Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Gulbis: "Arī līguma noslēgšanas dienā Bertāns zālē bija deviņos no rīta"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gulbis: "Arī līguma noslēgšanas dienā Bertāns zālē bija deviņos no rīta"
Mārtiņš Gulbis un TTT basketbolistes. Foto: TTT Rīga

"Trīs mēnešus ilgie treniņi vienā zālē ar Dāvi Bertānu nāca par labu visiem – viņš ieguva iespēju trenēties citu cilvēku klātbūtnē, bet meitenes varēja vērot izcila sportista gatavošanos," pirms došanās uz FIBA Eirolīgas pirmo sabraukumu Žironā teica basketbola kluba "TTT Rīga" galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

TTT basketbolistes pusnaktī uz svētdienu izbrauca uz Tallinas lidostu, no kurienes ar pārsēšanos Frankfurtē nokļuva Barselonā. Otrdien, 1. decembrī, plkst. 21:00 rīdzinieces aizvadīs pirmo spēli C grupā, sacenšoties pret vietējo “Uni Girona” komandu. Sekos cīņas pret Itālijas “Famila Schio” (3. decembrī plkst. 18:00) un Jekaterinburgas UGMK no Krievijas (4. decembrī plkst. 18:00).

Ja sezona ritētu pēc ierastā plāna, šonedēļ rīdziniecēm būtu jau sestā spēle Eirolīgā. Elpceļu vīrusa pandēmija, vietējie un starptautiskie ierobežojumi pārvērta situāciju līdz nepazīšanai. Blīvā starptautiskā kalendāra vietā aizvadītas tikai četras spēles pret Latvijas komandām, bet divas TTT leģionāres piedalījušās vienā vai divās cīņās.

Kāds bija galvenais uzsvars, gatavojoties pirmajam sabraukumam?
Trenēties labākajā sastāvā, taču realitātē tas nebija iespējams. Taisija Udodenko ārstējās un līdz 20. oktobrim nevarēja trenēties ar komandu. Megana Hafa treniņā guva savainojumu un vienu mēnesi bija spiesta strādāt individuāli. Visbeidzot, pēdējā spēlē 6. novembrī savainojās Aija Klakocka.

Viss ir savstarpēji saistīts – katrai garajai spēlētājai kādā brīdī bija lielāka treniņslodze nekā vajadzētu. (Savainojumu un slimību dēļ) nevienā treniņā neesam bijuši pilnā sastāvā, tomēr labi pastrādājām. Īpaši pēdējā nedēļā. Pēc valstsvienību sabraukuma meitenes nedaudz atpūtās, bet novembra beigās gatavošanās režīms bija tuvu optimālajam. Reālo varēšanu redzēsim laukumā.

Kā treniņu apstākļus pietuvināt spēlēm?
Septembrī un oktobra sākumā atradām rezerves risinājumu Latvijā – aizvadījām treniņspēles pret puišu U16 un U18 komandām, arī vecākiem pretiniekiem. Izveidojām ritmu ar divām spēlēm nedēļā. Mainoties situācijai valstī, tas vairāk nebija iespējams – pēc 6. novembra neesam aizvadījuši nevienu spēli (“Douglas” Baltijas līga apturēta līdz, minimums, 6. decembrim).

Koriģējām treniņprocesu, lai palīdzētu spēlētājām, kurām šoruden bijušas viena vai divas spēles, piemēram, Meganai Hafai un Taisijai Udodenko. Visas ārzemnieces īpaši gatavojās startam Eirolīgā – tikai Binta Drammeha devās palīgā Zviedrijas izlasei. Veidojām nodarbības tā, lai spēlētājas nenogurtu no treniņiem. Miksējām basketbolu ar rotaļām, vienlaikus uzturot fizisko formu.

Klubs mēģināja sarunāt pārbaudes spēles ar Igaunijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Somijas komandām. Kura spēle varēja reāli notikt?
Manuprāt, septembrī pret Minskas “Horizont”. (Pastiprinoties ceļošanas ierobežojumiem), baltkrievietēm neiedeva vīzas divas dienas pirms plānotajām spēlēm. Lietuvu “aizvēra ciet” vienu dienu pirms plānotā brauciena. Bijām gatavi tikties ar Somijas komandām, taču noteikumi paredzēja, ka piecas dienas pēc atgriešanās jāpavada pašizolācijā – tas izjauktu treniņprocesu.

Ieva Pulvere šajā sabraukumā nevarēs piedalīties ģimenes apstākļu dēļ. Kate Krēsliņa tika piesaistīta ar domu par Ievas aizvietošanu?
Esam ļoti priecīgi, ka Kate var mums palīdzēt. Tikpat priecīgi būtu, ja Ieva varētu spēlēt. Viņa labi atgriezusies basketbolā pēc dēla piedzimšanas, taču cenšamies neko nesasteigt. Ja salīdzina, kāda Ieva bija vasarā un tagad, esmu patīkami pārsteigts par redzēto. Nepieciešamības gadījumā sabraukumā līdzi dotos aukle, taču pašreizējie ģimenes apstākļi liedz Ievai spēlēt Žironā.

“Uni Girona” ir komanda, kura nesen divas reizes uzvarējusi Spānijas čempionātā un divas reizes iekļuvusi Eirolīgā. Kā raksturotu TTT pirmo pretinieci?
Ļoti talantīga komanda ar lieliem augumiem. Visās pozīcijās ir garas, fiziskas spēlētājas. Žironai ir vairākas individuāli meistarīgas basketbolistes, kuras vienatnē var izšķirt mača likteni – Frida Eldebrinka, Čelsija Greja, Soņa Vasiča (Petroviča). Viņas paļaujas uz savu meistarību un mentalitāti – Spānijas čempionātā piedzīvots tikai viens zaudējums (bilance 11-1).

Talantam pretī liksim komandas darbu. Pielietosim aizsardzības sistēmu, lai izmantotu pretinieču vājās vietas. Žironas spēlētājas īpaši talantīgas ir atklātā basketbolā – ļoti bīstamas ātrajās pārejās un spēlē viens pret vienu. Svarīgs būs komandas uzbrukums, aizsardzība un disciplīna.

TTT spēlētājas trīs mēnešus trenējās vienā zālē ar Dāvi Bertānu – kāda bija pozitīvā mijiedarbība?
Mūsu nodarbības sākās pēc Dāvja treniņiem. Domāju, ka meitenes ieguva pievienoto vērtību, redzot, ka cilvēks, kurš nesen noslēdzis iespaidīgu līgumu, katru dienu ir zālē. Arī līguma noslēgšanas dienā Dāvis deviņos no rīta atradās zālē. Attieksme pret darbu nosaka vairāk nekā dažādas runas. Dāvis tam ir izcils piemērs – trīs mēnešus trenējās vienatnē.

Kā veidojās sadarbība ar Dāvja fizioterapeitu?
Itālietis Masimo Simoneta ir bijušais Boloņas “Fortitudo”, “Olimpia Milano” un “Manchester City” fizioterapeits. Viņš palīdzēja Dāvim NBA klubā “San Antonio Spurs”. Šķiet, ka abu sadarbība sākās, kad Dāvis, spēlējot Belgradas “Partizan”, pirmo reizi sarāva ceļgala krusteniskās saites. Viņš labāk nekā jebkurš cits cilvēks pārzina Dāvja ķermeni.

Masimo ir ļoti labs speciālists. Izmantojot iespēju, pie viņa pastažējās TTT fiziskās sagatavotības treneris Ivars Ikstens. Viņš atlidoja reizi divās nedēļās – viss Dāvja treniņprocess notika pēc Masimo ieteikumiem. Ja profesionālajā sportā gribi būt visaugstākajā līmenī, jārūpējas par savu ķermeni. Izveidojās teicama sadarbība septiņu mēnešu garumā.

Pastāsti par savu atbalsta komandu!
Kopīgs darbs vairāku gadu garumā padara sadarbību vieglāku. Par saviem palīgiem Andri Steļmahu un Ivaru Ikstenu varu pateikt tikai labākos vārdus – saprotamies no pusvārda. Sintija Priede, menedžere Vivita Morusa un Artūrs Štālbergs labi dara savu darbu. Kopā pulcējušies cilvēki, kuri katrā situācijā izdarīs visu, lai palīdzētu komandai. Tādu attieksmi vērtēju visaugstāk.