Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

E. Džonsa: "Vētra ir lielisks treneris"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

E. Džonsa: "Vētra ir lielisks treneris"
Asjha Taker Jones
Foto: www.fibaeurope.com

"Man patīk spēlēt Vētras vadībā, viņš ir lielisks treneris. Mums ir kopīga basketbola valoda," sarunā ar eSports.lv atzina Gundara Vētras trenētā Jekaterinburgas UGMK sieviešu basketbola kluba uzbrucēja un Anetes Jēkabsones-Žogotas gaidāmā kolēģe WNBA vienībā Konektikutas "Sun" Eiža Džonsa (Asjha Jones).

„Man patīk spēlēt Vētras vadībā, viņš ir lielisks treneris. Mums ir kopīga basketbola valoda,” sarunā ar eSports.lv atzina Gundara Vētras trenētā Jekaterinburgas UGMK sieviešu basketbola kluba uzbrucēja un Anetes Jēkabsones-Žogotas gaidāmā kolēģe WNBA vienībā Konektikutas „Sun” Eiža Džonsa (Asjha Jones).

Džonsa Jekaterinburgas UGMK sastāvā šonedēļ cīnās Krievijas superlīgas izslēgšanas spēļu finālā, sērijā līdz divām uzvarām esot vadībā ar 1-0 pār divkārtējām valsts čempionēm Maskavas apgabala „Spartak”. Otrā spēle notiks sestdien, 25. aprīlī, „Spartak” laukumā Vidnojē, dienvidos no Maskavas.

Gundara Vētras vērtējumā Eiža Džonsa ir viena no labākajām „melnā” darba darītājām sieviešu basketbolā. Spējīga pastiprināt komandu jebkurā brīdī un neitralizēt pretinieču līderes, amerikāņu uzbrucēja tiek augsti vērtēta abās Atlantijas okeāna pusēs.

Asjha Taker Jones
• Dzimusi 1980. gada 1. augustā
• Piscataway vidusskolā sasniedza skolas rekordu, savācot 2266 punktus un 1256 atlēkušās bumbas
• No 1998. līdz 2002. gadam pārstāvēja Konektikutas Universitāti, izcīnot divus NCAA čempiontitulus, 2002. gadā atzīta par Big East konferences vērtīgāko spēlētāju
• 2002. gada 19. aprīlī Džonsu draftē Vašingtonas „Mystics”, paraksta līgumu un apmaiņas rezultātā trīs gadu līguma ietvaros nokļūst „Sun” rīcībā
• Spēlējusi Krievijā, Itālijā un Ķīnā
• 2009. gadā Jekaterinburgas UGMK sastāvā izcīnījusi Krievijas Kausu, uzvarējusi Krievijas superlīgas regulārajā sezonā, otro gadu pēc kārtas spēlējusi FIBA Eirolīgas „Četru finālā”

2008. gada sezonā, spēlējot „Sun”, Džonsa vidēji spēlē guva 15 punktus, izcīnīja 7,3 atlēkušās bumbas, 1,3 reizes rezultatīvi piespēlēja un ieguva vidējo lietderības koeficientu +12. Profesionāļos uzbrucēja spēlē septiņus gadus, kopš 2007. gada ir „Sun” starta piecniekā. Līdz 2007. gadam bija viena no labākajām WNBA „sestajām” spēlētājām (rezerviste, kas vislabāk pastiprina spēli).

„UConn” sastāvā Džonsa 2002. gadā bez zaudējumiem noslēdza NCAA čempionātu (bilance 39-0, šogad Džīno Oriemmas vadītā komanda atkārtoja šo sasniegumu)

Uzreiz pēc vidusskolas nokļuvi vienā no slavenākajām ASV studentu basketbola programmām...
Pāriet no vidusskolas uz Konektikutas Universitāti nebija viegli. Izņemot pašu izšķiršanos, jo saņēmu dažādus piedāvājumus un nolēmu doties uz UConn. Konektikutas „UConn Huskies” basketbola programma ir ļoti prestiža. Tā maina tavu prātu un ķermeni, beigās daudz iemācies par sevi un basketbolu. Komandas sastāvā uzvarēju divos NCAA čempionātos un tas ir lielākais iespējamais sasniegums studentu basketbolā.

WNBA pārstāvi Konektikutas „Sun”. Vai „UConn Huskies” ir tie paši piekritēji?
Nē, fani tomēr ir citi, jo WNBA spēlējam atšķirīgu basketbolu. Noteikumi krietni atšķiras, spēlējam pavisam citos laukumos (WNBA klubi pārsvarā spēlē NBA arēnās). Arī komandu mītnes nav gluži blakus, apkārt tomēr ir daudz citu cilvēku. Taču tas viens otram netraucē. Konektikutā ir lieliski studentu basketbola atbalstītāji un par „Sun” faniem varu teikt to pašu. Amerikā tā ir viena no labākajām vietām, kur spēlēt basketbolu.

„Sun” ir pa spēkam iekļūt WNBA finālā?
Manā laikā kopā ar komandu izslēgšanas spēlēs esam spēlējuši divreiz, bet čempionātā nav izdevies uzvarēt. Kopā ar treneri Maiku Tibo tas ir iespējams, viņš prot ieviest pārmaiņas, vienmēr skatīties uz priekšu, noteikt nākamo galveno mērķi. Domāju, viņš vienmēr cenšas, lai mēs spēlētu labāk, lai ļautu mums spēlēt labāk. Kopā ar viņu šogad atkal būsim pretendentes iekļūšanai finālos.

Tibo pērn teica, ka „Sun” vajadzīga laba metēja. Kas Aneti Jēkabsoni-Žogotu gaida Konektikutā?
Domāju, Konektikutā Aneti negaida pārsteigumi. Vienmēr esam centušās spēlēt ar maksimālu atdevi, daudz strādāt un tiekties uz mērķi. Mūsu komandā nav pašlabuma meklētāju, kas domā tikai par sevi. Vienmēr sanākam, lai spēlētu kopā, to var gaidīt.

Biji viena no pirmajām ārzemniecēm Krievijā. Kā mainījusies superlīga kopš Tavas atbraukšanas?
Pirmajā gadā Krievijā bija trīs vai četras amerikāņu basketbolistes. Atšķirība ir liela, jo tagad visas vadošajās komandās var atrast amerikāņu spēlētājas. Daudzas no viņām ir labākās pasaulē un tas paaugstina turnīra līmeni, padarot to pievilcīgu spēlēšanai. Protams, šeit ziemā ir auksts, taču spēles ziņā starpība nav tik liela. Tu atbrauc no NBA uz Krieviju, vietējā līgā un Eirolīgā redzi tās pašas spēlētājas, kuras Amerikā un tas nodrošina labāko iespējamo konkurenci.

Vai Jekaterinburgas fani ir līdzīgi WNBA komandu atbalstītājiem?
Šķiet, ka Jekaterinburgā faniem ir senas tradīcijas braukt līdzi savai komandai, jo izbraukuma spēlēs viņi vienmēr ir kopā ar mums. WNBA tas nav tik izteikti, līga ir samērā jauna (vasarā būs trīspadsmitā WNBA sezona), salīdzinot ar to, kas notiek Eiropā. Viņi to dara jau ilgu laiku, WNBA tagad cenšamies to darīt.

Kādu laiku spēlēji Ķīnā, kādu pieredzi guvi tur?
Pavadīju tur vienu sezonu, divus mēnešus. Mērķis bija uzzināt un iegūt priekšstatu, kā tur ir. Iznāca kā ķermeņa iesildīšanās nākamajām spēlēm. Tas bija pilnīgi savādāk, grūti, jo biju vienīgā amerikāniete komandā, apkārt vieni ķīnieši. Sarežģīti, taču tas ilga tikai divus mēnešus.

Ko uzskati par nozīmīgāko sasniegumu iepriekšējās sezonās Eiropā?
Par savu līdz šim veiksmīgāko sezonu Eiropā uzskatu 2007./2008. gadā paveikto, kad kopā ar komandu iekļuvām FIBA Eirolīgas „Četru finālā”. Eirolīga ir pats nozīmīgākais turnīrs, tikt „Final Four” ir lieliski.

Eirolīgā spēlēt ir aizraujošāk nekā Krievijā?
Krievijā ir daudz jāceļo, jābrauc uz dažādiem reģioniem. Ja redzi to četrus piecus gadus pēc kārtas, jau visu zini. Tāpēc patīk braukt uz Eiropu, kur ir dažādas valstis.

Kāda ietekme uz UGMK bija trenera Vētras atnākšanai?
Tagad esam atšķirīga komanda. Notiekot pārmaiņām, nezini, ko gaidīt, kādas būs jaunās sistēmas un sadarbības. Tagad visi ir uz viena viļņa, jo kļuvis vieglāk saprasties ar galveno treneri. Vētras ierašanās nesa labvēlīgas pārmaiņas komandā, tagad spēlējam augstā līmenī. Ir iegūta pārliecība, man patīk spēlēt Vētras vadībā, lielisks treneris. Pazinu viņu jau no iepriekšējās sezonas un zināju, ka viņš ir labs speciālists. Vētra ir spēlējis NBA, mums ir kopīga basketbola valoda, tā pati terminoloģija, kas Amerikā. Visu var saprast, uzreiz jūtos daudz komfortablāk.

  +1 [+] [-]

, 2009-04-23 18:33, pirms 15 gadiem
Nevar nepiekrist!!!
Slēpts komentārs: ZhanisVimba

  +3 [+] [-]

, 2009-04-23 19:49, pirms 15 gadiem
ZhanisVimba rakstīja: Var jau būt, bet labi, ka šis nekļuva tomēr par izlases treneri.. Patiesībā, tikām paglābti no traģēdijas.
Nu tu Uvi dod.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-04-23 22:03, pirms 15 gadiem
Gilmoors rakstīja: Vinjam vajadzeetu buut par galveno sievieshu izlases treneri un Zvirgzdiņš vareetu vinjam asisteet
kamēr Zvirgzdiņš nebuksē, nekas nav jāmaina!

mainot mainīšanas pēc var iegrābties

     [+] [-]

, 2009-04-23 22:25, pirms 15 gadiem
vinjai es piekriitu!

     [+] [-]

, 2009-04-23 22:34, pirms 15 gadiem
Vnk mes varam lepoties...

     [+] [-]

, 2009-04-23 23:29, pirms 15 gadiem
zvirzdiņšir lielisks treneris! un man patiktu, ja viņam būtu iespēja būt ar vīriešu izlasi. bet vēljovairāk es gribu redzēt un cerēt kā viss sanaks kemzuram

     [+] [-]

, 2009-05-12 02:03, pirms 15 gadiem
Vētra ir ideāls nodevējs...lielisks nodevējs...

     [+] [-]

, 2009-05-20 18:20, pirms 15 gadiem
nu ko gan citu vinja vareetu teikt? laukumaa tikt jau tomeer gribas tipa apmeeram tas pats kaa paprasiit bruuninjam kaa patiik ziibarts. nu lieleisks treneris