Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Vatutins: "Krievijas Basketbola federācija atgādina "Četru zirgu klubu" no Vasjukiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vatutins: "Krievijas Basketbola federācija atgādina "Četru zirgu klubu" no Vasjukiem"
Andrejs Vatutins un CSKA galvenais treneris Dimitris Itudis 2014. gada 20. jūnijā
Foto: ITAR-TASS/Scanpix

"Pasaules kausa izcīņas laikā Madridē tikos ar FIBA un Eirolīgas vadību. Daudzas lietas no manis stāstītā par situāciju Krievijā viņiem kļuva par atklājumu. FIBA un Eirolīgas viedokļi sakrīt – nemitīgas cīņas un konfliktu apstākļos par galveno problēmu kļuvis autoritatīvas un leģitīmas personas trūkums federācijas vadībā. Kamēr tāds cilvēks netiks atrasts, gaidīt situācijas uzlabošanos un līdzekļu piesaisti basketbolam ir bezjēdzīgi," ceturtdienas, 25. septembra, intervijā laikrakstam "Izvestija" atzīst Maskavas basketbola kluba CSKA prezidents Andrejs Vatutins.

Sākot no skandalozajām prezidenta vēlēšanām 2013. gada vasarā Krievijas Basketbola federācija ieslīgusi nepārtrauktā haosā. Tas negatīvi ietekmējis valstsvienību rezultātus un strauji mazinājis jau tā zemo sporta veida popularitāti valstī.

1) Krievijas sieviešu un vīriešu valstsvienības nekvalificējās pasaules čempionātiem.
2) Vīriešu izlase ar mokām iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā, bet mājas spēles “Dynamo” arēnā Maskavā varēja apmeklēt bez maksas (!)
3) Pasaules kausa izcīņa netika rādīta Krievijas vadošajos televīzijas kanālos.
4) Federācija šantažēja klubus, krasi paaugtinot iemaksas par ārzemju spēlētāju piesaisti un piedraudēja VTB līgas klubus nepielaist startam nacionālā kausa izcīņā.

Vatutins 24. septembrī ITAR-TASS korespondetei Nadeždai Perepečko norādīja, ka situācija nonākusi līdz absurdam. Krievijas klubiem šobrīd jācīnās, lai Eirolīgas spēles tiktu pārraidītas vispārpieejamos kanālos, jo televīzijas neizrāda nekādu interesi rādīt basketbolu zemo reitingu dēļ.

“Pirms divām nedēļām pēc manas iniciatīvas Maskavā notika CSKA, Ņižņijnovgorodas un Kazaņas klubu vadītāju tikšanās ar Eirolīgas direktoru televīzijas un jauno mediju jautājumos Andrea Bassāni. “Izveidojām darba grupu, izstrādājām kopēju plānu, aktīvi sadarbojamies, taču pagaidām nav rezultātu, par kuriem paziņot līdzjutējiem. Atslēgas jautājums – raidīšanas tiesību izmaksas un darījuma finansētājs. Televīzijas par apraides tiesībām maksāt nav gatavas, turklāt NTV+ kanālam nomainījies ģenerāldirektors.”

CSKA prezidents cer, ka kluba spēles būs iespējams vērot ne tikai maksas kanālos. “Veicu pārrunas ar virkni kompāniju, kurām varētu būt interesanti piedalīties basketbola translēšanā kā sponsoriem, spēles pārraidot vispārpieejamos kanālos. Man ir ļoti svarīgi atrisināt šo jautājumu, jo pēc CSKA spēļu apraides pāriešanas maksas televīzijā zaudējām un turpinām zaudēt līdzjutējus.”

Vatutins atgādināja, ka televīzijas tiesības pieder Eirolīgai, nevis klubiem. “Šodien (24. septembrī) līgums nav parakstīts ne ar vienu Krievijas telekompāniju. Tam ir divi iemesli. No vienas puses, saskaņā ar iepriekšējiem līgumiem Krievijas televīzijas maksāja Eirolīgai ļoti ievērojamus honorārus, savukārt, pie labā ātri pierod. Otrkārt, katastrofāli zemais basketbola reitings veicinājis pilnīgu telekanālu nevēlēšanos maksāt par tiesībām un parādīt šo sporta veidu. Grūtības rada tas, ka translācijas Eirolīgas līmenī un signāla nosūtīšana pavadonim maksā nopietnas naudas summas.”

Intervijā laikrakstam “Izvestija” 25. septembrī Vatutins asi kritizē Krievijas Basketbola federāciju. “Pasaules čempionāts basketbolā gandrīz vai pirmo reizi vispār netika parādīts Krievijas televīzijā. Šī ziņa šokēja FIBA, bet mums kļuva par apkaunojumu. Par kādu sporta veida popularizēšanu var runāt? Par kādu bērnu piesaisti? Televīzijas translācijas tiesības uz Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēli maksāja no 3000 līdz 8000 eiro. Federācija nespēja sameklēt pat šo naudu.”

Par federācijas vienīgo ienākumu avotu palikušas klubu iemaksas. “Acīmredzams, ka nepieciešams aizklāt caurumus budžetā un citu iespēju nav. Pareizāk sākot, tādu nav graujošās ekonomiskās un tirgvedības darbības dēļ. Tagad federācija man atgādina “Četru zirgu klubu” no Vasjukiem (atsauce uz Ilfa un Petrova romānu “Divpadsmit krēsli”). Kā teica tā dibinātājs Ostaps Benders, “viss ņemts vērā, līdzekļus iegūsim no biedru iemaksām”. Turklāt “Vasjuku iedzīvotāji paši nemaksās neko”. Minētajam klubam bija nopietns potenciāls, taču īss pastāvēšanas laiks – laiva noslīka.”

Izmantotie resursi:
ИТАР-ТАСС: Спорт - Президент БК ЦСКА:...
«Без авторитетной фигуры ждать развития нашего...