Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

ULEB Eirokauss: trīs spēles līdz triumfam

Andrejs Siliņš

ULEB Eirokauss: trīs spēles līdz triumfam
Jānis Blūms
Foto: Aitor Arrizabalaga

ULEB Eirokausa sezona tuvojas savai kulminācijai – šovakar ar divām spēlēm Itālijas olimpiskajā pilsētā Turīnā sāksies "Final Eight" turnīrs. Tajā spāņu "Bilbao Basket" komandas rindās piedalīsies arī Latvijas izlases saspēles vadītājs Jānis Blūms. Spāņu komandai gan turnīrs sāksies rīt, bet šovakar tajā dalību uzsāks mums labi pazīstamais Viļņas "Lietuvos Rytas".

Atskats

Latvijas klubi
Eirokauss pastāv pirmo sezonu, taču būtībā ir ULEB kausa turnīra mantinieks. Tiesa, jaunais nosaukums ieviesis arī izmaiņas izspēles sistēmā. Visupirms jau kvalifikācijas kārtas, tādējādi iespēja uzspēlēt pēc spēka otrajā spēcīgākajā klubu turnīrā Eiropā bija arī pagājušās sezonas abiem Latvijas čempionāta finālistiem – galvaspilsētas klubiem „Barons/LMT” un ASK. Pirmie debitēja tik augsta līmeņa turnīrā un tika pie vienas uzvaras, paliekot trešie apakšgrupā, bet ASK, tiekot cauri divām kvalifikācijas kārtām, līdz pat grupu turnīra beigām cīnījās par tikšanu tālāk, kas tomēr neizdevās.

Blūms
Vienīgais latvietis ne latviešu klubos šajā sezonā bija Jānis Blūms, kurš pārstāv „Bilbao Basket” vienību. Grupu turnīru Jāņa komanda sāka vareni, uzvarot savā H grupā, nezaudējot ne spēli. Tālā izdevās tikt pie pirmās vietas arī L grupā, apsteidzot arī „Rytas”. Līdz ar to nodrošināta vieta labāko astotniekā. Pašam Blūmam kopumā laba sezona Eirokausā – ja regulārajā turnīrā vidēji laukumā latvietis pavadīja zem 20 minūtēm, tad pēc regulārā turnīra Jāņa laiks laukumā palielinājās. Izcils rādītājs pirmajās sešās spēlēs no tālmetienu līnijas – trāpīti 12 no 14 trīspunktniekiem jeb 86 (!!!) procenti. Kopumā sezonā Jānis metis ap deviņiem punktiem katru spēli un atdevis ap trim rezultatīvām piespēlēm.

Final Eight

Sistēma
Pierasts pie „Final Four”, retāk dzirdēts „Final Six” modelis, bet „Final Eight” bijis vēl neizplatītāks. Tieši pēc „Final Eight” sistēmas ULEB nolēmuši noskaidrot Eirokausa ieguvējus. Kā tas izskatīsies? Gaužām vienkārši – tāpat kā visos citos līdzīgas sistēmas turnīros, tikai nedaudz plašāk. Proti, jau ceturtdaļfinālā uzvarētājs tiks noskaidrots vienā spēlē, nevis sērijā vai divu spēļu summā, kas nozīmē, ka iekļūšanai nākamajā turnīra kārtā dotas vien 40 minūtes, kas nozīmē, ka spēlētājiem jābūt maksimāli koncentrējušamies un gataviem atdot visu no sevis. Tālāk jau kā ierasts – pusfināls un fināls. Un tas viss četru dienu laikā – no šodienas līdz svētdienai.

Kas spēlēs?
Kā jau minēts, vieni no dalībniekiem būs Blūma „Iurbentia Bilbao”, taču jāsāk ar šodienas spēlēm. 19:00 šovakar cīņu par vietu pusfinālā sāks Rīgā redzētie Maskavas „Dynamo” un „Hemofarm Stada”. Ja šajā pārī izteikts favorīts ir maskavieši, tad otrajā šī vakara mačā 22:00 intriga ir vēl lielāka – Trevīzo „Benetton” pret „Lietuvos Rytas”. Bukmeikeri gan nelielu pārsvaru dod itāliešiem, tomēr, zinot lietuviešu spītību grūti paredzēt iznākumu. Rītvakar Maskavas apgabala „Khimki” sacentīsies ar Valensijas „Pamesa”. Lai arī krievu ambīcijas liktu domāt, ka spāņiem nav daudz izredžu, „Pamesa” sniegums šajā sezonā bijis pietiekami pārliecinošs.

Ar domu par trim spēlēm

Latvijas basketbola publikai saistošākā cīņa norisināsies piektdienas vēlā vakarā – 22:00 „Bilbao Basket” spēlēs pret horvātu „Zadar”. Par Blūma komandas sekmēm jau minēju iepriekš, taču arī „Zadar” vismaz rīdziniekiem ir labi zināma komanda. A apakšgrupā ASK savā laukumā horvātus apspēlēja ar 106:94, bet savā laukumā „Zadar” revanšējās (83:68). Ar to pietika, lai apsteigtu „armijniekus” un kvalificētos nākamajai turnīra kārtai. Tajā no cīņas par kausu izdevās izsist citu ambiciozu krievu klubu „Unics” no Kazaņas. Tieši pret kazaņiešiem „Zadar” guva divas no trim uzvarām J grupā. Beigās tikpat panākumu arī „Unics”, bet savstarpējo maču dēļ uz Turīnu biļeti varēja pasūtīt horvāti.

Sekmīgākais pretinieku groza iekarotājs „Zadar” rindās bijis maķedonietis Todors Gečevskis, kurš ne mazums problēmu sagādājis arī Latvijas valstsvienībai kvalifikācijas turnīrā uz šī gada čempionātu. 209 centimetrus garajam tornim vidēji 15,3 punkti, kā arī 4,6 atlēkušās bumbas. Labi uzbrucis arī amerikāņu aizsargs Dezmons Fārmers (vidēji 14,5 punkti), kurš komandai pievienojās tikai pirms pēdējām divām tās spēlēm.

„Zadar” galvenais treneris ir slovēņu speciālists Zmagoslavs Sagadins, kurš gan pēc pēdējās Top16 grupu turnīra spēles nebija visai apmierināts ar komandas sniegumu (81:94 pret „Benetton”). „Domāju, ka krievu komandas izskatās ļoti spēcīgas, bet mēs trenējamies. Man ir jāpamaina daudz lietas komandā. Tieši pirms paša „Final Eight” turnīra došu spēlētājiem nelielu atpūtu, lai spēlētāji atkal nebūtu saguruši [kā pēdējā spēlē].”

Jānis Blūms ir pārliecināts, ka mačs pret „Zadar” nebūs viegls: „Balkānu komandas mēdz būt indīgas... Turklāt šis "Zadar" vairs nav tas, kas bija sezonas sākumā – kaut vai tāpēc, ka viņus tagad trenē Zmago Sagadins. Labi atceros viņu no "Lietuvos Rytas" laikiem – ja nespēlē ar maksimālu atdevi, nav variantu. Tā ir kārtīga izdzīvošanas skola spēlētājiem, un arī viņam pašam noteikti gribas kaut ko atkal sasniegt. Ar "Zadar" noteikti nebūs viegli. Vispār domāju, ka iespējas vinnēt kausu ir jebkurai no komandām.

Bukmeikeri paredz uzvaru „Bilbao”, kas ir debitanti šādā līmenī (klubs pastāv tikai astoņas sezonas), tomēr Blūms saglabā piesardzību: „Šobrīd tiešām koncentrējamies tikai uz pirmo maču – nevar braukt ar pārliecību, ka esam jau vinnējuši. "Zadar" ir laba komanda ar labu treneri, un neuzmanība var pārvilkt svītru visam. Viņiem jau nebūs, ko zaudēt: uzdevums ir izpildīts, favorīti viņi nav, un komanda varēs spēlēt atbrīvoti.”

„Vienkārši piedalīties uz turieni neviens negrib braukt – jāpacīnās! Prese daudz par to raksta, fani interesējas – kādi 400 gatavojas braukt līdzi un atbalstīt Turīnā. Brauks arī visa kluba vadība ar prezidentu priekšgalā. Ažiotāža ir jūtama; visi jūt, ka varam nospēlēt veiksmīgi. Līdz šim esam spēlējuši labi, un varam parādīt rezultātu arī "Final Eight".”

Bilbao komandas galvenais treneris ir lakonisks: „Uzvarējām savā Top16 grupā, uzvarējām visās sešās mājas spēlēs – nevaru nedot savai komandai augstāko iespēju atzīmi. Izredzes pret „Zadar” ir 50 pret 50. Jaunā trenera vadībā viņi ir krietni uzlabojuši savu sniegumu. Mēs uz Turīnu dosimies ar domu par trim spēlēm.”

Jānis Blūms Eirokausā 2008/2009

SpSP/SMinP2p3ps.m.ABRPPBKBMPPEf
121120:369.353.357.176.92.02.60.82.30.11.810.3

Sp - spēles, SP/S - sākumsastāvā, Min – vidēji nospēlētāsminūtes, P – vidēji punkti, 2p – divpunktu metienu procents, 3p – trīspunktu metienu procents, s.m. – soda metienu procents, AB – atlēkušās bumbas, RP – vidēji rezultatīvās piespēles, PB – vidēji pārtvertās bumbas, K – vidēji kļūdas, BM – vidēji bloķētiemetieni, PP – vidēji piezīmes, Ef - efektivitāte.

Kalendārs

DatumsNrSpēleLaiks
2.04.1Dynamo – Hemofarm19:00
2.04.2Benetton – Rytas22:00
3.04.3Pamesa – Khimki19:00
3.04.4Bilbao – Zadar22:00
4.04.51. uzv – 2. uzv19:00
4.04.63. uzv – 4. uzv22:00
5.04.Fināls5. uzv – 6. uzv19:00

Izmantotie resursi:
eurocupbasketball.com
bilbaobasket.biz
Sporta Avīze

  +2 [+] [-]

, 2009-04-02 15:04, pirms 15 gadiem
no ask grupas zadars gan tālu aizspēlējušies, Rīgā viņi nemaz tik stipri neizskatījās ...

  -1 [+] [-]

, 2009-04-02 15:05, pirms 15 gadiem
Nevis Dezmons,bet Desmonds

     [+] [-]

, 2009-04-02 17:27, pirms 15 gadiem
mani visvairaak priecee tas, ka ar Rytas un Dynamo buutu jaatiekas iespeejamajaa finaalspeelee. bet tik taalu ir jaaaizspeeleejas. lai veicaas!

  -1 [+] [-]

, 2009-04-02 18:12, pirms 15 gadiem
blūms atkal mēģinās spēli norakt?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-04-02 19:04, pirms 15 gadiem
Vai pa Eurosport 2 rādīs???

     [+] [-]

, 2009-04-02 19:38, pirms 15 gadiem
pirmā Nokia rakstīja: no ask grupas zadars gan tālu aizspēlējušies, Rīgā viņi nemaz tik stipri neizskatījās ...
tāpēc viņi skaitās pastarīši pret Blūma klubu, bet tas ir tikai uz papīra un laukumā tas var izrādīties maldīgi!