Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristiāns Dilāns

Igaunija ''EuroBasket 2022'' kandidātos apvieno jaunību un pieredzi

Igaunija ''EuroBasket 2022'' kandidātos apvieno jaunību un pieredzi
Igaunijas izlase 2022. gada jūlijā. Foto: FIBA

Igaunijas izlases galvenais treneris Juka Toijala nosaucis 18 basketbolistus, kuri gatavosies septembrī gaidāmajam Eiropas čempionāta finālturnīram un pirms tā aizvadīs divus FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas mačus. Sarakstā iekļauti gan daži pieredzējušie basketbolisti, gan arī vairums gados jaunu basketbolistu.

Igaunijas valstsvienība ''EuroBasket'' finālturnīru apritē atgriezīsies pēc septiņu gadu pārtraukuma. 2017. gadā igauņi Eiropas čempionātam nekvalificējās, bet 2015. gadā spēlēja apakšgrupā Rīgā, ieņemot piekto vietu un dalību noslēdzot.

Somu speciālists Juka Toijala kandidātu sarakstā pulcējis praktiski visus labākos Igaunijas basketbolistus – NBA Attīstības līgā spēlējošo Henriju Drelu, ar ''Baskonia'' nupat līgumu parakstījušo ULEB Eirokausa spīdekli Maiku Kalevu Kotsaru, citu Vitorijas kluba uzbrucēju Sanderu Raiesti, Arizonas ''Wildcats'' aizsargu Keru Krīsu, Vācijas Bundeslīgas uzbrucēju Janari Joesāru, A sērijas spēka uzbrucēju Kasparu Treieru, kā arī Gerta Kulamē dēlu Kristianu, kurš aizvadītajā sezonā pārstāvēja no ACB līgas izkritušo ''San Pablo Burgos'', bet nākamo sezonu pavadīs Paņevēžas ''Lietkabelis'' rindās.

Tāpat kandidātu sarakstā atrodamas vairākas igauņu izlases pamatvērtības – Itālijas A sērijā pagājušajā sezonā spēlējušais Sīms Sanders Vene, ''Kalev/Cramo'' spēka uzbrucējs Kristjans Kitsings un pieredzējušais aizsargs Stens Soks, kurš sezonu noslēdza Grieķijas pēc spēka otrajā līgā.

Igaunijas izlases galvenais treneris starp kandidātiem izraudzījies arī vairākus apvienotajā līgā spēlējošus basketbolistus. Dalībai Eiropas čempionātā un pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs gatavosies Igaunijas čempiones Pērnavas ostas aizsargi Sīms Markuss Posts un Roberts Valge, kā arī kluba uzbrucējs Arturs Konončuks, kurš karjeru turpinās Tallinā, pievienojoties ''Kalev/Cramo''. Tāpat kandidātu lokā ir arī Nikolaja Mazura vadītās Tartu Universitātes aizsargs Marts Rozentāls, kurš bija viens no galvenajiem pārsteidzošā panākuma kaldinātājiem pagājušās Igaunijas kausa izcīņas finālā.

Starp galvenajiem iztrūkumiem sastāvā ir Igaunijas basketbola spilgtākais jaunais talants – 2004. gadā dzimušais Henrijs Vēsārs, kurš šajā vasarā no Madrides ''Real'' akadēmijas pārcēlās otrpus okeānam un savlaicīgi sāks gatavoties sezonai Arizonas ''Wildcats'' rindās ASV studentu čempionātā. Tāpat izsaukumu uz izlasi nav izpelnījušies Mikels Kirvess, brāļi Jurkatami un Rains Veidemans.

Igaunijas valstsvienība ''EuroBasket 2022'' grupu turnīru aizvadīs Milānas ''Mediolanum Forum'', kur C grupā spēlēs pret mājinieci Itāliju, Ainara Bagatska vadīto Ukrainu, Grieķiju, Horvātiju un Lielbritāniju.

Pirms Eiropas čempionāta finālturnīra igauņi aizvadīs 2023. gada FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas mačus, viesojoties Slovēnijā un mājās uzņemot Somiju.

Igaunijas izlases kandidātu saraksts

SpēlētājsPoz.AugumsDz. gadsKlubs 21/22'
Stens SoksPG184 cm1989Charilaos (Grieķija-2)
Kers KrīsaPG190 cm2001Arizona (NCAA)
Sīms Markuss PostsPG184 cm1997Pērnavas osta
Martins DorbeksPG/SG194 cm1991Kalev/Cramo
Kristians KulamēSG194 cm1999San Pablo Burgos (Spānija)
Marts RozentālsSG193 cm1999Tartu Universitāte
Roberts ValgeSG192 cm1997Pērnavas osta
Henrijs DrelsSG/SF205 cm2000Windy City Bulls (G līga)
Janari JoesārsSF198 cm1993Medi Bayreuth (Vācija)
Sanders RaiesteSF204 cm1999Baskonia (Spānija)
Arturs KonončuksSF201 cm2000Pērnavas osta
Sīms Sanders VeneSF/PF203 cm1990Varese (Itālija)
Kregors HermetsPF204 cm1997Kalev/Cramo
Kaspars TreiersPF203 cm1999Sassari (Itālija)
Kristjans KitsingsPF206 cm1990Kalev/Cramo
Maiks Kalevs KotsarsC211 cm1996Towers (Vācija)
Matiass TassC208 cm1999St. Mary's (NCAA)
Rauno NurgersC208 cm1993Kalev/Cramo

Izmantotie resursi:
Uudised - Selgusid Eesti meeste...


, 2022-08-02 16:43, pirms 2 gadiem
ha pat Igauni eiropas čempī spēlē
, 2022-08-02 16:55, pirms 2 gadiem
Šis tiešām ir sāpīgi - ar tādu izlasi netikt uz EČ. Bet lai kā arī sāpētu, tomēr jāpasaka paldies Fiba, kas ielika kvalif nepateicīgā laikā un neļāva Eirolīgas džekiem spēlēt. Mēs tagad jau redzam, ka pat bez KP, mums pat serbi nav pretinieki, līdz ar to ja čempī spēlētu, 6ieks ir visai reāls
, 2022-08-02 17:06, pirms 2 gadiem
cobham rakstīja: Šis tiešām ir sāpīgi - ar tādu izlasi netikt uz EČ. Bet lai kā arī sāpētu, tomēr jāpasaka paldies Fiba, kas ielika kvalif nepateicīgā laikā un neļāva Eirolīgas džekiem spēlēt. Mēs tagad jau redzam, ka pat bez KP, mums pat serbi nav pretinieki, līdz ar to ja čempī spēlētu, 6ieks ir visai reāls
Jā FIBA bija vainīga,ka mūsējie spēlēja kā pilnīgas pakaļas
Jā un serbiem ar visi bija ierindā
, 2022-08-02 18:56, pirms 2 gadiem
AB rakstīja: Saki "paldies" Štelmaheram un Vecvagaram, pirms tam, kā arī "izcilajai" LBS vadībai, kas uzskatīja, ka tie divi pid@r@si ir pietiekoši kvalificēti.
Jau pēc Vecvagara bija jāsaprot, ka vajadzīgs Banki līmeņa spečuks... visi to saprata, bet ne LBS.
, 2022-08-02 18:57, pirms 2 gadiem
P.S.

Lai igauņiem veicas!
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.