Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kādos gadījumos FIBA turnīros var iesniegt protestu?

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Skaidrojam: kādos gadījumos FIBA turnīros var iesniegt protestu?
Domants Sabonis. Foto: FIBA

Svētdien Eiropas čempionāta finālturnīrā divas valstsvienības, Lietuva un Turcija, iesniedza oficiālu protestu Starptautiskajai Basketbola federācijai (FIBA). Lietuviešu gadījumā protests netika pieņemts, bet turki atbildi (vismaz publiski) vēl gaida. Portāls Sportacentrs.com skaidro, kādos gadījumos komandas FIBA turnīros drīkst iesniegt protestu.

Komandas pēc mača drīkst iesniegt protestu izskatīšanai FIBA, ja tās negatīvi ietekmējuši šādi priekšnoteikumi:
a) Kļūda punktu skaitīšanā, laika ņemšanā vai uzbrukuma laika darbībās, ko mača tiesneši nav izlabojuši;
b) Lēmums pamest, pārcelt, nespēlēt vai neatsākt spēli;
c) Atbilstības noteikumu pārkāpums (piemēram, 20 gadus vecs basketbolists piedalās U18 vecuma grupas mačā).

Lai protests oficiāli tiktu pieņemts, komandas kapteinim ne ilgāk kā 15 minūtes pēc mača beigām jāinformē spēles komisārs par vēlmi iesniegt protestu, to apliecinot ar savu parakstu spēles protokolā. Stundas laikā pēc mača beigām komandai jāiesniedz protesta iemesli. Protesta noraidījuma vai nepieņemšanas gadījumā komandai jāveic maksājums FIBA 1500 eiro apmērā.

Lietuvas gadījumā FIBA norādīja, ka protesta paskaidrojošie iemesli iesniegti par vēlu – vairāk nekā stundu pēc mača beigām. Starptautiskā Basketbola federācija savā paziņojumā norādīja, ka arī šāds laikā iesniegts protests būtu saņēmis noraidījumu, jo neatbilst nevienam no trīs protesta iesniegšanas priekšnoteikumiem.

Protestam atbilstot likuma burtam, to 24 stundu laikā izskata turnīra tehniskā komiteja. Tās lēmums nav pārsūdzāms, ja vien protesta iemesls nav saistīts ar atbilstības noteikumu pārkāpumu. Attiecīgajā gadījumā protestu atkārtoti izskata FIBA apelāciju komisija.

FIBA oficiālajos basketbola noteikumos, kas stājušies spēkā 2020. gada 1. oktobrī, atrodams punkts par labojamām kļūdām (Art 44.). Spēles arbitriem, ja kļūda pieļauta netīši, atļauts to labot šādos gadījumos:
a) Nepelnītu soda metienu piešķiršana;
b) Pelnītu soda metienu nepiešķiršana (kā tas bija Lietuvas gadījumā);
c) Kļūdaina vai netīša punktu pieskaitīšana;
d) Nepareizā spēlētāja soda metienu izpilde.

Lai netīši pieļautās kļūdas labotu, tās vispirms jāpamana mača tiesnešiem, spēles komisāram vai sekretariāta pārstāvjiem. Kļūdu drīkst labot vien līdz spēles atsākšanas brīdim pēc nepareizā lēmuma pieņemšanas.

Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/eurobas...