Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Andrejs Vatutins: "Austrumeiropas līgu gribam veidot pēc Adrijas līgas parauga"

Andrejs Vatutins: "Austrumeiropas līgu gribam veidot pēc Adrijas līgas parauga"
2011. gada ziemā Vatutins uz Maskavu uzaicināja lietuviešu treneri Jonu Kazlausku, kura vadībā CSKA uzvarēja Krievijas Premjerlīgas debijas sezonā, finālā pieveicot Rima Kurtinaiša...

"Ceturtdien Krievijas Basketbola federācijas sēdē tika pieņemts lēmums, ka trīs gadu tiesības Krievijas čempionāta rīkošanai tiks nodotas jaunajai Austrumeiropas basketbola līgai. Ir sapratne, ka tas notiks. Šajā brīdī parakstīt vienošanos par tiesību nodošanu nebija iespējams, jo vēl neesam izveidojuši jauno līgu, taču pastāv mutiska noruna ar federāciju," piektdien, 27. janvārī, preses konferencē teica PBL padomes priekšsēdētājs, VTB Vienotās līgas viceprezidents un Eirolīgas akcionāru padomes biedrs Andrejs Vatutins.

Par Austrumeiropas basketbola līgas izveidi žurnālistiem trešdienas vakarā paziņoja VTB Vienotās līgas prezidents un Krievijas Federācijas valdības vadītāja vietnieks Sergejs Ivanovs. Prezidents norādīja, ka VTB Vienotās līgas un Profesionālās basketbola līgas apvienošana tiks uzticēta Andrejam Vatutinam.

Dažas stundas vēlāk Krievijas Basketbola federācijas prezidents Aleksandrs Krasņenkovs paziņoja, ka par jauno līgu neko nav dzirdējis un informēja par uzaicinājumu VTB līgas pārstāvjiem piedalīties federācijas izpildkomitejas sēdē.

Piektdienas preses konferencē ziņu aģentūras “RIA Novosti” telpās Vatutins apgalvoja, ka ceturtdien izdevies panākt mutisku vienošanos par Krievijas atklātā čempionāta rīkošanas tiesību nodošanu jaunajam turnīram. CSKA priekšnieks iepazīstināja žurnālistus ar savu redzējumu, uzsverot, ka sacensības jāveido pēc Adrijas līgas parauga un tuvākajā laikā jāpanāk to iekļaušana Eiropas sacensību sistēmā.

“No šodienas sāksim juridiskās bāzes izstrādi jaunās līgas izveidei. Visiem zināms, ka nākamajā sezonā komandas, neskaitot Eirolīgu, varēs startēt tikai vienā turnīrā. Manuprāt, VTB Vienotā līga ir pats sekmīgākais komercturnīrs Eiropā. Vēlamies paņemt labāko no PBL un VTB Vienotās līgas. Divu līgu pastāvēšana ved pie intereses dalīšanās. Pēc zināmā ULEB asamblejas lēmuma VTB līgai tās pašreizējā izskatā nav nākotnes, jo tās ir komerciālas sacensības.”

“Profesionālā basketbola līga ir oficiāli atzīta un iebūvēta Eiropas institūtos. Par paraugu ņemsim Adrijas līgu, kurā spēlē komandas no dažādām valstīm un, savācot reitinga punktus, piedalās atlasē uz Eirolīgu. Mans galvenais uzdevums ir pārrunas ar Eirolīgu, kuras nevar veikt no spēka pozīcijām. Mums jāiegūst tādas pašas tiesības kā Adrijas līgai. Kad notika ULEB Eirolīgas izveide, Krievijas federācija atbalstīja FIBA pozīcijas un zaudēja savas pozīcijas Eirolīgā. Tagad vēlamies, lai Krievijas klubu pārstāvniecība tajā būtu plašāka. Vēlos, lai pārrunās man palīdzētu PBL ģenerāldirektors Gins Rutkausks, kuram Eiropā ir liela autoritāte.”

NLB Adrijas līgā startē 14 komandas, kuras no 2011. gada 8. oktobra līdz 2012. gada 17. martam izspēlē divu apļu turnīru. Četras labākās vienības iekļūst pusfinālā. Šosezon līgā spēlē pa četriem klubiem no Slovēnijas (“Union Olimpija”, Novo Mesto “Krka”, “Zlatorog Laško” un “Helios Domžale”) un Serbijas (“Crvena Zvezda”, “Partizan”, Vršacas “Hemofarm STADA” un “Radnički”), trīs klubi no Horvātijas (Zagrebas “Cedevita”, “Zagreb” un “Cibona” ar wild-card), pa vienam no Bosnijas (“Široki”), Melnkalnes (Podgoricas “Budučnost”) un Izraēlas (“Maccabi Tel Aviv”).

ULEB rīkotajos Eiropas kausos šosezon spēlēja astoņas no 14 vienībām. Četri Adrijas līgas klubi - “Partizan”, “Union Olimpija”, “Maccabi” un “Zagreb” - spēlē Eirolīgā. Eiropas kausā sacentās četras komandas - “Krka Novo Mesto”, “Cedevita”, “Cibona” un “Budučnost”. Pērn “Krka Novo Mesto” un “Budučnost” Adrijas līgā sasniedza pusfinālu, bet finālā “Partizan” pieveica “Union Olimpija”. Jāatzīmē, ka visas Adrijas līgas komandas piedalās nacionālo čempionātu "play-off" spēlēs.

Vatutins atbildēja uz jautājumu, kādas ārzemju komandas varētu startēt Austrumeiropas līgā.

“Ārzemju komandām nosūtījām deviņus jautājumus. Līgā startēs 16 komandas, kuras izspēlēs regulāro čempionātu. Pēc tam, kā Adrijas līgā, notiks “play-off” spēles. Taču jautājums ir atklāts. Vienkārši pastāv noteikts spēļu skaits, orientējoši 70-75 sezonā, kuru nevajadzētu palielināt. Jābūt elastīgiem un jāņem vērā visus apstākļus. Vēlos, lai dalības jautājumi, tai skaitā par Vladivostokas komandu “Spartak-Primorje”, tiktu risināti līgas padomē.”

Ceturtdien Vatutins un Širokovs federācijā apsprieduši arī Krievijas čempionāta rīkošanas tiesību izmaksas. “Esam ceļā licences iegūšanai. Sapratne un vienošanās par kopējo summu ir, taču tagad nevēlos to nosaukt.”

“Pārejas periodam ir jābeidzas. Šīs tēmas apspriešana apnikusi. Līdzjutēji nesaprot sacensību struktūru. Vajag ar stingru roku ieviest kārtību un kustēties vienā virzienā. Marts, aprīlis – šajā laikā jāizveido Austrumeiropas līga. Ar visiem turnīru apvienošanas jautājumiem nodarbošos es.”

Izmantotie resursi:
Футбол, хоккей, баскетбол, теннис, бокс,...
Главные новости часа | Лента новостей "РИА...
СПОРТ-ЭКСПРЕСС: Ежедневная спортивная газета....


Slēpts komentārs: MachimoI
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-01-27 15:25, pirms 12 gadiem
Vispār ceru, ka šis projekts noies pa burbuli un atjaunosies laba līmeņa BBL.
, 2012-01-27 15:44, pirms 12 gadiem
Adrijas līga ir uz vienlīdzīgiem principiem ,bet šis būs krievijas atklātais čempionāts ,kur dominēs visās nozīmēs krievija.Vai tiešām nepietiek ar LBL un BBL,vai Latvijai jāiesaistās visos Putina plānos par PSRS telpas atjaunošanu.
, 2012-01-27 16:30, pirms 12 gadiem
coffijs rakstīja: Adrijas līga ir uz vienlīdzīgiem principiem ,bet šis būs krievijas atklātais čempionāts ,kur dominēs visās nozīmēs krievija.Vai tiešām nepietiek ar LBL un BBL,vai Latvijai jāiesaistās visos Putina plānos par PSRS telpas atjaunošanu.
Положение команд | Единая Лига ВТБ - no astoņām Krievijas komandām zem vidējā līmeņa ir tikai ''Yenisei''.
, 2012-01-27 17:17, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: tāpēc, ka LAT pārāk ilgi jau ir bijusi neatkarīga tik daudzās plāksnēs un pat vells parāvis Baltijas ūniju dibinājusi
Edgar, tu!?
, 2012-01-27 17:39, pirms 12 gadiem
Būtu labi, ja šitas "Austrumeiropas līgas" plāns izbeigtos, vēl nesācies.
Es būtu par stipru BBL, nevis šito murgu.
, 2012-01-27 18:19, pirms 12 gadiem
Iedos VEFam vietu un tas arī viss. Varēs marinēties pa to līgu, kaut ko izcīnīt tādā konkurencē nav variantu, ja nu vienīgi, protams, krievi kaut kādu naudiņu neiepludina (kas arī, protams, nenotiks).
Cita lieta, ka varētu šo līgu izmantot kā platformu jauno spēlētāju audzināšanai, bet nav jau nekādas iespējas ka kaut kas tāds notiks.
Sakarīga BBL atjaunošana imo būtu labākais variants, kā redzam tie paši leiši vairs nav nekādi peramie puikas, ir daudzas gana konkurētspējīgas komandas.
, 2012-01-27 18:35, pirms 12 gadiem
Jūs visi spriedelēytāji saprotiet to, ka lai Latvijā būru eirolīgas komanda nepieciešami sponsori un kurš klubs piesaistīs citu valstu sponsorus spēlējot LBL un BBL? Esmu par to, lai VEF spēlē tur, kur ir augsta līmeņa basketbols.
Foto: KK Crvena zvezda

Sarkanā zvaigzne nokaitētā Belgradas derbijā septīto reizi triumfē Adrijas līgā

Kopš 2015. gada septiņas reizes Adrijas līgā basketbolā triumfējusi Belgradas "Crvena zvezda", kura šīs sezonas finālsērijā "Partizan" vienību pārspēja visās trijās cīņās.
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā Palangā. Foto: Matas Baranauskas

FIBA Eirolīga izsludina jaunu formātu, TTT pēc valstu ranga jāspēlē kvalifikācijā

"EuroLeague Women" 2024.-2025. gada sezonā pāries uz starptautiskajā basketbolā vēl nebijušu formātu ar jaunu izslēgšanas spēļu sistēmu, liecina Sacensību komisijas ierosinātie un "FIBA Europe" valdes maijā apstiprinātie noteikumi.
Maiks Džeimss. Foto: AFP/Scanpix
1

Pirmo reizi karjerā par Eirolīgas sezonas MVP atzīts Maiks Džeimss

LETA. "Monaco" saspēles vadītājs Maiks Džeimss atzīts par ULEB Eirolīgas šīs sezonas vērtīgāko spēlētāju, amerikāņu basketbolistam šo atzinību izpelnoties pirmo reizi karjerā.