Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: ceļš no Pasaules kausa uz olimpiskajām spēlēm

Rolands Eliņš

Skaidrojam: ceļš no Pasaules kausa uz olimpiskajām spēlēm
Kristaps Porziņģis. Foto: LBS

Latvijas vīriešu basketbola izlase pirms nedēļas uzzināja savas pretinieces Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā, kur aizvadīs vismaz piecas spēles. Svarīga būs ne tikai iekļūšana otrajā kārtā, bet arī turnīra beigās izcīnītā vieta, jo pēc tās tiks noteiktas OS kvalifikācijas turnīra kvotas.

Pasaules kauss basketbolā tiek izmantots kā svarīgākais kritērijs OS basketbola turnīra kvalifikācijai, proti, tajā tiks sadalītas septiņas no 12 pieejamajām vietām. Vēl viena vieta būs mājiniece Francijai (tas gan vēl atkarīgs no FIBA Centrālas padomes apstiprinājuma), kamēr četras vietas tiks izspēlētas kvalifikācijas turnīros. Un uz kvalifikācijas turnīriem tiks 19 nākamās labākās izlases no Pasaules kausa, kas vienkāršā pasaulē nozīmētu šo - "Top7" tiek uz PK un 8.-27. vieta spēlē OS kvalifikācijā (neskaitot Franciju). Taču šī diemžēl nav vienkārša pasaule.

Minētās septiņas OS ceļazīmes Pasaules kausā tiks sadalītas pa reģioniem. Tas nozīmē, ka iegūta septītā vieta Pasaules kausā Latvijai vēl nebūt negarantēs vietu OS2024, jo šeit tiks vērtēta izlases vieta sava kontinenta konkurencē. Lai jau Pasaules kausā garantētu vietu OS2024, Latvijai jāieņem pirmā vai otrā vieta 11 Eiropas izlašu konkurencē (neskaitot OS mājinieci Franciju). Līdz ar to tīri teorētiski pat bronzas medaļas vēl var negarantēt kvalificēšanos olimpiskajām spēlēm.

Divas kvotas ir arī Amerikai, kamēr pa vienai ir Āfrikai, Āzijai un Okeānijai. Praksē tas nozīmē to, ka, piemēram, ja Austrālija kaut kādu pavērsienu rezultātā paliek 31. vietā Pasaules kausa 32 komandu konkurencē, tā tik un tā iegūs OS ceļazīmi - ja vien otra Okeānijas komanda Jaunzēlande paliks 32. vietā. Iepriekšējā Pasaules kausā Nigērija kā labākā Āfrikas komanda OS ceļazīmi ieguva ar 17. vietu, kamēr Irāna to ieguva ar 23. vietu kā labākā Āzijas komanda. Jānorāda, ka šoreiz PK piedalīsies piecas Āfrikas komandas, no kurām neviena FIBA rangā nav augstāk par 41. vietu.

OS 2024 basketbola turnīra kvotas

Skaits
Mājiniece1*
Eiropa2
Amerika2
Āzija1
Āfrika1
Okeānija1
No kvalifikācijas4

*Par mājinieces Francijas apstiprināšanu OS dalībnieku lokā vēl lems FIBA Centrālā padome. Ja pēkšņi kaut kādu negaidītu apsvērumu dēļ mājiniece pie šīm tiesībām netiek, Eiropai tiks viena papildu kvota, bet nu tas ir mazticams scenārijs.

Tieši OS kvalifikācijas turnīru dēļ liela nozīme būs arī spēlēm par 17.-32. vietu. PK formāts paredz, ka katras apakšgrupas divas labākās komandas kvalificējas otrajai kārtai, kur cīnās par vietu ceturtdaļfinālā, bet otrajā kārtā netikušās 16 komandas noskaidro vietu sadalījumu, katra aizvadot vēl divas spēles.

Ja Latvija izkļūs no H apakšgrupas, kur cīnīsies pret Libānu, Kanādu un Franciju, tad nonāks L apakšgrupā ar divām labākajām komandām no G grupas (Spānija, Brazīlija, Irāna, Kotdivuāra). Ja otrajā kārtā iekļūt neizdosies, tad būs jāspēlē par 17.-32. vietu ar G grupas divām vājākajām komandām, izveidojot P apakšgrupu. Un tad jau sistēma ir vienkārša - P grupas 1. vieta ieņems 17.-20. vietu, 2. vieta būs 21.-24. vietā utt. Precīza vieta tiks noteikta pēc izlases gūto uzvaru skaita un punktu statistikas, kas var izrādīties izšķiroša - piemēram, 2019. gadā 23. vietu ieguva Irāna ar bilanci 2-3 un punktu statistiku +7, tiekot pie OS ceļazīmes, kamēr Ķīna ar bilanci 2-3 un punktu statistiku -10 palika 24. vietā (un otrajā vietā Āzijas komandu konkurencē), attiecīgi uz OS netiekot. Līdz ar to Pasaules kausā svarīgas būs ne tikai uzvaras, bet arī punktu starpība.

Jo tās komandas, kuras PK neiegūs ceļazīmi uz OS, varēs izcīnīt tiesības piedalīties OS kvalifikācijas turnīros, un šeit gan iespējas ir daudz plašākas. FIBA noteikumi paredz, ka OS atlases turnīros piedalīsies 19 labākās izlases no Pasaules kausa un piecas pirmskvalifikācijas uzvarētājas. Taču arī te viss nav tik vienkārši, jo arī šeit FIBA ņems vērā reģionu kvotas.

Proti, uz OS kvalifikāciju vispirms ielūgumus saņems otra labākā Āfrikas komanda, otra labākā Āzijas komanda un trešā labākā Amerikas komanda. Bet pēc tam OS kvalifikācijas ielūgumus saņems 16 labākās PK izlases no visiem reģioniem. Ideālas konkurences apstākļos tas nozīmētu, ka OS atlases ielūgumus iegūtu 9.-27. vieta (19 vietas aiz labākajām septiņām, kas jau nodrošinājušas vietu PK, un Francijas, ja pieņemam, ka tā iekļūs "Top8"), taču tikpat labi teorētiski var izrādīties, ka nepietiek pat ar 23. vietu (ja, piemēram, zemākas vietas ieņem divas labākās Āfrikas un Āzijas komandas, kā arī trešā labākā Amerikas komanda).

Jāatgādina, ka arī OS kvalifikācijas turnīros gaidāms ļoti smalks siets - 24 komandas tiks sadalītas četrās apakšgrupās pa sešām, un no katras grupas uz OS tiks tikai uzvarētāja.

Sasummējot FIBA noteikumus, situācija ir šāda: Latvijas izlasei, lai tiktu uz OS, Pasaules kausā jābūt otrai labākajai Eiropas komandai (neskaitot Franciju). Cik tas viegli vai grūti izdarāms, pagaidām atstāsim Lukas Banki un pašu spēlētāju ziņā. Savukārt lai būtu pavisam droši par piedalīšanos OS kvalifikācijas turnīrā, jāieņem vismaz 22. vieta, lai gan visnotaļ iespējams, ka derēs arī 23.-26. vieta. Savukārt 28. un zemāka vieta automātiski nozīmēs, ka cerībām par dalību OS jāliek punkts.

Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/paris20...

  +2 [+] [-]

, 2023-05-04 19:33, pirms gada
Būsim godīgi, tikt pa taisno uz olimpiādi ir nereāli. Bet vēl nereālāk ir netikt uz OS kvalifikāciju.
Slēpts komentārs: Āfrika12

  +7 [+] [-]

, 2023-05-04 20:47, pirms gada
Āfrika12 rakstīja: Būsim godīgi, spēlēt olimpiādē tikai tāpēc lai tur būtu ar nekāda prikola. Zinu ka neesam galvenie pretendenti uz medaļām bet gribētos lai izlase kaut cīnās par medaļām.
Kaut ko tik stulbu sen nebiju lasījis. Būt olimpiādē starp 12 labākajām pasaules komandām būtu fantastisks sasniegums.

     [+] [-]

, 2023-05-04 22:54, pirms gada
Uz olimpisko kvalifikāciju ir reāli tikt

     [+] [-]

, 2023-05-05 00:18, pirms gada
Čehi kaut kā tika uz pagājušo olimpiādi

  -1 [+] [-]

, 2023-05-05 09:07, pirms gada
Pag, vai tad mēs vēl nesen netaisījāmies to pasākumu boikotēt? 🤔

     [+] [-]

, 2023-05-05 10:47, pirms gada
labdien rakstīja: Pag, vai tad mēs vēl nesen netaisījāmies to pasākumu boikotēt? 🤔
Tā kā krievus nepielaidīs pie OS kvaļa, tad tavas pārdomas ir nevietā

  +4 [+] [-]

, 2023-05-05 10:48, pirms gada
Vēl nav sācies pk ka jau sapņo par olimpiādi.

  -1 [+] [-]

, 2023-05-05 11:27, pirms gada
Edgars rakstīja: Tā kā krievus nepielaidīs pie OS kvaļa, tad tavas pārdomas ir nevietā
Nu būtībā, ja krievus pielaiž kaut vai tikai pie sinhronās peldēšanas, mēs nebraucam uz OS ⛔
Par to iestājas viedi vīri, sākot no Jāņa Janševica un beidzot ar Arturu Irbi 😎
Tā kā man OS interesē tikai bimbis, neesmu lietas kursā par globālo bildi 📷

     [+] [-]

, 2023-05-05 15:55, pirms gada
labdien rakstīja: Nu būtībā, ja krievus pielaiž kaut vai tikai pie sinhronās peldēšanas, mēs nebraucam uz OS ⛔
Par to iestājas viedi vīri, sākot no Jāņa Janševica un beidzot ar Arturu Irbi 😎
Tā kā man OS interesē tikai bimbis, neesmu lietas kursā par globālo bildi 📷
Pagaidām tur ir tikai vispārīga runāšana... Esmu gandrīz drošs ka krievi nebūs Parīzē, jo lielākā daļa Rietumu valstu ir kategoriski pret šādu iespēju. Tāpēc SOK nebūs citu variantu kā vien "nobāzt" šo diskusiju kaut kur pagultē. Protams, līdz spēlēm vēl ir laiks. Karš var beigties un Krievijā var notikt kaut kādas "revolucionāras" pārmaiņas, bet tas jau cits gadījums... un šobrīd arī neizskatās, ka kaut kas tāds varētu notikt.

     [+] [-]

, 2023-05-06 17:07, pirms gada
nu pareizi jau ir, ka jāsaprot, kāda ir motivācija cīnīties PK.

Irāna un Kotdivuāra būtu jāsasit (par Libānu nerunājot), tā ka OS kvalis garām nepaies. otrā komanda Eiropā - tik milzīgā/ilgā turnīrā un ar sastāva problēmām ... novēlu, protams, bet kā jau te viens minēja - nereāli

     [+] [-]

, 2023-05-07 00:20, pirms gada
Viss, negribu alu, eju pēc degvīna. Pat iedzēris neko nesaprotu . Turaties, es tik daudz neizdzeršu