Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

"Žalgiris" iemūžinās Arvīda Saboņa numuru

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Žalgiris" iemūžinās Arvīda Saboņa numuru
Arvīda Saboņa numura iemūžināšana notiks 27. septembrī plkst. 17:00 "Žalgira" arēnā Kauņā
Foto: ITAR-TASS/RIA Novosti/Scanpix

Kauņas basketbola klubs "Žalgiris" 70 gadu jubilejā iemūžinās pasaules basketbola superzvaigznes Arvīda Saboņa numuru. Svinīgā ceremonija notiks sestdien, 27. septembrī, pirms "Akropolis" kausa izcīņas, kurā piedalīsies "Žalgiris", Atēnu "Panathinaikos", Stambulas "Galatasaray" un Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" komandas.

“Tā ir pirmā reize, kad “Žalgiris” iemūžinās spēlētāja numuru,” teica Kauņas kluba direktors Pauļus Motejūns. “Arvīds Sabonis pilnībā pelnījis šo godu, jo viņš bijis ārkārtīgi nozīmīgs “Žalgira” spēlētājs un kluba prezidents. Esam priecīgi, ka ceremonija notiks sezonas lielākā pasākuma laikā.”

Sabonis 2014. gada decembrī svinēs 50 gadu jubileju un pašlaik veic Lietuvas Basketbola federācijas prezidenta pienākumus. Savu profesionālo karjeru viņš sāka 1981. gadā Kauņā, bet 1989. gadā pārcēlās uz Spāniju, kur pārstāvēja “Forum Valladolid” un “Real Madrid” klubus. Sabonis spēlēja ar vienpadsmito numuru.

Trīsdesmit viena gada vecumā Sabonis pārcēlās uz NBA, paveicot to deviņus gadus pēc brīža, kad viņu jauno spēlētāju atlases ceremonijā izvēlējās “Portland Trail Blazers”. Debijas sezonā viņš mazāk nekā 24 minūtēs guva vidēji 14,5 punktus un izcīnīja 8,1 atlēkušo bumbu, tiekot iekļauts pirmgadnieku simboliskajā piecniekā.

Sabonis līgā nospēlēja septiņas ziemas. 1998. gada sezonā viņš vidēji sameta 16 punktus, izcīnīja 10 atlēkušās bumbas un izdarīja trīs piespēles. Noslēdzot karjeru, izcilais centra spēlētājs tika uzņemts FIBA Slavas zālē un Džeimsa Neismita vārdā nosauktajā NBA Slavas zālē.

Basketbolista kolekcijā ir zelta medaļa un divas bronzas godalgas Olimpiskajās spēlēs, zelts un sudrabs Pasaules kausa izcīņā, viens zelts, viens sudrabs un trīs bronzas medaļas Eiropas čempionātā. Sabonis ir Lietuvas “Sapņu komandas 1992” dalībnieks.

“Mēs ceram, ka daudzi cilvēki atnāks pateikties Sabonim par sasniegto un visu, ko viņš devis gan “Žalgirim”, gan basketbolam,” noslēdza Motejūns.

Izmantotie resursi:
Zalgiris To Retire Sabonis Jersey | FIBA Europe
Žalgiris.lt