriem gaidāmajiem 2021. gada Eiropas čempionāta turnīriem. Par U18 sieviešu izlases galveno treneri iecēla Matīsu Rožlapu, par U18 vīriešu izlases vadītāju Artūru Visocki-Rubeni, bet U20 vīriešu izlases treneri Uvis Helmanis.

Iepriekš Latvijas basketbola savienības (LBS) valde par U16 sieviešu izlases galveno treneri izvirzīja Andri Steļmahu, kamēr šodien oficiāli paziņoti speciālisti, kas strādās ar U18 sieviešu, U18 un U20 vīriešu izlasēm. Tikmēr par U20 sieviešu un U16 vīriešu izlašu galveno treneru nozīmēšanā skaidrība tiek solīta tuvākajā laikā, kad par to lemšot LBS Treneru komisija.

Par U18 sieviešu izlases, kuru nākamgad Eiropas čempionāta A divīzijas turnīrā Grieķijas pilsētā Heraklionā no 24. jūlija līdz 1. augustam pārstāvēs 2003./2004. gadā dzimušās meitenes, vadīs Matīss Rožlapa, kurš ar šī vecuma komandu strādājis arī 2019. gada sezonā, izcīnot astoto vietu. Iepriekš Rožlapa bijis arī U16 izlases, U18 izlases galvenais treneris 2020. gadā (Eiropas čempionāts nenotika pandēmijas dēļ), kā arī U16 izlases otrais treneris 2016. un 2017. gadā. Kopš 2019. gada – sieviešu valstsvienības galvenā trenera asistents. Šosezon – Baltijas Basketbola līgas komandas “Latvijas Universitāte” galvenais treneris. Pēc nozīmēšanas amatā Rožlapa pauda prieku, ka varēs turpināt iesākto darbu: ''“Prieks, ka varēšu turpināt iestrādes darbā ar šī gadugājuma komandu. Daudzas 2003. gadā dzimušās meitenes jau pagājušajā vasarā piedalījās U18 izlases darbā, daudzas redzēju U16 Baltijas kausa izcīņā. U18 izlase jau tuvojas lielajam basketbolam, tāpēc svarīgi, lai meitenes speru nākamo soli meistarības attīstībā. Dažām tas izdodas labāk, dažām ne tik labi, taču pozitīvi, ka izlases kandidātu lokam klāt nāk jaunas spēlētājas. Šosezon visām ir nodrošināta iespēja trenēties un spēlēt augstāk par Jaunatnes līgas līmeni – BJBS “Rīga/Juniores”, “Latvijas Universitātē”, “Kolibri/LU”, dažām arī Itālijā. Pārējais atkarīgs no pašām – cik kura būs gatava izmantot savas iespējas.”

Par U18 vīriešu izlases galveno treneri nozīmēts pašreizējais BK ''Liepāja'' galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis, kurš bijis šīs izlases vadītājs arī 2018. gadā, kad tā izcīnīja otro vietu Eiropas čempionātā. 2021. gada Eiropas čempionāts B divīzijā plānots Rumānijas pilsētā Oradea no 30. jūlija līdz 8. augustam. Bez U18 galvenā trenera pienākumiem Visockis-Rubenis trenējis arī U16 izlasi, LU, BK ''Ogre'' un BK ''Ventspils'' komandas, kā arī bijis trenera asistents U18 vīriešu izlasē un Latvijas valstsvienībā. Artūrs Visockis-Rubenis: “Esmu ievācis informāciju par spēlētājiem, zinu, ka U16 čempionātā neklājās viegli. Divi gadi šajā vecumā ir ilgs laiks, un liela nozīme būs tam, cik kurš produktīvi to būs izmantojis trenējoties un spēlējot ārzemēs vai Latvijā. Būs daudz izaicinājumu, bet esmu gatavs strādāt un veidot komandu, kas cīnīsies par atgriešanos Eiropas čempionāta A divīzijā.”

Tikmēr par U20 vīriešu izlasei, kas Eiropas čempionāta B divīzijā cīnīsies Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi, par galveno treneri nozīmēts Uvis Helmanis. Līdzšinējā trenera karjerā Helmanis vadījis arī U18 izlasi, ''Barons'', ''Liepāja/Triobet'' un ''Valmiera/Ordo''. Kā galvenā trenera asistents strādājis U18 izlasē un Viļņas ''Lietuvos Rytas''. Šobrīd ir Vācijas 2. Bundeslīgā spēlējošās Erfurtes komandas galvenais treneris un Roberta Štelmahera palīgs vīriešu valstsvienībā. Šī gadugājuma komanda 2017. gadā Eiropas U16 čempionātā izcīnīja 8. vietu, bet 2019. gadā Eiropas U18 čempionātā, spēlējot bez vairākiem savainotajiem līderiem, ierindojās 16. vietā. Uvis Helmanis: “Kandidāti ir apzināti. Sapulcējot visus labākos, ir iespēja izveidot labu, visās pozīcijās sabalansētu komandu ar pieredzi gan Latvijas – Igaunijas līgas spēlēs, gan ārzemēs. Protams, ļoti svarīgi, lai sarežģītajos apstākļos puišiem būtu gan viss kārtībā veselības ziņā, gan arī būtu iespējas trenēties un spēlēt. Lai maija beigās, kad plānojam sākt gatavoties, visi būtu gatavi cīņai fiziski un mentāli. Mērķis var būt tikai viens – iekļūt pirmajā trijniekā un atgriezties Eiropas čempionāta A divīzijā.”

FIBA Europe pandēmijas dēļ atcēla 2020. gada Eiropas jaunatnes čempionātus un septembrī paziņoja 2021. gada Eiropas jaunatnes čempionātu grafiku.

Izmantotie resursi:
https://basket.lv/izlases/juniores-...

     [+] [-]

, 2020-11-05 19:35, pirms 4 gadiem
Kāpēc U-20 izlasi nevarēja dot Zeilem? No kurienes te pēkšņi izlecis Helmanis?