Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Jaunā Valmiera pieņem izaicinājumu un turpinās spēlēt ENBL

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Jaunā Valmiera pieņem izaicinājumu un turpinās spēlēt ENBL
"Valmiera Glass/VIA" direktors Roberts Zeile preses konferencē 2022. gada jūlijā. Foto: Valmiera Glass/VIA

"Valmiera Glass/Vidzemes augstskola" otro sezonu spēlēs Eiropas Ziemeļu basketbola līgā (ENBL). Valmieriešiem pagaidām ir jaunākais sastāvs turnīrā – pārsvarā parakstīti līgumi ar spēlētājiem, kuri vēl nav sasnieguši 24 gadu vecumu.

Vidzemes komandā turpinās spēlēt Valters Vēveris, Niks Salenieks, Kristers Elksnītis, Ričards Greitāns un Edgars Kaufmanis. Kopā ar galveno komandu trenējas pieci Bertānu Valmieras basketbola skolas audzēkņi – Roberts Vēveris, Markuss Zvīnis, Markuss Zariņš, Ričards Liberts un jaunais ukraiņu centrs Ivans Tokovenko.

Valmiera izziņojusi divus no trim ārzemniekiem. Pirmais komandai pievienojās Džastins Makkāls. Amerikāņu aizsargs pārstāvēja NCAA pirmās divīzijas komandu “California State University at Bakersfield” (2017-2022). Viņa vecākā māsa ir pazīstamā WNBA spēlētāja Devana Bonnere. Par otro valmieriešu papildinājumu kļuvis jaunais lietuvietis Tads Vaičūns, bet komandu trenēs Toms Keršis.

ENBL starpsezonā jau pievienojušās astoņas jaunas komandas no Polijas, Ukrainas, Igaunijas un Kosovas. Gaidāms, ka Ziemeļu līgā šosezon spēlēs 16 klubi, bet galīgais sastāvs kļūs zināms pēc FIBA kausa kvalifikācijas spēlēm 27.-30. septembrī.

Līgu papildinās vismaz četras vienības no spēcīgās Polijas līgas – latviešiem labi zināmā “Enea Zastal BC Zielona Gora”, Klāva Čavara pārstāvētā Ļubļinas “Start”, Rolanda Freimaņa pārstāvētā Sopotas “Trefl” un “King Wilki Morskie Szczecin”.

ENBL trīskāršojies Igaunijas komandu skaits. Nikolaja Mazura trenētajai Tartu Universitātei pievienojušās divas Tallinas vienības – “TalTech Optibet”, kā arī Mārtiņa Meiera un Zigmāra Raimo pārstāvētā “Kalev/Cramo”.

Kijivas “Budivelnyk” kļuvusi par pirmo Ukrainas pārstāvi līgā. Desmitkārtējā Ukrainas čempione, tāpat kā “Zielona Gora”, ir spēlējusi ULEB Eirolīgā. “Celtnieku” debija Eiropas spēcīgāko klubu turnīrā notika 2013. gadā Ainara Bagatska vadībā. Pērn komandu trenēja Igors Miglinieks.

Astotā līgas jaunpienācēja ir Kosovas stiprākā komanda “SIGAL Priština”. Par kosoviešu ambīcijām liecina fakts, ka 2022. gada 17. jūnijā par vienības galveno treneri kļuva turku speciālists Ekrems Memnuns. Bijušais “Galatasaray” treneris 2014. gadā ar sieviešu komandu triumfēja FIBA Eirolīgā un vadīja Turcijas sieviešu valstsvienību Pasaules kausā Tenerifē.

“Kalev/Cramo” un “SIGAL Priština” 27.-30. septembrī spēlēs FIBA Eiropas kausa kvalifikācijā, savukārt “Budivelnyk” un pērnā gada ENBL bronzas medaļniece “Šiauliai” sacentīsies Basketbola Čempionu līgas kvalifikācijā. Līdzīgs variants gaida vēl vienu potenciālo līgas jaunpienācēju.

Gaidāms, ka ENBL regulārā sezona sāksies 2022. gada novembrī. Sešpadsmit komandas, sadalītas divās grupās pa astoņām vienībām katrā, izspēlēs apļa turnīru (septiņas spēles pēc formulas 2+2+2+1). Katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas spēlēm, kas notiks 2023. gada 2. februārī – 13. martā. “Final Four” risināsies 5.-6. aprīlī.

Piebilde. ENBL komandas, kas nebāzējas Centrālajā un Ziemeļeiropā, visas spēles aizvadīs izbraukumos. Piemēram, "SIGAL Priština" nespēlēs Kosovā.

Izmantotie resursi:
https://www.enbleague.eu/post/go-no...

  +1 [+] [-]

, 2022-09-07 13:34, pirms 2 gadiem
Ziemeļu līgas kūrētāji ir ieskatījišies kartē? Kāda Kosova?

     [+] [-]

, 2022-09-07 14:39, pirms 2 gadiem
Kad Valmiera uzsauks puisi, kurš sestdien pārbaudes mačā pret Bukiem (84:64) guva 24 punktus?

  +1 [+] [-]

, 2022-09-07 15:20, pirms 2 gadiem
Tātad nosaukti ir 12, no kuriem 5 - pavisam jaunie, +1 vēl nenosauktais. Vai tiešām pietiks visai sezonai ar 13 pie tāda spēļu grafika? Patreiz šķiet vidējais vecums sanāk zem 20 :-)

     [+] [-]

, 2022-09-07 17:59, pirms 2 gadiem
ENBL ir liela nakotne!

     [+] [-]

, 2022-09-08 01:33, pirms 2 gadiem
Prieks, ka Valmieras puikas nebaidas spelet EIROPA! Interesants turnirs veidojas ar loti augstu limeni!