Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

VEF pretinieki ČL: pārsteidzošie spāņi, franču pieredze un... Bagatskis?

Andrejs Siliņš

VEF pretinieki ČL: pārsteidzošie spāņi, franču pieredze un... Bagatskis?
Foto: FIBA

Viņnedēļ notika Basketbola Čempionu līgas grupu turnīra izloze jaunajai sezonai, kurā noskaidrojās, ka Latvijas čempionvienība “VEF Rīga” mērosies spēkiem ar atpazīstamiem Spānijas un Francijas klubiem, kā arī trešā kvalifikācijas turnīra uzvarētājiem. Kā ierasts, uz papīra rīdzinieki pirms sezonas varētu būt pastarīši, taču, iespējams, velns nemaz nav tik melns…

“Manresa”: vai izdosies turpināt iesākto?

Klubs, kas pagājušajā sezonā kļuva par pārsteigumu kā Spānijā, tā Eiropā. Vietējā čempionātā kļuva par stabilu “play-off” komandu, pirmoreiz kopš vēsturiskā 1998. gada sezonu ACB līgā pabeidzot ar pozitīvu bilanci. Tolaik vēl saules gaismu nebija ieraudzījis “Manresa” jaunais latviešu talants Mārcis Šteinbergs, kuram šis klubs devis iespēju spert pirmos soļus profesionālajā basketbolā. Iepriekšējo sezonu kopā ar Mārci komandā uzsāka arī Jānis Bērziņš, tomēr vietu rotācijā neizkaroja un sezonas gaitā atstāja klubu. Pedro Martiness ir ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi galvenā trenera arodā un Manresas klubā strādājis ar vairākiem piegājieniem. Viņa uzvaru un zaudējumu kopējā bilance pie komandas stūres ir negatīva (astoņās sezonās ACB līgā 130 uzvaras un 145 zaudējumi) un viņa vadībā komanda “play-off” spēlējusi tikai divas reizes, tomēr komandas iespētais pērnajā sezonā lika kluba vadībai šovasar nešaubīties par darba attiecību turpināšanu ar speciālistu. Bez atzīstamā snieguma ACB līgā “Manresa” veiksmīgās sezonu izpušķoja spēle Čempionu līgā. Klubs tajā piedalījās otro reizi. Deviņas uzvaras 12 mačos ļāva triumfēt abās grupās regulārajā turnīrā, bet ceļā uz finālu divreiz tika apspēlēta Malagas “Unicaja” un reizi Ludvigsburgas “MHP Riesen”. Finālā pret Čempionu līgas veterāni “Tenerife” pretargumenti neatradās, bet arī fināla sasniegšana uzskatāma par šim klubam lielisku sasniegumu. Šteinbergs komandā būs arī jaunajā sezonā, taču noturēt kodolu būs izaicinājums.

Gluži kā VEF, arī “Manresa” kā salīdzinoši mazāka budžeta klubi bagātnieku konkurencē ar to cīnās gadu no gada. Manresas kluba budžets aizvadītajā sezonā bija 2,7 miljoni eiro, no kā spēlētāju algām tika atvēlēti 1,5 miljoni. Līdz ar to 400 tūkstoši no FIBA par fināla sasniegšanu Čempionu līgā klubam bija labs finansiālais atspaids. Sevi kā derīgus nākamajam līmenim pieteica vairāki vadošie spēlētāji. Piemēram, komandas rezultatīvākais spēlētājs Čims Moneke, kuram līgums ar klubu šovasar beidzās. Nule kā viņš parakstīja līgumu ar Sakramento "Kings". Beļģijas izlases centrs Ismaels Bako bija līgumsaistībās uz vēl vienu gadu, taču Boloņas "Virtus" pirms atgriešanās Eirolīgā viņa līgumu izpirka. Ņemot vērā, ka viņš kļuva par vienu no labākajiem savas pozīcijas spēlētajiem ACB līgā, tas nebija pārsteigums. Manresas komandas spējas jaunajā sezonā būs ļoti atkarīgas no kluba vadības veiklības sarunās ar pērnās sezonas kodola spēlētājiem vai tikpat talantīgu aizvietotāju sameklēšanu.

”Limoges”: atgriešanās Eiropā

Aizvadītajā sezonā “Limoges” pārmaiņas pēc nespēlēja Eiropā, visus spēkus koncentrējot vietējai līgai. Tas izdevās, jo vienā no konkurējošākajām Eiropas vietējām līgām regulāro turnīru izdevās pabeigt ceturtajiem, bet ceturtdaļfinālā tika atzīts Dižonas pārākums. Sezonas beigu rezultāts un atgūtā vieta Čempionu līgā ļāva itāliešu speciālistam Masimo Kančeljeri saglabāt galvenā trenera amatu, noslēdzot jaunu līgumu uz diviem gadiem. Viņam treneru štābā nu pievienojies cits itālietis Masimo Buleri. Pagājušajā sezonā klubs tērēja 1,8 miljonus eiro spēlētāju algās, un jaunajā sezonā tām atvēlētie līdzekļi varētu būt līdzīgi. Klubs laikus pagarināja līgumu ar rezultatīvāko spēlētāju Nikolasu Langu - uzbrūkošais aizsargs guva nepilnus 16 punktus mačā, realizējot 40,5% trīspunktnieku, un bija produktīvs arī citos statistikas elementos.

Pagājušās sezonas otrajā pusē “Limoges” rindās parādījās Ingus Jakovičs, kurš pēc atgūšanās no savainojuma bija īsu brīdi atguvis spēles garšu Valmierā. Jakoviča līgums ar klubu beidzies, bet viņa pozīcijā komandai pievienojies amerikānis Braiss Džounss, kurš līdz šim karjeru veidojis bijušās Dienvidslāvijas teritorijā, pagājušajā sezonā esot labākais punktu guvējs Belgradas FMP rindās Adrijas līgā. Jau uz šo brīdi klāt nācis arī amerikāņu trešais numurs Dezi Rodrigezs un pāris vietējie spēlētāji. Lai arī kādreizējie Eirolīgas čempioni jau ilgāku laiku ir pieticīgāki savās ambīcijās, viss liecina, ka “Limoges” ierasti vāks uz pieredzējušiem spēlētājiem balstītu sastāvu, kā jau tas raksturīgs Francijas augstākās līgas klubiem.

Vai uz Rīgu brauks Bagatskis?

No trešā kvalifikācijas turnīra interesantākie potenciālie pretinieki būtu Kijivas “Budivelnik”, kam ir vēsturiskas saiknes ar Latvijas basketbolu. 7. jūlijā klubs pavēstīja, ka neturpinās sadarbību ar galveno treneri Igoru Miglinieku, taču tas nenozīmē, ka komanda paliks bez latviešiem uz soliņa. Ainara Bagatska vārds “Budivelnik” saistībā locīts daudz. 2013. un 2014. gadā viņš aizveda “Budivelnik” līdz Ukrainas zeltam un, kas vismaz tikpat nozīmīgi - 2013./2014. gada sezonā viņš vadīja komandu tās pirmajā un līdz šim vienīgajā sezonā ULEB Eirolīgā. Un cita starpā - ļāva Jānim Strēlniekam Eirolīgā spēlēt viņa dabiskajā saspēles vadītāja pozīcijā. Runas par Bagatska atgriešanos pie Kijivas superkluba stūres bija dzirdamas jau pērn, bet tagad tām esot pavisam reāls pamats. Pēc Rima Kurtinaiša kļūšanas par Viļņas “vilku” vadoni, Bagatskis esot palicis izteikts kandidāts numur viens, stāsta draugi Ukrainā. Runā, ka “Budivelnik” budžets varētu būt aptuveni “Prometey” līmenī, tātad 4-6 miljonu eiro robežās. Klubs apsverot iespēju spēlēt tikai starptautiskajā arēnā, bet nepievienoties nevienas citas valsts čempionātam, kā to izdarīja “Prometey”, kļūstot par Latvijas-Igaunijas līgas dalībnieku.

Lai tiktu līdz regulārajai sezonai, “Budivelnik” vispirms būs jāpārvar Zviedrijas čempiones Norčepingas “Dolphins” barjera. “Delfīni” atgriežas Čempionu līgas kvalifikācijā pēc vairāku gadu pārtraukuma, bet regulārajā turnīrā nav spēlējuši vēl ne reizi, un arī duelī ar Kijivu, visticamāk, būs izteikti pastarīši. Dueļa uzvarētāji spēkosies ar Bambergas “Brose”. Šī Vācijas kluba spožākās dienas jau vairākus gadus kā aiz muguras, pavasarī otro gadu pēc kārtas nepārvarot Bundeslīgas ceturtdaļfinālu, bet pērnā gada rudenī nemaz nespējot iziet kvalifikāciju Čempionu līgā un paliekot bez eirokausiem. Tikšanās ar Kijivu varētu būt īpaši mīļa Bagatskim, kura pieredze pie Bambergas komandas stūres 2018./2019. gada sezonā beidzās priekšlaicīgi.

Šī kvalifikācijas turnīra finālā no otra zara var nonākt trīs mazāka statusa komandas. “Golden Eagle Ylli” jau pagājušogad nometa no Kosovas čempionu troņa Prištinu un šopavasar zelta pozīcijas noturēja. Lielus vārdus šīs komandas spēlētāju sastāvā nebūtu jāgaida, ko gan nevar teikt par kvalifikācijas pirmās kārtas pretiniekiem - Lisabonas “Benfica”. Portugāļu klubs, ar kura vārdu spilgtākas asociācijas noteikti būtu futbola līdzjutējiem, pēdējos gados spējis algot laba līmeņa ārzemniekus. NBA un Eirolīgā spēlējušie Kvinsijs Millers un Dekvans Kuks ir skaļākie vārdi, kas komandā pabijuši iepriekšējos gados, bet, piemēram, vietējais talants, šī brīža Sakramento “Kings” centrs Nēmiass Kveta par NBA spēlētāju izauga tieši, spēlējot “Benfica” rindās (un pēc tam arī Jūtas štata universitātē). “Benfica” varētu būt favorīte pret Kosovas čempioniem, bet pusfinālā šī dueļa uzvarētājiem būs jāmēro spēki ar Kipras čempioni “Keravnos”. 2021. gada sezonā “Keravnos” jau spēlēja Čempionu līgas grupu turnīrā pēc tam, kad kvalifikācijā apspēlēja Grieķijas un Nīderlandes komandas, bet iepriekšējie mēģinājumi kvalificēties grupu turnīram cieta neveiksmi, un komanda šad tad uzspēlējusi FIBA Eiropas kausā.

Ja VEF spēs nokomplektēt līdzīgas konkurētspējas sastāvu kā pērnsezon, tad jādomā, ka arī šosezon rīdzinieki reāli pretendēs uz iekļūšanu otrajā grupu turnīrā. Pret grupā ielozētajiem spāņu un franču pretiniekiem VEF pirms sezonas tiks izlikta kā pastarīte, taču ne reizi vien pierādījies, ka Rīgas komanda spēj bukmeikerus atstāt muļķu lomā, jo ar spēles organizāciju izdodas spēkoties līdzīgi ar uz papīra spēcīgākām komandām.

     [+] [-]

, 2022-07-16 12:17, pirms 2 gadiem
Loti interesanti! Paldies